• Κυριακή, 20 Ιανουαρίου
  • 08:33

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

«Μπραντεφέρ» Γερμανίας-ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος και στο βάθος... νέο Μνημόνιο!

Ωμή παραδοχή Τσακαλώτου: Υπερφορολογήσαμε για να πετύχουμε το πλεόνασμα!

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος το είχε διατυπώσει με ορθό τρόπο παλαιότερα και τίποτα δεν φαίνεται να άλλαξε: Η Ελλάδα είναι σε ένα δωμάτιο με δύο ελέφαντες.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Όπου ο ένας ελέφαντας είναι η Γερμανία και ο άλλος το ΔΝΤ. Η σύγκρουση που εκδηλώθηκε στο περιβόητο Washington Group ανάμεσα σε Βερολίνο και Ταμείο για το ελληνικό χρέος φαίνεται πως έχει αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα διαψεύδει τις αρχικές προσδοκίες της κυβέρνησης για αλλαγή στάσης εκ μέρους της Γερμανίας, εξαιτίας της αποχώρησης Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών.

Τουναντίον, η Γερμανία υποστηρίζει τώρα πως η ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα θα πρέπει να συνοδεύεται από έναν αυστηρό μηχανισμό εποπτείας για την ελληνική οικονομία και δεσμεύσεις για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Πρακτικά, δηλαδή, με ένα νέο μνημόνιο - ή κάτι σαν αυτό - αλλά χωρίς χρήματα για την Ελλάδα. Ενώ το ΔΝΤ από την πλευρά του υποστηρίζει ότι τα βήματα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να είναι πιο τολμηρά, δίχως αυτό να σημαίνει ότι και η Ουάσιγκτον δεν τάσσεται υπέρ της εποπτείας της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος. Μάλιστα, το Ταμείο φέρεται να συνδέει τις προτάσεις του για το χρέος ως όρο για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, όπερ σημαίνει πως εάν το Βερολίνο επιμείνει στις δικές του θέσεις, τότε το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από την Ελλάδα.

Το ενδεχόμενο αυτό μπορεί μεν επικοινωνιακά να συμφέρει την κυβέρνηση και να ισχυριστεί ότι «έδιωξε» το ΔΝΤ, το οποίο παραδοσιακά πιέζει για τα σκληρά μέτρα λιτότητας σε αφορολόγητο και συντάξεις, αλλά από την άλλη πλευρά η Αθήνα θα χάσει έναν ισχυρό της σύμμαχο σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους. Επιπλέον, θα αυξήσει το κόστος δανεισμού και πρακτικά θα δυσχεράνει την ομαλή έξοδο της χώρας στις αγορές, καθώς οι επενδυτές αναμένεται να ερμηνεύσουν αρνητικά αυτή την εξέλιξη ως προς την εμπιστοσύνη τους απέναντι στην ελληνική οικονομία.

Όλα αυτά εξελίσσονται στη σκιά των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για την τέταρτη αξιολόγηση και τις παραινέσεις του Euro Working Group για ταχύτερα βήματα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των προαπαιτουμένων. Τα τεχνικά κλιμάκια έχουν πιάσει δουλειά από χθες, ενώ αύριο θα ξεκινήσουν οι επαφές σε υψηλό επίπεδο, με τους επικεφαλής των θεσμών και τους αρμόδιους υπουργούς του οικονομικού - και όχι μόνο - επιτελείου.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, διαψεύδει για μία ακόμη φορά το success story του Μαξίμου και τους ισχυρισμούς περί «καθαρής» εξόδου, καθώς παραδέχεται ότι θα υπάρξει μια μορφή «ενισχυμένης παρακολούθησης» για το ελληνικό πρόγραμμα μετά το τέλος του προγράμματος.

Αυτό που προξενεί τη μεγαλύτερη εντύπωση, πάντως, είναι η παραδοχή του υπουργού Οικονομικών ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην υπερφορολόγηση πολιτών και επιχειρήσεων προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος. Μολαταύτα, στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Τσακαλώτος υποστηρίζει πως οι φόροι στην Ελλάδα δεν είναι υψηλοί...

Send this to a friend