Αθήνα

 

31 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

geroulanos androulakis doukas 010724
Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Τι δείχνουν οι τάσεις της MRB για την «κούρσα» της ηγεσίας
vouli 210923

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Boυλή: Άγρια κόντρα Φλωρίδη – Πολάκη για τον Ποινικό Κώδικα – Τι είπαν Πλεύρης, Τσακαλώτος

Η τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη για την φιλοσοφία του νέου Ποινικού Κώδικα που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και η οποία – όπως είπε – έχει στο επίκεντρο την προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων και όχι των θυτών προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της «Νέας Αριστεράς».

«Επί δεκαετίες κάτω από την επίδραση συγκεκριμένων απόψεων όλες οι αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες έτειναν στην προάσπιση δικαιωμάτων αυτών που εγκληματούν. Ξεχάστηκε ότι υπάρχουν και τα δικαιώματα των θυμάτων. Ότι υπάρχουν τα δικαιώματα της ελληνικής κοινωνίας που θέλει να ζει ειρηνικά.

Οι πολίτες που θέλουν να μην τους κλέβεις, να μην τους συκοφαντείς, να μην βιάζεις τα παιδιά τους. Αυτά είναι τα δικαιώματα των Ελλήνων που αγνοήθηκαν” ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης παρουσιάζοντας τις αλλαγές που ετοιμάζει στο σύνολο του χαρτοφυλακίου του για να ακουστεί από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Πολάκης και άλλοι βουλευτές να φωνάζουν «ντροπή» και «πως κατάντησες έτσι».

«Αυτά δεν θα τα αφήσω αναπάντητα» αντέδρασε ο κ. Φλωρίδης υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 κράτησε ανοικτή την βουλή για μια εβδομάδα αν και είχε προαναγγέλει εκλογές προκειμένου να αλλάξει τους Ποινικούς Κώδικες και να αθωώσει βαρυποινίτες.

«Σας ενοχλεί γιατί η φροντίδα σας ήταν το πως θα προστατεύσετε τους εγκληματίες. Δεν είχατε καμία πρόνοια για τα θύματα. Η τροποποίηση που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στους ΠΚ οδήγησε 5 χιλ δικογραφίες κακουργηματικού χαρακτήρα στο αρχείο. Την τελευταία ημέρα του βίου της φρόντισε να πάνε 5 χιλ δικογραφίες στο αρχείο. Εγκληματίες που σε πρώτο στάδιο καταδικάστηκαν σε 15 χρόνια οδηγήθηκαν σε παραγραφή. Ψηφίσατε σε μια ημέρα πριν κλείσει η Βουλή 1.100 άρθρα. Στο όνομα του λαού το κάνατε; Των αδύναμων; Όχι. Το κάνατε στο όνομα των εγκληματιών.

Καταργήσατε δίκες την ώρα που ετοιμάζονταν να επιβάλλουν δικαστικές αποφάσεις ισόβιας κάθειρξης. Και αυτοί οι εγκληματίες αποχαιρέτησαν βγάζοντας το καπελάκι τους. Στο όνομα του λαού το κάνατε αυτό; Οι Κώδικες είναι σε δημόσια διαβούλευση εδώ και 15 ημέρες. Ανακοίνωση από εσάς δεν έχω δει. Και ξέρετε γιατί; Γιατί υπάρχουν οι πολίτες που το επικροτούν” είπε ο Υπουργός για να προσθέσει “Εγώ δεν είμαι σε εκείνους που ψήφισαν όλα αυτά που σας περιγράφω. Ας αναλογίζεστε λοιπόν εσείς πως καταντήσατε έτσι. Εσείς να αναρωτηθείτε πως ψηφίσατε την απαλλαγή των κακούργων.

Ξηλώσατε τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή γιατί δεν δεχόταν να υπογράψει εκείνους τους ΠΚ και μετά σας κατήγγειλε για την χειρότερη διαπλοκή ΣΥΡΙΖΑ και ολιγαρχών».

Tσακαλώτος: Πιστεύετε στην Ακροδεξιά

Απαντώντας στην συνέχεια ο κ. Τσακαλώτος επιτέθηκε στον κ. Φλωρίδη λέγοντας «από το προοδευτικό κόμμα του ΠΑΣΟΚ πήγατε στο συντηρητικό της Δεξιάς. Έχω να ακούσω τόσο συντηρητικό λόγο από την περίοδο που στην αίθουσα ήταν η Χρυσή Αυγή. Πιστεύετε στην Ακροδεξιά».

Ανταπαντώντας ο υπουργός Δικαιοσύνης επέμεινε: «Ονομάζετε ακροδεξιά μια κυβέρνηση που έρχεται να εφαρμόσει μέτρα προστασίας των πολιτών και οικογενειών. Η ένωση εισαγγελέων Ελλάδος πριν ψηφίσετε τους κώδικες το 2019 εξέδωσε ανακοινώσεις. Έλεγε τότε ότι με τους ΠΚ που προωθούσατε τότε 5 χιλ υποθέσεις κακουργηματικού χαραλκτήρα θα οδηγηθούν στο αρχείο και αρκετοί θα αποφυλακιστούν. Σας είπαν να μην το κάνετε γιατί υπαρχουν δίκες σε εξέλιξη και θα ακυρωθούν. Μετατρέψατε κακουργήματα σε πλημμελήματα».

«Τι δήλωσε ο κ. Κοντονής; Είπε επά λέξει “αποτελεί ακραίο στοιχείο διαπλοκής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της ολιγαρχίας ο τρόπος που μεθοδεύτηκε και ψηφίστηκε ο ΠΚ. Μίλησα και πλήρωσα για τις αλήθειες που είπα. Άλλαξε δόλιος η διάταξη για τον χαρακτηρισμό της δωροδοκίας”. Αυτά είπε ο κ. Κοντονής. Ποιος είναι ακροδεξιός; Αυτός που φέρνει διατάξεις για την προστασία των πολιτών ή εκείνος που φέρνει για την προστασία της ολιγαρχίας; Γι αυτό και δεν αντέξατε το κόμμα σας κ. Τσακαλώτο και πάτε να κάνετε κάτι άλλο τώρα», πρόσθεσε.

Πλεύρης: Μετατρέψατε την ενεργητική δωροδοκία σε πλημμέλημα

Η κόντρα συνεχίστηκε μεταξύ του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Θάνου Πλεύρη και του κ. Πολάκη. Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι με τις αλλαγές που προώθησε το 2019 η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε πολλά κακουργήματα σε πλημμέλημα μεταξύ των οποίων και το αδίκημα της δωροδοκίας.

«Ποιος ήταν ο λόγος που την ενεργητική δωροδοκία από κακούργημα τη κάνατε πλημμέλημα; Ποιος ο δικαιοπολιτικός λόγος που σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση που οδήγησε σε παραγραφή πολλών υποθέσεων μεταξύ των οποίων και η προμήθεια υποβρυχίων; Αυτά που κάνατε θα σας συνοδεύουν” είπε ο κ. Πλεύρης.

Πολάκης: Το κάναμε μόνο για δημόσιους υπαλλήλους που έπαιρναν φακελάκι για νόμιμους φακέλους

Απαντώντας ο Παύλος Πουλάκης επιχείρησε να υπερασπιστεί την ορθότητα της μετατροπής της δωροδοκίας σε πλημμέλημα επικαλούμενος το “φακελάκι” για να τρέξει πιο γρήγορα μια νόμιμη υπόθεση.

«Οι διατάξεις που ψηφίστηκαν αφορούσαν δημόσιους υπαλλήλους και όχι πολιτικά πρόσωπα. Για δημόσιους υπαλλήλους η δωροδοκία μετατράπηκε σε πλημμέλεια όταν αυτός ο υπάλληλος παίρνει φακελάκι για να τρέξει μια νόμιμη πολεοδομική άδεια . Αν κακώς έβγαζε άδεια θα έμενε κακούργημα» υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για να επιτεθεί προσωπικά στον κ. Φλωρίδη λέγοντας «είπατε αισχρά ψέματα για να δικαιολογήσετε τον αισχρό ακροδεξιό λόγο ενός παλιού ΠΑΣΟΚ που έχει γίνει θεραπαινίδα τώρα ενός νεοφιλελεύθερου οργανισμού».

Επανερχόμενος ο κ. Πλεύρης είπε «μαθήματα ειδικού ποινικού δικαίου 4ου εξαμήνου: Ενεργητική δωροδοκία είναι αυτός που τα δίνει παθητική αυτός που τα παίρνει. Αυτός που τα έδινε και λάδωνε αυτός έγινε πλημμέλημα για όλους.

Οι νομικοί του ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσουν στον κ. Πολάκη την διαφορά και να του πουν επίσης πόσοι την σκαπούλαραν με το νόμο που ο ίδιος ψήφισε».

πηγή: protothema.gr

Ροή Ειδήσεων

xios pyrkagia sidirounta 2 scaled 1

12/07/2024 | 23:59

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Κρήτη το Σάββατο (13/7)

12/07/2024 | 23:50

Σύλληψη 16χρονου για απόπειρα ανθρωποκτονίας στα Ιωάννινα

12/07/2024 | 23:45

Ξεσπά η Άννα Μαρία Βέλλη για την Δέσποινα Βανδή: “Βγαίνουν τέτοια τραγούδια το 2024; Λυπηρό”

12/07/2024 | 23:30

ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο χάρτης των πληρωμών μέχρι τις 19 Ιουλίου

12/07/2024 | 23:20

Η Κυριακή των Τελικών: Τρεις μεγάλες αναμετρήσεις έρχονται να μας καθηλώσουν στις 14/7

12/07/2024 | 23:19

Ανάλυση: Γιατί ο Τζο Μπάιντεν δεν αποσύρει την υποψηφιότητά του παρά τις εκκλήσεις;
korio

12/07/2024 | 23:10

Παρίσι: Πώς το Ολυμπιακό χωριό θα αποτελέσει το μεγαλύτερο εστιατόριο του κόσμου

12/07/2024 | 23:07

Χριστίνα Παππά: Πιστεύω απόλυτα στον Θεό

12/07/2024 | 23:00

Ρωσία: Συντριβή επιβατικού αεροσκάφους με τρεις νεκρούς στη Μόσχα
ap21211610367971 2048x1419 1

12/07/2024 | 22:50

ΗΠΑ: Ομπάμα και Πελόζι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την υποψηφιότητα του Μπάιντεν στις επερχόμενες εκλογές

12/07/2024 | 22:50

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ ταρακούνησε την Αχαΐα

12/07/2024 | 22:47

Παναθηναϊκός: Με Μαξίμοβιτς η αποστολή για τον φιλικό αγώνα με την ΑΕΚ Λάρνακας
syriza 768x512 1 5

12/07/2024 | 22:40

ΣΥΡΙΖΑ: Εμπαιγμός χιλιάδων μικρομεσαίων- Να παραιτηθεί ο Κ. Χατζηδάκης

12/07/2024 | 22:35

Σάκης Κάτσουλης: «Πριν 3 χρόνια πήρα μια απόφαση που ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα άλλαζε τον τρόπο σκέψης μου»

12/07/2024 | 22:24

Τραγωδία στην Πάτρα: Νεκρό βρέφος 30 ημερών
w12 63049
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα αποκαλύψουμε τα όπλα μας αυτή τη στιγμή
screenshot 19
Γερουλάνος για Δούκα: «Το εάν μπορεί να κάνει και τα δύο πράγματα μαζί θα το κρίνει ο κόσμος»
kasselakis 110624
Κασσελάκης: Να απαντήσει ο κ.Χατζηδάκης αν οι αποφάσεις του είναι προς όφελος του λαού ή εξυπηρετούν μια χούφτα ιδιώτες
xaris doukas 010724
Χάρης Δούκας: Eυρωπαϊκό κεκτημένο να είμαι δήμαρχος και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ταυτόχρονα
screenshot 16
Στέφανος Κασσελάκης: Ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε για τα οικονομικά ζητήματα του κόμματος – Aνοιχτό το ενδεχόμενο διαγραφής του Χρήστου Σπίρτζη
keramews 1
Νίκη Κεραμέως: «Ζήτησα αμέσως τη διερεύνηση της υπόθεσης της Πάρου – Το διάβασα και τρελάθηκα»