Αθήνα

16 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Παπαχελάς για Δένδια-Τσαβούσογλου: Δεν πήγε καλά – Θα μπορούσε να χειροτερέψει η κατάσταση με μονομερή ενέργεια της Τουρκίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Αυξήθηκε η δυσαρέσκεια πολιτών αλλά η ΝΔ είναι πολύ μπροστά με 17,4 μονάδες διαφορά – Κοντά στο 7% το ΚΙΝΑΛ

Αυτό που έχουν αποτυπώσει και άλλες έρευνες δείχνει και η δημοσκόπηση της Opinion Poll, πως οι εξελίξεις τρέχουν, αιτίες δυσαρέσκειας εμφανίζονται, όμως οι πολιτικοί συσχετισμοί δεν αλλάζουν αφού η ΝΔ είναι σταθερά μπροστά με μεγάλο προβάδισμα έναντι του καθηλωμένου δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε επίσης

Δημοσκόπηση Pulse: Πώς κρίνουν οι πολίτες την κυβέρνηση – Τι απαντούν για εμβόλιο, μεταλλάξεις και υπόθεση Λιγνάδη
Δημοσκόπηση Opinion Poll: Σχεδόν 7 στους 10 ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ λένε ναι σε αλλαγή προέδρου– Ποιος προηγείται για την ηγεσία

Η εικόνα στην Πρόθεση ψήφου της δημοσκόπησης, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 22-26 Φεβρουαρίου εμφανίζεται αναλλοίωτη με διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα στο 17%. Για την ακρίβεια, η διαφορά μεταξύ Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ είναι 17.4% , με την Ν.Δ στο 37.8% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 20.4%.

Τα άλλα κόμματα έχουν πρόθεση ψήφου ΚΙΝΑΛ 6.8%, Κ.Κ.Ε 5.4%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4.2% και ΜΕΡΑ 25 2.9%.

Μία βδομάδα πριν, στο Βαρόμετρο της OPINION POLL οι επιδόσεις ήταν: Ν.Δ 37.3%, ΣΥΡΙΖΑ 20.2%, ΚΙΝΑΛ 7.1%, Κ.Κ.Ε 5.4%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4.2% , ΜΕΡΑ 25 2.9% με την διαφορά Ν.Δ – ΣΥΡΙΖΑ στο 17.1%. Πρόκειται για μια λογική διακύμανση τιμών. Τον Ιανουάριο στην έρευνα για την POLITICAL η πρόθεση ψήφου ήταν : Ν.Δ 38.6%, ΣΥΡΙΖΑ 21.4%. , ΚΙΝΑΛ 6.5%, Κ.Κ.Ε 5.1%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3.2%, ΜΕΡΑ 25 2.% , με την διαφορά Ν.Δ- ΣΥΡΙΖΑ  στο 17.3%.

Όπως επισημαίνει στην ανάλυσή του ο πολιτικός αναλυτής, υπεύθυνος ερευνών της Opinion Poll Zαχαρίας Ζούπης:

Αυξάνεται η αισιοδοξία, η ελπίδα για την αντιμετώπιση του κορωνοιού λόγω εμβολιασμού- Ανεβαίνει η αγωνία για την πορεία της Οικονομίας, την οικονομική κατάσταση των Επιχειρήσεων και των νοικοκυριών

Το 57% θεωρεί ότι μέχρι το Καλοκαίρι θα υπάρχει πια ανοσία σε ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού και αυτό θα επιτρέψει να βρεθούμε σε μια πιο ομαλή κατάσταση για τις ζωές μας. Η πηγή αυτής της ελπίδας και της αισιοδοξίας δεν είναι άλλη από τον εμβολιασμό που προχωράει.

Αυτή η ελπίδα διαμορφώνεται από το γεγονός ότι ένα υψηλό ποσοστό της τάξης του 56% δηλώνει ικανοποιημένο και από τους ρυθμούς εμβολιασμού, τον προγραμματισμό και τον συνολικό τρόπο οργάνωσής του.

Την ίδια στιγμή το 32% πιστεύει ότι το 2021 θα υπάρχει βελτίωση της κατάστασης στην Οικονομία, στην οικονομική κατάσταση των Επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, με το 65% να έχει αντίθετη άποψη.

Το 45% – ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο από αυτό που είδαμε πριν- θεωρεί ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης της Ε.Ε θα επιτρέψει να ανακάμψει η Οικονομία ταχύτερα από τις αρνητικές επιδράσεις της πανδημίας στην Οικονομία.

Σε πολιτικό επίπεδο, το 53% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τρόπο που έχει αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση την πανδημία στον ένα περίπου χρόνου που αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση. Αυτή την ικανοποίηση συμμερίζεται το 84.3% των ψηφοφόρων της Ν.Δ και το 60.9% του ΚΙΝΑΛ, αλλά και ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, του Κ.Κ.Ε και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ. Το πιο χαμηλό ποσοστό ικανοποίησης εμφανίζεται στους ψηφοφόρους του ΜΕΡΑ 25 με 11.1% και σ΄αυτό το σημείο αναφέρουμε, ότι οι ψηφοφόροι του ΜΕΡΑ 25% εμφανίζονται πιο αρνητικοί σε σχέση με τους ψηφοφόρους όλων των άλλων κομμάτων σε όλα τα θέματα που άπτονται κυβερνητικών πολιτικών. Στον χώρο του Κέντρου η ικανοποίηση φτάνει το 48.6%.

Το ποσοστό ικανοποίησης πέφτει στο 41% όταν ζητείται ο βαθμός ικανοποίησης από την προσπάθεια της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την Οικονομική κρίση λόγω πανδημίας. Σημειώνουμε ότι στις προηγούμενες μετρήσεις μας εντοπιζόταν στο 43%-44% Υπάρχει δηλαδή μια μικρή μείωση, φαινόμενο λογικό, αν λάβουμε υπόψη την κατάσταση στην αγορά. Στον χώρο του Κέντρου το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 48.6%, ενώ στα κομματικά ακροατήρια επιμερίζεται με τα εξής ποσοστά: Ν.Δ 72.6%, ΣΥΡΙΖΑ 23.6%, ΚΙΝΑΛ 50.8%, Κ.Κ.Ε 19%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 7.1%, ΜΕΡΑ 25 7.1%.

Στο ερώτημα αν θεωρούν πως αν είχαμε μια Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπιζόταν καλύτερα η πανδημία τόσο από τις υγειονομικές πλευρές, όσον και τις οικονομικές παρενέργειες που έχει επιφέρει, ΝΑΙ απάντησε το 24%. Σημειώνουμε ότι ακόμα και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 56.8% ( κάτι παραπάνω από τους μισούς) δηλώνει ΝΑΙ, ενώ στον χώρο του Κέντρου το ποσοστό αυτό είναι 20.9%.

Κυριαρχία της Κυβέρνησης στα περισσότερα θέματα  που απασχόλησαν την κοινή γνώμη αυτή την περίοδο.

Την άποψη ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί η Λίνα Μενδώνη για την υπόθεση Λιγνάδη  φαίνεται να υιοθετεί το 46% έναντι ενός 44% που υιοθετεί διαφορετική άποψη. Αξίζει να σημειωθεί, ότι προχωρώντας η έρευνα είδαμε να ξεκινάει με ένα κατά πολύ σημαντικότερο βαθμό και μάλιστα καθαρά πλειοψηφικό αρκετά πάνω από 50% η άποψη ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί η κ. Λίνα Μενδώνη. Στην πορεία αυτό μειωνόταν σταθερά , με πιο εμφανές το φαινόμενο αυτό από Τετάρτη και μετά. Φαίνεται ότι η στήριξη του Πρωθυπουργού και η συζήτηση στην Βουλή να εξισορρόπησε τις απόψεις.

Το 59% θεωρεί ότι καλώς θεσπίστηκε Πανεπιστημιακή Αστυνομία και κάρτα εισόδου στα Α.Ε.Ι. Τα μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής τα συναντάμε στην Ν.Δ με 83.1%, στο ΚΙΝΑΛ με 75% και στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ με 60.%. Ωστόσο, αν και με χαμηλότερα ποσοστά, την ίδια άποψη έχει ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και περίπου ο ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους του Κ.Κ.Ε και του ΜΕΡΑ 25.

Το 67% τάσσεται υπέρ της θέσπισης ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα Α.Ε.Ι και μέτρων διαγραφής των λεγόμενων αιώνιων φοιτητών. Τα μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής υπάρχουν ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ με 81.2%, της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ με 92.8% και του ΚΙΝΑΛ με 67.7%. Ωστόσο υπέρ τάσσονται και οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, το 38.1% του Κ.Κ.Ε, όπως και το 39.8% του ΜΕΡΑ 25.

Το 53% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από την αντιμετώπιση από την Κυβέρνηση και τον Κρατικό Μηχανισμό του κύματος κακοκαιρίας « ΜΗΔΕΙΑ». Στην Αττική το ποσοστό αυτό είναι κατά 5% πιο ανεβασμένο.

Όσον αφορά στους τομείς κυβερνητικής δραστηριότητας οι καλύτερες επιδόσεις εμφανίζονται στην ψηφιοποίηση του Κράτους με 61.4% και την αντιμετώπιση της πανδημίας με 53.2%. Ακολουθούν οι χειρισμοί στα Ελληνοτουρκικά με 45.8%, η Ασφάλεια και Προστασία των Πολιτών με 45.7%, , η αντιμετώπιση της Οικονομίας με 41.7% και η Παιδεία με 38.6%.

Υπ αυτό το πρίσμα δικαιολογείται, εξηγείται ως ένα βαθμό και η αξιολόγηση των Υπουργών. Σ΄αυτή εμφανίζονται στην πρώτη τριάδα οι Ν. Δένδιας, Β. Κικίλιας και Κ. Πιερρακάκης. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι Μ.Χρυσοχοΐδης, Α. Γεωργιάδης, , Κ. Χατζηδάκης, Κ. Καραμανλής, Ν. Παναγιωτόπουλος, Χ. Σταϊκούρας,   και Μ. Βορίδης.

Το συνολικό Κυβερνητικό έργο αξιολογείται θετικά από το 47%. Τα μεγαλύτερα ποσοστά συναντιούνται ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ με 81.5% και του ΚΙΝΑΛ με 50.9%. Τα ποσοστά στα άλλα κόμματα είναι: ΣΥΡΙΖΑ 22.9%, Κ.Κ.Ε 19%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΎΣΗ 41.4%, ΜΕΡΑ 25 11.1%. Στον χώρο του Κέντρου η θετική αξιολόγηση φτάνει το 55.7%. Σημειώνουμε, ότι όπως είδαμε σε σχέση με την έρευνα του Βαρόμετρου της OPINION POLL τις μέρες 15-19/2 η εκτίμηση του Κυβερνητικού έργου είχε παρουσιάσει μία κάμψη κατά 5% και στις μέρες αυτές δίνεται η εικόνα μιας ανάκαμψης στις προηγούμενες επιδόσεις.

Από την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ικανοποιημένο δηλώνει το 12%. Ακόμα και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλό, της τάξης του 29.4%. Στον χώρο του Κέντρου η ικανοποίηση είναι μόλις 7.5%, της Κεντροαριστεράς 18.6% και της Αριστεράς 29.8%.

Η αποδοχή του Κ. Μητσοτάκη ως Πρωθυπουργού βρίσκεται σταθερά σε υψηλά επίπεδα, σημαντικά υψηλότερη από την αποδοχή του Κυβερνητικού έργου της τάξης του 57% με μικρή κάμψη σε σχέση με τον Ιανουάριο. Τα μεγαλύτερα ποσοστά συναντιούνται ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ με 86.4%, του ΚΙΝΑΛ με 78.2% και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ με 58.6%. Ωστόσο και περίπου ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και του Κ.Κ.Ε έχουν θετική άποψη για τον Κ. Μητσοτάκη, ενώ πιο αρνητικοί – όπως και σ΄άλλα ερωτήματα όπως ξανασημειώσαμε – εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΜΕΡΑ 25 με 18.5%.

Στο ερώτημα αν ο Α. Τσίπρας ανταποκρίνεται στον αντιπολιτευτικό του ρόλο αυτή την δύσκολη συγκυρία, οι θετικές απόψεις φτάνουν το 27% σημαντικά- – –   περισσότερες από τον βαθμό αποδοχής της αντιπολιτευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ . Ωστόσο και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ οι θετικές απόψεις βρίσκονται στο 53.6% λίγο περισσότερες από τις μισές, ενώ ανάμεσα στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων της Αντιπολίτευσης οι θετικές απαντήσεις στο συγκεκριμένο ερώτημα  είναι: ΚΙΝΑΛ 20.2%, Κ.Κ.Ε 19.1% , ΜΕΡΑ 25 29.6%.

Στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης με προτίμηση από το 47.4% προγείται 30.1% του Α. Τσίπρα που συγκεντρώνει το 17. 3% των προτιμήσεων, ενώ σταθερά δεύτερος στις επιλογές είναι ο ΚΑΝΕΝΑΣ με 29.1%. Τον Ιανουάριο οι επιδόσεις ήταν Κ.Μ 51.2% – Α.Τ 19.8% και η μεταξύ τους διαφορά 31.4%. Η επιλογή Κ.Μητσοτάκη ή Α. Τσίπρα για Πρωθυπουργό στα κόμματα εκφράζεται ως εξής: Ν.Δ 82.8%- 4.1%, ΣΥΡΙΖΑ  21% – 49.2%, ΚΙΝΑΛ 62.3% – 7.8%, Κ.Κ.Ε 23.%- 16.7%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 25% – 7.1%, ΜΕΡΑ 25 10.7% – 35.7%.  Σημειώνουμε δε, ότι στο χώρο του Κέντρου οι προτιμήσεις είναι 59% έναντι 15.3%.

Συνεδρίαση ΚΟ ΚΙΝΑΛ: Η γκρίνια για τα ποσοστά, τις κλειστές διαδικασίες και… το ΠΑΣΟΚ
Το παρασκήνιο της έντασης Δένδια-Τσαβούσογλου – Τα μηνύματα στην Άγκυρα
Ο Τσίπρας αποφεύγει τις λακκούβες κι επιλέγει τον “άλλο δρόμο”
Μαρκόπουλος – Πλεύρης κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή για εκπομπή της ΕΡΤ «εξύμνησης κουκουλοφόρων»
Εύσημα Μητσοτάκη σε Δένδια: Μπράβο για το πώς χειρίστηκες τη δύσκολη συζήτηση με Ερντογάν-Τσαβούσογλου
Συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου: Πως αντέδρασαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης