
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για «έναν ολόκληρο μηχανισμό προπαγάνδας που νυχθημερόν επιτίθεται στη Νέα Αριστερά» με αφορμή την πρότασή της για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης ξεκινώντας την ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τον κατώτατο μισθό.
Όπως είπε, η πρόταση αυτή έχει «ενοχλήσει» γιατί «σπάει τη λογική της άνευρης συναίνεσης και κυρίως θέτει στο επίκεντρο κάτι πολύ σπουδαίο: την υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου απέναντι σε μια κυβέρνηση που ενορχήστρωσε το σκάνδαλο των υποκλοπών και στη συνέχεια επιδόθηκε σε αγώνα δρόμου για να το συγκαλύψει». Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι από τη Νέα Αριστερά «δεν θα υπάρξει καμία συναίνεση στην πολιτική της συγκάλυψης».
Επιπρόσθετα, σχολιάζοντας τη δήλωση του ‘Αδωνη Γεωργιάδη ότι «η Αριστερά είναι μιζέρια», τόνισε πως «η Ελλάδα της Νέας Δημοκρατίας» είναι «η χώρα της μιζέριας, λόγω των πολιτικών της ΝΔ».
«Έχετε να πείτε, κάτι ουσιαστικό, κάτι πραγματικό στους εργαζόμενους και στις εργαζόμενες αυτής της χώρας που δουλεύουν όλη μέρα και ξέρουν από την πρώτη μέρα του μήνα ότι όσο σκληρά να εργαστούν ο μισθός τους δεν φτάνει;», διερωτήθηκε.
Συνεχίζοντας, ο Αλ. Χαρίτσης χαρακτήρισε την οδηγία που καλείται η κυβέρνηση να εφαρμόσει με το παρόν νομοχέδιο, ως την «πρώτη – ιστορικά – παρέμβαση της ΕΕ στο πεδίο των μισθών», με την οποία, μάλιστα εγκαταλείπει «το κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο δόγμα ότι οι αυξήσεις των μισθών είναι τροχοπέδη για την ανταγωνιστικότητα».
«Αλλά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιμένει νεοφιλελεύθερα. Επιμένει Μνημονιακά. Δίχως μνημόνιο», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «συνεπής» στην πολιτική «διάλυσης του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων» και στην πολιτική διάλυσης του πλαισίου των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα».
Συμπλήρωσε, δε, ότι πρόκειται για «συνολική επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα που μαζί με τις νέες πραγματικότητες των ευέλικτων μορφών εργασίας έχει οδηγήσει στο σημερινό χάος: με εργαζόμενους σε συνθήκες εξατομίκευσης, με εργοδότες πανίσχυρους, με ελεγκτικούς μηχανισμούς διαλυμένους, με καθημερινά εργατικά ατυχήματα, με την απορρύθμιση να έχει γίνει ο καθημερινός νόμος της ζωής», με τους εργοδότες να αναδεικνύονται «νικητές» και οι εργαζόμενοι «ηττημένοι».
«Το δίπολο κομμάτων και πολιτικών δεν είναι το ευρωπαϊστές – αντιευρωπαϊστές, όπως θέλει να το παρουσιάζει η κυβέρνηση. Η σύγκρουση είναι ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά», σημείωσε, επισημαίνοντας πως με τον τρόπο που ενσωματώνει η κυβέρνηση τη συγκεκριμένη Οδηγία, «τετραγωνίζει τον κύκλο».
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στον αυτόματο μηχανισμό προσδιορισμού του κατώτατου μισθού, τονίζοντας ότι «χωρίς την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων», «μπορεί να είναι ένα εργαλείο επιβολής της εργοδοσίας εις βάρος των διεκδικήσεων των εργαζομένων».
Επίσης, υπογράμμισε ότι η «εξομοίωση μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα χωρίς επαναφορά των δώρων στο Δημόσιο δεν υπάρχει».
«Με το σημερινό νομοσχέδιο η κυβέρνηση δεν κάνει το βασικό: δεν αποκαθιστά τη διαπραγματευτική δύναμη των συνδικάτων. Αυτή που ο τότε δικομματισμός ΝΔ – ΠΑΣΟΚ τους αφαίρεσε βίαια την εποχή των μνημονίων», είπε χαρακτηριστικά.
Όσον φορά τις προτάσεις της Νέας Αριστεράς για ένα «δίχτυ ασφαλείας» για τους εργαζομενους όπως οι ίδιοι το ζήτησαν κατά την τελευταία πανελλαδική απεργία, παρέπεμψε στην τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα και η οποία περιλαμβάνει: την «επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της αρχής της επεκτασιμότητας για τις συλλογικές συμβάσεις», την «επαναφορά της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία», την «κατάργηση των κατάπτυστων διατάξεων για τον περιορισμό και την ποινικοποίηση του θεμελιώδους δικαιώματος στην απεργία», την «επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο» και την «αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ άμεσα και καθορισμός της αύξησης από το 2025 μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, γιατί μόνο έτσι θα υπάρξει πλήρης αναπλήρωση της περικοπής του 22% που έγινε το 2012».
«Το μέλλον δεν βρίσκεται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που συρρίκνωσαν μισθούς και εργασιακά δικαιώματα και βύθισαν την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων. Το μέλλον βρίσκεται στη μείωση των ωρών εργασίας στις 35 ώρες. Στην τετραήμερη εργασία, στην καθολική αποκατάσταση της αξιοπρεπούς εργασίας για όλες τις κατηγορίες μισθωτών εργαζομένων», είπε ο Αλ. Χαρίτσης προσθέτοντας πως αυτό το μέλλον «θα έρθει με την ενδυνάμωση και την ενεργή δράση του ίδιου του εργατικού κινήματος».
«Και η Αριστερά, η Νέα Αριστερά, για αυτόν τον αγώνα υπάρχει. Τον μεγάλο αγώνα για την απελευθέρωση των εργαζομένων από τα δεσμά του καταναγκασμού και της μιζέριας», κατέληξε.
Ροή Ειδήσεων

17/02/2025 | 12:10
Αγορά ακινήτων: Η άνοδος των τιμών κατοικιών μεταξύ 2017 και 2024 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έφτασε το 90% και 85% αντίστοιχα
17/02/2025 | 12:00
Σοκάρει η Δέσποινα Μοιραράκη για το τροχαίο του γιου της: «Η μηχανή κόπηκε στα δύο, έμεινε στην εντατική»

17/02/2025 | 11:40
Google Family Link: «Ώρες Σχολείου» και επαφές με γονική διαχείριση – Νέα εργαλεία εποπτείας για γονείς
17/02/2025 | 11:30
ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ: Από τις 15 Μαρτίου σε εφαρμογή ο νέος τρόπος προνοιακών παροχών και επιδομάτων
17/02/2025 | 11:20
Ιταλία: Το γλυπτό με την μορφή της Μαρίας Κάλλας, έργο του Νίκου Φλώρου, έφτασε στην Ρώμη

17/02/2025 | 11:10
Τεκμήρια διαβίωσης: Κάλυψη ακόμα και με εκπρόθεσμες δηλώσεις δωρεών-γονικών παροχών – Πως γλυτώνουν φόρους χιλιάδες φορολογούμενοι
17/02/2025 | 11:00
Σταματίνα Τσιμτσιλή σε ατάκα όλο νόημα: «Εγώ είμαι από τις φανερές, δεν είμαι από τις «κρυφές» πληγές»

17/02/2025 | 10:50
BAFTA : Στο «Conclave» το βραβείο καλύτερης ταινίας – Τέσσερις διακρίσεις για το «The Brutalist»
17/02/2025 | 10:47
Δύο σεισμικές δονήσεις 5,1R και 4,2R μέσα σε τρία λεπτά μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

17/02/2025 | 10:46
AP: Η στάση του Νετανιάχου σηματοδοτεί ότι θα προχωρήσει με το σχέδιο Τραμπ για την απομάκρυνση Παλαιστινίων από τη Γάζα
16/02/2025 | 13:00
Ερευνητές μελετούν μυστηριώδεις περιοχές πρωτεϊνών-υπεύθυνων για το Αλτσχάιμερ – «Βήμα προς την αποκωδικοποίηση των μυστικών της νόσου»

16/02/2025 | 07:15
Λάμπρος Κωνσταντάρας για Δημήτρη Παπανώτα: «Δύσκολα θα συνεργαζόμουν μαζί του, θα υπήρχε πολλή σύγκρουση»
16/02/2025 | 08:30
Ηράκλειο: Συνελήφθη 40χρονος για σεξουαλική κακοποίηση της ανήλικης κόρης του – Απολογείται την Τετάρτη
16/02/2025 | 08:40
Ινδία: Τουλάχιστον 15 νεκροί σε σταθμό τρένου – Ποδοπατήθηκαν για να μπουν στα βαγόνια

16/02/2025 | 09:00
Παρέα – Ο Γιώργος Κουβαράς ερμήνευσε Κηλαηδόνη και η Άννα Βαγενά σπάραξε στο κλάμα: «Απλώς έφυγε λίγο πιο πριν»
16/02/2025 | 16:00
Η ΕΕ σχεδιάζει περιορισμούς τύπου «Τραμπ» σε εισαγωγές τροφίμων, σύμφωνα με δημοσίευμα
16/02/2025 | 08:10
Βαθαίνει το ρήγμα ΗΠΑ – Ευρώπης: Έκτακτη Σύνοδος για την Ουκρανία στις 17/2 από Μακρόν – Έκτακτη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ ενόψει

16/02/2025 | 08:20
Δώρα Αναγνωστοπούλου: «Με άγχωνε πολύ που έκλειναν οι πόρτες, αυτή η εσωστρέφεια και η εξαφάνιση»
16/02/2025 | 09:06
Financial Times: Η ΕΕ σχεδιάζει περιορισμούς τύπου «Τραμπ» σε εισαγωγές τροφίμων, σύμφωνα με δημοσίευμα
16/02/2025 | 09:06
Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου: Οι ΥΠΕΞ της G7 εκφράζουν «ακλόνητη υποστήριξη στην Ουκρανία» και ζητούν «διαρκή ειρήνη» στη Μέση Ανατολή

16/02/2025 | 22:20
Στέφανος Κασσελάκης: «Οι γονείς μου είχαν γνωρίσει την αρραβωνιαστικιά μου και το coming out τους μπέρδεψε κάπως»
Σχετικά Άρθρα

Μητσοτάκης: Η αμφισβήτηση των θεσμών κρύβει κινδύνους-Καταργεί κανόνες και όρια, οδηγώντας στην κοινωνική «ζούγκλα

Μητσοτάκης για Σαντορίνη: Πρωτόγνωρο φαινόμενο, θα είμαστε στο πλευρό των νησιωτών μας – Κλειστά σχολεία μέχρι 21/2

Δένδιας: Αναγκαιότητα η μεταρρύθμιση «Ατζέντα 2030» – Απαιτείται επιχειρησιακή προσαρμογή στις νέες συνθήκες του σύγχρονου πολέμου
