• Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου
  • 12:06

Αθήνα

29 oC

αίθριος καιρός

Δίνουν οριστικά το αφορολόγητο, ελπίζουν να κλείσουν την αξιολόγηση

Δίνουν οριστικά το αφορολόγητο, ελπίζουν να κλείσουν την αξιολόγηση

Σε κλείσιμο της αξιολόγησης - τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις εκκρεμότητες με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς - τις επόμενες ημέρες ή και ώρες προσδοκά τώρα η κυβέρνηση, μέσα από ένα μπαράζ παρασκηνιακών διαβουλεύσεων με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Κατ' αυτόν τον τρόπο, το Μαξίμου πιστεύει ότι θα αντισταθεί ομού μετά των Ευρωπαίων στις πιέσεις του ΔΝΤ για πιο σκληρά μέτρα, ιδιαίτερα μετά την αναβολή της οριστικής απόφασης του Ταμείου για τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα ή ότι κατά την ίδια λογική θα καταφέρει να «σπρώξει» τα δύσκολα μέτρα και τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε δεύτερο χρόνο - ίσως και μετά τις γερμανικές εκλογές, δηλαδή το φθινόπωρο.

Αυτό βέβαια, ακόμη και αν επιβεβαιωθεί, δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα κερδίσει τη μάχη με τους δανειστές και δεν θα φέρει προς ψήφιση άμεσα νέα μέτρα - το αντίθετο, μάλιστα, αφού θεωρείται πλέον δεδομένο ότι θα δώσει το αφορολόγητο, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι δεν θα καταργηθεί η προσωπική διαφορά στις συντάξεις.

Δεδομένη παράλληλα θεωρείται - πακέτο με το αφορολόγητο - η παράταση του κόφτη και η διατήρηση του στόχου του 3,5% για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ ανοιχτό΄παραμένει το τι θα συμβεί με τα εργασιακά και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ιδιαίτερα από τη στιγμή που θα μείνει (αν μείνει...) στην άκρη το ΔΝΤ.

Το πλαίσιο που περιέγραψε, εξάλλου, για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ο Μάριο Ντράγκι, θέτοντας ως απαραίτητες προϋποθέσεις τα μακροπρόθεσμα μέτρα για την οριστική διευθέτηση του χρέους και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, υπονοεί ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να πάρει συγκεκριμένες απαντήσεις από τους εταίρους στο ζήτημα της διευθέτησης του χρέους. Να πάρει, δηλαδή, τα περίφημα μακροπρόθεσμα μέτρα, τα οποία θα καταστήσουν το χρέος βιώσιμο και θα ανοίξουν ταυτόχρονα το δρόμο για τη συμμετοχή και του ΔΝΤ, κλείνοντας άμεσα και οριστικά όλες τις εκκρεμότητες.

Send this to a friend