• Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου
  • 16:12

Αθήνα

9 oC

ασθενείς βροχοπτώσεις

Αυτό είναι το σχέδιο Μητσοτάκη για αλλαγές στον κατώτατο μισθό, τη φορολογία και το Δημόσιο

Πως ξετυλίγουν στη Ν.Δ το κουβάρι των μεταρρυθμίσεων
• Οι αλλαγές που θα προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκη για τη φορολογία
• Τι προτείνει για την εξάλειψη της γραφειοκρατίας

Το σχέδιο πάνω στο οποίο η Νέα Δημοκρατία θα κτίσει τη νέα σχέση ανάμεσα στον πολίτη και το κράτος περιγράφουν από τώρα κιόλας στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Στελέχη της που συνομιλούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι αυτό που θα αλλάξει τη χώρα είναι οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις και η υλοποίηση τους. Με αποφασιστικότητα και ταχύτητα θα δώσουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση της ΝΔ αφού θα έχουν πεισθεί οι δανειστές τόσο για την πολιτική βούληση όσο και για την αποτελεσματικότητα των εφαρμοζόμενων πολιτικών για ελάφρυνση των δυσβάσταχτων δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%.

Ωστόσο εκείνο που ξεκαθαρίζουν με κάθε ειλικρίνεια όπως υποστηρίζουν είναι ότι η μείωση των πλεονασμάτων θα επιδιωχθεί σε δεύτερο χρόνο γιατί δεν θέλουν όπως λένε να εμφανιστούν σαν τον Αλέξη Τσίπρα που έλεγε προεκλογικά ότι θα καταργήσει το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο: “ Ο λαϊκισμός είναι προνόμιο άλλων... Εμείς δεν θα πούμε ψέματα ότι θα καταργήσουμε εν μία νυκτί τις δεσμεύσεις της χώρας” λέει στενός του συνεργάτης σημειώνοντας πως ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πολλές φορές ότι “η μείωση των πλεονασμάτων θα επιδιωχθεί σε δεύτερο χρόνο”. Εκείνο που θα γίνει πρώτα θα είναι η αλλαγή στο μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής που θα έχει ως στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης και η μεγέθυνση της οικονομίας.

Σύμφωνα με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης η πολιτική της ΝΔ συμπυκνώνεται στους άξονες: μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών -με συγκεκριμένο πλαφόν επιβολής τους-, περιστολή δημόσιων δαπανών σε αντιδιαστολή με τα ψίχουλα της επιδοματικής πολιτικής που μοιράζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική του πελατεία για να την κρατά εγκλωβισμένη. Τα στελέχη αυτά δίνουν και συγκεκριμένα παραδείγματα , όπως όπως εξηγούν στη ΝΔ, στο πρόγραμμα του κόμματος περιλαμβάνεται και το εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσφατα η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.

Η απόφαση αυτή θα εξασφαλίσει ένα σοβαρό εισόδημα σε χιλιάδες νέα παιδιά που υπο-αμείβονται νομίμως. Αντ’ αυτού, ο κ. Τσακαλώτος παζαρεύει την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10 ευρώ, που δεν θα προσφέρει τίποτα στους εργαζόμενους απλά και μόνον για ιδεολογικές εμμονές και πολιτικές φιοριτούρες ότι αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός. “Όποιος δημοσιονομικός χώρος δημιουργηθεί με όποιον τρόπο, είτε με πλεονάσματα άνω του 3,5% είτε από τη μείωση του στόχου του 3,5%, θα κατευθύνεται κατά 80% στη μείωση των φόρων και των εισφορών και κατά 20% μόνο στην αύξηση των δαπανών, με απόλυτη έμφαση τις κοινωνικές δαπάνες για τους πιο αδύναμους, δηλαδή το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα”, δεσμεύθηκε ο κ. Μητσοτάκης.

Στο τομέα της φορολογίας ο κ. Μητσοτάκης προκειμένου να αυξηθούν τα συνολικά έσοδα της χώρας θα ακολουθήσει όπως υποστηρίζουν επιθετική πολιτική για μείωση της φοροδιαφυγής με περιορισμό των μετρητών και αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Από την άλλη η ΝΔ με στόχο την ανάπτυξη “προτείνει ένα επιθετικό σχέδιο που αφορά κίνητρα για επενδύσεις κεφαλαίου μέσα από ένα σχήμα υπέρ-αποσβέσεων”

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας είναι αποφασισμένος να καταργήσει αν γίνει πρωθυπουργός το πλαίσιο για το άσυλο που έφερε η κυβέρνηση και δεν θα αποδεχθεί “στην κορυφή της δημόσιας διοίκησης μια τελείως περιττή πυραμίδα γενικών γραμματέων, ειδικών γραμματέων, θεματικών γραμματέων, οι οποίοι τελικά διορίζονται με κομματικά κριτήρια, μόνο και μόνο για να παρκάρει ο κ. Τσίπρας και οι Υπουργοί του κάποιους συγγενείς και φίλους σε θέσεις ευθύνης” λένε χαρακτηριστικά στην οδό Πειραιώς.
Για αυτό το λόγο δίνουν προτεραιότητα στην ριζική ανασυγκρότηση του Δημοσίου, χωρίς απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων αλλά με αξιολόγηση και αναδιάταξη δομών.

Παράλληλα η ΝΔ φιλοδοξεί να μειώσει τη γραφειοκρατία “μεταφέροντας το βάρος της απόδειξης από τον ιδιώτη στο ίδιο το κράτος” και με δραστική εφαρμογή των εργαλείων της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, της τέταρτης ψηφιακής επανάστασης, σχέδιο που θα παρουσιάσει αναλυτικά ο πρόεδρος του κόμματος τις επόμενες εβδομάδες.

Send this to a friend