Αθήνα

15 oC

ελαφρές νεφώσεις

«Διάσκεψη του Βερολίνου» για τη Λιβύη χωρίς την Ελλάδα - Μπαράζ επαφών Μητσοτάκη-Δένδια έως την τελευταία στιγμή για την προάσπιση των ελληνικών συμφερόντων

Απούσα θα είναι τελικώς σήμερα από τη διάσκεψη του Βερολίνου για το μέλλον της Λιβύης η ελληνική πλευρά, όμως ο διπλωματικός μαραθώνιος συνεχίζεται έως την τελευταία στιγμή.

Απούσα θα είναι τελικώς σήμερα από τη διάσκεψη του Βερολίνου για το μέλλον της Λιβύης η ελληνική πλευρά, όμως ο διπλωματικός μαραθώνιος συνεχίζεται έως την τελευταία στιγμή.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Στόχος είναι η Ελλάδα να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της ακόμη και χωρίς τη φυσική της παρουσία στο Βερολίνο, ιδιαίτερα δε από τη στιγμή που το παρών θα δώσει στη διάσκεψη η τουρκική πλευρά.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι χθεσινές τηλεφωνικές επικοινωνίες του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι οποίοι θα είναι παρόντες σήμερα στη διάσκεψη του Βερολίνου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επικοινωνία με τον κ. Μισέλ έγινε με πρωτοβουλία του ιδίου κι ήταν εκτενής και συζητήθηκαν τα ζητήματα που αφορούν τη διάσκεψη του Βερολίνου, τη Λιβύη και τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποτελεί θεματοφύλακα του πλαισίου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, όπου υπενθυμίζεται ότι είχε καταδικαστεί ρητώς η τουρκική παραβατικότητα, συμπεριλαμβανομένου και του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης. Έτσι, η Ελλάδα ζητάει από την Κομισιόν να βάλει στο τραπέζι του Βερολίνου το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης και αυτό να καταδικαστεί, παρά το γεγονός ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ η Καγκελάριος εξέφρασε αντίθετη άποψη.

Τηλεφωνική επικοινωνία για τις εξελίξεις και για τη σημερινή διάσκεψη στο Βερολίνο είχε ο κ. Δένδιας με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Υβ Λεντριάν, αλλά και με τον υπουργό Εξωτερικών των Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ αλ Ναγιάν.

Send this to a friend