Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Αυτή είναι η πρόταση του ΚΙΝΑΛ για τον εκλογικό νόμο

Κατατέθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Εσωτερικών, η πρόταση τεσσάρων σημείων του ΚΙΝΑΛ για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο. 

Στο ενημερωτικό σημείωμα που συνοδεύει το κείμενο των προτάσεων, τονίζεται ότι ο νέος εκλογικός νόμος δεν περιελάμβανε -μεταξύ άλλων- καμία πρόβλεψη για την κατάτμηση της Β' Αθήνας, τονίζοντας ότι η ΝΔ αντί να καταθέσει τις δικές της προτάσεις κάνει ...παζάρι.

Τι σημειώνει το ΚΙΝΑΛ

Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε και ψήφισε πριν από δύο χρόνια περίπου, μαζί με τους ΑΝΕΛ το ΚΚΕ και την Ένωση Κεντρώων ένα νέο εκλογικό σύστημα, μια μορφή απλής αναλογικής. Ο νέος εκλογικός νόμος δεν περιλάμβανε καμιά πρόβλεψη για κατάτμηση της Β Αθήνας. Η ανάγκη κατάτμησης ήταν διακηρυγμένη θέση και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού. Ο κ.Τσίπρας ήθελε να περάσει την κατάργηση του bonus με όποιους τον βολεύει θεωρώντας ότι έτσι διασφαλίζεται καλύτερα η θέση του στο πολιτικό σκηνικό τα επόμενα χρόνια, αφού δεν αναμένει ότι θα φθάσει ποτέ τα ποσοστά που είχε. Αφού πέρασε λοιπόν το νόμο περι απλής αναλογικής, θυμήθηκε τώρα ότι υπάρχει και το ζήτημα της κατάτμησης της Β Αθηνών. Προφανώς δεν το έφερε τότε επειδή διαφωνούσαν ΚΚΕ και Ενωση Κεντρώων. Λέει λοιπόν: ας περάσω αυτά που θέλω με ΚΚΕ και Ενωση Κεντρώων και περνάω στη συνέχεια την κατάτμηση της Β Αθήνας με άλλους. Αντι για μια συνολική ολοκληρωμένη πρόταση, μια εντελώς καιροσκοπική τακτική. Αύριο ίσως θυμηθεί κάτι άλλο κα μεθάυριο κάτι άλλο....

Η ΝΔ αντι να απαντήσει με μια ολοκληρωμένη πρόταση μπαίνει σε παζάρι. “Δώσε μου εκείνο να σου δώσω το άλλο”. Εμφανίζεται έτσι να μη θέλει την κατάτμηση της Β Αθήνας αλλά να επιχειρεί να την “ανταλλάξει” με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. “Θα πω ναι στην κατάτμηση αν πεις ναι στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Δεν θέλεις το ένα δεν θέλω το άλλο δώσε μου να σου δώσω”. Αρχικά μαλιστα είχε πει ότι δεν θα πάει καν στη συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών αλλά μετά άλλαξε θέση αφού είδε ότι απομονώνεται.

Το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση που απαντάει συνολικά στην ανάγκη για ένα εκλογικό σύστημα που θα ενισχύει την διαφάνεια και την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος.

Με την πρότασή μας:

 Εξασφαλίζεται αναλογικότερη εκπροσώπηση των πολιτικών ρευμάτων και ταυτόχρονα ευνοείται η συνεννόηση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, για τον σχηματισμό Κυβερνήσεων συνεργασίας. Από 50 έδρες που είναι σήμερα το bonus για το πρώτο κόμμα, γίνεται το ανώτερο 35 έδρες. Συνδέεται μάλιστα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος ώστε να συμβαδιζει με τη βούληση των πολιτών. Κάτω από το ποσοστό 25% δεν υπάρχει λόγος να δίνεται bonus (το 2012 είχαμε το παράλογο η ΝΔ με 19% να πάρει bonus 50 εδρών) αφού ο λαός δεν θέλει κάποιο κόμμα ισχυρό. Ξεκινώντας από 25% θα παίρνει 20 έδρες και για κάθε 1%, θα παίρνει 1 έδρα. Δηλαδή 32%, 27 έδρες (20+7) για 38% 33 έδρες (20+13). Το ανώτερο 35 έδρες με ποσοστό 40%. Απο εκεί και πάνω παίρνει πάλι το ανώτερο bonus των 35 εδρών. Με αυτό τον τρόπο:
 Ενισχύεται το πρώτο κόμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, όχι όμως υπέρμετρα όπως γίνεται σήμερα.
 Διευκολύνεται η συζήτηση για τον σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας, από τη στιγμή που έχουν παρέλθει οι εποχές που το πρώτο κόμμα έπαιρνε ποσοστά αρκετά άνω του 40%.
 Με το αναλογικό bonus λαμβάνεται υπόψιν στην πριμοδότηση, η βούληση των ψηφοφόρων.

- Είμαστε υπερ της δυνατότητας να ψηφίζουν εκατοντάδες χιλιάδες 'Ελληνες του εξωτερικού που είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και κυρίως των νέων ανθρώπων που έχουν μεταναστεύσει λόγω της οικονομικής κρίσης τα τελευταία χρόνια σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Ακόμη και η Τουρκία δίνει τη δυνατότητα ψήφου στους πολίτες της που ζουν εκτός συνόρων αλλά η Ελλάδα όχι! Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το θέλει και η ΝΔ προσπαθεί να το παζαρέψει.

- Θέλουμε την κατάτμηση όχι μόνο της περιφέρειας-μαμούθ Β Αθηνών αλλά των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, για τις οποίες δεν υπάρχει
στους πολίτες η συνείδηση της ενιαίας πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής
ενότητας. Πχ η Βουλιαγμένη δεν έχει καμιά σχέση με τα Μέγαρα παρότι ανήκουν στην ίδια περιφέρεια. Το ίδιο ισχύει και με άλλες περιοχές. Με το σπάσιμο των περιφερειών ενισχύεται η σχέση των πολλών με τους εκπροσώπους τους.
Το πώς ακριβώς θα γίνει η κατάτμηση είναι ένα σημαντικό ζήτημα γιατί η κυβέρνηση είναι πιθανόν να επιχειρήσει κατάτμηση με βάση τα εκλογικά της συμφέροντα.

- Το όριο εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή πρέπει να μείνει στο 3%, ώστε να
μην έχουμε διαλυτικά φαινόμενα κατακερματισμού του πολιτικού μας συστήματος.
Στην πρότασή μας περιλαμβάνονται μέτρα για τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων. Μέτρα ώστε να πάψουν οι ελεγκτές να είναι και ελεγχόμενοι αλλά ο έλεγχος να γίνεται με αυστηρές διαδικασίες. Πρέπει το πολιτικό σύστημα να ενισχύσει την αξιοπιστία του και οι σαφείς προτάσεις μας κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση.
………………………… . ………………………. . ………………….

Η πρότασή μας είναι πράξη ευθύνης.
Πρόταση χωρίς «κόλπα», τυχοδιωκτισμούς και μικροκομματικά παιγνίδια.
Σύστημα ολοκληρωμένο και λειτουργικό, μακριά από τους τακτικισμούς ψήφισης μεμονωμένων διατάξεων με «δόσεις», που επιχειρεί σήμερα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Εάν η Κυβέρνηση κατανοεί αυτή την αναγκαιότητα πρέπει να προχωρήσει ΤΩΡΑ στην άμεση κατάθεση σχετικού Σχεδίου Νόμου για ψήφιση στην Βουλή.

 

Χριστοφιλοπούλου: Οι αλλαγές δε γίνονται με συναλλαγές μεταξύ των κομμάτων 

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο ΥΠΕΣ, η Εύη Χριστοφιλοπούλου τόνισε σε δηλώσεις της ότι "η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει την αναγκαιότητα της καταχώρισης του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, δήλωσε:

Οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο δεν γίνονται με συναλλαγές μεταξύ των κομμάτων αλλά με ολοκληρωμένες λύσεις.
Γι’ αυτό εμείς καταθέσαμε την ολοκληρωμένη και συνολική πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για τον εκλογικό νόμο.
Η πρόταση μας περιλαμβάνει ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και την δυνατότητα ψήφου για τους έλληνες στο εξωτερικό, αλλά και μέτρα για την διαφάνεια.
Εάν η Κυβέρνηση κατανοεί αυτή την αναγκαιότητα πρέπει να προχωρήσει στην άμεση κατάθεση σχετικού Σχεδίου Νόμου για ψήφιση στη Βουλή.

Αμυράς: Η χώρα χρειάζεται δικαιότερο και αναλογικότερο εκλογικό σύστημα

Μετά την κατάθεση των προτάσεων για τον εκλογικό νόμο ο βουλευτής του Ποταμίου Γιώργος Αμυράς, σημείωσε ότι μέρος των αλλαγών θα μπορούσε να είναι τόσο η κατάτμηση της Β' Αθήνας, όσο και άλλων περιφερειών.

Ολόκληρη η δήλωση:

Εμείς στο Ποτάμι και το Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε ότι η χώρα χρειάζεται ένα δικαιότερο και αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, μέρος του οποίου θα ήταν η κατάτμηση της Β’ Αθήνας και ενδεχομένως και άλλων περιφερειών.

Επίσης η μείωση του εκλογικού bonus για το πρώτο κόμμα από πενήντα σε τριανταπέντε έδρες, η δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού και ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών από ανεξάρτητη επιτροπή ανωτάτων δικαστικών πάνε πακέτο με την κατάτμηση των περιφερειών. Επομένως το Ποτάμι ζητά από την κυβέρνηση να υιοθετήσει το σύνολο των προτάσεων του Κινήματος Αλλαγής.

Η πρόταση του ΚΙΝΑΛ για τον εκλογικό νόμο ΕΔΩ

Send this to a friend