• Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου
  • 19:19

Αθήνα

26 oC

ελαφρές νεφώσεις

«Χοντρές» ζυμώσεις και παρασκήνιο για ψήφο εμπιστοσύνης και Πρέσπες - Διορία έως το βράδυ έδωσε ο Θεοδωράκης στον Δανέλλη

Βουλευτές... πάνε κι έρχονται

Σε θρίλερ έως την τελευταία στιγμή αναμένεται να εξελιχθεί η διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι στο Μαξίμου δηλώνουν βέβαιοι ότι έχουν 151 βουλευτές.

Σε θρίλερ έως την τελευταία στιγμή αναμένεται να εξελιχθεί η διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι στο Μαξίμου δηλώνουν βέβαιοι ότι έχουν 151 βουλευτές.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Οι εξελίξεις με τον Σπύρο Δανέλλη στο Ποτάμι είναι ραγδαίες, καθώς δέχεται ισχυρές πιέσεις να μην στηρίξει την κυβέρνηση, ενώ, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι εκείνος ο 151ος βουλευτής που μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις (οι άλλοι πέντε είναι οι Κουντουρά, Κόκκαλης, Ζουράρις και Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝΕΛ και η Κατερίνα Παπακώστα).

Ο κ. Δανέλλης, ο οποίος βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με τον Σταύρο Θεοδωράκη από χθες το βράδυ - όταν και συμμετείχε στην εκδήλωση για τη συμφωνία των Πρεσπών στο Μέγαρο Μουσικής, όπου αποθέωσε τον Αλέξη Τσίπρα - συναντήθηκε νωρίς το απόγευμα με τον επικεφαλής του Ποταμιού στα γραφεία του κόμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Θεοδωράκης έδωσε διορία ως το βράδυ στον κ. Δανέλλη, προκειμένου ν' απαντήσει τι θα πράξει στην ψηφοφορία της Τετάρτης, με το κλίμα να έχει αλλάξει και να είναι βαρύ για τον βουλευτή, αφού υπάρχουν ενστάσεις ως προς την πρόθεσή του και να στηρίξει την κυβέρνηση και τη συμφωνία των Πρεσπών και δεύτερες σκέψεις συνολικά για τη στάση του Ποταμιού. Υπενθυμίζεται ότι η κοινοβουλευτική ομάδα που είχε συνεδριάσει την προηγούμενη εβδομάδα είχε τονίσει ότι δεν πρέπει να ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης πριν από την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών - όπως έπραξε τελικά ο κ. Τσίπρας - προκειμένου το Ποτάμι να στηρίξει τις Πρέσπες (πλην Ψαριανού-Αμυρά).

Χαρακτηριστικά είναι όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς (στην ΕΡΑ) ότι είναι πιθανό να τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στην ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά όχι στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Κι όπως πρόσθεσε σε άλλη συνέντευξή του (στον ΣΚΑΪ), εάν ο κ. Δανέλλης επιμείνει σε θετική ψήφο για την κυβέρνηση, τότε δεν είναι απίθανο το ενδεχόμενο διαγραφής του από την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού.

Επιπλέον, κατά πληροφορίες, εάν ο κ. Δανέλλης επιμείνει στην ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, τότε το Ποτάμι ενδέχεται να μη δώσει θετική ψήφο στις Πρέσπες - εκτός, ασφαλώς, του βουλευτή και ίσως του Σπύρου Λυκούδη - με αποτέλεσμα η πλειοψηφία στην οποία υπολογίζει η κυβέρνηση για την κύρωση της συμφωνίας να «ψαλιδίζεται» κατά δύο βουλευτές (Θεοδωράκης-Μαυρωτάς) ή τρεις, εάν ο κ. Λυκούδης ακολουθήσει την επίσημη γραμμή του κόμματος σ' αυτή την περίπτωση. Διαφορετικά, εάν πει «ναι», θα είναι εκείνος σ' αυτή την περίπτωση ο... 151ος, όπως ο κ. Δανέλλης στην ψήφο εμπιστοσύνης!

Στην πλειοψηφία για τις Πρέσπες δεν λογίζονται ούτως ή άλλως ο Κώστας Ζουράρις από τους ΑΝΕΛ και ο επίσης προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ, αλλά διαγραφείς από τον κ. Καμμένο Βασίλης Κόκκαλης.

Αντιθέτως, υπολογίζεται - πέραν της κυρίας Παπακώστα και των Κουντουρά-Παπαχριστόπουλου - ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος φαίνεται ότι απελευθερώνεται εάν ισχύσουν όσα είπε σήμερα σε συνέντευξή του ο Παύλος Χρηστίδης (News 24/7) πως δεν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στα όργανα του Κινήματος Αλλαγής. Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚινΑλ ξεκαθάρισε ότι τις οριστικές αποφάσεις θα λάβει η κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία θα συνεδριάσει αμέσως μόλις το κείμενο της συμφωνίας των Πρεσπών κατατεθεί στη Βουλή.

Send this to a friend