Αθήνα

12 oC

αίθριος καιρός

«Έδειξε» Καραμανλή ο Γιουνκέρ για την ελληνική κρίση - Τι είπε για το έλλειμμα του 2009 και το χρέος και πώς απάντησε η Φώφη Γεννηματά

«Καρφιά» για τη διακυβέρνηση Καραμανλή και τα πεπραγμένα της επιφύλαξε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ σε ομιλία του σε φόρουμ της ΕΚΤ στην Πορτογαλία.

«Καρφιά» για τη διακυβέρνηση Καραμανλή και τα πεπραγμένα της επιφύλαξε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ σε ομιλία του σε φόρουμ της ΕΚΤ στην Πορτογαλία.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Ουσιαστικά, αυτό που είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν είναι ότι η Ελλάδα παρουσίασε ψεύτικα οικονομικά στοιχεία για το χρέος και το έλλειμμα, με αποτέλεσμα ν' ακολουθήσουν η κρίση και τα μνημόνια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η αναθεώρηση της εκτίμησης για το έλλειμμα του 2009 από το 3,7% που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ σε 12,7% από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ στο φινάλε το έλλειμμα έκλεισε μετά την παρέμβαση της Eurostat σε επίπεδα άνω του 15%. Η αναθεώρηση του ελλείμματος και του ύψους του δημοσίου χρέους οδήγησε σε καχυποψία και αβεβαιότητα σε όλα τα επίπεδα, αλλά και σε μία από τις μεγαλύτερες αντιφάσεις και παραλογισμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είπε ο κ. Γιουνκέρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ

«Η αλήθεια είναι ότι η Eurostat είχε στείλει 10 αντιπροσωπείες στην Αθήνα, με σκοπό τη βελτίωση της αξιοπιστίας των στοιχείων από το 2004 έως το 2010. Ωστόσο, ορισμένα κράτη-μέλη, μέσω πρωθυπουργών και υπουργών Οικονομικών, αντιστέκονταν για χρόνια στο ενδεχόμενο αυστηρότερων ευρωπαϊκών κανόνων για τα στοιχεία, υποστηρίζοντας ότι η εθνική αυτοκυριαρχία είναι σημαντικότερη από αξιόπιστα και συγκρίσιμα στοιχεία», επισήμανε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Έκανε δε και την αυτοκριτική του για το γεγονός ότι, όπως είπε, ήταν μεταξύ αυτών που ζήτησαν από την Επιτροπή να μην προχωρήσει σε αυστηρές κυρώσεις. «Αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος. Αν όλα είχαν γίνει σωστά, δεν θα είχαμε ζήσει την ελληνική κρίση με τον τρόπο που την βιώσαμε», κατέληξε κι επισήμανε, αναφερόμενος στο 2015: «Δώσαμε μάχη για να κρατήσουμε την Ελλάδα εντός ευρώ. Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται εκεί όπου ανήκει, στην καρδιά της Ευρώπης και του ευρώ».

Το ζήτημα προκάλεσε πάντως την αντίδραση της Φώφης Γεννηματά, η οποία, με δήλωσή της, υποστηρίζει ότι «ο κ. Γιούνκερ αποκάλυψε σήμερα πως η κυβέρνηση Καραμανλή παραποίησε τα στοιχεία της οικονομίας την περίοδο 2004-2009 που έδειχναν τον εκτροχιασμό της και οδήγησαν τη χώρα στο Μνημόνιο. Αποκάλυψε την αλήθεια που τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Μητσοτάκης επιχειρούν να κρύψουν ως και σήμερα». Για να καταλήξει: «Αυτό είναι το μυστικό που τους ενώνει. Γι’ αυτό λέμε είτε ψηφίζεις Τσίπρα είτε Μητσοτάκη, τελικά «βγαίνει» ο Καραμανλής».

Send this to a friend