Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Είναι οριστικό: Διασώζονται οι συντάξεις, δίνουν πράσινο φως οι Ευρωπαίοι και για τις παροχές της ΔΕΘ

Αίσιο τέλος στο σήριαλ των περικοπών στις συντάξεις εξασφάλισε η κυβέρνηση από το Euro Working Group.

Αίσιο τέλος στο σήριαλ των περικοπών στις συντάξεις εξασφάλισε η κυβέρνηση από το Euro Working Group.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το EWG, αφού εξέτασε την εισήγηση της ελληνικής πλευράς και τη θετική αποτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν προέβαλε ενστάσεις στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2019. Το οποίο σχέδιο προϋπολογισμού, ως γνωστόν, δεν περιλαμβάνει τις περικοπές στις συντάξεις.

Οι τελικές αποφάσεις, όπως έγραψε και το πρωί το TheCaller.gr, θα ανακοινωθούν από το έκτακτο Eurogroup της Δευτέρας, αλλά θα εγκριθούν τυπικά από το τακτικό της 3ης Δεκεμβρίου, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί η κατάθεση του προϋπολογισμού σε Κομισιόν και Βουλή (21 Νοεμβρίου). Δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί, εξάλλου, εάν πρόκειται για προσωρινή αναστολή της εφαρμογής του μέτρου ή οριστική ακύρωσή του, αλλά από την κυβέρνηση αφήνουν να εννοηθεί ότι συμφωνήθηκε η οριστική ακύρωση.

Το πακέτο περιλαμβάνει, εξάλλου, και τις παροχές της ΔΕΘ, οι οποίες υπολογίζονται σε 1,1 δις ευρώ και για τις οποίες επίσης δεν υπήρξαν αντιρρήσεις από τους εταίρους. Κοινοτική πηγή μάλιστα, ανέφερε ότι τα θετικά μέτρα που περιλαμβάνονται στον ελληνικό προϋπολογισμό κινούνται σε αναπτυξιακή κατεύθυνση. Προκειμένου να κλείσει οριστικά το πακέτο αυτό και να γεφυρωθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν, προβλέπεται ανακατανομή κονδυλίων του προϋπολογισμού ή ακόμη και περικοπές δαπανών.

Για το θέμα των συντάξεων, τέλος, το ΔΝΤ παρέπεμψε στις συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων, καθώς, όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις, το ΔΝΤ δεν συμμετέχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα. Εμμέσως, δηλαδή, κατ' αυτόν τον τρόπο έδωσε κι εκείνο το πράσινο φως στην απόφαση να μην ισχύσουν οι περικοπές στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Send this to a friend