Αθήνα

 

15 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

koutsoumpas 180424
Επικό τρολάρισμα Κουτσούμπα με… σφυροδρέπανο στον Κασσελάκη για το τι εμφανίστηκε στη βάπτισή του
alexis xaritsis 030224

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση νομοθετεί την ανομία – Θα πρέπει να ξεχάσουμε τις παραλίες που ξέραμε

«Με αυτό το νομοσχέδιο θα πρέπει να ξεχάσουμε τις παραλίες που ξέραμε, τις εικόνες που έχουμε από τα παιδικά μας χρόνια, να ξεχάσουμε την ελεύθερη πρόσβαση» τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς, το οποίο και θα καταψηφίσει η Νέα Αριστερά.

Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς είπε ότι πρέπει να ανησυχούμε για το φαινόμενο του υπερτουρισμού, για τη «φέρουσα ικανότητα» ειδικά των μικρών νησιών, για την «παντελή έλλειψη στρατηγικής» της κυβέρνησης προκειμένου να προσαρμοστούμε στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής.

Επεσήμανε ότι πρέπει να ανησυχούμε διπλά γιατί «με τέτοιες καταστροφικές πολιτικές επιλογές δεν υπονομεύεται μόνο το δικό μας παρόν, αλλά πρωτίστως υπονομεύεται το μέλλον των επόμενων γενεών» για χάρη μιας «κοντόφθαλμης και ιδιοτελούς πολιτικής, παλαιοκομματικής και ρουσφετολογικής, με πλήρη παράδοση στα ιδιωτικά συμφέροντα».

Ειδικότερα, ο κ. Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει το θαλάσσιο μέτωπο πρωτίστως ως αξιοποιήσιμη έκταση και όχι ως ευαίσθητη κοινόχρηστη περιοχή.

«Αυξάνετε την κάλυψη των παραλιών με ομπρελοκαθίσματα, μειώνετε την απόσταση από την ακτογραμμή και επιτρέπετε την εκμετάλλευση ακόμα και μικρών παραλιών, περνάτε τον παλαιό αιγιαλό στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου για να μπορεί να αξιοποιηθεί» είπε. Σχολίασε ότι, ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προσπαθεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις εισάγοντας κάποιες ρυθμίσεις για ηλεκτρονικές δημοπρασίες, ελέγχους και πρόστιμα.

Επεσήμανε ότι η χώρα μας βρίσκεται στο hot spot της κλιματικής κρίσης στη Μεσόγειο, και αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να δηλώνουν επικοινωνιακά «φιλοπεριβαλλοντικοί», ενώ «στην πραγματικότητα οδηγείτε ξανά τη χώρα σε μια ασύδοτη και στρεβλή ανάπτυξη που ουδεμία σχέση έχει με την προστασία του περιβάλλοντος και τη θωράκιση από την κλιματική κρίση».

Πρόσθεσε ότι, παράλληλα, κάνει και κάτι άλλο η κυβέρνηση: «Ένα ατελείωτο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας για να εξυπηρετήσετε για ακόμα μια φορά συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα».

Υπογράμμισε ότι το μήνυμα του «κινήματος της πετσέτας» ήταν:

«Τέρμα στην ασυδοσία. Τέρμα στην κυβερνητική ανοχή της ασυδοσίας», ζητώντας την τήρηση της νομιμότητας απέναντι στην ασυδοσία και τη λογική της αρπαχτής, απέναντι σε «όλα αυτά δηλαδή που μια οργανωμένη Πολιτεία οφείλει να ελέγχει, να απαιτεί συμμόρφωση και να επιβάλλει κυρώσεις στις περιπτώσεις παραβάσεων».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο που φέρνει, δεν απαντά στις διεκδικήσεις των πολιτών για τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε ο δημόσιος χώρος και η ελεύθερη πρόσβαση να διασφαλίζεται πραγματικά και να σταματήσει η περιβαλλοντική καταστροφή. «Κάνει ακριβώς το αντίθετο. Νομοθετεί την ανομία» είπε.

Υποστήριξε ότι με δυο τρόπους προστατεύονται τα κοινόχρηστα αγαθά όπως επιβάλλει το Σύνταγμα: «Αφενός, να τα ορίσει με τέτοιο τρόπο στα νομοθετικά κείμενα ώστε να διασφαλίζεται στο παρόν αλλά και μελλοντικά η προστασία τους. Να μένουν εκτός συναλλαγής. Να μην παραδίδονται σε εμπορική χρήση. Να διασφαλίζεται η ελεύθερη χρήση τους από τους πολίτες. Αφετέρου, να υπάρχει ένα κράτος που με τους ελεγκτικούς του μηχανισμούς επιβεβαιώνει την προστασία αυτή». Όμως, «το σημερινό σχέδιο νόμου αποτυγχάνει να κάνει οτιδήποτε από τα δύο».

Σχολίασε ότι, με βάση το «πάθος που επιδεικνύει ο κ. Χατδηζάκης ενάντια στα δημόσια αγαθά», «θα ήταν όντως περίεργο ο αιγιαλός και οι παραλίες να ξέφευγαν». Επεσήμανε ότι λόγω της κρίσης της Covid 19 παραχωρήθηκε μεγαλύτερο ποσοστό των παραλιών – και εν γένει του δημόσιου χώρου -, όμως «η κυβέρνηση έρχεται τώρα την έκτακτη συνθήκη να τη μετατρέψει σε κανονικότητα», ενώ θα έπρεπε να λαμβάνεται υπόψη η απειλητική κρίση της κλιματικής κατάρρευσης και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης των οικοσυστημάτων της χώρας μας. «Παρ’ όλα αυτά, το σημερινό σχέδιο νόμου δεν διαθέτει το πρόσημο της περιβαλλοντικής και αναπτυξιακής βιωσιμότητας. Ούτε φυσικά μεριμνά για τη διασφάλιση του δημοσίου έναντι του ιδιωτικού» είπε.

Ανέφερε ότι υπάρχουν και κάποιες επιμέρους θετικές διατάξεις, όπως η χρήση ψηφιακών μέσων στον έλεγχο και την καταγγελία της παραβίασης των όρων για χρήση αιγιαλών και παραλιών, καθώς και η θεσμοθέτηση του κεντρικού συστήματος ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την παραχώρηση των μισθώσεων. Όμως, σχολίασε, «κρατάμε μικρό καλάθι». Γιατί, όπως είπε, οι κτηματικές υπηρεσίες είναι τόσο υποστελεχωμένες που είναι μάλλον αδύνατο να ανταποκριθούν σε μεγάλο αριθμό καταγγελιών. Και διότι, αφαιρείται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση η αρμοδιότητα των τοπικών υποθέσεων.

Ο κ. Χαρίτσης επεσήμανε ότι η μεγάλη εικόνα είναι αυτή που σκιαγραφεί το νομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις για «κατάργηση της ήδη ανεπαρκούς ζώνης πλάτους 30 μέτρων από τη γραμμή του αιγιαλού. Με την κατάργηση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του παλαιού αιγιαλού, που πλέον ως ιδιωτική περιουσία του δημοσίου θα μπορεί να παραχωρείται προς εκμετάλλευση. Με την άρση της απαγόρευσης παραχώρησης μικρών αιγιαλών, που πλέον θα δίνονται σε όμορες ξενοδοχειακές μονάδες. Με την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος επιπλέον ζώνης 12 μέτρων από το όριο του αιγιαλού στα Δωδεκάνησα». Σχολίασε ότι η Ελλάδα που οραματίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ, με αυτό το νομοσχέδιο είναι ομπρελοκαθίσματα παντού, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες με πριβέ παραλίες, δομημένες παραλίες, αυτό που λέμε «πάνω στο κύμα», μπλοκάρισμα της ελεύθερης πρόσβασης για τους πολίτες.

Κατηγόρησε τον υπουργό ότι αντιμετωπίζει με ειρωνία και απαξία τις επισημάνσεις και τις διεκδικήσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων, όπως το αίτημα για θέσπιση αδόμητης ζώνης 100 μέτρων για νέες κατασκευές, όπως επιτάσσει το Πρωτόκολλο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων ζωνών της Μεσογείου (Σύμβαση της Βαρκελώνης).

Ο κ. Χαρίτσης είπε ότι τη Νέα Αριστερά τη βρίσκει ριζικά αντίθετη και ο γενικότερος προσανατολισμός της κυβέρνησης σε σχέση με την διαχείριση του δημόσιου χώρου, των οικοσυστημάτων και της τουριστικής ανάπτυξης.

Επεσήμανε ότι δεν μπορεί ένα τέτοιο νομοσχέδιο να συζητείται «με αυτόν τον αποσπασματικό τρόπο» στο κοινοβούλιο μιας μεσογειακής χώρας όπως η δική μας, που βρίσκεται στον πυρήνα των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Είπε ότι «η πολιτική της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των παραλιών όπως και η πολιτική που άπτεται του τουρισμού παραμένει προσκολλημένη μυωπικά στις επιλογές μεμονωμένων ιδιωτικών συμφερόντων» και πως οι διατάξεις που νομοθετούνται σήμερα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη «συνδυαστικά με ένα σχέδιο νόμου που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και επιτρέπει την εκτός σχεδίου δόμηση για οικόπεδα που διαθέτουν “πρόσωπο” σε παρανόμως διανοιχθέντες δρόμους».

Ροή Ειδήσεων

screenshot 17

18/04/2024 | 23:20

Κατερίνα Καινούργιου-Σταματίνα Τσιμτσιλή: Ποζάρουν αγκαλιασμένες σε βραδινή έξοδο

18/04/2024 | 22:55

Πασαλιμάνι: Η στιγμή που εργάτης βρίσκει νεκρό τον 31χρονο αστυνομικό μετά την κατάρρευση του κτιρίου

18/04/2024 | 22:26

Τζόκερ κλήρωση 2742: Οι τυχεροί αριθμοί σήμερα
240418222000

18/04/2024 | 22:21

Ξεσπά ο Γιώργος Λάγιος για τον Δημήτρη Παπανώτα: «Ποια είναι η ανακρίβεια στη δήλωση του;»

18/04/2024 | 22:00

Απόστολος Ρουβάς: Η σπάνια φωτογραφία με τον επτά μηνών γιο του

18/04/2024 | 21:44

«Μέσα σε πέντε λεπτά ξεφορτώθηκαν τη θυγατέρα μου» – Η μήνυση που κατάθεσε ο πατέρας της Κυριακής κατά των αστυνομικών
screenshot 9

18/04/2024 | 21:11

Μιχάλης Ρακιντζής για Σοφία Αρβανίτη: Δεν ξέρει ο κόσμος αν τα είχαμε, μπορεί και να μην τα είχαμε

18/04/2024 | 20:58

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 16,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η ακρίβεια καίει τους πολίτες

18/04/2024 | 20:32

Μπέσσυ Μάλφα: Η τρυφερή εξομολόγηση για τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση – «Είναι ο άγγελός μου, τον λατρεύω»
i ioanna maleskou

18/04/2024 | 20:19

Κόλαφος η Ιωάννα Μαλέσκου: «Δεν ήθελα να προφέρω το όνομα της Ελένης Μενεγάκη, με όλο τον σεβασμό»

18/04/2024 | 19:59

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «τρολάρει» τον Κασσελάκη: Μαθαίνω ότι στη βάπτιση του Αλέξη Χαρίτση σχηματίστηκε δρεπάνι και σφυρί

18/04/2024 | 19:53

Γιάννης Βρούτσης: «Να λογοδοτήσουν όσοι ενεπλάκησαν στην ψευδή διασπορά περί ντόπινγκ»
dickeybetts

18/04/2024 | 19:36

Πέθανε ο Dickey Betts, κιθαρίστας του ροκ συγκροτήματος Allman Brothers

18/04/2024 | 18:56

Άση Μπήλιου για Ελένη Μενεγάκη: «Το σύμπαν την καλεί να κάνει κάτι διαφορετικό»

18/04/2024 | 18:42

Ελλάκτωρ: Σε ρεκόρ 10ετίας τα κέρδη του Ομίλου το 2023
kasselakis tsipras 180424
Γιώργος Τσίπρας για το «θαύμα» στη βάπτιση του Στέφανου Κασσελάκη: «Αυτή η αναφορά ήταν σοκαριστική»
papanotas syrizaps
Εκτός του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας μετά το σάλο για τις δηλώσεις του
nikos androulakis 020424
Ν.Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στη ΝΔ
mitsotakis 180424
Κυριάκος Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με Τουσκ και Μέτσολα στο Βέλγιο
sofia mpekatorou 180424
Μπεκατώρου για Παπανώτα: Ελπίζω ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει την κίνηση που πρέπει
dimitris papanotas 090424
Η πρώτη αντίδραση του Δημήτρη Παπανώτα: «Πρόκειται για προσωπική προσβολή»