Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Δυσκολεύουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές! Παραμένουν οι διαφορές, αργούν τα λεφτά…

Δυσκολεύουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές! Παραμένουν οι διαφορές, αργούν τα λεφτά…

Πολύ δύσκολα και με πολλά εμπόδια εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις των δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση, αφού οι μεγάλες διαφορές παραμένουν, παρά την αισιοδοξία, που απορρέει από το Μέγαρο Μαξίμου για «έντιμο συμβιβασμό».

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και σήμερα, ενώ τα αποτελέσματα της σημερινής διαπραγμάτευσης αναμένονται και από το Euroworking Group το οποίο εφόσον υπάρξει συμφωνία, θα συνεδριάσει αύριο, Κυριακή, προκειμένου να εισηγηθεί την αποδέσμευση της δόσης των πρώτων 2 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρέπει να πάρει η χώρα μας με την ολοκλήρωση αυτής της αξιολόγησης.

Μάλιστα η σημερινή συζήτηση είναι συνέχεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης που τελείωσε αργά το βράδυ και στην ο ποία πήραν μέρος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με τους πρώην τροικανούς και νυν εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών. Από την ελληνική πλευρά τέθηκαν τα θέματα των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.

Η κυβέρνηση τονίζει ότι οι θέσεις που έχουν εκφραστεί από την ελληνική πλευρά παραμένουν αμετάβλητες και ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν δεκτά τα όσα απαιτούν οι θεσμοί στα δύο προαναφερθέντα θέματα καθώς θα υπάρξει κοινωνική αναστάτωση και αντίδραση, την οποία θα πρέπει να καταλάβουν οι θεσμοί και να μην δημιουργήσουν επιπλέον προβλήματα στην πορεία της χώρας.

[adsense]

Σήμερα και μέχρι την Κυριακή η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να δώσει επιπλέον στοιχεία στους δανειστές, για να πείσει για τα ισοδύναμα που θα αντικαταστήσουν τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, αλλά και το νέο καθεστώς για τις 100 δόσεις στην εφορία. Η τελική διορία των εξ αποστάσεως συνομιλιών λήγει την Δευτέρα το πρωί, όταν δηλαδή το Euro Working Group θα συνεδριάσει την τελευταία στιγμή κυριολεκτικά πριν το ξεκινήσει Eurogroup.

Αν δεν υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις με τους πιστωτές μέσα στο Σαββατοκύριακο, το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Δευτέρας θα περιοριστεί σε διαπιστώσεις και συστάσεις, ενώ η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ θα μετατεθεί για επόμενη τηλεδιάσκεψη του Euro WorkingGroup. Χθες πηγές της Κομισιόν προεξοφλούσαν την εξέλιξη αυτή, ενώ το ίδιο άφησε να εννοηθεί και η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρντ, η οποία δήλωσε ότι το επικείμενο Eurogroup θα είναι μια … ευκαιρία αποτίμησης της κατάστασης –παραπέμποντας δηλαδή την εκταμίευση για το άδηλο μέλλον.

Αμέσως μετά το Eurogroup πάντως, την Τετάρτη ή Πέμπτη, επιστρέφουν στην Αθήνα και οι επικεφαλής των θεσμών, για να καθορίσουν και το επόμενο πακέτο με  προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ψηφιστεί τάχιστα, πριν καν κλείσουν τα καυτά μέτωπα του πρώτου κύματος μέτρων. Μεγάλη είναι η διάσταση απόψεων για τα νέα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς. Οι πιστωτές εμμένουν στην προστασία μόνο των πολύ φτωχών κοινωνικών ομάδων και θέτουν πολύ χαμηλά τον πήχη του εισοδηματικού κριτηρίου, ενώ παραμένουν και οι διαφωνίες για το όριο που θα τεθεί στην αξία της πρώτης κατοικίας.

Send this to a friend