Αθήνα

 

33 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

mpen
«Είμαι ο Μπεν που εξαφανίστηκε στην Κω» – Θρίλερ δίχως τέλος μετά από 33 χρόνια
katagrafi 100724

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Digispect»: Ψηφιακή εφαρμογή για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ολοκλήρωση των αυτοψιών έπειτα από φυσικές καταστροφές

Τη νέα ψηφιακή εφαρμογή «Digispect» για την ψηφιοποίηση της διαδικασίας αυτοψιών και καταγραφής των κτιρίων που πλήττονται από μία φυσική καταστροφή ανακοίνωσαν σήμερα, Τετάρτη 10 Ιουλίου, στο πλαίσιο συνάντησης στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο γγ Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Πέτρος Καμπούρης.

Με την εφαρμογή «Digispect», οι αρμόδιοι μηχανικοί θα πραγματοποιούν πλέον τις αυτοψίες μετά από φυσική καταστροφή ταχύτερα, με ασφάλεια, με διαφάνεια και χωρίς περιττή γραφειοκρατία.

Επιπλέον, θα διεκπεραιώνουν μεγαλύτερο αριθμό αυτοψιών σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Με τρόπο απλό και φιλικό θα εισάγουν τα Δελτία Ταχείας Αυτοψίας, Επανελέγχου, Απογραφικά, Εκθέσεις Αυτοψίας και τα Πρωτόκολλα Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτιρίου (Π.Α.Ε.Ε.Κ.). Επίσης, θα επισυνάπτουν φωτογραφίες και θα υπογράφουν τα Δελτία.

Η εφαρμογή θα είναι εγκατεστημένη σε φορητές συσκευές (tablets) και η είσοδος των αρμόδιων μηχανικών θα πραγματοποιείται με κωδικούς Δημόσιας Διοίκησης, παρέχοντας πρόσβαση μόνο στους εξουσιοδοτημένους χρήστες. Με την ολοκλήρωση της υποβολής, ο ενδιαφερόμενος πολίτης θα λαμβάνει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) ή μήνυμα στο κινητό τηλέφωνό του (SMS) με το αντίγραφο του Δελτίου.

Η εφαρμογή θα λειτουργεί τόσο όταν η συσκευή είναι συνδεδεμένη στο διαδίκτυο (online mode) όσο και όταν είναι εκτός σύνδεσης (off line mode), δίνοντας τη δυνατότητα προσωρινής αποθήκευσης των Δελτίων και συγχρονισμού στην πλατφόρμα μόλις το tablet εισέλθει σε δίκτυο. Επιπλέον, θα παρέχεται άμεσος εποπτικός έλεγχος των αυτοψιών που θα διενεργούνται και των αποτελεσμάτων τους, καθώς τα δεδομένα θα είναι διαθέσιμα για περαιτέρω διασταύρωση και επεξεργασία.

Συγκεκριμένα, μέσω της εφαρμογής επιτυγχάνονται:

  • Ο γεωγραφικός εντοπισμός των πληγέντων κτιρίων.
  • Η άμεση και ακριβής ενημέρωση των δικαιούχων για τα αποτελέσματα των ελέγχων.
  • Η αποθήκευση σε πραγματικό χρόνο των δεδομένων με ασφάλεια και πιστότητα.
  • Η αποτύπωση σε γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών του έργου των αυτοψιών.
  • Η επιτάχυνση του έργου των διασταυρώσεων για να προχωρήσουν οι ενισχύσεις.

Η εφαρμογή «Digispect» υλοποιήθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, δήλωσε ότι «η τεχνολογία υπάρχει για να δίνει καθημερινές λύσεις, αλλά και λύσεις όπου υπάρχει έκτακτη ανάγκη. Με την κακοκαιρία “Daniel” στη Θεσσαλία ένα από τα προβλήματα που εντοπίσαμε ήταν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έπρεπε να ολοκληρώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα χρονοβόρες διαδικασίες.

Σε συνεργασία με τον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε μία νέα εφαρμογή, το “Digispect”, μέσω της οποίας οι αυτοψίες θα ολοκληρώνονται ψηφιακά.

Με τον τρόπο αυτό επιταχύνεται και απλουστεύεται μία σειρά από διοικητικές διαδικασίες, μειώνεται σημαντικά η γραφειοκρατία, προς όφελος των αρμόδιων αρχών και φυσικά των πολιτών. Μακάρι να μην προκύψει καμιά νέα φυσική καταστροφή, αλλά με την κλιματική κρίση να είναι παρούσα, προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να είμαστε σε ετοιμότητα και να αξιοποιούμε κάθε σύγχρονο τεχνολογικό “εργαλείο” για να συνδράμουμε στην αντιμετώπιση των όποιων συνεπειών της».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, τόνισε ότι «σήμερα είναι μία σημαντική μέρα για τη Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, καθώς πραγματοποιούμε ακόμα ένα ψηφιακό βήμα, αυτό της ψηφιοποίησης της διαδικασίας των αυτοψιών μετά από μία φυσική καταστροφή.

Ένα ψηφιακό βήμα σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τα στελέχη, τους υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά με πρωτοβουλία και σε συνεργασία με τον υπουργό, Δημήτρη Παπαστεργίου, τον οποίο θέλω και να ευχαριστήσω, καθώς και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου μας, Πέτρο Καμπούρη, για όλη τη δουλειά που έγινε μαζί με τα στελέχη για να αποκτήσουμε μια ψηφιακή εφαρμογή όπου σε πραγματικό χρόνο θα καταγράφονται οι αυτοψίες, στο πεδίο, να υπάρχουν ολοκληρωμένα στοιχεία με ακρίβεια, με προστασία των δεδομένων και άμεση δυνατότητα επεξεργασίας αυτών, έτσι ώστε να συντμίσουμε χρόνους και να πετυχαίνουμε πολύ πιο γρήγορα το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Είναι ακόμα ένα ψηφιακό βήμα που κάνουμε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αυτή είναι και η κατεύθυνση του υπουργού, Βασίλη Κικίλια, έτσι ώστε να συντμίσουμε χρόνους και να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες προς τον πολίτη».

Ροή Ειδήσεων

23/07/2024 | 09:17

Επίδομα αδείας: Πότε καταβάλλεται – Πώς μπορείς να το υπολογίσεις

23/07/2024 | 09:10

Εξαφανίστηκε ο 32χρονος Χρήστος από το Ηράκλειο Κρήτης

23/07/2024 | 08:58

Νίνο για Ζόζεφιν: «Είναι η καλύτερη παρέα που θα μπορούσα να έχω»
eirini kourouvani 230724

23/07/2024 | 08:50

Ειρήνη Κουρούβανη: Ποια είναι η παραολυμπιονίκης που παρασύρθηκε και εγκαταλείφθηκε στην Πατησίων

23/07/2024 | 08:43

Στις φλόγες αυτοκίνητο στη Νίκαια – Άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής

23/07/2024 | 08:35

Κίνηση στους δρόμους: Πού υπάρχουν προβλήματα σήμερα

23/07/2024 | 08:30

Συνταξιούχοι: Τι ισχύει για την εργασία τους – Αυξάνονται οι δηλώσεις

23/07/2024 | 08:21

Αρζόγλου: «Η Αλίκη θα ήταν περήφανη για το γιό της, ο πρώτος μου σκηνοθέτης μου βάραγε τα πόδια»

23/07/2024 | 08:12

ΥΠΑ: Σε επίπεδο ρεκόρ ο αριθμός πτήσεων στο FIR Αθηνών
profiterol 230724

23/07/2024 | 08:05

Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Προφιτερόλ με κρουασανάκια

23/07/2024 | 08:02

Η πτώση της χούντας και η αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα

23/07/2024 | 07:50

Παρίσι 2024: Αυτή είναι η 12άδα της Εθνικής Ανδρών!
zodiac

23/07/2024 | 07:45

Δύο ζώδια θα βγάλουν ιδιοτροπία, σήμερα

23/07/2024 | 07:42

«Καμπανάκι» της Europol για εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών μέσω τεχνητής νοημοσύνης

23/07/2024 | 07:39

Εκδηλώσεις μνήμης για την 6η επέτειο από την τραγωδία στο Μάτι
androulakis 220724
Ανδρουλάκης: «Η Τουρκία παραμένει αμετανόητη, μια αναθεωρητική δύναμη που προσβάλλει και υπονομεύει το διεθνές δίκαιο»
georgiadis ert
Άδωνις Γεωργιάδης: «Με τα F-35 μια νύχτα ξαφνικά μπορεί να μας δεις στην Άγκυρα» (βίντεο)
voula kexagia 220724 (3)
Κεχαγιά: «Ευτυχές» ότι ο κ.Ανδρουλάκης αποκρίθηκε στην πρόσκληση του κ.Κασσελάκη για κοινή πρωτοβουλία
anna diamantopoulou 220724
Α.Διαμαντοπούλου: Δεν απουσίαζα, έδωσα πολύ μεγάλες μάχες όταν η χώρα κινδύνευε – Έγινε λιντσάρισμα στον Ανδρουλάκη
gerapetritis sundeseis2 1
Γεραπετρίτης: To Kυπριακό είναι ύψιστη πολιτική για την Ελλάδα – Η τουρκική πλευρά έχει περιέλθει σε πιο ακραία γραμμή
neaaristera sima 160524
Νέα Αριστερά: Ακραία αισχροκέρδεια στην αγορά του ρεύματος, στα 850 ευρώ η μεγαβατώρα