• Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου
  • 03:44

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Αισιοδοξία για λύση

Έγινε το τηλεφώνημα Ζάεφ-Τσίπρα, αλλά... θα έχει συνέχεια - Έκτακτη συνέντευξη Τύπου αύριο από Καμμένο

Το τηλέφωνο χτύπησε, αλλά θα χτυπήσει ξανά. Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, ο Ζόραν Ζάεφ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα και οι δύο πρωθυπουργοί συνομίλησαν για περίπου μία ώρα. Συμφώνησαν δε να ξαναμιλήσουν αύριο το πρωί, καθώς υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα προκειμένου να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, το οποίο είναι η συνάντηση στις Πρέσπες, για να υπογραφεί η συμφωνία των δύο πλευρών.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Μια συμφωνία που, όπως έχει αναφέρει το TheCaller.gr, κατ' ουσίαν θα προβλέπει έναν «οδικό χάρτη» για όλα όσα πρέπει να γίνουν κυρίως από την πλευρά της πΓΔΜ (δημοψήφισμα, συνταγματική αναθεώρηση κτλ.) προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία των δύο πλευρών και να επιτευχθεί η ένταξη της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Ως προς το ονοματολογικό, όλα δείχνουν ότι προκρίνεται το Gorna Makedonijia, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής.

Όπως επιβεβαίωσε το Μαξίμου σε επίσημη ανακοίνωσή του, το τηλεφώνημα έγινε «σε καλό κλίμα». Άλλωστε, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, από τη στιγμή που οι δύο υπουργοί Εξωτερικών δήλωσαν πως η υπόθεση έχει πλέον φύγει από τα χέρια τους και έχουν καταρτίσει το κείμενο της συμφωνίας, η επαφή των διπλωματικών γραφείων των πρωθυπουργών Ελλάδας και πΓΔΜ ήταν σχεδόν καθημερινή, ενώ η όποια καθυστέρηση φαίνεται πως οφείλεται στην αδυναμία του Ζάεφ να διαχειριστεί εσωτερικά πολιτικά ζητήματα - κυρίως σε ό,τι αφορά το erga omnes για το όνομα, αλλά και τη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς η αντιπολίτευση αντιδρά και στα δύο, όπως και ο πρόεδρος Ιβανόφ.

Όπως έγινε γνωστό, ο Πάνος Καμμένος θα παραχωρήσει αύριο το πρωί συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα αναφερθεί - όπως όλα δείχνουν - στο ονοματολογικό και θα επαναλάβει την πρόθεσή του να μην ψηφίσει μια συμφωνία που περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία». Επί της ουσίας, πάντως, η διακήρυξη αυτή δεν έχει πρακτικό νόημα, δεδομένου πως, εάν τηρηθεί ο αρχικός σχεδιασμός, συμφωνία δεν θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή εάν πρώτα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες στην πΓΔΜ που θα προκύπτουν από τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ. Με απλά λόγια, εάν ναυαγήσει π.χ. το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης ή είναι αρνητικό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, δεν θα έλθει στη Βουλή των Ελλήνων προς ψήφιση καμία συμφωνία.

Νωρίτερα πάντως, ο Ζάεφ σε δηλώσεις του εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα βρεθεί λύση στο ονοματολογικό, ενώ υπογράμμισε ότι είναι αισιόδοξος πως αυτό θα επιτευχθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου. Παράλληλα, σημείωσε πως είναι σημαντικό η λύση να είναι ποιοτική και αξιοπρεπής και να διατηρεί την ταυτότητα, γιατί μόνο έτσι θα το δεχθούν θετικά οι πολίτες της χώρας του που θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα. «Είμαστε στα τελευταία λεπτά των προσπαθειών να έρθουμε κοντά ο ένας στις θέσεις του άλλου», σχολίασε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, ο οποίος μεθαύριο Τετάρτη θα μεταβεί στο Βερολίνο, προκειμένου να συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ.

Send this to a friend