Αθήνα

 

25 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

kokkalis 280324
Τα λόγια αγάπης του Πέτρου Κόκκαλη για τη Δήμητρα Ματσούκα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O Γιώργος Γεννηματάς δεν ήταν στο “δείπνο των 4” και δεν ανέχοταν πολιτική με “δείπνα”

“Μαγειρέματα” στην κεντροαριστερά ανέδειξαν χτες τα ΝΕΑ με μια είδηση που προκάλεσε αίσθηση και η οποία αφορούσε  κρυφό γεύμα και συνάντηση οκτώ στελεχών που προτείνουν για την ηγεσία της κεντροαριστεράς τον σημερινό Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα.

Το δημοσίευμα παρουσίασε τη συνάντηση ως αναβίωση του “δείπνου των 4” που έγινε το 1994 και το οποίο είχε στόχο την ανατροπή του Α. Παπανδρέου και οδήγησε στη συγκρότηση του εσωκομματικού μετώπου με υποψήφιο πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη.

Το δημοσίευμα όμως είχε ένα σημαντικό λάθος μιας και ανέφερε τον αείμνηστο Γιώργο Γεννηματά ως έναν από τους συμμετέχοντες. 

Ο Γιώργος Γεννηματάς φυσικά δεν συμμετείχε σε αυτό το δείπνο ( το οποίο έγινε στις 13 Νοεμβρίου 1994). Είχε άλλωστε φύγει από την ζωή στις 25 Απριλίου του ίδιου έτους… Η σύνθεση του “δείπνου των 4”  αποτελούνταν από τους Π. Αυγερινό, Κ. Σημίτη, Θ. Πάγκαλο και Β. Παπανδρέου.

Και να ζούσε όμως δεν θα ήταν σε αυτή τη συνάντηση…

Απεχθανόταν συνωμοσίες και “δείπνα”

Η ιστορία του ΠΑΣΟΚ και της χώρας θα ήταν εντελώς διαφορετική (και βέβαια το “δείπνο των 4” δεν θα είχε γίνει ποτέ) αν ο Γιώργος Γεννηματάς είχε καταφέρει να βγει νικητής από τη μάχη με την επάρατη νόσο. Τα πράγματα στο ΠΑΣΟΚ θα είχαν νομοτελειακή εξέλιξη, τα “δείπνα” δεν θα είχαν κανένα νόημα και  το ΠΑΣΟΚ ενωμένο θα είχε αποφύγει ένα εσωκομματικό διχασμό που πλήρωσε πολύ ακριβά.

Σίγουρα όμως υπάρχει και κάτι ακόμα που έχει νόημα να ειπωθεί 22 χρόνια μετά το θάνατό του και 2ο από την αλλαγή εποχής στο ΠΑΣΟΚ.

Ο Γιώργος Γεννηματάς απεχθανόταν τέτοιου είδους δείπνα και εσωκομματικές ίντριγκες. Θα διεκδικούσε και θα κέρδιζε την ηγεσία με πολιτικούς όρους στο χρόνο που έπρεπε.  Χωρίς δείπνα και μαχαιριές που θα αυτοτραυμάτιζαν και θα  μάτωναν τον πολιτικό χώρο που αγάπησε. Δεν θα συμμετείχε πότε σε μια τέτοια ίντριγκα εναντίον του Ανδρέα Παπανδρεου. Ήταν κάτι που ο ίδιος τόνιζε με αυστηρότητα σε όσους κατά καιρούς του μιλούσαν σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα της ηγεσίας. Αυτή άλλωστε ήταν και η πολιτική του παρακαταθήκη. Αυτό ήταν το πολιτικό του ήθος.

Αυτό επιβεβαιώνει επί της ουσίας και η αναφορά του ίδιου του Ανδρέα Παπανδρέου μετά το θάνατο του Γ. Γεννηματά. Είχε πει τότε χαρακτηριστικά ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ: «Ο Γιώργος ήταν οραματιστής, αλλά ταυτόχρονα  ρεαλιστής.  Όταν τον γνώρισα κατάλαβα αμέσως πως είχε μέσα του μια φλόγα για αλλαγή, για κοινωνική δικαιοσύνη, για ανάπτυξη. Είχε τη φλόγα, έπαιρνε τις πρωτοβουλίες  του, αλλά ταυτόχρονα είχε την ωριμότητα να ξέρει το πώς και το πότε. Τίμησε κάθε τομέα στον οποίο υπηρέτησε και άφησε για όλους μας μιας μεγάλη υποθήκη».

Οι 75 διαχρονικές λέξεις της πολιτικής διαθήκης του Γιώργου Γεννηματά

Ο Γιώργος Γεννηματάς με ιδιόχειρο σημείωμα άφησε την πολιτική του διαθήκη η οποία είναι διαχρονική ακόμα και σήμερα.

Με 75 λέξεις αποτυπώνεται η ταυτότητα του μεγάλου, οραματιστή πολιτικού που υπηρέτησε όσο λίγοι τον ελληνικό λαό.

1-3

Η πολιτική διαθήκη του :

«Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που μου συμπαραστάθηκαν.

Εκτός από ευχές, απαιτείται Εθνική συνεννόηση στην κορυφή και διάλογος και Εθνική ομοψυχία στη βάση.

Για το Πα.Σο.Κ. , το κόμμα που τόσο αγάπησα εύχομαι ενότητα, περίσκεψη και αποφασιστικότητα.

Αυτά που δεν μπόρεσα να ολοκληρώσω είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσουν στόχο πολλών που με μεγαλύτερες δυνάμεις από εμένα θα τα κάνουν πράξη.

Με τις ευχές και την άπειρη αγάπη μου,

Γιώργος Γεννηματάς»

Για την ιστορία, ένα παλαιότερο δημοσίευμα των ΝΕΩΝ για το δείπνο των 4

baso«Στις 13 Νοεμβρίου 1994, στις 9 μ.μ.ακριβώς, ένα μαύρο αυτοκίνητο με οδηγό και έναν μόνο επιβάτη διέσχισε αντίθετα τον δρόμο και σταμάτησε έξω από μια πολυκατοικία στην οδό Προφήτη Ηλία, στη Ρεματιά Χαλανδρίου. Ο επιβάτης έδιωξε τον οδηγό του και χτύπησε το κουδούνι που έγραφε «Βάσω Παπανδρέου». Η πόρτα άνοιξε και στο ευρύχωρο σαλόνι του διαμερίσματος, εκτός από την οικοδέσποινα, περίμεναν δυο ακόμη γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ: ο Θόδωρος Πάγκαλος και ο Παρασκευάς Αυγερινός. Ο άνθρωπος που παραβίασε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας εκείνο το βράδυ σε δυο χρόνια θα ορκιζόταν Πρωθυπουργός. Ήταν ο Κώστας Σημίτης. Και σε εκείνο το διαμέρισμα άρχισε μια συναρπαστική εσωκομματική ιστορία που θα έμενε γνωστή ως «ομάδα των τεσσάρων». Κανονικά θα ήταν πέντε. Αλλά ο πέμπτος προσκεκλημένος αντί για το Χαλάνδρι εκείνο το βράδυ βρισκόταν στα Δολιανά. Κάποια στιγμή τηλεφώνησε η γυναίκα του: «Δεν θα έλθει». Ο Κώστας Λαλιώτης δεν πήγε στο ραντεβού για να μη γίνει «πατροκτόνος».

Στην πραγματικότητα αυτό που έδωσε υπόσταση στην ομάδα ήταν ο έκτος άνθρωπος. Για την ακρίβεια, ο Θόδωρος Τσουκάτος. Εκείνη την περίοδο οργάνωνε την επέλαση του Κ. Σημίτη προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Προκειμένου να πιέσει τα πράγματα, φρόντισε την επομένη να γίνει γνωστή η συνάντηση. Μέσα σε λίγες ώρες όλη η Ελλάδα ήξερε ότι τέσσερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είχαν τεταμένες σχέσεις με τον Ανδρέα Παπανδρέου έφαγαν εκείνο το βράδυ στο ίδιο τραπέζι κοτόπουλο μιλανέζα, αγκινάρες και σπανακόπιτα. Τι ακριβώς συζήτησαν δεν έγινε ποτέ γνωστό.

Αλλά δεν ήταν και τίποτε περισσότερο από την πρόθεση να προβληθούν ως «ο άλλος πόλος» στο ΠΑΣΟΚ. Ο λόγος; Οι πληροφορίες για επικείμενη μετακίνηση του Ανδρέα Παπανδρέου στην Προεδρία της Δημοκρατίας την άνοιξη του 1995, οπότε το ΠΑΣΟΚ θα αναζητούσε νέο Πρωθυπουργό. Αλλά τίποτε συγκεκριμένο. Ούτε καν αν θα συναντηθούν ξανά. Η ιδρυτική πράξη της «συμμορίας των τεσσάρων», όπως την έλεγαν τότε πολλοί, δεν θα αφήσει πρακτικά στην πολιτική ιστορία. Έγραψε όμως αρκετές σελίδες της.

Λίγες μέρες αργότερα και ενώ το θέμα συζητείται εκτενώς ο Ανδρέας Παπανδρέου ερωτάται και δίνει απάντηση μάλλον διφορούμενη: «Συναντήσεις εφόσον δεν βλάπτουν το Κίνημα είναι ευπρόσδεκτες, όταν βλάπτουν δεν είναι». Αλλά στην επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι σαφής: «Δημόσια διαφωνία υπουργού με την κυβερνητική πολιτική δεν νοείται και δεν γίνεται αποδεκτή. Είναι και θα εκληφθεί στην ουσία ως δήλωση παραίτησης». Όλοι στρέφονται στον μόνο υπουργό του κουαρτέτου: τον Κ. Σημίτη. Στις 29 Νοεμβρίου ο Α. Παπανδρέου συγκαλεί την ΚΕ για να κόψει τη φόρα των «τεσσάρων»: «Δεν είναι στις προθέσεις μου και δεν πρόκειται να διεκδικήσω τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας». Σαν να έλεγε: αδίκως συνωμοτείτε, δεν φεύγω. Πράγματι όταν στις 8 Μαρτίου 1995 η Βουλή εξέλεξε ως νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κ. Στεφανόπουλο, κατέστη οριστικό ότι ο κύκλος του Α. Παπανδρέου δεν είχε κλείσει. Ο βασικός λόγος για τον οποίο αποφάσισαν να συνυπάρξουν οι «τέσσερις» αποδυναμώθηκε.

Μια ευθεία αναμέτρηση μαζί του όμως δεν είναι εύκολη. Αλλά οι τρεις από τους τέσσερις έχουν ένα είδος διαχρονικής προσωπικής αντιπαλότητας μαζί του για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Έτσι ο Κ. Σημίτης, η Βάσω Παπανδρέου και ο Παρ. Αυγερινός είναι αποφασισμένοι να φτάνουν μέχρι τα άκρα αν χρειαστεί. Κλιμακώνουν την αναμέτρηση και στρέφονται προσωπικά κατά του Πρωθυπουργού. Π.χ., ο Παρ. Αυγερινός προτείνει να ζητήσουν έκτακτο συνέδριο, με ζητούμενο την αντικατάστασή του Α. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ χωρίς τη θέλησή του. Ή την ανάδειξη ενός διευθυντηρίου που θα αναλάβει την ευθύνη του κόμματος, με τον ίδιο σε έναν «τιμητικό» και διακοσμητικό ρόλο. Ο Θ. Πάγκαλος και η Βάσω Παπανδρέου ζητούν να αναλάβουν την ευθύνη τα «ιστορικά στελέχη». Ο Κ. Σημίτης το απορρίπτει, αλλά ζητά δημοσίως από τον Α. Παπανδρέου να κινήσει τις διαδικασίες για τη διαδοχή του. Καθώς η ένταση ανεβαίνει, καλούνται να απολογηθούν στο Πειθαρχικό ο Θ. Πάγκαλος και η Β. Παπανδρέου. «Θα διαγραφούν αν συνεχίσουν τις δημόσιες επικρίσεις» είναι η απόφαση. Οι «τέσσερις» κινούνται πλέον στην κόψη του ξυραφιού.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου άφησε να περάσει το καλοκαίρι του 1995 και στις αρχές Οκτωβρίου συγκάλεσε την Κεντρική Επιτροπή για να ξεκαθαρίσει οριστικά τα πράγματα. Έχει προηγηθεί η παραίτηση του Κ. Σημίτη από το υπουργείο Βιομηχανίας, όταν ο Πρωθυπουργός είπε δημοσίως ότι δεν είναι ευχαριστημένος από τους χειρισμούς του στην υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Εξοργισμένος ο Πρωθυπουργός από τις δηλώσεις των «τεσσάρων» ότι «δεν μπορούν να ανεχθούν άλλο την κατάσταση» βάλλει ευθέως. «Δεν ξέρω ποιος ανέχθηκε ποιον όλα αυτά τα χρόνια. Γνωριζόμαστε καλά μεταξύ μας: ουδείς αναμάρτητος». Τους αποκαλεί «μικρό κύκλο κεντρικών στελεχών που γίνεται κύκλος αυτοκαταστροφής» και με μια ειδική αποστροφή του φωτογραφίζει τη Βάσω Παπανδρέου: «Στη μακρά πολιτική πορεία μου έχω δει πολλούς και πολλές να ευτελίζουν ότι δεν κατόρθωσαν οι ίδιοι».

Η αίθουσα είναι φορτισμένη. Ο Α. Παπανδρέου απευθύνεται, εμμέσως, σε έναν προς ένας στους επικριτές του. «Δεν υπάρχουν ηγέτες σε αναμονή», λέει για τον Κ. Σημίτη. «Δεν υπάρχει χώρος για περισσότερη αχαριστία, για περισσότερη ανανδρία από ορισμένους κύκλους» λέει για τον Θ. Πάγκαλο. Τις προηγούμενες ημέρες η Βάσω Παπανδρέου είχε ζητήσει «να συζητήσουμε με τον Α. Παπανδρέου τον ρόλο του στη νέα εποχή». Όταν το πληροφορείται, οργίζεται. «Ποιοι είναι αυτοί, ποιος τους όρισε κριτές μου;» θα πει. Στο αίτημά της περί απομάκρυνσής του θα απαντήσει ευθέως: «Όσοι αναζητούν έναν Ανδρέα Παπανδρέου Πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ υπό περιορισμό, επιτροπεία και κηδεμονία να τον αναζητήσουν αλλού. Εγώ δεν προσφέρομαι».

Στη συνεδρίαση εκείνη η Βάσω Παπανδρέου διέσχισε την αίθουσα την ώρα που μιλούσε και άφησε μπροστά του το περίφημο χαρτί με το οποίο ζητούσε τον λόγο επειδή «αυτά που λες με θίγουν». Το σχόλιό του ήταν ένα ψιθυριστό «μάλιστα», αλλά δεν της έδωσε τον λόγο. Το θέμα όμως επισκιάζεται από μιαν άλλη εξέλιξη: ο Δημ. Τσοβόλας βγαίνει από την αίθουσα και δηλώνει ότι αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ.

Ο Α. Παπανδρέου θα εξετάσει το ενδεχόμενο να λάβει μέτρα εναντίον των «τεσσάρων» με τον τρόπο του: «έθεσαν εαυτούς εκτός Κινήματος». Κάνει όμως μια τελευταία προσπάθεια να αποφύγει την τελική αναμέτρηση. «Δεν είμαι άβουλος Πρωθυπουργός, υπάρχουν όρια» προειδοποιεί στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις αρχές Νοεμβρίου 1995. Τις επόμενες μέρες θα συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Για τελευταία φορά στη ζωή του. Έκανε άνοιγμα στην εσωκομματική αντιπολίτευση αποδεχόμενος τον κανονισμό λειτουργίας της ΚΟ, που είχε κατ’ ουσίαν συνταχθεί υπό την πίεση των «τεσσάρων». Αλλά η αντοχή του είναι περιορισμένη και η συνεδρίαση διακόπτεται για να συνεχιστεί μια εβδομάδα αργότερα, στις 20 Νοεμβρίου, «για να μιλήσουν όλοι». Ουσιαστικά για να μιλήσουν οι «τέσσερις». Δεν θα γίνει ποτέ. Στις 20 Νοεμβρίου 1995 μπήκε στο Ωνάσειο.

Λίγοι πιστεύουν ότι θα μπορέσει πλέον να ασκήσει έστω και υποτυπωδώς τα καθήκοντα του και η κούρσα της διαδοχής μπαίνει στην τελική ευθεία. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ως υπουργός Προεδρίας, αναλαμβάνει καθήκοντα πρωθυπουργεύοντος. Για τους «τέσσερις» έρχεται η ώρα της αλήθειας. Στις αρχές Δεκεμβρίου συγκεντρώθηκαν στο γραφείο του Κ. Σημίτη στην οδό Ακαδημίας. Το θέμα ήταν ποιος θα προβληθεί πλέον ως υποψήφιος διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Παρ. Αυγερινός μίλησε πρώτος: «Θεωρώ ότι ο Κώστας πρέπει να τεθεί πλέον επικεφαλής». Ο Θ. Πάγκαλος συμφώνησε. Με κάποια δυσκολία η Βάσω Παπανδρέου απεδέχθη τη συμφωνία: «Ο Σημίτης έχει το προβάδισμα».

Ροή Ειδήσεων

screenshot 22

29/03/2024 | 14:27

Αλέξης Γεωργούλης: Η πρώτη συνέντευξη μετά τις καταγγελίες – Τι αποκαλύπτει στη Δανάη Μπάρκα

29/03/2024 | 14:23

Το επικό σαρδάμ στην ορκωμοσία Κασσελάκη: «Όλα τα στρέμματα είναι βλαμμένα»

29/03/2024 | 14:00

Ο Δημήτρης Κόκοτας υπεβλήθη σε αξονική εγκεφάλου: Σε λίγη ώρα θα προσπαθήσουν να τον “ξυπνήσουν” οι γιατροί
1000032586 01

29/03/2024 | 13:51

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη αντίδρασή της μετά την εκφώνηση της απόφασης – «Έχω ήδη ασκήσει έφεση»

29/03/2024 | 13:30

Σταμάτης Μαλέλης: Το χειρότερο που υπάρχει και μπορεί να ρίξει τους ανθρώπους στην κατάθλιψη είναι η ματαιοδοξία

29/03/2024 | 13:14

«Χαμός» με Πέτρο Τατσόπουλο-Ανδρέα Καραγιάννη στην Καινούργιου: «Με διακόπτει, σκ@σε» – «Βρίζεις την αγία φλόγα της Παναγίας. Είναι ντροπή»
screenshot 16

29/03/2024 | 13:05

Κούγιας για Πισπιρίγκου: Πρόκειται για μεγάλη δικαστική πλάνη – Γιατί δεν ζητήσαμε ελαφρυντικά

29/03/2024 | 12:33

Sin Boy: Άγριος ξυλοδαρμός ενώ έκανε live στο Instagram

29/03/2024 | 12:26

Ομόφωνα ισόβια η Ρούλα Πισπιρίγκου που κρίθηκε ομόφωνα ένοχη για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας
menegaki 2

29/03/2024 | 12:23

Ελένη Μενεγάκη: Γενέθλια για την κόρη της, Μαρίνα Παντζοπούλου – Η τρυφερή φωτογραφία τους

29/03/2024 | 12:08

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: «Βλέπω τη ζωή με άλλα μάτια» – Οι πρώτες δηλώσεις μετά τo έμφραγμα

29/03/2024 | 11:57

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυξάνεται στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου
1

29/03/2024 | 11:45

Το Jeep Compass 4xe Business είναι ετοιμοπαράδοτο

29/03/2024 | 11:45

Oμόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για την ανθρωποκτονία της κόρης της Τζωρτζίνας – Ισόβια προτείνει η εισαγγελέας για τη Ρούλα Πισπιρίγκου

29/03/2024 | 11:33

Κολωνός: Η πρώτη αντίδραση της 12χρονης στο άκουσμα της απόφασης – Ξέσπασε σε κλάματα η μητέρα
giorgos papandreou 280324
Γ.Παπανδρέου: Εσείς της ΝΔ υπηρετείτε τους ισχυρούς της ελίτ – Υπονομεύετε τα αυτονόητα μιας δημοκρατικής πολιτείας
vouli 29 3
LIVE: Σε εξέλιξη για 3η ημέρα η συζήτηση στην Ολομέλεια επί της πρότασης δυσπιστίας
1963870f3c0f876423be90df31a6e10a xl
Παραιτήθηκαν Γιάννης Μπρατάκος και Σταύρος Παπασταύρου – Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
6166839
Βουλή: Ακόμη περιμένουν τη Ζωή Κωνσταντοπούλου
6167311
Χαρίτσης: Να παραιτηθεί ο Φλωρίδης – Ανεπίτρεπτη και αντιθεσμική η συμπεριφορά του
theodoros papatheodorou 280324
Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αντιπρόεδρος στο κόμμα Δημοκράτες