Αθήνα

 

34 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Εορτολόγιο 15 Ιουλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
20240407 ertsk xatzidakis11

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Καθολική επέκταση των πληρωμών μέσω IRIS εως το τέλος του έτους

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μίλησε σήμερα στο EΡΤNews, στην εκπομπή «ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΙ» και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Νίνα Κασιμάτη.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο σύστημα ΙRIS όπου είπε ό,τι «σύντομα θα επεκταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες εως το τέλος του έτους ενώ σύντομα θα υπάρχουν και θετικά νέα για τη μείωση των προμηθειών στις μικρές συναλλαγές μέσω καρτών». Ωστόσο ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι «Το IRIS θα καλύψει όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, θα καλύψει όλες τις επιχειρήσεις, υποχρεωτικά μέχρι το τέλος του 2024, έτσι ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός στην αγορά και να υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές, διότι η λειτουργία της αγοράς και ο ανταγωνισμός είναι πάντοτε μια απάντηση».

Ταμειακές μηχανές

Για τις ταμειακές μηχανές ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ό,τι «Το κάνουμε για λόγους αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης. Είναι ένα έργο ενταγμένο στο Ταμείο ανάκαμψης ως ορόσημο. Που πάει να πει ότι αν δεν ολοκληρωθεί, θα διακοπεί η χρηματοδότηση της χώρας από τις Βρυξέλλες, όχι μόνο γι’αυτό το πρόγραμμα, αλλά και για άλλα προγράμματα και αυτό είναι κάτι που δεν το αντέχουμε αυτή την ώρα. Οι μισές επιχειρήσεις έχουν ήδη συνδεθεί, όσες ήταν υπόχρεες και έχουν κλειστεί ραντεβού δηλωμένα στην ΑΑΔΕ από ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Συνολικά αυτοί που έχουν ήδη διακανονίσει το θέμα και όσοι έχουν κλείσει ραντεβού είναι το 90% των επιχειρήσεων. Για τους υπολοίπους προφανώς ξεκαθαρίζουμε ό,τι δεν μπορεί να υπάρξουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δεν μπορεί δηλαδή από τη μια πλευρά να είναι αυτοί που είναι διασυνδεδεμένη με την Εφορία και καταβάλουν το ΦΠΑ και κάποιοι άλλοι, οι οποίοι δεν ξέρω, θεωρούν τους εαυτούς τους πιο έξυπνους να μην πληρώνουν».

Επιπλέον πρόσθεσε ό,τι «Η ΑΑΔΕ έχει ξεκινήσει ήδη επαφές ξεκινώντας από επιχειρήσεις με μεγαλύτερους τζίρους, αλλά θα προχωρήσει από αυτή την εβδομάδα στις επαφές της και με μικρότερες επιχειρήσεις για να διευκρινιστεί εάν τυχόν δεν είναι υπόχρεοι ή αν υπήρχαν λόγοι ανωτέρας βίας, αλλά από εκεί και πέρα θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή του μέτρου, είτε αφορά τη διασύνδεση του POS με τις ταμειακές μηχανές, είτε στα 35 επαγγέλματα που υποχρεώθηκαν τους τελευταίους μήνες να αποκτήσουν POS ως εναλλακτικό τρόπο πληρωμής από τους πελάτες τους και εκεί έχουν ξεκινήσει έλεγχοι ήδη από την περασμένη εβδομάδα από την ΑΑΔΕ. Είναι θέμα όχι μόνο φορολογικής δικαιοσύνης συνολικά, αλλά και σεβασμού των συναδέλφων τους στον ίδιο κλάδο»

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ο υπουργός Οικονομικών τόνισε : «Μιλάμε για εκείνους που είναι σε μια γκρίζα ζώνη, είτε γιατί έχουν γίνει κάποια λάθη στην ενημέρωση τους από την εφορία, είτε οι ίδιοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι έπρεπε να πληρώσουν κάποια δόση ή όχι. Άρα εδώ μιλάμε για μια τακτοποίηση εκκρεμότητας. Την περασμένη δεκαετία, όταν ήταν η Τρόικα εδώ υπήρξαν αυστηρότατες ρυθμίσεις σε σχέση με την καταβολή των δόσεων, αλλά δεν υποστηρίζονταν αυτές οι ρυθμίσεις από αντίστοιχο ψηφιακό σύστημα στην εφορία. Έτσι κάποιος μπορεί να έχει χάσει μια ή δυο δόσεις, να μην το έχει καταλάβει και κάποια στιγμή μπορεί αργότερα στην εκκαθάριση η εφορία να του στείλει ένα ειδοποιητήριο ό,τι είσαι εκτός ρυθμίσεων και δεν μπορείς να πάρεις φορολογική ενημερότητα. Αυτό ακριβώς είναι που ερχόμαστε να ρυθμίσουμε. Φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι είναι περίπου 230.000 οι υπόχρεοι φορολογούμενοι που με τον ένα με τον άλλο τρόπο μπορεί να εμπίπτουν σε αυτή την οφειλή. Δεν είναι καθόλου λίγοι, αλλά θέλω να πω ότι δεν είναι κάτι χαριστικό από την πλευρά της πολιτείας. Είναι μια ρύθμιση, νομίζω κοινής λογικής, για να αντιμετωπιστεί αυτή η εκκρεμότητα που προέκυψε με τον τρόπο που σας είπα και ταυτόχρονα περνάμε σε ψηφιοποίηση της εφορίας, έτσι ώστε να μην έχουμε τέτοιου είδους φαινόμενα στο μέλλον».

Ευρωεκλογές

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας ερωτώμενος για το θέμα των ευρωεκλογών υπογράμμισε: «Οι ευρωεκλογές δεν είναι βουλευτικές εκλογές, επομένως δεν μπορεί να ιδωθούν με τα ίδια κριτήρια. Ωστόσο υπάρχει μια χαλαρότητα της ψήφου, αλλά από την άλλη πλευρά και η υπερβολική χαλαρότητα μπορεί να βλάψει όχι μόνο τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και τον τόπο. Επομένως, γι αυτό έχουμε ξεκαθαρίσει και στο συνέδριο, με πρώτο τον πρωθυπουργό, ότι δεν πρέπει να σταλούν λάθος μηνύματα». και πρόσθεσε «δε βρίσκω το λόγο γιατί να αποδοκιμαστεί μια πολιτική η οποία έχει αναστηλώσει το διεθνές κύρος της χώρας, έχει θωρακίσει περαιτέρω την άμυνα της Ελλάδας, έχει οδηγήσει σε ψηφιακό εκσυγχρονισμό, έχει μειώσει την ανεργία».

Επίσης υπογράμμισε : «Ξέρετε, εδώ η ψήφος έχει κάποιες συνέπειες. Πρώτον, έχει συνέπειες στην εκπροσώπηση της Ελλάδας στις Βρυξέλλες. Δεν νομίζω ότι είναι ώρα να εξάγουμε γραφικότητα στις Βρυξέλλες, ιδιαίτερα με αυτά που έχει περάσει ο τόπος την περασμένη δεκαετία. Χρειαζόμαστε μια εκπροσώπηση υψηλού επιπέδου και επίσης και τώρα μιλάω ως υπουργός Οικονομικών μετά τις εκλογές, ιδιαίτερα τώρα, μετά τις τελευταίες εκλογές, συνδυάζεται ένα σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής που παράγει αποτελέσματα με την πολιτική σταθερότητα. Αυτό δίνει περισσότερη ώθηση στην οικονομία για να γίνουν παραπάνω επενδύσεις, να ανοίξουν καινούργιες δουλειές, να ανοίξουν καλύτερες δουλειές. Εάν εκλείψει ο παράγοντας της πολιτικής σταθερότητας με τη λογική των μηνυμάτων, τότε γίνεται πιο δύσκολη η δουλειά μας, όχι μόνο της κυβέρνησης. Δεν εκλέγουμε κυβέρνηση στις ευρωεκλογές, αλλά αποφασίζουμε πως θα κυβερνηθεί ο τόπος. Δηλαδή μέσα σε ποιο σκηνικό θα προχωρήσουμε πολιτικό από εκεί και πέρα».

Επενδύσεις

Παράλληλα ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις επενδύσεις όπου τόνισε ότι έχουμε ρεκόρ εικοσαετίας στις ξένες επενδύσεις. «Βεβαίως έχουμε να καλύψουμε ακόμη σημαντικό δρόμο, αλλά ειδικά ως προς τις άμεσες ξένες επενδύσεις έχουμε τα τελευταία χρόνια ρεκόρ εικοσαετίας και δεν το λέω εγώ θεωρητικά. Διεθνής κολοσσοί τα τελευταία χρόνια αποφάσισαν να έρθουν στην Ελλάδα και είμαστε εδώ με ένα μείγμα δημοσιονομικής σταθερότητας και φιλοεπενδυτικής πολιτικής, για να προσελκύσουμε επενδύσεις από το εξωτερικό. Επιπλέον αυτή τη χρονική στιγμή θα πέσουν περισσότερα λεφτά από το ταμείο ανάκαμψης, πέρα από τις ιδιωτικές επενδύσεις, ο συνδυασμός των δύο πραγμάτων μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για το 2024 σε σχέση με τις επενδύσεις. Άρα η οικονομία μας πηγαίνει μπροστά, ανεβαίνει ψηλότερα και είμαστε εδώ με σοβαρότητα και χωρίς κομπασμούς να συνεχίσουμε την προσπάθεια, γιατί προερχόμαστε από μια δραματική δεκαετία και ξέρουμε ότι πρέπει να γίνει πολλή και καλή δουλειά για να ανέβουμε ακόμα ψηλότερα».

Τιμές ακινήτων

Όταν ανεβαίνει η οικονομία, ανεβαίνουν και οι τιμές στα ενοίκια, είπε ο κ. Χατζηδάκης για τις τιμές των ακινήτων. «Η αλήθεια είναι ότι οι τιμές των ακινήτων έχουν ανέβει και έχουν ανέβει αρκετά. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι όταν ανεβαίνει η οικονομία ανεβαίνουν και οι τιμές των ακινήτων. Ήδη προχωράμε ένα πρόγραμμα με στήριξη και από κρατικούς πόρους 2,5 δις ευρώ για τη Στέγη. Το πιο γνωστό κομμάτι του προγράμματος αυτού ήταν τα χαμηλότοκα δάνεια. Εξαντλήθηκε το πρόγραμμα αυτό 10.000 δάνεια σε νέα ζευγάρια για να ξεκινήσουν τη ζωή τους με επιτόκιο 1%. Υπάρχουν άλλα επιμέρους υπό προγράμματα που προωθούνται. Το Εξοικονομώ για νέους, το ανακαινίζω, το νοικιάζω που τρέχει από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής, πρωτοβουλίες της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης για συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, αλλά πέραν αυτού ήρθαμε και κάναμε παρεμβάσεις στις βραχυχρόνιες μισθώσεις airbnb προκειμένου να μπει μια τάξη στην αγορά και να υπάρξει μια ισορροπία» και συνέχισε «Και ήρθαμε τώρα στην Golden Visa που είναι μια από τις πολλές παραμέτρους στο θέμα αυτό. Είναι το 7% των συναλλαγών στα ακινητά και ανεβάσαμε τα όρια και πήγαμε από τις 500.000 οκτακόσιες, από τις 250.000 στις 400 στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη και στα νησιά πάμε στις 800.000. Στις υπόλοιπες περιοχές 400.000 για να πάρει κάποιος ξένος golden Visa. Το κάναμε έτσι ώστε οι επενδύσεις που γίνονται να μην επηρεάζουν τη λαϊκή κατοικία και τα νέα ζευγάρια».

<>
<>
<>

Ροή Ειδήσεων

polakis 201023

16/07/2024 | 11:59

Επιμένει ο Πολάκης για το «βούλωσε το» στη Συρεγγέλα: «Δεν παίρνω πίσω ούτε λέξη»

16/07/2024 | 11:49

Ανανεώνεται η εικόνα των σταθμών του Μετρό με ευρείας κλίμακας παρεμβάσεις

16/07/2024 | 11:38

ΑΑΔΕ: Προαιρετικός από 17 Ιουλίου ο IBAN πριν την δήλωση, αν δεν προκύπτει επιστροφή
peripoliko 1

16/07/2024 | 11:35

Λεωφόρος Αλεξάνδρας: Μέλη της συμμορίας νονών της νύχτας 4 από τους συλληφθέντες οπαδούς του Παναθηναϊκού

16/07/2024 | 11:23

Νάνσυ Ζαμπέτογλου: Διακοπές στα Κύθηρα για την παρουσιάστρια της ΕΡΤ

16/07/2024 | 11:15

Φάμελλος: Η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά άφησε τους καταναλωτές εκτεθειμένους στα υπερκέρδη λίγων
maria syregela 241223

16/07/2024 | 11:09

Συρεγγέλα για Πολάκη: Οι ύβρεις, ο μισογυνισμός και οι τοξικές επιθέσεις δεν έχουν θέση στην πολιτική «αρένα»

16/07/2024 | 10:58

Ζαχαράκη για Πολάκη: Δεν πρόσβαλε με χυδαιότητα τη Μ.Συρεγγέλα αλλά κάθε Ελληνίδα που παλεύει καθημερινά

16/07/2024 | 10:48

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Απαιτείται αναψηλάφηση όλων των υπηρεσιακών υποθέσεων που χειρίστηκαν οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι του ΥΠΠΟ
sxoinas mpeleris 160724

16/07/2024 | 10:42

Μπελέρης: Σε φορτισμένο κλίμα η συνάντησή του με τον Σχοινά στο Στρασβούργο – «Ευρώπη ίσον ελευθερία»

16/07/2024 | 10:33

Επιβεβαιώθηκαν τέσσερα νέα κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους στις ΗΠΑ

16/07/2024 | 10:20

Power of Love: «45 χρονών δικηγόρος κι ήρθε εδώ με τα παιδάκια;»
nikos papathanasis 150124

16/07/2024 | 10:09

Ν.Παπαθανάσης: Στο Ταμείο Ανάπτυξης η ψηφιοποίηση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

16/07/2024 | 09:57

Τόνι Σφήνος: «Δεν είμαστε φίλοι με τον Αντώνη Ρέμο, μακάρι να έρθουν όλα στη θέση τους»

16/07/2024 | 09:49

Όταν οι Beatles τραγούδησαν… Θεοδωράκη
diamantopoulou diktio2 0812
Η Άννα Διαμαντοπούλου ανακοινώνει το μεσημέρι την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ
pavlos geroulanos 281123
Π.Γερουλάνος: Πώς θα χτυπήσουμε τα καρτέλ στην ελληνική αγορά
kasselakis syriza 130624
Κασσελάκης: Όσο κι αν τσαλακώσουν τα στοιχεία της ΡΑΕ, η αλήθεια δεν αλλάζει για την έκρηξη στις τιμές του ρεύματος
perissos kke ktirio 5
ΚΚΕ για την απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Όταν η όξυνση των αντιθέσεων παίρνει ακόμη και τέτοια χαρακτηριστικά, νέα δεινά προμηνύονται για τους λαούς
androulakis 150724
Ν.Ανδρουλάκης: Επιδιώκουμε την επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ
nikos xardalias 270524
Χαρδαλιάς: Αλλάζουν θέση και οι 148 υπάλληλοι του υγειονομικού στην Περιφέρεια – Παύονται διευθυντές και τμηματάρχες