Αθήνα

 

21 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

60 χρόνια πριν: Αφήνει την τελευταία του πνοή ο Γρηγόρης Λαμπράκης μετά τη δολοφονική επίθεση παρακρατικών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΗΜΑΡ: “Συγκρότηση ενιαίου σοσιαλδημοκρατικού φορέα με πανελλαδική δομή και όργανα εντός εξαμήνου”

Τη συγκρότηση ενιαίου φορέα από τις δυνάμεις του μεταρρυθμιστικού Κέντρου, της Κεντροαριστεράς και της ανανεωτικής Αριστεράς ζητεί η ΔΗΜΑΡ, με εκλογή επικεφαλής από βάση εντός του επόμενου εξαμήνου...

Τη συγκρότηση ενιαίου φορέα από τις δυνάμεις του μεταρρυθμιστικού Κέντρου, της Κεντροαριστεράς και της ανανεωτικής Αριστεράς ζητεί η ΔΗΜΑΡ, με εκλογή επικεφαλής από βάση εντός του επόμενου εξαμήνου.

[adsense]

Ειδικότερα, σε απόφαση της Κεντρικής της Επιτροπής, η Δημοκρατική Αριστερά αναφέρεται:

“Η Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Αριστεράς τον Μάρτιο αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για την ανασυγκρότηση των δυνάμεών μας και συγχρόνως καθόρισε τα επόμενα βήματα για το κόμμα μας και την Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Η προγραμματική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον Μάιο καθόρισε το προγραμματικό πλαίσιο που αποτυπώθηκε στις 50 θέσεις της προοδευτικής πρότασης της Συμπαράταξης.

Στην Συνδιάσκεψη της ΔΗΜΑΡ είχαμε τονίσει ότι η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία είναι εφικτή και αναγκαία για να καλυφθεί το πολιτικό κενό στη χώρα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Δημοκρατική Αριστερά συμμετέχει ενεργά σε όλες τις πολιτικές εξελίξεις.

Ως Δημοκρατική Αριστερά είμαστε υπέρ της συγκρότησης μιας ισχυρής προοδευτικής, σοσιαλδημοκρατικής και μεταρρυθμιστικής παράταξης.

Ο τόπος χρειάζεται μια εναλλακτική προοδευτική λύση με συγκεκριμένο προγραμματικό σχέδιο απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές και τον λαϊκισμό με σαφή και αδιαπραγμάτευτο τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τον τρόπο που διαχειρίζεται καθημερινά την εξουσία καταδεικνύει ότι αδυνατεί να εφαρμόσει ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης για την ανάκαμψη της χώρας. Από την άλλη, η ΝΔ είναι αγκιστρωμένη στον στείρο καταγγελτικό λόγο και στον συντηρητισμό.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η δυναμική και πρωταγωνιστική παρουσία του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς είναι απαραίτητη. Στην απόφαση της Συνδιάσκεψης της ΔΗΜΑΡ ξεκαθαρίσαμε ότι τελικός στόχος του εγχειρήματος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι το ενιαίο σχήμα.

Σήμερα δεν υπάρχει χρόνος για ατέρμονες συζητήσεις, χρειάζονται πρωτοβουλίες και δράση. Η συγκρότηση της Επιτροπής Διαλόγου για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΠΟΤΑΜΙ, Κινήσεις Πολιτών και άλλες δυνάμεις ήταν μία πολύ θετική εξέλιξη, στην συγκρότηση της οποίας συμβάλλαμε αποφασιστικά. Αναμένουμε πλέον από την Επιτροπή Διαλόγου για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις αρχές Ιουλίου να παραδώσει το κοινό προγραμματικό πλαίσιο στα κόμματα. Αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τον ευρύτερο χώρο. Στην συνέχεια πρέπει όλες οι δυνάμεις χωρίς αμφισημίες, ταλαντεύσεις και μικροκομματικές περιχαρακώσεις να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα.

Χρειαζόμαστε ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα και οι προοδευτικοί πολίτες με αναφορές στον σοσιαλδημοκρατικό χώρο, στο μεταρρυθμιστικό κέντρο, στην ανανεωτική Αριστερά και στην πολιτική οικολογία απαιτούν να προχωρήσουμε αποφασιστικά. Το πολιτικό στίγμα πρέπει να υπηρετεί την πρόταση μας για την σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία ως τη νέα αριστερή πρόταση διακυβέρνησης της χώρας.

[adsense]

Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε την συγκρότηση ενιαίου σοσιαλδημοκρατικού φορέα με πανελλαδική δομή και όργανα. Η Δημοκρατική Αριστερά, οι εταίροι μας στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, οι υπόλοιπες δυνάμεις που συμμετέχουν στην Επιτροπή Διαλόγου καθώς και δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου πρέπει να προχωρήσουμε αποφασιστικά προς τα εμπρός για έναν αυτόνομο πόλο της σοσιαλδημοκρατίας, του μεταρρυθμιστικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται να  προχωρήσουμε εντός εξαμήνου στην εκλογή επικεφαλής από τη βάση με ανοιχτή συμμετοχική διαδικασία με ανοιχτό μητρώο και χωρίς κανένα αποκλεισμό και στο Συνέδριο δημιουργίας του ενιαίου σοσιαλδημοκρατικού φορέα.

Μέχρι το τέλος της διαδικασίας κεντρικό και αποφασιστικό ρόλο προτείνεται να έχει το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο, το οποίο μπορεί να διευρυνθεί με μέλη των συλλογικοτήτων που θα συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια. Υποστηρικτικά και εφόσον χρειαστεί μπορεί ένα Σώμα που θα αποτελείται από τις Κεντρικές Επιτροπές των κομμάτων και των Κινήσεων και τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες να συνδράμει στην όλη διαδικασία.

Η πρότασή μας είναι σύμφωνη και στην βάση των αποφάσεων του 4ου Συνεδρίου και της Συνδιάσκεψης της ΔΗΜΑΡ. Υπηρετεί τον κεντρικό ιδρυτικό στόχο της Δημοκρατικής Αριστεράς: την αποφασιστική συμβολή μας στην ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Σήμερα υπερασπιζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την παράδοση, την πορεία και την διατήρηση των αρχών της ανανεωτικής αριστεράς στο διαμορφούμενο πολιτικό σκηνικό”.

Ροή Ειδήσεων

fa9fca5e76f430ebed363b5f92bf2f21

28/05/2023 | 00:01

Κάιλι Μινόγκ: Το χρυσό κορίτσι της ποπ από την Αυστραλία

28/05/2023 | 00:01

O καιρός της Κυριακής

28/05/2023 | 00:01

Tα ζώδια της Κυριακής 28 Μαΐου
radiance hospital

28/05/2023 | 00:01

28 Μαΐου: Ημέρα για την Υγιεινή της Εμμηνόρροιας

27/05/2023 | 23:03

Γαρμπή: «Μου έριχναν σαπουνάδα για να μην είμαι γυμνή» – Η αποκάλυψη στο J2US για το βίντεο κλιπ του «Κι αν ξυπόλυτη χορεύω»

27/05/2023 | 22:53

Ξάνθη: Υποχώρησε τοιχίο από το διπλανό σπίτι και καταπλάκωσε την 6χρονη ενώ έπαιζε με τον αδερφό της
asthenoforo

27/05/2023 | 22:36

Ναύπλιο: 25χρονος παραπάτησε και έπεσε από το μπαλκόνι 3ου ορόφου – Σώθηκε χάρη σε καλώδιο της ΔΕΗ

27/05/2023 | 22:17

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Οφείλω το τηλεοπτικό μου ξεκίνημα στη γυναίκα του Γιώργου Παπαδάκη

27/05/2023 | 22:10

Περιστέρι-Παναθηναϊκός 76-71: Ο τρομερός Φρανσίσκο εκτέλεσε το «Τριφύλλι» και έστειλε τη σειρά σε 5ο παιχνίδι
mitsotakis

27/05/2023 | 21:53

Μητσοτάκης: Μονόδρομος η αυτοδυναμία – Δεν πρόκειται να καβαλήσω το καλάμι

27/05/2023 | 21:34

Η Άννα Πρέλεβιτς παντρεύτηκε τον αδερφό της Δούκισσας Νομικού, Νικήτα

27/05/2023 | 21:22

Πρωταθλήτρια Γερμανίας η Μπάγερν μετά από «θρίλερ» μέχρι το τελευταίο λεπτό – «Αυτοκτόνησε» η Ντόρτμουντ
entatiki paidi 1705

27/05/2023 | 21:01

Θρίλερ με τον θάνατο 15 παιδιών σε δυο νοσοκομεία της χώρας – Ένας καρδιοχειρουργός στο επίκεντρο της έρευνας και των καταγγελιών

27/05/2023 | 20:42

Ελένη Καρακάση: Ο σύζυγός της τήν αποθέωσε και εκείνη «λύγισε» στον «αέρα»! «Είναι ο ωραιότερος άνθρωπος του κόσμου»

27/05/2023 | 20:30

Πανελλαδικές 2023: Ποιοι υποψήφιοι δικαιούνται το επίδομα των 350 ευρώ
screenshot 12
Βαξεβάνης: «Δεν είναι τι είπε ο Κατρούγκαλος αλλά τι έδειχνε με τη δήλωσή του – Ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει σοβαρότητα»
screenshot 11
Η αντίδραση Καστανίδη κατά Ανδρουλάκη για την έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης: «Προσωπική προσβολή, με ενημέρωσε μαζί με τον Τύπο»
screenshot 9
Εκλογές 2023-Βορίδης: Εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία της ΝΔ θα πάμε σε τρίτες κάλπες
syriza 2705
ΣΥΡΙΖΑ: Με Αχτσιόγλου, Θρασκιά, Νοτοπούλου, Τεμπονέρα και Χαρίτση η νέα Εκλογική Επιτροπή – Αναλυτικά ποιοι μετέχουν
androulakis kastanidis 2605
Ρίχνει τους τόνους το ΠΑΣΟΚ για Καστανίδη: «Τίποτα το προσωπικό»- Πληροφορίες ότι θα επιστρέψει την έδρα μετά τις εκλογές ο Ανδρουλάκης
screenshot 6
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις νέες εκλογές – Τα μπόνους και οι λίστες