Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Δύο «κολασμένες» εβδομάδες για την κυβέρνηση - Σκοπιανό και πολυνομοσχέδιο στο προσκήνιο

Εβδομάδα έντονων ζυμώσεων ξεκινά σε δύο επίπεδα για την κυβέρνηση. Το πρώτο είναι το Σκοπιανό, όπου αναμένεται να υπάρξουν προκαταρκτικές συζητήσεις ακόμη και για το όνομα της πΓΔΜ στις συναντήσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης των Σκοπίων, Μπουγιάρ Οσμάνι με τους Νίκο Κοτζιά και Γιώργο Κατρούγκαλο στην Αθήνα.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Θα ακολουθήσει η επανέναρξη των συζητήσεων ανάμεσα στους διαμεσολαβητές των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη, υπό τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς στις 19 Ιανουαρίου, ενώ παραμένει άγνωστο εάν θα γίνει και συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και του Σκοπιανού ομολόγου του, Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο του Παγκόσμιου Φόρουμ του Νταβός (23-26 Ιανουαρίου).

Όλα δείχνουν ότι η έντονη κινητικότητα που υπάρχει για το θέμα έχει και συγκεκριμένο στόχο, ο οποίος δεν είναι άλλος από την επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος. Η κυβέρνηση, ωστόσο, δεν έχει ανοίξει δημοσίως τα χαρτιά της ως προς την ονομασία που θα προκρίνει, με τον υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει ότι παραμένει σταθερή στη θέση του 2007 για σύνθετη ονομασία έναντι όλων - απέφυγε, ωστόσο, να διευκρινίσει εάν αυτή θα περιλαμβάνει ή όχι γεωγραφικό προσδιορισμό.

Αντιθέτως, όλα δείχνουν ότι οι αντιρρήσεις του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ να στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση... κάμπτονται, μετά τα όσα δήλωσε και ο υπουργός Άμυνας αυτή την εβδομάδα. Με την κυβέρνηση να πετά τώρα το μπαλάκι στην αντιπολίτευση και να ζητάει ευρεία κοινοβουλευτική συναίνεση - χωρίς, ωστόσο, να έχει δημοσιοποιήσει την πρότασή της.

Το δεύτερο επίπεδο είναι το πολυνομοσχέδιο για την τρίτη αξιολόγηση, το οποίο θα έλθει στη Βουλή την Τρίτη ή Τετάρτη και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε να κλείσουν οι τελευταίες εκκρεμότητες της τρίτης αξιολόγησης. Οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνει, όπως η περικοπή οικογενειακών επιδομάτων, η αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων για τις απεργίες και η επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακόμη και για μικροοφειλέτες του Δημοσίου προκαλούν, όπως είναι λογικό, αντιδράσεις στις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν εκδηλώνει πρόθεση να προχωρήσει στη νομοθετική κατοχύρωση της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, όπως ζητούν αρκετοί βουλευτές.

Εκπλήξεις, ωστόσο, δεν αναμένονται. Δηλαδή, δεν φαίνεται να υπάρχουν βουλευτές που είναι διατεθειμένοι να καταψηφίσουν διατάξεις του πολυνομοσχεδίου. Όμως, θα υπάρξουν αλλεπάλληλες συνεδριάσεις κομματικών οργάνων, ώστε να γίνει το απαραίτητο «μασάζ» στους βουλευτές από τους αρμόδιους υπουργούς, ενώ το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο (σ.σ.: μετά δηλαδή την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή) θα συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ακουστούν όλες οι απόψεις.

Send this to a friend