Αθήνα

10 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ναταλία Λινού: Η κόρη της Αθηνάς Λινού, διευθύντρια στο Χάρβαρντ που μίλησε για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκδήλωση στελεχών της νέας γενιάς του ΠΑΣΟΚ «ταράζει τα νερά» στην Κεντροαριστερά

Μια πολύ σημαντική εκδήλωση διοργανώνουν στελέχη της νέας γενιάς του ΠΑΣΟΚ την ερχόμενη Δευτέρα, βάζοντας στο επίκεντρο της συζήτησης για την Κεντροαριστερά

Μια πολύ σημαντική εκδήλωση διοργανώνουν στελέχη της νέας γενιάς του ΠΑΣΟΚ την ερχόμενη Δευτέρα, βάζοντας στο επίκεντρο της συζήτησης για την Κεντροαριστερά και τη Σοσιαλδημοκρατία τις ιδέες, την πολιτική και τους ανθρώπους.

Στην εκδήλωση, που θα λάβει χώρα στις  14 Δεκεμβρίου με τίτλο «Υπάρχει προοδευτική πρόταση; Τι κόμμα, ποιες ιδέες, ποιοι άνθρωποι», στις 19.00, στον χώρο Free Thinking Zone, Σκουφά 64 και Γριβαίων, θα μιλήσουν οι:

Θανάσης Χειμωνάς, Συγγραφέας, Μέλος ΚΠΕ ΠΑ.ΣΟ.Κ.: «Το ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι εδώ. Για πόσο ακόμα;».

ximonas_0212

Αλεξάνδρα Δαλιάνη, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Μέλος Κινήσεων Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία: «Φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις και «κεντροαριστερά».

daliani_0212

Θοδωρής Δουλουμπέκης, Πολιτικός Μηχανικός, Συντονιστής PES Greece: «O σοσιαλισμός πέθανε. Ζήτω ο σοσιαλισμός. Τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου σοσιαλιστικού κινήματος».

douloumpekis_0212

Πασχάλης Αγανίδης, Οικονομολόγος/Πολιτικός Επιστ. Υπ. Ευρωβουλευτής με την Ελιά: «Από το ‘’Pasokification’’ στο ‘’De-Syrization’’: Μία διαφορετική agenda για την Αριστερά».

AGANIDIS_0212

Κριτικό Σχόλιο: Παναγής Παναγιωτόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών

«Η πυκνότητα των γεγονότων και των μεταβολών που συμβαίνουν μετατρέπουν το ιστορικό 2015 σε ένα περίπου “1989”», αναφέρει ο Πασχάλης Αγανίδης σε μήνυμά του από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης εν όψει της εκδήλωσης της 14ης Δεκεμβρίου.

«Οι παλιές βεβαιότητες καταρρέουν, θεσμικά κεκτημένα αμφισβητούνται, παραδοσιακές αξίες υποχωρούν. Ένας νέος κόσμος γεμάτος με νέους κινδύνους και πολλές νέες ευκαιρίες είναι μπροστά μας. Η μάχη των ιδεών μεταξύ “ανοιχτού vs κλειστού”, “δημοκρατίας vs αυταρχισμού”, “ανοιχτής κοινωνίας vs κλειστής κοινωνίας”, “προοδευτισμού vs συντηρητισμού”, “διεθνικής αλληλεγγύης vs εθνικισμού” διαμορφώνουν εθνικά διλήμματα, επιλογές, trade-offs, πολιτικές στρατηγικές», επισημαίνει και συνεχίζει, λέγοντας πως «η εθνική ιδεολογία που παράγεται μαζικά από την πρωτοκαθεδρία των ιδεών της συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δημιουργεί συνθήκες για αναδιπλώσεις, συντηρητισμό, εθνικισμό, εθνικές φοβίες».

[adsense]

«Η υποχώρηση των θεσμών, ο τραυματισμός της δημοκρατίας και η κατάρρευση της Πολιτικής εξηγούν την οικονομική υστέρηση και παρακμή. Οι ανισότητες, οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης και η αδυναμία να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο που θα δίνει μία κατεύθυνση στην χώρα στο νέο τοπίο των κινδύνων και ευκαιριών είναι στην πραγματικότητα συμπτώματα της θεσμικής και πολιτικής παρακμής. Μέσα σ΄αυτό το πλαίσιο, ενδιαφέρει να ξαναδούμε το περιεχόμενο της προόδου, τον ρόλο της Πολιτικής, τα πολιτικά υποκείμενα της αλλαγής. Οι αντικειμενικές συνθήκες είναι ώριμες για μεγάλες αλλαγές στους θεσμούς, στις συμπεριφορές και στις ιδέες, αλλά τα πολιτικά υποκείμενα δεν μπορούν να ανταποκριθούν ακόμα σ΄ αυτές τις προκλήσεις», τονίζει ο ίδιος.

Πάντως, ο Πασχάλης Αγανίδης ξεκαθαρίζει, πως «αυτή η συζήτηση δεν πρόκειται να προχωρήσει στις γνωστές εκκλήσεις για ενότητα και κεντροαριστερές συγκολλήσεις, αλλά να ξαναβάλει στο επίκεντρο τις ιδέες, την πολιτική και τους ανθρώπους».

«Λέξεις, εικόνες, γεμάτες σηματοδοτήσεις σε παίγνια εξουσίας εξάρτησης διεκδίκησης. Η πολιτική είναι διαχείριση συμβόλων έλεγε ο Μιτεράν. Είναι. Θα έπρεπε να είναι για ένα σύγχρονο σοσιαλιστικό κόμμα ή μήπως με αυτό τον τρόπο προσέγγισης της πολιτικής δεχόμαστε ότι προσεγγίζουμε τους κοινωνικούς δράστες ως ευκαιριακούς πελάτες;», διερωτάται ο Θοδωρής  Δουλουμπέκης.

Γεννηματά για Μητσοτάκη: Έπρεπε να μπει σε καραντίνα – Υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά;
Παράταση του lockdown μέχρι τις 6 το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου
Στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο ο Μητσοτάκης – Ελπίδες για σταδιακή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων
Δημοσκόπηση Metron Analysis: Me 16,1% προηγείται η ΝΔ- Το 41% λέει ότι δεν θα έκανε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού
Ο Νίκος Βαφειάδης ορίστηκε αντιδήμαρχος στη θέση της Αλεξίας Εβερτ
Η Δράμα θα είναι ο επόμενος σταθμός των επισκέψεων Τσίπρα- Εντείνεται η κριτική στην κυβέρνηση