Αθήνα

29 oC

αίθριος καιρός

Διχάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ομόφυλα ζευγάρια και... Κατσίκης- Ποιοι βουλευτές δεν ψηφίzουν την επίμαχη διάταξη για την αναδοχή

Το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τη ρύθμιση για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια εξακολουθεί να διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κυβερνητικό συνασπισμό γενικότερα και ουσιαστικά η ψήφισή του εξασφαλίζεται για μία ακόμη φορά από το «ναι» της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Σε ένα θέμα όπου ούτως ή άλλως θα υπάρξουν οριζόντιες διαφοροποιήσεις σε όλα τα κόμματα, λόγω της ευαισθησίας που προκύπτει εξ αυτού, αναδεικνύεται επίσης ως μείζον ηθικό ζήτημα για την κυβέρνηση η απαράδεκτη δήλωση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Κώστα Κατσίκη, ο οποίος εξίσωσε την ομοφυλοφιλία με την παιδοφιλία.

Η τοποθέτηση Κατσίκη προκάλεσε εκνευρισμό σε αρκετούς συναδέλφους του στον ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένης της κυβερνητικής συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ, ωστόσο ελάχιστοι είναι αυτοί που τον αποδοκίμασαν δημόσια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Νίκος Φίλης, ο οποίος είπε (Θέμα FM) πως «αν αυτά τα έλεγε ένας υπουργός, θα ήταν λόγος παραίτησης». Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, από χθες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με τους βουλευτές που εμφανίζονται διατεθειμένοι να καταψηφίσουν τη διάταξη και, σύμφωνα με πληροφορίες, τούς έχει διαμηνυθεί πως θα ήταν καλύτερο και για τους ίδιους και για το κόμμα να επιλέξουν τη λύση της αποχής από την ψηφοφορία και όχι την καταψήφισή της.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συγκεκριμένοι βουλευτές είναι πέντε: Γεωργία Γεννιά, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Καραγιάννης και Θόδωρος Παραστατίδης. Στο μεταίχμιο βρίσκεται ο Γιώργος Ντζιμάνης, ενώ ο Γιώργος Ουρσουτζίδης τελικώς θα ψηφίσει τη διάταξη. Από αυτούς, στην ψηφοφορία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, πριν από μερικούς μήνες, η Γεωργία Γεννιά είχε παραστεί στην ψηφοφορία και είχε καταψηφίσει την επίμαχη διάταξη, προκαλώντας τότε δυσφορία στο Μαξίμου, ενώ απόντες ήταν Μπόλαρης-Μιχελογιαννάκης.

Σημειώνεται δε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν και αντίθετες απόψεις, οι οποίες τυγχάνουν ακόμη πιο προοδευτικές. Όπως του Τάσου Κουράκη: ο αντιπρόεδρος της Βουλης ζήτησε ακόμη και υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, μιλώντας προφανώς εξ ονόματος όσων υποστηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η κοινωνική ατζέντα που περιλαμβάνει μη μνημονιακά μέτρα και εστιάζει κυρίως στα ατομικά δικαιώματα συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, ενώ συμβαδίζει και με την αριστερή ιδεολογία και λογική. Τούτο θα είναι ένα από τα επιχειρήματα και του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα ζητήσει το λόγο για μία σύντομη και άκρως συμβολική παρέμβαση στη Βουλή πριν από την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου.

Send this to a friend