Αθήνα

7 oC

αίθριος καιρός

Δεύτερο «ημίχρονο» την Κυριακή στις κάλπες με το μυαλό όλων στο... τρίτο – Οι στρατηγικές ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και οι στόχοι των επιτελείων

Με τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών να ολοκληρώνεται αύριο, Κυριακή και μαζί ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης της χώρας, τα επιτελεία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στρέφουν πλέον το βλέμμα τους στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Με τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών να ολοκληρώνεται αύριο, Κυριακή και μαζί ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης της χώρας, τα επιτελεία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στρέφουν πλέον το βλέμμα τους στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Τα τελευταία 24ωρα, στο πεδίο της αντιπαράθεσης βρίσκεται η επιλογή της νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη, ωστόσο στο επίκεντρο της προεκλογικής σύγκρουσης θα πέσουν και τα ζητήματα που αφορούν στην οικονομία.

Στόχος της ΝΔ από τη μία πλευρά είναι να επικοινωνήσει το οικονομικό της πρόγραμμα, με αιχμή της μειώσεις φόρων και εισφορών και τα κίνητρα για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας, καθώς ο αντικειμενικός της στόχος για τις εθνικές εκλογές είναι η διεύρυνση της διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ με την αύξηση των ποσοστών της και η εξασφάλιση μιας όσο το δυνατόν άνετης αυτοδυναμίας - στόχος, ο οποίος διευκολύνεται κυρίως όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, καθώς, με τα δεδομένα των ευρωεκλογών, η ΝΔ θα εξασφάλιζε ακόμη και με το 33,2% που συγκέντρωσε μια αυτοδυναμία που είναι μεν μικρή, αλλά όχι και οριακή.

Από την άλλη πλευρά, ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από την ενδοσκόπηση που ακολούθησε το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής είναι να επικοινωνήσει καλύτερα τα δικά του θετικά μέτρα που ψηφίστηκαν και εφαρμόστηκαν λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές. Επικεφαλής μιας «ομάδας κρούσης» θ' αναλάβει μάλιστα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ την ευθύνη του προγράμματος με το οποίο θα κατέβει στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνουν Γιάννης Δραγασάκης, Αλέξης Χαρίτσης και Γιώργος Σταθάκης.

Παράλληλα, έρχονται κι άλλες αλλαγές στο στενό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, δίχως αυτό να σημαίνει ότι θ' απομακρυνθούν από το περιβάλλον του πρόσωπα που συγκεντρώνουν εσωκομματικά πυρά. Βέβαιο είναι πάντως ότι θ' αναθεωρηθεί η συνεργασία του Μαξίμου με εταιρείες δημοσκοπήσεων, ενώ προς τούτο δεν θα μείνει πλέον μόνος του στην ανάλυση των αποτελεσμάτων τους ο Χριστόφορος Βερναρδάκης. Εν όψει δε της συγκρότησης των ψηφοδελτίων για τις εθνικές εκλογές, αναμένεται να γίνουν συζητήσεις με τα στελέχη που συγκροτούν την Προοδευτική Συμμαχία, ενώ ενεργό ρόλο στην κατάρτισή τους θα έχει και ο πρωθυπουργός.

Σε ό, τι αφορά, τέλος, στο στόχο που βάζουν ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του για τις εθνικές εκλογές, είναι προφανές πως η ανατροπή του αποτελέσματος των ευρωεκλογών θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη, οπότε η επιτυχία για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι να καταφέρει ν' αυξήσει σημαντικά τη συσπείρωση και τα ποσοστά του και, ει δυνατόν, να «κόψει» την αυτοδυναμία από τη ΝΔ. Για να επιτευχθεί αυτό, δύο είναι οι βασικές δεξαμενές ψηφοφόρων στις οποίες θα στοχεύσει. Η πρώτη είναι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, οι οποίοι παραμένουν απογοητευμένοι και σκέφτονται να ψηφίσουν κάποιο άλλο κόμμα ή το έπραξαν στις ευρωεκλογές. Και η δεύτερη είναι πάλι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, αλλά και γενικότερα αναποφάσιστοι, οι οποίοι απείχαν στις ευρωεκλογές και σκέφτονται να κάνουν το ίδιο και στις κάλπες της 7ης Ιουλίου.

Send this to a friend