Αθήνα

25 oC

αίθριος καιρός

Διαμορφώνονται οι ισορροπίες για την ψήφο εμπιστοσύνης και τις Πρέσπες – Εκτός ΑΝΕΛ, αλλά «αγκαλιά» με την κυβέρνηση και τυπικά Κουντουρά-Κόκκαλης

Αποκρυσταλλώνεται σταδιακά ο πολιτικός χάρτης τον οποίο δημιουργούν οι εξελίξεις με το διαζύγιο Τσίπρα-Καμμένου και την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός.

Αποκρυσταλλώνεται σταδιακά ο πολιτικός χάρτης τον οποίο δημιουργούν οι εξελίξεις με το διαζύγιο Τσίπρα-Καμμένου και την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Πρώτα απ' όλα, δεδομένη θεωρείται η απόφαση για επιτάχυνση των διαδικασιών και τη διεξαγωγή δύο μόνον ημερών συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης στην Ολομέλεια της Βουλής. Έτσι, η κρίσιμη ψηφοφορία θα γίνει το βράδυ της Τετάρτης, με αποτέλεσμα να διατυπώνονται υπόνοιες εκ μέρους της κυβέρνησης ότι θα φέρει άμεσα προς ψήφιση και τη συμφωνία των Πρεσπών. Εάν συμβεί, δηλαδή, αυτό, τότε οι Πρέσπες θα κυρωθούν το αργότερο έως το Σαββατοκύριακο.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Νωρίς το πρωί, εξάλλου, οι δύο από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ που δεν είχαν μιλήσει έως τώρα δημοσίως, αλλά εικαζόταν ότι θα παραμείνουν στην κυβέρνηση και θα τη στηρίξουν, το έπραξαν κι έτσι βρέθηκαν εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ - με απόφαση Καμμένου. Πρόκειται για την Έλενα Κουντουρά και τον Βασίλη Κόκκαλη, με αποτέλεσμα τώρα να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού ο Πάνος Καμμένος, καθώς οι ΑΝΕΛ διαθέτουν πέντε βουλευτές κι αν χάσουν ακόμη έναν θα πάψουν να συγκροτούν κοινοβουλευτική ομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν επίσης την κυβέρνηση (ο πρώτος και τη συμφωνία των Πρεσπών), με τον κ. Καμμένο να το έχει αποδεχθεί και να μην τους διαγράφει, ούτως ώστε να μη διαλύσει την κοινοβουλευτική του ομάδα. Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως ετοιμάζει «εφεδρείες» και συγκεκριμένα τον πρώην βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων και νυν ανεξάρτητο, Αριστείδη Φωκά, ο οποίος σε δηλώσεις του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ.

Με δεδομένο, επίσης, ότι, παρά τις πιέσεις, ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα δώσει ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι και η Κατερίνα Παπακώστα, η οποία συμμετέχει στο υπουργικό συμβούλιο ως υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει τον αριθμό «151» που του δίνει ψήφο εμπιστοσύνης και την πλειοψηφία της Βουλής - εν μέσω έντονων αντιδράσεων, ωστόσο, από την αντιπολίτευση. Έτσι, μόνον αν κάποιος από αυτούς τους βουλευτές αλλάξει γνώμη κινδυνεύει τότε να βρεθεί στον αέρα η κυβερνητική πλειοψηφία, δίχως ν' αποκλείεται κάποια άλλη έκπληξη, αλλά να συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες.

Σε ό, τι αφορά τώρα στη συμφωνία των Πρεσπών, η πρόθεση του Σταύρου Θεοδωράκη να ψηφίσει συντεταγμένα το Ποτάμι - πλην Αμυρά και Ψαριανού - αλλά και του Θανάση Θεοχαρόπουλου να δώσει επίσης θετική ψήφο κάνουν το Μαξίμου να αισθάνεται ακόμη πιο άνετα ως προς την απαιτούμενη πλειοψηφία. Μολαταύτα, ο κ. Κόκκαλης και ο κ. Ζουράρις δεν θα στηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και πάλι ο αριθμός «151» ξεπερνιέται με τις ισορροπίες που διαμορφώνονται κι έτσι ο κ. Τσίπρας δείχνει να κερδίζει και τις δύο κοινοβουλευτικές μάχες. Έστω και με την έμμεση υποστήριξη του κ. Καμμένου στην περίπτωση της ψήφου εμπιστοσύνης και την άμεση του κ. Θεοδωράκη στη συμφωνία των Πρεσπών...

Send this to a friend