Αθήνα

 

27 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Survivor: «Έλιωσε» ο Στάθης Σχίζας με τα λόγια της Αλεξάνδρας Παναγιώταρου – «Αισθάνομαι πολύ τυχερή που έχω αυτόν τον άνθρωπο»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΦΚΑ: Μόνο τον Μάιο εκδόθηκαν 30.000 νέες συντάξεις- Εδωσε βραβεία ο Χατζηδάκης

Έφτασαν τις 30.000 αποφάσεις το μήνα στην έκδοση συντάξεων ο ΕΦΚΑ τον περασμένο μήνα, καταγράφοντας ρεκόρ στην απονομή νέων οριστικών συντάξεων, με την επίδοση του Απριλίου να «κλείνει» στις 27.000 αποφάσεις.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη τελετή βράβευσης των εργαζομένων του ΕΦΚΑ με τις καλύτερες επιδόσεις στην αποκλιμάκωση των εκκρεμών συντάξεων, παρουσία του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων.


Στην εκδήλωση απονεμήθηκαν συνολικά 23 βραβεία σε εκείνους τους υπαλλήλους, τις ομάδες εργασίας και τις διευθύνσεις του ΕΦΚΑ, που παρουσίασαν την καλύτερη απόδοση στην έκδοση νέων συντάξεων.

Τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ βράβευσαν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παυλίνα Καρασιώτου, ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής, ο διοικητής του ΝΑΤ, Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος, ο πρόεδρος του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, Νώντας Ατσαβές, οι υποδιοικητές του ΕΦΚΑ, Αλέξανδρος Βαρβέρης, Νίκος Χουρδάκης, Γιώργος Γκράτσιος και Νίκος Παγώνης και ο επικεφαλής της ομάδας έργου για τις συντάξεις, Μιχάλης Κεφαλογιάννης.

Ενδεικτικά, βραβεύθηκαν:

– Η Περιφερειακή Υπηρεσία Συντονισμού και Υποστήριξης-ΠΥΣΥ Ηπείρου & Κέρκυρας για τη μείωση εκκρεμοτήτων κύριων συντάξεων κατά 51,5% μέσα σε 15 μήνες.

– Η ΠΥΣΥ Δυτικής Ελλάδας για τη μείωση εκκρεμοτήτων κύριων συντάξεων κατά 52,8% μέσα σε 15 μήνες.

– Η ΠΥΣΥ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης για τη μείωση εκκρεμοτήτων κύριων συντάξεων κατά 61,7% μέσα σε 15 μήνες.

– Το ΝΑΤ για τη μείωση εκκρεμοτήτων κύριων συντάξεων κατά 73,3% μέσα σε 15 μήνες.

– Το τ. ΤΣΑΥ για τη μείωση εκκρεμοτήτων κύριων συντάξεων κατά 71,8% μέσα σε 15 μήνες.

– Η ομάδα του τ. ΤΑΠ- ΔΕΗ – Ενταχθέντα Ταμεία για τη μείωση εκκρεμοτήτων κύριων συντάξεων κατά 70,8% μέσα σε 15 μήνες.

– Η εισηγήτρια Θωμοπούλου Μαρία της ομάδας του τ. ΙΚΑ της Α’ Διεύθυνσης Απονομών με μέσο όρο αποφάσεων 90/μήνα.

– Η εισηγήτρια Μπαλάνη Χρυσούλα της ομάδας του τ. ΤΑΠ ΟΤΕ της Ε΄ Διεύθυνσης Απονομών με μέσο όρο αποφάσεων 161,4/μήνα.

– Ο εισηγητής Ιβανούδης Βασίλειος της ομάδας του τ. ΟΓΑ Αναπηρίας με μέσο όρο αποφάσεων 87/μήνα.

– Η εισηγήτρια Ευγενία Βαρδαλαχάκη της ομάδας του τ. ΟΓΑ της Γ΄ Τοπικής Διεύθυνσης Ηρακλείου Κρήτης με μέσο όρο αποφάσεων 59,2/μήνα.

– Η εισηγήτρια Ελένη Αγγελοπούλου της ομάδας τ. ΟΓΑ της Τοπικής Διεύθυνσης Α΄ Αχαΐας με μέσο όρο αποφάσεων 57,7/μήνα.

– Η εισηγήτρια Χειροπούλου Ελένη της ομάδας του τ. ΟΓΑ της Τοπικής Διεύθυνση Ροδόπης με μέσο όρο αποφάσεων 58/μήνα.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, στην ομιλία του, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η πρώτη τελετή βράβευσης των εργαζομένων του ΕΦΚΑ στόχο έχει την ηθική επιβράβευση, αλλά και την αναγνώριση της δουλειάς των εργαζομένων, που τον τελευταίο 1,5 χρόνο σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της αποκλιμάκωσης των εκκρεμών συντάξεων. Φτάσαμε στις 225.000 απονομές το 2021, ενώ το 2020 είχαμε 161.000 απονομές και το 2019 123.000. Τον Μάιο, οι εκδόσεις κύριων συντάξεων άγγιξαν τις 30.000, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στον ΕΦΚΑ. Μηδενίσαμε τις εκκρεμείς συντάξεις για τα έτη 2016, 2017, 2018 και, μέσα στις επόμενες ημέρες, κλείνουμε και το 2019. Οι εκκρεμείς συντάξεις του 2020 και του 2021 θα εκκαθαριστούν εντός του καλοκαιριού. Από τον Σεπτέμβριο, οι δυνάμεις του ΕΦΚΑ θα εστιάσουν στην άμεση αποκλιμάκωση των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων.

Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα τόσο των υπαλλήλων, που δούλεψαν πιο συστηματικά, όσο και των δράσεων και των πολιτικών που υλοποιήσαμε σε οργανωτικό, ψηφιακό και διοικητικό επίπεδο. Η νέα λογική των κινήτρων και των ελέγχων θα αποτελέσει την πυξίδα μας από εδώ και στο εξής και η σημερινή βράβευση των καλύτερων εργαζομένων και δομών του ΕΦΚΑ εντάσσεται σε αυτήν τη λογική. Ορισμένοι θα προσπαθήσουν να βρουν μια αντίφαση. Πώς γίνεται ο Χατζηδάκης να κάνει κριτική στον ΕΦΚΑ και τους υπαλλήλους και από την άλλη να τους βραβεύει. Όσοι προτρέξουν και το πουν αγνοούν ότι η λογική των κινήτρων και των ελέγχων είναι μέρος μιας σύγχρονης διοίκησης! Να επιβραβεύεις από τη μια εκείνους που κάνουν καλά τη δουλειά τους και να τους δίνεις κίνητρα, για να γίνουν ακόμα καλύτεροι και από την άλλη να ελέγχεις και να θέτεις προ των ευθυνών τους εκείνους που επιμένουν να μένουν πίσω σε μια παλιά αντιπαραγωγική λογική».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, δήλωσε: «Όταν ο πρωθυπουργός μου ανέθεσε το πόστο του υφυπουργού Εργασίας, πριν από τρία σχεδόν χρόνια, το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων έμοιαζε σχεδόν άλυτο. Όμως, με μεθοδικές ενέργειες σε όλα τα επίπεδα, οργανωτικό, τεχνολογικό, διοικητικό και με συλλογική προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας, της διοίκησης και, φυσικά, των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, έκτοτε έχει γίνει απίστευτη πρόοδος.

Αδιάψευστος μάρτυρας ο αριθμός των συνταξιοδοτικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί -τόσο στο σύνολο όσο και ανά πρώην ταμείο- και, μάλιστα, μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, όπως αυτές της πανδημίας. Χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και, ιδίως, τις πρόσφατα ψηφισθείσες διατάξεις για “συντάξεις fast tack” και “συντάξεις εμπιστοσύνης”, εκτιμούμε ότι ο μεγάλος όγκος των υπόλοιπων κύριων εκκρεμών συντάξεων θα εκκαθαριστεί μέσα στο καλοκαίρι».

Ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής, υπογράμμισε: «Σήμερα, τιμούμε για πρώτη φορά τους ανθρώπους που στηρίζουν το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας, δίνοντας καθημερινή μάχη με παθογένειες ετών, προκειμένου να εκδώσουν τις συντάξεις των πολιτών το συντομότερο δυνατόν. Είναι κυριολεκτικά οι άνθρωποι της “πρώτης γραμμής” που κατάφεραν σε αντίξοες συνθήκες, με ασφαλιστική ιστορία που δεν έχει ψηφιοποιηθεί πλήρως, με πληροφοριακά συστήματα των τέως Ταμείων που δεν “μιλούσαν” μεταξύ τους, να φέρουν εκπληκτικά αποτελέσματα στο επίπεδο της αποκλιμάκωσης των εκκρεμοτήτων. Στο επίκεντρο των κοινών προσπαθειών μας ο πολίτης που δικαιούται από τον φορέα άσκησης κοινωνικής πολιτικής μια ποιοτική – ευρωπαϊκού επιπέδου – εξυπηρέτηση».

«Εντολή Μητσοτάκη να λύσουμε το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων»

Ο Κωστής Χατζηδάκης έκανε και σχετική ανάρτηση στο Facebook, στην οποία αναφέρθηκε στις αλλαγές που έχει επιφέρει η κυβέρνηση στον τρόπο λειτουργίας του ΕΦΚΑ.

Η ανάρτηση του υπουργού:

«Δουλεύεις, δεν δουλεύεις, κανείς δεν θα σου πει μπράβο. Ούτε και κανένας θα σε ελέγξει».

Σε αυτή την αντίληψη που κυριαρχούσε στον ΕΦΚΑ βάζουμε τέλος! Βραβεύσαμε σήμερα τους καλύτερους υπαλλήλους και τις καλύτερες διοικητικές μονάδες στην προσπάθειά μας για την οριστική επίλυση του ζητήματος των εκκρεμών συντάξεων.

Ο συνδυασμός της προσπάθειας αυτών των υπαλλήλων μαζί με τις νέες μεθόδους και μέσα που χρησιμοποιήσαμε (Ηλεκτρονικός «Πύργος Ελέγχου», 3000 νέοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, χρηματικό μπόνους αποδοτικότητας για όσους βγάζουν περισσότερες συντάξεις κτλ) συνετέλεσε έτσι ώστε να εκκαθαριστούν οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις μέχρι το 2018 (πλην όσων χρωστούν φυσικά ή έχουν άλλα νομικής φύσεως θέματα με το Δημόσιο ή τη Δικαιοσύνη).

Να μιλάμε για πλήρη εκκαθάριση των αιτήσεων του 2019 μέσα σε λίγες ημέρες. Και για εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων μέσα στο καλοκαίρι.

Όταν ανέλαβα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τον Ιανουάριο 2021, η εντολή από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν να λύσουμε το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων. Στην προσπάθεια αυτή είχαμε απέναντί μας μια αντιπολίτευση που αντιπρότεινε ως μόνη λύση τις προσλήψεις! Και φυσικά θα γίνουν προσλήψεις, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι με 900 λιγότερους υπαλλήλους τα τελευταία 2 χρόνια, ο ΕΦΚΑ έχει καταφέρει να εκδίδει διπλάσιες συντάξεις!

Πέτυχε ρεκόρ το 2021 με 225.000 απονομές, ενώ, τώρα, τον Μάιο είχαμε ένα ακόμα ρεκόρ με 30.000 απονομές! Αυτό δεν είναι καθόλου μικρό πράγμα! Το πετύχαμε με σύστημα, μαζί με την ομάδα που εργάζεται για αυτό τον σκοπό στο Υπουργείο και τον ΕΦΚΑ και με τη βοήθεια εταιριών του ιδιωτικού τομέα.

Η νέα λογική των κινήτρων και των ελέγχων, που εισάγαμε πρόσφατα με τον νόμο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, θα αποτελέσει την πυξίδα μας από εδώ και στο εξής. Κάποιοι καλοθελητές θα προσπαθήσουν να βρουν μια αντίφαση στη σημερινή βράβευση.

Πώς γίνεται ο «κακός» Χατζηδάκης να κάνει κριτική στον ΕΦΚΑ και τους υπαλλήλους και από την άλλη να τους βραβεύει; Όσοι προτρέξουν και το πουν αγνοούν ότι ο συνδυασμός κινήτρων και ελέγχων είναι μέρος της σύγχρονης διοίκησης.

Εγώ θα συνεχίσω σε αυτό τον δρόμο: Να στέκομαι δίπλα στους καλούς και παραγωγικούς υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, σε αυτούς που είναι δίπλα στον ασφαλισμένο. Και να είμαι απέναντι σε όσους αναπαράγουν τη λογική της ισοπέδωσης και της λιγότερης προσπάθειας. Διότι το να παίρνουν, χωρίς ταλαιπωρία, οι πολίτες τη σύνταξή τους και να μπορούν να εξυπηρετούνται από τον ΕΦΚΑ είναι ουσιαστική κοινωνική πολιτική!

ΕΦΚΑ: Μόνο τον Μάιο εκδόθηκαν 30.000 νέες συντάξεις- Εδωσε βραβεία ο Χατζηδάκης

Ροή Ειδήσεων

07/07/2022 | 02:01

O Στάθης Σχίζας είναι ο μεγάλος νικητής του Survivor!

07/07/2022 | 01:11

Ελληνικά Rafale πάνω από το Παρίσι για την «Άλωση της Βαστίλης»

07/07/2022 | 00:51

Συνάντηση στελεχών της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

07/07/2022 | 00:45

Google Doodle: Tιμά την Ταναμπάτα, την ιαπωνική γιορτή των αστεριών

07/07/2022 | 00:39

Βρετανία: Ο Τζόνσον απέπεμψε από την κυβέρνηση τον Μάικλ Γκόουβ

07/07/2022 | 00:30

Wall Street: Ωθηση στους δείκτες από τα πρακτικά της Fed

07/07/2022 | 00:23

Μπράντον Τόμας, ο εκλεκτός του ΠΑΟΚ για την επίθεση

07/07/2022 | 00:17

Zαχάρω: Θρίλερ με 6χρονο που κόντεψε να πνιγεί

07/07/2022 | 00:11

Νίκος Ξυλούρης: Ο αξέχαστος «Αρχάγγελος της Κρήτης»

07/07/2022 | 00:10

Σαν σήμερα, 7 Ioυλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα

07/07/2022 | 00:07

Τα ζώδια, σήμερα Πέμπτη 7 Ιουλίου

07/07/2022 | 00:07

Ο καιρός σήμερα, Πέμπτη, 7 Ιουλίου: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας, ισχυροί άνεμοι

07/07/2022 | 00:03

Eoρτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Πέμπτη 7 Ιουλίου

07/07/2022 | 00:02

Το αντιγριπικό εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο για άνοια

06/07/2022 | 23:53

Survivor τελικός: Βρισηίδα και Ευρυδίκη καθήλωσαν με το τσιφτετέλι τους
Επικός Κουτσούμπας στη Βουλή: «Το πιτόγυρο πήγε 3,5 ευρώ και η βενζίνη 2,5 – Εσείς βενζίνη δεν βάζετε;»
Ανδρουλάκης για Αμφιθέατρο «Αν. Παπανδρέου» στο Ευρωκοινοβούλιο: «Συμβολική πράξη αναγνώρισης της προσφοράς του»
Δημοσκόπηση Alco: 8,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και στο 12,4% το ΠΑΣΟΚ– Μειώθηκαν τα ποσοστά σχεδόν όλων των κομμάτων
«Μάχη» αρχηγών σήμερα στη Βουλή με άρωμα εκλογών – Τα μηνύματα Μητσοτάκη
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην Ευρώπη – Καταργείται το 2023 η εισφορά αλληλεγγύης  – Δείτε live την συζήτηση
Μητσοτάκης: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας – Δεν βλέπω υπουργούς να έχουν κατεβάσει τα μολύβια