Αθήνα

9 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Κρίσιμες ώρες για τη Νανά Παλαιτσάκη: Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση- Η τελευταία της ανάρτηση για τον εμβολιασμό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη “δίνη” Καλογρίτσα η κυβέρνηση! Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: «Θα πέσουμε από τον Καλογρίτσα…;»

Σε στενό κλοιό κοινοβουλευτικών και δικαστικών ερευνών τίθεται ο επιχειρηματικός όμιλος Καλογρίτσα, αφού η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αποφάσισε να καλέσει σε ακρόαση τους τέσσερις υπερθεματιστές του τηλεοπτικού διαγωνισμού, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύφθηκε ότι ο πατέρας και ο γιος Καλογρίτσας ελέγχονται για φοροδιαφυγή...

Σε στενό κλοιό κοινοβουλευτικών και δικαστικών ερευνών τίθεται ο επιχειρηματικός όμιλος Καλογρίτσα, αφού η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αποφάσισε να καλέσει σε ακρόαση τους τέσσερις υπερθεματιστές του τηλεοπτικού διαγωνισμού, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύφθηκε ότι ο πατέρας και ο γιος Καλογρίτσας ελέγχονται για φοροδιαφυγή.

Ο επιχειρηματίας αντιμετωπίζει πλέον το φάσμα ελέγχου του και από τη Βουλή αφού η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αναγκάστηκε να αποδεχτεί την πρόταση της αντιπολίτευσης για την κλήση σε ακρόαση των τεσσάρων υπερθεματιστών (Γ. Αλαφούζος. Γ. Καλογρίτσας, Θ. Κυριακού και Β. Μαρινάκης) και του υπ. Επικρατείας Ν. Παππά στη Βουλή.

Η πρόταση της αντιπολίτευσης που έγινε αποδεκτή απρόθυμα από την κυβερνητική πλειοψηφία (βάσει του κανονισμού ο οποίος επιτρέπει στα 2/5 των μελών της Επιτροπής να καλούν πρόσωπα σε ακρόαση) στόχευε αποκλειστικά στον κ. Καλογρίτσα.

Μέσα σε όλα αυτά ο όμιλος του κ. Καλογρίτσα ελέγχεται όμως και δικαστικώς, όπως έγινε γνωστό χθες. Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε ότι έχουν σχηματιστεί δύο δικογραφίες για τον Χρήστο Καλογρίτσα και τον γιο του Ιωάννη-Βλαδίμηρο από τον Ιανουάριο του 2015 για υποθέσεις φοροδιαφυγής. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις δύο υποθέσεις βρίσκεται λίγο πριν από το στάδιο της παραπομπής σε δίκη.

Η πρώτη δικογραφία εκκρεμεί στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για τον Χρήστο Καλογρίτσα και αφορά φοροδιαφυγή ύψους περίπου 20 εκατ. και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Η δεύτερη δικογραφία εκκρεμεί σε ανακριτή και αφορά τον Ιωάννη – Βλαδίμηρο Καλογρίτσα. Του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή περίπου τεσσάρων εκατ. ευρώ και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος με βάση τις αποκλίσεις μεταξύ καταθέσεων και δηλώσεων.

Ο κ. Καλογρίτσας κατέβαλε, όμως, το ποσό και έλαβε φορολογική ενημερότητα για τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό. Η πληρωμή του καταλογισθέντος ποσού οδηγεί σε απαλλαγή του από το ποινικό σκέλος.

Μεγάλη πιστωτική γραμμή που έχει εξαντληθεί είχαν οι εταιρείες του επιχειρηματία Καλογρίτσα στην Attica Bank. Η διοίκηση, διά στόματος του αν. διευθύνοντος συμβούλου Αθ. Τσάδαρη, δεν έδωσε μεγέθη, επικαλούμενη το τραπεζικό απόρρητο, υποστήριξε όμως ότι πρόκειται για δάνεια ενήμερα που δόθηκαν εντός των εγκριτικών ορίων. Διαθέτουν εξασφαλίσεις, διαφορετικών πάντως διαβαθμίσεων και ισχύος, από ακίνητα έως συμβάσεις και υποσχετικές, ενώ η αποτίμηση έγινε με αυστηρά κριτήρια, ειδικά στα ακίνητα, όπως ανέφερε ο κ. Τσάδαρης, με μείωση κατά 25% της εμπορικής αξίας.

Ο κ. Καλογρίτσας έλαβε δύο εγγυητικές επιστολές, η μία με κάλυμμα μετρητά από το εξωτερικό και η δεύτερη με σύνθετη χρηματοδότηση τύπου bridge finance, ενώ σε σχετική ερώτηση διευκρινίστηκε ότι δεν υπάρχει τρέχον αίτημα χρηματοδότησης.

Επιστρέφει ο Παππάς από Ν. Υόρκη- Στα κάγκελα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, που παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας οι κατηγορίες κατά του Καλογρίτσα για το δάνειο από την Τράπεζα Αττικής και – κυρίως – για το βοσκοτόπι στην Ιθάκη που (φέρεται ότι) του δώρισε φίλος του επιχειρηματίας προκειμένου να το εμφανίσει ως εγγύηση στο πόθεν έσχες του, τόσο «κουμπώνονται» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη της κυβέρνησης.

Για αυτό το λόγο, όπως γράφει η Μαρίνα Μάνη στο euro2day.gr χθες το βράδυ επρόκειτο να αναχωρήσει από τη Ν. Υόρκη για την Αθήνα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, με τους συνεργάτες του να εξηγούν ότι ολοκλήρωσε την δική του αποστολή σε Καναδά και ΗΠΑ – δηλαδή τη συμμετοχή σε επενδυτικά meetings και την προεργασία της συζήτησης για το ελληνικό χρέος εν όψει της (χθεσινοβραδυνής) συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης για τα τεκταινόμενα, αδυνατούν να διακρίνουν τα όρια ανάμεσα στον «πόλεμο κατά του Καλογρίτσα από τους αντιπάλους του» και στην πραγματική επιχειρηματική του κατάσταση «που να τον καθιστά ικανό να ανακηρυχθεί σε αδειούχο τηλεοπτικής συχνότητας», ενώ στα πηγαδάκια βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχούν από χθες τα ερωτήματα:

* Γιατί δεν δίνει απαντήσεις ο ίδιος ο επιχειρηματίας επί όσων του καταλογίζουν; Αν είναι βάσιμες οι κατηγορίες γιατί δεν αποσύρεται από τον διαγωνισμό;

* «Θα πέσουμε από τον Καλογρίτσα;».

* Η προειδοποίηση του πρωθυπουργού την Κυριακή ότι «όποιος από τους υπερθεματιστές δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει ή να δικαιολογήσει τα χρήματά του, θα εκπέσει το επόμενο δευτερόλεπτο» φωτογράφιζε τον κ. Καλογρίτσα; Αν ναι, γιατί παρατείνεται η εκκρεμότητα;

* Καλώς ή κακώς η Τράπεζα Αττικής δανειοδότησε τον επιχειρηματία; Ισχύουν οι κατηγορίες «των καναλιών» ότι φοροδιαφεύγει και ότι έχει κόκκινα δάνεια;

* Εχουν βάση οι «φήμες» ότι οι περισσότεροι υπερθεματιστές και οι επιλαχόντες συζητούν το ενδεχόμενο να μην καταβάλλουν την Δευτέρα την πρώτη δόση ακυρώνοντας, στην πράξη, τον διαγωνισμό;

* Τι θα συμβεί εάν το Συμβούλιο της Επικρατείας κηρύξει αντισυνταγματικό τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες;

«Να καταπέσει ο νόμος στο ΣτΕ»

Κυβερνητικά στελέχη επιχείρησαν χθες το απόγευμα να δώσουν «καύσιμα» στους βουλευτές με απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω. Κατά τις πληροφορίες, τους έγινε σαφές ότι από σήμερα ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την ουσιαστική ολοκλήρωση του διαγωνισμού, διότι «μέχρι την Δευτέρα που λήγει η διορία για την καταβολή της πρώτης δόσης θα βγουν όλα τα ‘μαχαίρια’».

Κυβερνητικά στελέχη με τα οποία συνομίλησε το Euro2day.gr σημειώνουν ότι ο πραγματικός στόχος των αντιπάλων (μιντιαρχών-αντιπολίτευσης) είναι να καταπέσει ο «νόμος Παππά» στο ΣτΕ, χρησιμοποιώντας ως «πολιορκητικό κριό» τον διεκδικητή της δεύτερης άδειας Ιωάννη Βλαδίμηρο Καλογρίτσα.

Στο σημείο αυτό διευκρινίζουν ότι ο ίδιος (σ.σ. και όχι άλλα μέλη της οικογενείας του) «δεν διώκεται, δεν χρωστάει και διαθέτει το ποσόν που ‘χτύπησε’ στη δημοπρασία για την δεύτερη άδεια».

Ειδικά για το περίφημο «βοσκοτόπι», ο ίδιος φέρεται να διαβεβαιώνει ότι «υπάρχουν χαρτιά» που απαντούν στο ερώτημα γιατί το μεταβίβασε ο ιδιοκτήτης του κ. Καραμπάτσος.

Στο μείζον ερώτημα «γιατί δεν βγαίνει ο ίδιος να μιλήσει επί όσων του καταλογίζουν», φέρεται (επίσης) να απαντά ότι θα το πράξει στο αμέσως επόμενο διάστημα «με χαρτιά και αποδείξεις»…

Τα ίδια στελέχη προβάλλουν το ερώτημα εάν οι λοιποί υπερθεματιστές, στα δικά τους πόθεν έσχες, εμφανίζουν «ζεστό χρήμα» ή συμβόλαια και μελλοντικές προβλέψεις από τις επιχειρηματικές δραστηριότητές τους.

Σε κάθε περίπτωση, παραπέμπουν στην δημόσια δέσμευση του κ. Τσίπρα ότι εάν οι απαντήσεις δεν κριθούν νομικά επαρκείς, τότε θα χάσει το δικαίωμα να αποκτήσει την τηλεοπτική άδεια.

«Ο Καλογρίτσας δεν θα γίνει καναλάρχης κατά παράβαση του νόμου», λένε.

Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουπλής, μάλιστα, προχώρησε και ένα βήμα παραπάνω, προειδοποιώντας χθες πως εάν αποδειχθεί διάτρητο το πόθεν έσχες του κ. Καλογρίτσα «θα υποστούν ακόμη και ποινικές ευθύνες τα μέλη της επιτροπής που το αξιολόγησαν ως σωστό».

Ούτε να ακούσει για Καλογρίτσα ο Καμμένος

Σε άλλο μήκος κύματος, πάντως, δείχνει να κινείται (ή να… εξακολουθεί να κινείται) ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος.

Δικοί του συνομιλητές μεταφέρουν τη βεβαιότητά του ότι «ο Καλογρίτσας θα παραιτηθεί από την άδεια» η οποία θα περάσει στον πρώτο επιλαχόντα Ιβάν Σαββίδη. Ο υπουργός Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε αντιδράσει από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το ενδιαφέρον του κ. Καλογρίτσα να μετάσχει στον διαγωνισμό (παρότι είναι κουμπάροι) και παραμένει σ’ αυτή τη θέση.

Για την ιστορία, σημειώνεται ότι δεύτερος επιλαχών είναι ο Alpha, ενώ ο τρίτος («Ανεξάρτητος Πάροχος») και ο τέταρτος (Star) είναι συμφερόντων Βαρδινογιάννη.

Βενιζέλος: Η στρατηγική του Ελσίνκι ήταν το optimum με βάση τα δεδομένα της εποχής του
Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας
Έκκληση Μητσοτάκη στους πολίτες να εμβολιαστούν το συντομότερο
Ο Βαρουφάκης ζητά κατάργηση της στρατιωτικής θητείας και διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας
Άδωνις Γεωργιάδης: Το κράτος δεν μπορεί να δίνει λεφτά για πάντα- Η επιτροπή λέει όχι στα ανοικτά εμπορικά κέντρα
Χρυσοχοΐδης σε Τσίπρα: «Ανίερο να σκυλεύεις πολιτική σε φρέσκο αίμα δημοσιογράφου»