Αθήνα

8 oC

ελαφρές νεφώσεις

Δίνουν αφορολόγητο για να πάρουν αξιολόγηση!

Σε νέες παραχωρήσεις εμφανίζεται διατεθειμένη να καταφύγει η κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Αυτό που συζητείται έντονα τις τελευταίες ώρες είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου, παρά το γεγονός ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε αναφέρει ότι αυτό αποτελεί μία από τις κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Εν όψει της αυριανής συνεδρίασης του Euroworking Group, η οποία θα «φωτίσει» τις εξελίξεις στο όλο ζήτημα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η ημερομηνία επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα θα συνοδεύονται από συστάσεις για τήρηση των δεσμεύσεων εκ μέρους της κυβέρνησης. Και όλα αυτά ενώ την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι θα πρέπει οι δανειστές «να εγκαταλείψουν τις παράλογες απαιτήσεις».

Πηγές της Ευρωζώνης - τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - εκτιμούν ότι μπορεί να ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση, δηλαδή εντός του Φεβρουαρίου, αφού το ορόσημο του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου έχει χαθεί οριστικά. Ακολουθώντας μάλιστα τη λογική της... ευρωπαϊκής πίεσης προς τους θεσμούς, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συνάντησε σήμερα στο Παρίσι τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, ενώ αύριο θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο, Πιερ Μοσκοβισί.

Από την άλλη πλευρά, σε ό,τι έχει να κάνει με τη στάση του ΔΝΤ απέναντι στην Ελλάδα, θεωρείται δεδομένο ότι θα ζητηθεί η παράταση του «κόφτη» μετά το 2018, η οποία θα συνοδεύεται από μέτρα όπως η μείωση του αφορολόγητου - άμεσα και σε πρώτη φάση - ή ακόμη και η αύξηση έμμεσων φόρων (βλ. ΦΠΑ) και η μείωση των συντάξεων, μέσω της κατάργησης της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς, ως μέτρα-«ρεζέρβα», στο πλαίσιο του «κόφτη».