Αθήνα

 

10 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

karystianou scaled e1739350798392
Καρυστιανού για Βασίλη Καλογήρου: Έκπληκτη διαβάζω πως ανέλαβε η ιατροδικαστής Ρουμπίνη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δανέλης, Λιάκος, Μπίστης και Παναγιώτου υπέρ προοδευτικής διακυβέρνησης με ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ και άλλες δυνάμεις Αριστεράς – Κεντροαριστεράς

Τέσσερα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., οι Σπύρος Δανέλης, Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μπίστης και Παναγιώτης Παναγιώτου τάσσονται υπέρ της προοδευτικής διακυβέρνησης και της ανάγκης σύγκλισης των δυνάμεων Αριστεράς – Κεντροαριστεράς.

Δείτε επίσης

Μπίστης σε Τσακαλώτο: «Και εγώ αριστερός 40 χρόνια είμαι, αλλά δεν θέλω να πεθάνω χωρίς να μας ξαναδώ κυβέρνηση»
Μπίστης, Λιάκος, Παναγιώτου σε Πολάκη: Το ύφος στην πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να συμβαδίζει με το ήθος της Αριστεράς

Κεντρική ιδέα της παρέμβασης των τεσσάρων μελών του Πολιτικού Συμβουλίου αποτελεί η ανάγκη διαμόρφωσης ενός ευρύτατου προοδευτικού κοινωνικού μπλοκ που θα σταθεί απέναντι στις νεοφιλελεύθερες επιλογές της κυβέρνησης, κυρίως, όμως η ανάδειξη μιας συνολικής εναλλακτικής πρότασης προοδευτικής διακυβέρνησης. Όπως σημειώνεται, η πρόταση αυτή αφορά όσες δυνάμεις θέλουν να δεσμευτούν σε ένα πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση και θα πρέπει να απευθυνθεί στους οργανωμένους φορείς της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας.

Στο κείμενο γίνεται ειδική μνεία στο κυβερνητικό μοντέλο της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ενώ υπογραμμίζεται ότι «το παρελθόν το οποίο δίχασε την ευρύτερη προοδευτική παράταξη δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμο εμπόδιο και πρόσχημα για την αναβολή της προγραμματικής σύγκλισης των δυνάμεων του προοδευτικού πόλου».

Οι συντάκτες του κειμένου επισημαίνουν, μάλιστα, ότι οι πολιτικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί επιτάσσουν στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και στο ΚΙΝΑΛ να γυρίσουν γρήγορα και αποφασιστικά σελίδα στις μεταξύ του σχέσεις

Ακολουθεί το κείμενο παρέμβασης των τεσσάρων μελών του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

«Για το  Σχέδιο απόφασης του Πολιτικού Συμβουλίου

Η ΝΔ  με τον εκλογικό χαρακτήρα που προσέδωσε στον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό επιβεβαίωσε την πρόθεση της να αναζητήσει παράθυρο ευκαιρίας για να κάνει το 2021 έτος εκλογών. Ελπίζει ότι θα βρεί το μαζικό κίνημα σε δύσκολη θέση λόγω των συνθηκών της πανδημίας και τις προοδευτικές δυνάμεις κατακερματισμένες και ανέτοιμες. Πιστεύει επίσης στην αντοχή του αντί ΣΥΡΙΖΑ μετώπου για το οποίο εργάζεται ακατάπαυστα η πλειοψηφία των ελεγχόμενων και προκλητικά οικονομικά τροφοδοτούμενων ΜΜΕ. Σε αυτούς τους σχεδιασμούς ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα δώσει απάντηση με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που φιλοδοξεί να αποτελεί συμβολή για μια νικηφόρα αντεπίθεση όλων των δυνάμεων οι οποίες διαφωνούν εμπράκτως με την νεοφιλελεύθερη ατζέντα και συνειδητοποιούν τους κινδύνους για τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών και το κράτος δικαίου.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας που διαμόρφωσε και συνεχίζει να διαμορφώνει ένα νέο τοπίο παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα. Μέσα σε αυτή την πρωτοφανή και πρωτόγνωρη κατάσταση έννοιες που η νεοφιλελεύθερη ηγεμονία ωθούσε στο περιθώριο όπως το κοινό καλό, το δημόσιο συμφέρον, η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα, η διεθνής συνεργασία επανήλθαν στο προσκήνιο και είναι οι χειρολαβές από τις οποίες κρατήθηκαν κοινωνίες και κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ που μαζί με άλλες δυνάμεις διαφήμιζε την υπεροχή του ιδιωτικού, του ατομισμού και των νεοφιλελεύθερων δογμάτων παντού – και στην υγεία- βρίσκεται σε δύσκολη και συνεχώς επιδεινούμενη θέση.

.Ο συνδυασμός ιδεοληψίας και ανικανότητας παράγει σωρευτικά αρνητικά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς. Η κυβέρνηση αξιοποιεί την κατάσταση για να προωθήσει το αντιμεταρρυθμιστικό της έργο. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία καλεί όλες τις προοδευτικές δυνάμεις σε κοινή δράση, μέσα στην Βουλή και έξω από αυτήν, για την προστασία και εκσυγχρονισμό του  δημόσιου συστήματος υγείας, για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους ,των αδύναμων στρωμάτων,  των εργασιακών δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών. Η κοινή δράση στα συνδικάτα, την τοπική αυτοδιοίκηση, γενικότερα στο μαζικό κίνημα θα αποτελέσει βάση εκκίνησης , ενότητας και αντίστασης στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Η κοινή στάση των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στην δίκη της Χρυσής Αυγής, η κοινή δήλωση ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, ΚΚΕ , μέρα 25 για το Πολυτεχνείο αποτελούν ad hoc σημαντικές πρωτοβουλίες που μπορούν να επεκταθούν σε άλλα ζητήματα με την συμμετοχή όλων των προοδευτικών δυνάμεων.

Αυτή η κατά βάση αμυντικού χαρακτήρα αντίδραση είναι αναγκαία αλλά όχι επαρκής. Χρειαζόμαστε μια συνολική εναλλακτική πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης που προυποθέτει την συγκρότηση μιας πλατιάς συμμαχίας κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Από τις χρήσιμες γενικές εκφωνήσεις για την Προοδευτική διακυβέρνηση να προχωρήσουμε στην εκπόνηση ενός συνεκτικού και ρεαλιστικού σχεδίου που θα περιλαμβάνει όσες δυνάμεις θέλουν να δεσμευτούν σε ένα πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση. Αυτό το προσκλητήριο περιλαμβάνει όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας όπως έχουν διαμορφωθεί και αυτοπροσδιορίζονται στην χώρα μας. Όπως στην  περίπτωση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας έτσι και στην χώρα μας υπάρχει πεδίο προγραμματικών συγκλίσεων. Αυτή η προοδευτική συμπαράταξη δεν θα αθροίσει απλώς δυνάμεις αλλά θα δημιουργήσει μια νέα πλειοψηφική δυναμική. Θα  στηρίζεται σε στέρεη προγραμματική βάση και θα είναι προσανατολισμένη στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και των αναγκών του παρόντος και του μέλλοντος. Το παρελθόν το οποίο δίχασε την ευρύτερη προοδευτική παράταξη δεν θα εξαφανιστεί δια μαγείας αλλά δεν μπορεί και να αποτελεί μόνιμο εμπόδιο και πρόσχημα για την αναβολή της συνάντησης των δυνάμεων του προοδευτικού πόλου . Όλα μπορούν στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης να συζητηθούν και να υπάρξει γόνιμος αναστοχασμός και όπου χρειάζεται και αυτοκριτική αντιμετώπιση. Δεν θα συμφωνήσουμε σε όλα, θα παραμείνουν διαφορές στην κριτική αποτίμηση του παρελθόντος. Αλλά δεν ξεχνάμε το επιβεβαιωμένο στην πράξη αξίωμα ότι χωρίς ένα ποσοστό λήθης δεν υπάρχει πολιτική συμμαχιών. Η αντιπαράθεση  στην νεοφιλελεύθερη ατζέντα της δεξιάς και η  ανάπτυξη αριστερής πολιτικής στο αδιαπραγμάτευτο ευρωπαϊκό πλαίσιο αποτελούν επαρκή αφετηριακή βάση για την αναζήτηση κοινού προγραμματικού πλαισίου. Σε αυτό το πλαίσιο και αυτή την προοπτική  η λογική των πραγμάτων και των αριθμών επιτάσσει στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και στο ΚΙΝΑΛ να γυρίσουν γρήγορα και αποφασιστικά σελίδα. στις μεταξύ του σχέσεις. Δεσμευόμαστε να πάρουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες προς κάθε κατεύθυνση ώστε να υλοποιηθεί η συγκρότηση του προοδευτικού πόλου που θα διεκδικήσει την διακυβέρνηση της χώρας.

Σπύρος Δανέλης

Αντώνης Λιάκος

Νίκος Μπίστης

Παναγιώτης Παναγιώτου».

Ροή Ειδήσεων

xrwma amazon

18/02/2025 | 23:50

Πρώτη επαφή νεαρού ιθαγενούς με κοινότητα στη Βραζιλία – Αναζητούσε ξύλα για φωτιά, δείτε βίντεο

18/02/2025 | 23:40

Κλήρωση Eurojackpot 18/2/2025: Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί που κερδίζουν

18/02/2025 | 23:12

Επιβάτης μαχαίρωσε εργαζόμενο της Hellenic Train μέσα στο τρένο
gaza 1

18/02/2025 | 23:10

Η Αύγυπτος ετοιμάζει σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας κόντρα στην πρόταση Τραμπ

18/02/2025 | 22:54

Τραγωδία στην Ισπανία: Μία 90χρονη πέθανε από ασιτία επειδή «έφυγε» πρώτος ο 63χρονος γιος της που την τάιζε

18/02/2025 | 22:50

Πολιτικό Κέντρο ΠΑΣΟΚ: Στόχος η νίκη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές
 Παππά Δημήτρης Γκοτσόπουλος 1 e1729082771985

18/02/2025 | 22:34

Άγιος έρωτας – επόμενα επεισόδια: Ο Χάρης προκαλεί την οργή του Μαρκόπουλου

18/02/2025 | 22:20

Ο Πάπας Φραγκίσκος διαγνώστηκε με αμφίπλευρη πνευμονία – Σε «καλή διάθεση» σύμφωνα με το Βατικανό

18/02/2025 | 22:15

Έρχεται κρύο και βουτιά της θερμοκρασίας έως 10 βαθμούς – Προγνώσεις για χιόνια και στην Αττική

18/02/2025 | 22:10

Τζόκερ κλήρωση 2873: Οι τυχεροί αριθμοί σήμερα

18/02/2025 | 22:10

Με στίχο από τον Ψαλμό του Δαυίδ η μητέρα του Βασίλη Καλογήρου αναγγέλλει την κηδεία του

18/02/2025 | 22:06

Κωνσταντίνος Παντελίδης για Ρουσσέτο Δημητρόγλου: «Κάθε χρόνο στις 18 Φλεβάρη βγαίνει και λέει κάτι κακό για εμένα»
screenshot 27

18/02/2025 | 21:55

Μαρίνα Σπανού: «Πάθαινα κρίσεις πανικού, έμπλεκα με ανθρώπους χειριστικούς στη ζωή μου κυρίως σε ερωτικό επίπεδο»

18/02/2025 | 21:48

Reuters: Δεύτερη συνάντηση για την Ουκρανία διοργανώνει η Γαλλία την Τετάρτη – Θα συμμετέχει και η Ελλάδα

18/02/2025 | 21:44

Με αμφοτερόπλευρη πνευμονία ο Πάπας Φραγκίσκος – «Η διάθεσή του είναι καλή», λέει το Βατικανό
panagiotopoulos syriza 1
Τη διαγραφή του Παναγιωτόπουλου του ΣΥΡΙΖΑ ζητά η κυβέρνηση – Έβρισε χυδαία Μητσοτάκη, ειρωνεύτηκε Ανδρουλάκη (βίντεο)
voridis vouli mak1
Ξέσπασμα Βορίδη στη Βουλή για τον θάνατο του Βασίλη Καλογήρου: Σήκω, ανόητε, να μας πεις ότι η κυβέρνηση σκότωσε έναν άνθρωπο
androulakis 3 2
Στη Σάμο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης την Τετάρτη
sda3dvdf
Προς αύξηση των αμυντικών δαπανών η Ευρώπη – Διαφωνεί με αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία η Ελλάδα
panagiotopoulos syriza 1
Αναγνωρίζω το λάθος μου, λέει ο Παναγιωτόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ύβρεις σε Μητσοτάκη και τις ειρωνείες σε Ανδρουλάκη
mitsotakis xrwma
Μητσοτάκης σε ΕΛΚ: Η Ευρώπη οφείλει να μιλά με μία φωνή και όχι με επιλεκτικά format ηγετών