Αθήνα

 

20 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

screenshot 19
Δήμητρα Παπαδοπούλου: «Αν δεν τον φας στη μάπα αυτόν τον πα@@ρα δεν ξεμπερδεύεις» – «Άφωνοι» Ζαμπέτογλου και Αναγνωστόπουλος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Palmos Analysis για το The Caller: Η επιρροή των κομμάτων, η παρακολούθηση Ανδρουλάκη και ο αστερισμός της ακρίβειας

Το κλίμα που διαμορφώνεται στο πολιτικό σκηνικό αποτυπώνει η  δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του thecaller.gr από την Palmos Analysis.

Δείτε επίσης

Η δεύτερη «ανάγνωση» της δημοσκόπησης της Palmos Analysis – Ο Δ/ντης Ερευνών της εταιρείας Π. Τεμεκενίδης στο TheCaller WEB TV

Κομβικά στοιχεία στην έρευνα είναι το θέμα της ακρίβειας και το θέμα των υποκλοπών. Ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ και καύσιμα κατέχουν τις πρώτες θέσεις στα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες, περιμένοντας περισσότερα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση. Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1027 ψηφοφόρων  με αναλογική κατανομή στις 13 Περιφέρειες της Χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν  στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, με την απλή αναγωγή επί των έγκυρων, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 36%, με διάστημα εκτίμησης 33-39%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25% με διάστημα εκτίμησης 22-28% και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 14%, με διάστημα εκτίμησης 12-16%.

Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη φαίνεται ότι εξακολουθεί να δίνει δυναμική στο κόμμα, ενώ το το δίλημμα των μετεκλογικών συμμαχιών (με τη ΝΔ ή με το ΣΥΡΙΖΑ) δείχνει να τριχοτομεί τη σημερινή βάση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.  Σε ερώτημα σχετικά με τους λόγους της παρακολούθησης του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ η συντριπτική πλειοψηφία που φτάνει στο 62% εκτιμά  οτι ήταν πολιτικοί  όπως και οτι ο πρωθυπουργός γνώριζε για την παρακολούθηση (66%).

Ενδιαφέροντα είναι και στοιχεία των συσπειρώσεων των κομμάτων. Προηγείται το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 66%, η ΝΔ βρίσκεται στο 61% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 54%.

Σημαντικά είναι και τα στοιχεία για τους ψηφοφόρους. Σύμφωνα με αυτά οι ψηφοφόροι της ΝΔ έχουν στοιχηθεί σχεδόν απόλυτα στην προοπτική της αυτοδυναμίας του κόμματός τους, γυρίζοντας την πλάτη σε κυ­βερ­νήσεις συνεργασίας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των πολιτών σε ερώτηση σχετικά με την θέση του κ. Ανδρουλάκη, ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν θα συμπράξει μετά τις επόμενες εκλογές σε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη ή τον κ. Τσίπρα.

Σύμφωνα με την ανάλυση του κ.Πασχάλη Τεμεκενίδη, διευθυντή της Research & Poltical Analysis Director Palmos Analysis:

Στον αστερισμό της ακρίβειας

Η ακρίβεια στα ράφια των καταστημάτων και το υψηλό κόστος ενέργειας και καυσίμων εξανεμίζουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και «καταπί­νουν» κάθε άλλο θέμα της πολιτικής και κοινωνικής συγκυρίας. Πιο συγκε­κρι­μέ­να, 6 στους 10 πολίτες αναφέρουν την ακρίβεια ανάμεσα στα σημαντικό­τε­ρα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα και 1 στους 3 αναφέρει τους χα­μηλούς μισθούς, ενώ τα Ελληνοτουρκικά, που κυριαρχούν στη μιντιακή α­τζέντα, αναφέρονται από 1 στους 5, όπως και τα θέματα υγείας–παρά τη συνεχιζόμενη παρουσία της πανδημίας στη ζωή μας.

Στο θέμα της αντιμετώπισης της ακρίβειας και της ανακούφισης των νοικο­κυ­ρι­ών, οι πολίτες περιμένουν περισσότερα από την Κυβέρνηση, καθώς μόνο το 24% θεωρούν ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να έχει γίνει με βάση τις δυνατότητες των δημοσίων οικονομικών της χώρας, ενώ αθροιστικά 7 στους 10 περίπου θεωρούν ότι η Κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει περισσότερα στην κατεύθυνση στήριξης των νοικοκυριών με βάση τις δυνατότητες της χώρας ή και υπερβαίνοντας τις δυνατότητες αυτές.

Ωστόσο, μόνο 1 στους 3 αποδίδουν το κύμα ακρίβειας σε εσωτερικούς παρά­γο­­­ντες και παθογένειες, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία εκτιμά, είτε ότι το φαι­νό­μενο είναι παγκόσμιο (28%), είτε ότι ο συνδυασμός εσωτερικών παθογενειών και παγκοσμίων συνθηκών προκαλεί την έκρηξη τιμών (39%). Η γραμμή άμυ­νας για την Κυβέρνηση είναι – ακόμα – σαφής και ισχυρή.

 Ο Νίκος Ανδρουλάκης δίνει ώθηση στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Μέσα στο περιβάλλον αυτό, η υπόθεση παρακολούθησης του τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ. Ανδρουλάκη, αντιμετωπίζεται από το εκλογικό σώμα με έναν ιδιότυπο «κυνισμό»: ναι η παρακολούθηση έγινε για πολιτικούς και όχι εθνικούς λογούς (62%), ναι η παρακολούθηση ήταν σε γνώση του Πρω­­θυπουργού (66%), αλλά αυτή τη στιγμή δεν μας «καίει» (αναφέρεται ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας μόλις από το 5%).

Μέσα σ΄ αυτό το αρνητικό και αβέβαιο περιβάλλον, η Κυβέρνηση διατηρεί ση­μα­­ντικά πολιτικά αποθέματα, που εξηγούν και το προβάδισμα της στην πρόθεση ψήφου.

Το 37% των πολιτών θεωρούν πως η χώρα κινείται προς τη σωστή κα­τεύ­θυνση, το 35% δηλώνουν πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι από την Κυβέρ­νη­ση, ενώ σε αντίστοιχα ποσοστά κινείται και η εκτίμηση για την τρέχου­σα εκλο­γι­κή επιρροή της. Στην απέναντι πλευρά, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει πεί­σει ακόμα ότι αποτελεί μια αξιόπιστη και –εν τέλει – προτιμητέα εναλλακτική για τους δυσαρεστημένους πολίτες, καθώς η ικανοποίηση από το έργο της βρί­σκε­ται καθηλωμένη στο 16%, σαφώς κάτω δηλαδή ακόμα και από το ποσοστό που συσπειρώνεται σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δείχνει να διατηρεί ση­μαντικό μέρος της δυναμικής που απέκτησε, μετά την εκλογή του νέου Προέ­δρου του, ενώ η θέση του κ. Ανδρουλάκη ότι δεν πρόκειται να στηρίξει καμιά Κυβέρνηση υπό τον κ. Μητσοτάκη ή τον κ. Τσιπρα, βρίσκει σαφώς ευρύτερο ακρο­ατήριο από τα τρέχοντα όρια της εκλογικής επιρροής του κόμματος.

Αυτοδυναμία ή συνεργασίες;

Ωστόσο, το δίλημμα των μετεκλογικών συμμαχιών (με τη ΝΔ ή με το ΣΥΡΙΖΑ) δείχνει να διχάζει τη σημερινή βάση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, οδηγώντας την ηγεσία του κόμματος στο μοναδικό δρόμο για επανακαθορισμό του ιδεολογικο-πολιτικού στίγματος και της ταυτότητάς του: τη διατύπωση δηλ. ολοκληρωμένου και σα­φούς προγραμματικού λόγου ώστε, μέσω των προγραμματικών αξό­νων που θα χαράξει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, να προσπαθήσει να «ομογενοποιήσει» τη βάση του και οι απαντήσεις στο θέμα των συνεργασιών, την επαύριο των εκλογών, να αναδειχθούν σχεδόν αυτόματα.

Καταλήγοντας, οι απαντήσεις των ερωτώμενων για την επιθυμητή Κυβέρνηση, με­τά τις επόμενες εκλογές, δείχνουν και την «ψυχολογία» της εκλογικής βάσης κά­­θε κόμματος: οι ψηφοφόροι της ΝΔ έχουν στοιχηθεί σχεδόν απόλυτα στην προοπτική της αυτοδυναμίας του κόμματός τους, γυρίζοντας την πλάτη σε Κυ­βερ­νήσεις συνεργασίας.

Αντίθετα, λιγότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, επιθυμούν αυτοδυναμία του κόμματός τους, ενώ περίπου αντί­στοιχο ποσοστό θα ήθελε να δει μια κεντροαριστερή Κυβέρνηση συνεργασίας με συμμετοχή του κόμματός τους και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Τέλος, το DNA των ψη­φο­φόρων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που έχει μεταβληθεί διαχρονικά προσδοκώ­ντας και πάλι την ανάληψη της εξουσίας από το κόμμα τους, κάνει εδώ την εμφά­νι­σή του, αλλά με αποκλίνουσες απόψεις: το 36% επιθυμεί αυτοδύναμη Κυβέρ­νηση ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (παρότι τα τρέχοντα δημοσκοπικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια για μια τέτοια προοπτική), ενώ οι υπόλοιποι μοιράζονται μεταξύ της προοπτικής συνεργασίας με τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ ή τη συμμετοχή σε μια «οικουμε­νι­κού» τύπου Κυβέρνηση με σύμπραξη τουλάχιστον των τριών μεγαλύτερων κομ­μάτων.

Ροή Ειδήσεων

alice in the navy 17

09/12/2022 | 14:45

Ντίνος Καρύδης για Αλίκη Βουγιουκλάκη: «Θα αποκαλύψω κάτι για πρώτη φορά, παραλίγο να μου βγάλει το μάτι αλλά… »

09/12/2022 | 14:40

Maestro: Πρωτιά στην τηλεθέαση με 32,5% στο δυναμικό κοινό

09/12/2022 | 14:39

Όλγα Κεφαλογιάννη: «Θεωρούσα ότι το κεφάλαιο της μητρότητας για μένα είχε κλείσει – Βγήκα κι εγώ από ιατρεία απογοητευμένη»

09/12/2022 | 14:29

Αρκάς: Το αιχμηρό σχόλιο για τη χθεσινή σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή

09/12/2022 | 14:29

Ηράκλειο: Διασωληνωμένος ο 56χρονος που έπεσε από απορριμματοφόρο

09/12/2022 | 14:23

Ασπρόπυργος: Πέντε άτομα ξυλοκόπησαν πολίτη και του έκλεψαν το αυτοκίνητο

09/12/2022 | 14:13

Θρίλερ στην Καλαμάτα: Νεκρό ζευγάρι σε νταμάρι

09/12/2022 | 14:13

Υπ. Προστασίας του Πολίτη: Δεν ανήκει στην ελληνική επικράτεια η νησίδα του Έβρου όπου βρέθηκαν παράνομοι μετανάστες

09/12/2022 | 14:00

Πιπιλή: «Έκανε ότι μου έκανε και ο Κασιδιάρης» – «Άνοιξε το στόμα της και εκστόμισε απαράδεκτα πράγματα»

09/12/2022 | 13:59

Καιρός – ‘Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης: Σαββατοκύριακο με βροχές, καταιγίδες και χαλάζι

09/12/2022 | 13:54

Γαιτί ακυρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη με Μελόνι

09/12/2022 | 13:47

Κιβωτός του Κόσμου: «Είχα σαν Θεό αυτόν που ασέλγησε πάνω μου», λέει ο 19χρονος για τον πατέρα Αντώνιο
221209134247

09/12/2022 | 13:42

Pfizer: Συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια» για την υλοποίηση εξειδικευμένων προγραμμάτων συμβουλευτικής για την εξοικείωση των εργαζόμενων με την αναπηρία

09/12/2022 | 13:36

Δήμος Μυλωνάς: Τι καταγγέλλει η σύζυγός του, Φώφη Κωνσταντινίδου – «Έφυγε κρυφά από το σπίτι, ψάχνει δυο-δυο τις κυρίες να αποδείξει ότι λειτουργεί ακόμα, που δε λειτουργεί»

09/12/2022 | 13:32

Έξαλλος ο Νίκος Παππάς: Η απατεώνισσα από την Σλοβακία του «έφαγε» 880 ευρώ! «Αν με ακούτε εκεί στην Αστυνομία…»
screenshot 10 (1)
Πάνος Παναγιωτόπουλος: Ιδρύει νέο κόμμα στα δεξιά της ΝΔ με πρώην των ΑΝ.ΕΛ.
ypex 9 1
Οργισμένη απάντηση ΥΠΕΞ στις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου: «Οι αριθμοί δείχνουν ποιος εφαρμόζει τη Συνθήκη της Λωζάνης και ποιος όχι»
katrinis vouli 0812
Κατρίνης σε Μητσοτάκη: Μιλήσατε σαν μην είστε εσείς πρωθυπουργός στη χώρα
androulakis 0812
Ανδρουλάκης κατά Μητσοτάκη και Τσίπρα: Συναγωνίζονται ποιος είναι χειρότερος από τον άλλον στην υπονόμευση των θεσμών
Κώστας Καραμανλής: Δεν θα αυξηθούν τα διόδια – Θα πάμε σε χιλιομετρική χρέωση
Μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις