Αθήνα

 

7 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

O Ερντογάν χαρακτήρισε… «δεύτερη άλωση» την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ειδικό Δικαστήριο: Δεν θα απολογηθεί ο Νίκος Παππάς – Άγνωστο τι θα πράξει ο Καλογρίτσας

Στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών οι συνήγοροι του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά ενημέρωσαν το δικαστήριο ότι δεν θα προσέλθει ο εντολέας τους για να απολογηθεί.

Δείτε επίσης

Tηλεοπτικές άδειες: Με βούλευμα στο Ειδικό Δικαστήριο ο Νίκος Παππάς – Παραπέμπεται και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας

Ειδικότερα, οι δικηγόροι του κ. Παππά, ανέφεραν: “Ο Παππάς δεν θα έρθει, θα απολογηθεί δι’ ημών”. Όπως είναι γνωστό από το νόμο περί ευθύνης των υπουργών ο κ. Παππάς έχει τη δυνατότητα να μην παραστεί στο Ειδικό Δικαστήριο.

Παράλληλα, οι συνήγοροι του κ. Παππά, ζήτησαν να κλητευθεί ως μάρτυρας ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, γιος του επιχειρηματία.

Όπως σημείωσε ο Γιάννης Μαντζουράνης, εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του κ. Παππά, ο Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας “έχει άμεση προσωπική συμμετοχή σε όλες τις διαδικασίες του διαγωνισμού, για να ξεκαθαριστεί εάν ο γιος ήταν μπροστινός του πατέρα ή το ανάποδο. Πάντως, είναι αυτός που έχει υπογράψει όλα τα χαρτιά. Υποβάλλουμε αίτημα να κληθεί και να εξεταστεί.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκ των συνηγόρων του Χρήστου Καλογρίτσα, ανέφερε: “Δεν έχουμε αντίρρηση να προσέλθει ο οποιοσδήποτε μάρτυρας αν και δεν βλέπουμε καμία δυνατότητα ουσιώδους συνεισφοράς στην κρίση σας. Απαίτησαν ένα πρόσωπο με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, το οποίο εξ αρχής είχε εκφράσει τη διαφωνία του με όλα αυτά. Εάν το δικαστήριο δεχθεί να έρθει κι εμείς θα προτείνουμε άλλους τρεις μάρτυρες”.

Στη συνέχεια η εισαγγελέας της έδρα, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή τάχθηκε υπέρ του αιτήματος των συνηγόρων του κ. Παππά, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Θεωρώ ότι από την αρχή θα έπρεπε να έχει κληθεί. Θεωρώ ότι δεν βλάπτει να προσέλθει”. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφασίσει.

Στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών που δικάζεται η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του έτους 2016 κατέθεσε σήμερα ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης. Ο τελευταίος κατά την κατάθεσή του, μεταξύ των άλλων, αναφέρθηκε στην δημοσιογραφική του πορεία, την πορεία της εφημερίδος Documento και του περιοδικού Hot Doc, αλλά και στις σχέσεις του με τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, όπως και τη σύγκρουσή του με τον τελευταίο.

Επίσης, ο μάρτυρας απέκλεισε ότι τα τρία εκατομμύρια ευρώ της εγγυητικής επιστολής των τηλεοπτικών αδειών διατέθηκαν (χρηματοδοτήθηκε) για την εφημερίδα Documento.

Ακόμη, ο μάρτυρας ανέφερε, ότι η σύγκρουση του με τον κ. Καλογρίτσα ξεκίνησε από τις πρώτες ημέρες της έκδοσης της εφημερίδας Documento, καθώς υπήρχαν ρεπορτάζ και έντονη κριτική για τη σύζυγο του Πρωθυπουργού, για το διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Ιωάννη Στουρνάρα, κ.λπ.

Ειδικότερα, ο κ. Βαξεβάνης ανέφερε:

“Το 2016 είχα εμπλοκή στην έκδοση της εφημερίδας Documento ως διευθυντής, όχι ως εκδότης. Από την πρώτη ημέρα έκδοσης η εφημερίδα δέχθηκε πυρά, δολοφονία χαρακτήρα, προσπάθεια ενοχοποίησης, σύνδεση με χρήμα που διακινείτο υπόγεια και ο λόγος ήταν ότι από την πρώτη μέρα η εφημερίδα ήταν πάρα πολύ ενοχλητική με δημοσιεύματα για το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού και της συζύγου του, τον Γιάννη Στουρνάρα κ.λπ.

Το πρώτο επιχείρημα ήταν ότι η εφημερίδα εκδόθηκε από τα βοσκοτόπια του Καλογρίτσα. Στη συνέχεια το δεύτερο επιχείρημα ήταν ότι αυτή η εφημερίδα έγινε με τα 3 εκατομμύρια ευρώ των Χούρι (της εταιρείας CCC), μόνο που αυτά τα χρήματα αποδεσμεύτηκαν τον Ιανουάριο του 2017 και διοχετεύτηκαν σε λογαριασμούς του Καλογρίτσα και των εταιρειών του, είναι κάτι που το επιβεβαίωσε και ο κ. Στουρνάρας”.

Ο εκδότης υποστήριξε, επίσης, ότι όταν ενδιαφέρθηκε να εκδώσει εφημερίδα τον πλησίασαν διάφοροι επιχειρηματίες ως επενδυτές. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν ο Χρήστος Καλογρίτσας. Μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις και διαφωνίες κατέληξαν να είναι εκδότης ο Χρήστος Καλογρίτσας.

“Υπογράψαμε ένα συμφωνητικό ότι σε 7 μήνες εφόσον όλα πάνε καλά, εγώ θα δεχθώ να μπω μέτοχος, θα του παραχωρήσω το 50% του τίτλου κι θα γίνουμε συνέταιροι”, κατέθεσε ο Κώστας Βαξεβάνης και συνέχισε λέγοντας ότι ήδη από το δεύτερο φύλλο της εφημερίδας υπήρξαν διαφωνίες με τον Κ. Καλογρίτσα, ο οποίος ενοχλήθηκε από ο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα που αφορούσε τον Γ. Στουρνάρα. Ακολούθησαν άλλα πρωτοσέλιδα που προκάλεσαν σφοδρή σύγκρουση μεταξύ τους.

“Λίγες μέρες μετά, τον Ιανουάριο του 2017 -συνέχισε ο μάρτυς- διαβάζω στον Βηματοδότη ότι ο κ. Καλογρίτσας συναντήθηκε με τον Στουρνάρα στην ΤτΕ. Δηλαδή, ο ελεγχόμενος για βοσκοτόπια και τα δάνεια της Attica Βank και μηνυόμενος από τον Στουρνάρα, συναντήθηκε με τον διώκτη του.

Μου μπήκαν ψύλλοι στα αφτιά και έμαθα ότι η συνάντηση είχε θέμα να κλείσει το Documento. Τον πήρα τηλέφωνο και του είπα: “Τι είναι αυτά που κάνεις;” Του είπα ότι εγώ αποχωρώ από το Documento και θα ζητήσω αποζημίωση. Μου απάντησε ότι εκείνος θα φύγει από το Documento και δεν χρειάζεται να πάμε στα δικαστήρια και θα μου αφήσει ως αποζημίωση τα έπιπλα, τα γραφεία κ.λπ., κι εκείνος θα εισέπραττε τη διαφήμιση. Υπογράψαμε ιδιωτικό συμφωνητικό. Από τότε αρχίζει η φιλολογία των 3 εκατομμυρίων. Τώρα ο κ. Καλογρίτσας είναι μια χαρά, τα έχει βρει με την Κυβέρνηση και εξυπηρετεί το αφήγημά της”, κατέληξε ο Κώστας Βαξεβάνης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του αναπληρωματικού εισαγγελέα του Ειδικού Δικαστηρίου, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Ασπρογέρακα ο μάρτυρας είπε: «Από όσο γνωρίζω δεν υπήρξε παρέμβαση Παππά προς τον Καλογρίτσα, ούτε μου είχε μεταφέρει ο Καλογρίτσας ότι ακούει προστάγματα Παππά ή οποιουδήποτε τρίτου προσώπου, ότι δηλαδή δεχόταν εντολές ή ότι ο υπουργός έδινε τέτοιες εντολές».

«Για την έκδοση του Ντοκουμέντου δεν με προσέγγισε ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς. Εγώ συναντήθηκα με τον κ. Καλογρίτσα μετά από δική του πρόσκληση. Δεν υπήρξε τρίτος που παρενέβη», πρόσθεσε ο Κώστας Βαξεβάνης.

Η δίκη συνεχίζεται αύριο το μεσημέρι.

Δήλωση των Γ. Μαντζουράνη, Θ. Μαντά και Β. Γεωργακόπουλου, συνηγόρων υπεράσπισης του Ν. Παππά

Ο κ. Βαξεβάνης επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε εμπλοκή Παππά στο Documento και ότι ο κ. Καλογρίτσας επιχειρούσε να κρύψει αποκαλύψεις που αφορούσαν Μητσοτάκη, Αβραμόπουλο, Στουρνάρα

Ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας Documento, Κώστας Βαξεβάνης, κατέθεσε στο ειδικό δικαστήριο ότι ο κ. Νίκος Παππάς ουδεμία ανάμειξη είχε στην έκδοση της (τότε) εφημερίδας του κ. Καλογρίτσα το 2017 και ουδεμία παρέμβαση έκανε στη θεματολογία του φύλλου, του όποιου ήταν τότε διευθυντής ο μάρτυρας.

Μάλιστα, επεσήμανε ότι ο κ. Καλογρίτσας ουδέποτε του είπε «πάρε να ενημερώσεις τον Παππά» ούτε του ανέφερε ότι «υπακούει σε εντολές και προστάγματα του κ. Παππά ή τρίτου».

Παρόλο που το κατηγορητήριο αναφέρει ότι ο κ. Νίκος Παππάς είχε τον απόλυτο έλεγχο της εφημερίδας, ο κ. Βαξεβάνης το αρνήθηκε κατηγορηματικά και, μάλιστα, είπε ότι αυτό το θεωρεί προσβολή στο πρόσωπό του και μόνο που λέγεται.

Αντιθέτως, όπως κατέθεσε, παρεμβάσεις στο έργο των δημοσιογράφων έκανε ο ίδιος ο κ. Καλογρίτσας, παρά την αρχική του δέσμευση ότι θα μείνει αμέτοχος ως προς το δημοσιογραφικό τους έργο.

Σύμφωνα με τον κ. Βαξεβάνη, ο τότε εκδότης της εφημερίδας είχε αντιδράσει έντονα πολλές φορές σε αποκαλύψεις που αφορούσαν τον κ. Μητσοτάκη και την εφημερίδα Κήρυκας Χανίων, τον κ. Αβραμόπουλο και τη σύζυγο του κ. Στουρνάρα, στον οποίο ο μάρτυρας απέδωσε την επιδίωξη «να κλείσει το Documento». Επιδίωξη που ο διοικητής της ΤτΕ φέρεται να κατέθεσε στον κ. Καλογρίτσα σε κατ ιδίαν συνάντησή τους στα γραφεία της ΤτΕ, στις αρχές Ιανουαρίου του 2017, και ενώ τα δάνεια του δεύτερου παρέμεναν «ακάλυπτα» και ο κ. Στουρνάρας είχε ήδη καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά της Τράπεζας Αττικής για παράνομες δανειοδοτήσεις, μεταξύ των οποίων και της Τοξότης Α.Ε.

Οι αποκαλύψεις για τα συγκεκριμένα πρόσωπα, τις οποίες ο κ. Καλογρίτσας δεν ήθελε να προβάλλονται, ήταν και ο λόγος της ρήξης του τότε διευθυντή και του τότε εκδότη του εντύπου.

Ο κ. Βαξεβάνης, επικαλούμενος το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, την κατάθεση του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, στο δικαστήριο και παλαιότερα δημοσιεύματα, όπως αυτό του Πρώτου Θέματος, επεσήμανε ότι έχει αποδειχθεί και ο ίδιος επιβεβαιώνει ότι στο Documento δεν μπήκε ούτε ένα ευρώ από τα 3 εκατ. ευρώ της εγγυητική επιστολής, όταν αυτή επεστράφη στην οικογένεια Καλογρίτσα μετά την ακύρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Υπογράμμισε, ακόμα, ότι ο ίδιος και η εφημερίδα έχουν στοχοποιηθεί και έχουν βρεθεί στο κέντρο ενός σχεδίου οικονομικής ασφυξίας και «δολοφονίας χαρακτήρα», λόγω των αποκαλύψεών τους για το πόθεν έσχες του κ. Μητσοτάκη, την offshore της συζύγου του, τις δραστηριότητες της συζύγου Στουρνάρα, κ.ά.

Ο κ. Βαξεβάνης κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ο κ. Καλογρίτσας επιχειρούσε να αποδώσει στον εαυτό του ιδιότητες και επαφές, για διάφορα θέματα, που όμως δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα, ενώ αμφισβήτησε, ρητά και κατηγορηματικά, την αφοσίωση του επιχειρηματία στην Αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε μια ακόμα συνεδρίαση, λοιπόν, γίνεται ξεκάθαρος τόσο ο ρόλος του κ. Καλογρίτσα όσο και η μη εμπλοκή του κ. Παππά σε επιχειρηματικές δραστηριότητες τρίτων. Το σχέδιο πολιτικής δίωξης κατά του πρώην υπουργού έχει πέσει στο κενό.

Πηγή: ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

31/01/2023 | 05:59

Ζώδια – Κώστας Λεφάκης: Μηνιαίες Προβλέψεις Φεβρουαρίου 2023

31/01/2023 | 00:03

Eoρτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τρίτη 31 Ιανουαρίου

31/01/2023 | 00:01

O καιρός της Τρίτης
kaiti lampropoulou

31/01/2023 | 00:01

Καίτη Λαμπροπούλου: Η μπριόζα καρατερίστα που αγαπήθηκε από το κοινό

31/01/2023 | 00:01

Tα ζώδια σήμερα Τρίτη 31 Ιανουαρίου

31/01/2023 | 00:00

MasterChef 2023: Οι κριτές ανακοίνωσαν τις αλλαγές, οι παίκτες πάγωσαν
syllipsi tatsopoulos

30/01/2023 | 23:33

Πέτρος Τατσόπουλος: Συνελήφθη και κρατείται στο ΑΤ Ομονοίας

30/01/2023 | 23:14

Πτώση αεροσκάφους F-4: Τα πιθανά σενάρια για την τραγωδία στην Ανδραβίδα

30/01/2023 | 23:03

Survivor All Star: Η Ασημίνα ξάπλωσε τον Μαρτίκα και τον… έδειρε – Δείτε βίντεο
astynomia dias

30/01/2023 | 22:51

Νέα Σμύρνη: «Τους γνώριζα, νόμιζα ήταν φίλοι μου» λέει ο 15χρονος που δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι

30/01/2023 | 22:35

Eurovision 2023: Ο 16χρονος Victor Vernicos θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον διαγωνισμό

30/01/2023 | 22:11

Πτώση αεροσκάφους F-4: Τα τελευταία λόγια του αδικοχαμένου υποσμηναγού – Συγκλονίζει ο πατέρας του

30/01/2023 | 21:52

Meteo: Οι 3 φάσεις του καιρού του επταημέρου – Πότε αναμένονται πτώση θερμοκρασίας, βροχές και χιόνια

30/01/2023 | 21:43

Άδωνις Γεωργιάδης: «Η μάχη των κλειστών καταστημάτων την Κυριακή είναι μια χαμένη μάχη»

30/01/2023 | 21:35

Νικόλας Φιλήτας: Πέθανε ξαφνικά ο ροκ τραγουδιστής
Θεοδωρικάκος: Ο απερχόμενος διοικητής του Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ δεν με ενημέρωνε ούτε στοιχειωδώς
adonis georgiadis pic
Άδωνις Γεωργιάδης: «Αυτή την στιγμή, δεν τίθεται ζήτημα για νέο Fuel Pass»
230130121321
Μητσοτάκης: Κάλεσμα σε Ιάπωνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα – «Σε δυναμική πορεία και τροχιά υψηλής ανάπτυξης η ελληνική οικονομία»
tsapanidou
Τσαπανίδου: Το σκάνδαλο Μητσοτάκη το χρεώθηκε πια ολόκληρη η παράταξη της ΝΔ
Μαύρος: Η ΝΔ έχει ασφάλεια νίκης- Ένα ποσοστό πάνω από 30% θα ήταν νίκη για το ΣΥΡΙΖΑ
Μαίνεται η κόντρα Θεοδωρικάκου – ΣΥΡΙΖΑ μετά τις καταγγελίες για σχέση αξιωματικών ΕΛΑΣ με τη μαφία