Αθήνα

 

25 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: «Στον αέρα» το debate – Η επιστολή Παπανδρέου στην ΕΔΕΚΑΠ και η «απάντηση» Ανδρουλάκη

Σε άλυτο πρόβλημα εξελίσσεται το θέμα των τηλεοπτικών ντιμπέιτ στο Κίνημα Αλλαγής εν όψει της κάλπης της 5ης Δεκεμβρίου, στις εκλογές ηγεσίας, καθώς οι μέρες περνούν και η «χρυσή τομή» δεν έχει βρεθεί, με την κάθε πλευρά να έχει θέσει τους δικούς της όρους για τη διεξαγωγή του ή των debate.

Χαρακτηριστικό του… αδιεξόδου είναι πως σήμερα δεν πραγματοποιήθηκε η συζήτηση στην ΕΔΕΚΑΠ ενώ την ίδια στιγμή καταβάλλονται από όλες τις πλευρές προσπάθειες εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης.

Παπανδρέου: Όχι σε ντιμπέιτ όπως το 2017 ούτε σε ντιμπέιτ-ριάλιτι σόου

Σε νεότερη εξέλιξη επί του θέματος σήμερα, ο πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Παπανδρέου δημοσιοποίησε την επιστολή που απέστειλε στην ΕΔΕΚΑΠ για το θέμα των τηλεοπτικών συζητήσεων, όπου εκφράζει την αντίθεσή του στο να διεξαχθεί debate ανάλογο με τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ του 2017.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο κ. Παπανδρέου, «λόγω των πολύ διαφορετικών συνθηκών από το 2017, δεν ενδείκνυται να επιλεγεί ένα ντιμπέιτ όπως αυτό που έγινε στις εσωκομματικές εκλογές της χρονιάς εκείνης, ούτε οποιαδήποτε μορφή που να παραπέμπει σε ριάλιτι σόου.  Η πρόταση μας είναι να γίνουν τρεις θεματικές, διαδικτυακές – τηλεοπτικές συζητήσεις, όπου οι υποψήφιοι να μπορούν να συμμετάσχουν από οποίο σημείο της χώρας βρίσκονται και να έχουν επαρκή χρόνο ανάλυσης των θέσεων τους. Υπάρχουν σήμερα οι τεχνικές δυνατότητες ώστε οι νέες τεχνολογίες να αξιοποιηθούν χωρίς πρόβλημα. Η επί της ουσίας παράθεση απόψεων θα συμβάλει στην προώθηση της εικόνας μιας πλουραλιστικής παράταξης που δεν αναλώνεται σε εσωτερικές διαμάχες, ούτε και μικροπολιτικές συζητήσεις. Στον αγώνα αυτό είμαστε όλοι σύντροφοι και όχι αντίπαλοι. Η ενότητα, η ποιότητα του διαλόγου και η τεκμηρίωση των θέσεων μας, θα πείσουν τους Έλληνες πολίτες ότι μπορούμε, με τη δική τους συμμετοχή, να γίνουμε ξανά πρωταγωνιστές των εξελίξεων». 

Σημειώνεται, πως η πρόταση της πλευράς Παπανδρέου ήταν η διεξαγωγή 3 θεματικών συζητήσεων (1.Δίκαιη μετάβαση στο νέο παραγωγικό πρότυπο – Πράσινη Ανάπτυξη, 2.Προκλήσεις για τη Δημοκρατία και τους θεσμούς σήμερα, 3.Κοινωνικό Κράτος και Σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία) με τη χρήση διαδικτύου και απευθείας τηλεοπτική μετάδοση και με επαρκή χρόνο απαντήσεων για όλους τους υποψήφιους (4’ + 4’ + 1’ – εισαγωγική τοποθέτηση, δευτερολογία και κλείσιμο, αντιστοίχως), έτσι ώστε κάθε σημαντική θεματική ενότητα να μπορεί να συζητηθεί διεξοδικά σε επαρκή χρόνο αφιερώνοντας 75-90 λεπτά για κάθε θέμα και η δημόσια τηλεόραση να μεταδώσει με σύγχρονο τρόπο όλες τις συζητήσεις που θα αποφασιστούν.

Εξειδικεύοντας την πρόταση Παπανδρέου, συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού ανέφεραν πως «ο πρώην πρωθυπουργός θέλει να γίνει τηλεοπτική συζήτηση για τις εκλογές με άλλους όρους από αυτήν που έγινε το 2017». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, το 2017 δεν συζητήθηκαν διεξοδικά πολλά θέματα, όπως για παράδειγμα αυτό της μετάβασης στην Πράσινη Ανάπτυξη. «Ο Γιώργος Παπανδρέου θέλει συζήτηση και ουσία», αναφέρουν οι ίδιες πηγές και συνεχίζουν: «Με τις 3 θεματικές συζητήσεις, ακόμη και εξ αποστάσεως, μπορεί να γίνει μια μεγάλη συζήτηση, με ουσία και επαρκή χρόνο για απαντήσεις για όλα τα μείζονα θέματα».

Ανδρουλάκης: Ο τρόπος διεξαγωγής το 2017 ήταν πετυχημένος – Εκπλήσσει η πρόταση για παράλληλους ψηφιακούς μονολόγους

Την ίδια στιγμή η πλευρά του ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ και υποψήφιου για την ηγεσία του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη υπερασπίζεται τον τρόπο διεξαγωγής των ντιμπέιτ το 2017, αποκρούοντας την κριτική Παπανδρέου, ενώ παράλληλα επικρίνει την πρόταση Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για «παράλληλους ψηφιακούς μονολόγους, χωρίς σαφείς κανόνες, με τον κάθε υποψήφιο να συμμετέχει από το σπίτι του. Συνθήκες δηλαδή που υποβαθμίζουν την όλη διαδικασία…».

Αναλυτικά η ανακοίνωση από το Γραφείο του Νίκου Ανδρουλάκη:

«Ο τρόπος διεξαγωγής των τηλεοπτικών αναμετρήσεων που είχε ακολουθηθεί στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές του 2017 υπό την αιγίδα της επιτροπής Αλιβιζάτου είχε συμβάλει στην επιτυχία της όλης διαδικασίας. Είχαν δε, οι συζητήσεις εκείνες, υψηλή τηλεθέαση και συνέβαλαν στην μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές.

Για το λόγο αυτό προτείναμε να ακολουθηθεί το ίδιο πλαίσιο, με 2 συζητήσεις στον Α’ γύρο μεταξύ όλων των υποψηφίων και 1 μεταξύ των 2 πρώτων ενόψει του Β’ γύρου, ώστε όλοι οι υποψήφιοι να έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις θέσεις τους για την παράταξη και τη χώρα.

Προκαλεί έκπληξη η πρόταση παράλληλων ψηφιακών μονολόγων, χωρίς σαφείς κανόνες, με τον κάθε υποψήφιο να συμμετέχει από το σπίτι του. Συνθήκες δηλαδή που υποβαθμίζουν την όλη διαδικασία, και δεν διευκολύνουν όσους θέλουν να παρακολουθήσουν μια ζωντανή συζήτηση, όπως έγινε με επιτυχία το 2017».

Καστανίδης: Θα είναι κρίμα να μη γίνουν τηλεοπτικές συζητήσεις μεταξύ των υποψηφίων αρχηγών

Το απόγευμα της Τετάρτης ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και βουλευτής του κόμματος Χάρης Καστανίδης με σχόλιό του στα social media αναφέρθηκε στο αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει το ζήτημα του debate στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ.

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στα social media ο κ. Καστανίδης, μετά τις τελευταίες εξελίξεις δηλώνει ότι ο ίδιος θα συναινέσει σε όποια πρόταση καταθέσουν οι συνυποψήφιοί του.

«Θα είναι κρίμα να μη γίνουν οι τηλεοπτικές συζητήσεις μεταξύ των υποψηφίων αρχηγών του Κινήματος Αλλαγής. Για να διευκολύνω: Ό,τι θέλουν οι συνυποψήφιοι φίλοι, όσες συζητήσεις θέλουν, με όποιον τρόπο θέλουν και για όσα θέματα θέλουν», σχολίασε σε σχετικό του tweet.

H πρόταση Γερουλάνου για 4 θεματικά debate σε τέσσερις Περιφερειακές πρωτεύουσες νομών

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, η πρόταση που είχε καταθέσει ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Γερουλάνος για κοινή παρουσία και των 6 υποψηφίων για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής σε 4 θεματικά debates που θα διεξαχθούν σε τέσσερις Περιφερειακές πρωτεύουσες νομών.

«Το που, το πότε, καθώς και οι θεματικές, θα μπορούσαν να συμφωνηθούν γρήγορα μεταξύ των μελών της ΕΔΕΚΑΠ και των αντιπροσώπων των υποψηφίων. Ας σκεφτούμε για παράδειγμα τα πολλαπλά μηνύματα σε όλα τα επίπεδα που θα μπορούσε να στείλει η κοινή παρουσία και των 6 υποψηφίων στην Αλεξανδρούπολη και η διεξαγωγή ενός debate εκεί. Σε αυτήν την εκλογική διαδικασία είναι η ώρα για θέσεις, είναι η ώρα της κοινωνίας, μακριά από κάθε εσωστρέφεια», ανέφερε σχετικά, καταθέτοντας την πρότασή του στην ΕΔΕΚΑΠ ο Παύλος Γερουλάνος.

Λοβέρδος: Κοινές τηλεοπτικές συζητήσεις στο Α’ γύρο και δυο μεταξύ των διεκδικητών στον Β’ γύρο

Από τη δική του πλευρά, ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και βουλευτής του κόμματος Ανδρέας Λοβέρδος είχε προτείνει συνεννόηση όλων των υποψηφίων για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής να συμμετέχουν σε κοινές τηλεοπτικές συζητήσεις στο Α’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών και σε δύο μεταξύ εκείνων που θα διεκδικήσουν την ηγεσία στο Β’ γύρο.

«Με την επίγνωση αυτή και με δεδομένη την πεποίθηση όλων μας ότι πρώτο ζητούμενο αποτελεί η μεγιστοποίηση της συμμετοχής των συμπολιτών μας, θεωρώ αναγκαίο να υπάρξει συνεννόηση όλων των υποψηφίων σε συνεργασία με την ΕΔΕΚΑΠ για τις κοινές τηλεοπτικές εμφανίσεις μας (τα επονομαζόμενα debates)», ανέφερε σχετικά ο κ. Λοβέρδος και εν συνεχεία προτείνει τη διεξαγωγή δύο δημοσίων συζητήσεων (debates) κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου μεταξύ 6 και 12 Δεκεμβρίου.

Χρηστίδης: Δυο θεματικά debate στον πρώτο γύρο και άλλο ένα στον β’ γύρο

Άλλωστε, με επιστολή του προς την ΕΔΕΚΑΠ, ο υποψήφιος για την ηγεσία Παύλος Χρηστίδης είχε προτείνει την πραγματοποίηση τριών debate, δυο πριν από τον πρώτο γύρο (5 Δεκεμβρίου) και άλλον έναν στον β γύρο, δηλαδή την εβδομάδα 6-12 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, πρότεινε ο διάλογος να γίνει σε τρεις θεματικές που θα αφορούν: Πρώτον, την δημοκρατία και τις οικονομικές ανισότητες, δεύτερον, την εξωτερική πολιτική της χώρας μας, τρίτον θα αφορά το Κίνημα. Την θεσμική του λειτουργία συμμετοχή, αποφάσεις, λογοδοσία.

Ο κ. Χρηστίδης, έχει προτείνει στις συζητήσεις αυτές να συμμετέχουν και πολίτες που θα ρωτούν τους υποψήφιους.

Ροή Ειδήσεων

nea selini ston toxoti stis 23.11.2022 aisiodoxia tychi kai eykairies gia 4 zodia pic astrologia 1400x800 1

24/09/2023 | 00:37

Tα ζώδια της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου

24/09/2023 | 00:33

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου

24/09/2023 | 00:21

Τάκης Λουκανίδης: Ισως ο πληρέστερος Έλληνας ποδοσφαίριστης

24/09/2023 | 00:01

24 Σεπτεμβρίου: Ημέρα Ενημέρωσης για την Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία

23/09/2023 | 23:25

Γρηγόρης Αρναούτογλου: «Ντρέπομαι πραγματικά, με αυτά που βλέπω, να πω ότι δεν έχω χρόνο – Αυτοκοροϊδευόμαστε»

23/09/2023 | 23:14

Ανδρέας Φουστάνος: «Δεν κατασκευάζεται η ομορφιά της Μενεγάκη, είναι το γονίδιο της τέτοιο»
220919224223 Τζόρτζια Μελόνι

23/09/2023 | 23:02

Μελόνι: «Στο μεταναστευτικό περίμενα καλύτερα αποτελέσματα»

23/09/2023 | 22:52

Μίνως Μάτσας: «Πιθανώς να μην έκανα το επόμενο βήμα αν ήξερα ότι η Όλγα είναι πολιτικός»

23/09/2023 | 22:39

Σταϊκούρας: Στήριξη των πολιτών για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης
screenshot 2023 09 23 222510

23/09/2023 | 22:25

Κώστας Σκαφίδας: «Αυτός είναι ο λόγος που ο Στέλιος Καζαντζίδης δεν έκανε παιδιά – Αυτό το μυστικό το ήξερα μόνο εγώ»

23/09/2023 | 22:07

Τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος»: Άρεσε ο «νέος» Παναθηναϊκός, 80-73 την Μπάγερν Μονάχου στο ΟΑΚΑ

23/09/2023 | 21:53

Αυτό είναι το σπίτι κολαστήριο στο Βόλο – Τι λένε οι γείτονες για τα μαρτύρια της 22χρονης στα χέρια του άντρα της
screenshot 2023 09 23 213435

23/09/2023 | 21:35

«Καρφάρα» από Μπέττυ Μαγγίρα για Τριαντάφυλλο: «Λένε ότι τώρα μαθαίνει τηλεόραση… μαθαίνει όμως;»

23/09/2023 | 21:12

Στέφανος Κασσελάκης: Ποια στελέχη τον στηρίζουν – Όλα τα ονόματα

23/09/2023 | 21:07

Τρίκαλα – Περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σε πλημμυροπαθή χωριό: Γυναίκα κατήγγειλε πως έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τον συζυγό της
w22 1938192309220033dpc7321
Κυριάκος Μητσοτάκης στο Βloomberg: Η Ελλάδα πυλώνας ενεργειακής σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή
makis xania kasselakis 36 e1693567863375
Στέφανος Κασσελάκης: «Δεν θα κάτσω να αξιολογήσω το παιδί» δήλωσε ο πρέσβης της Κύπρου για το… «κρατίδιο»
screenshot 2023 09 23 154113
Τα μηνύματά Αχτσιόγλου – Κασσελάκη λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ
screenshot 2023 07 03 103528
Δημήτρης Καιρίδης – Μπερνντ Κρόσερ: Το μεταναστευτικό είναι Eυρωτουρκικό ζήτημα
Χαρδαλιάς: Σε απόλυτη προτεραιότητα η αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση του λεκανοπεδίου
Κατρίνης: Η μόνη ελληνοτουρκική διαφορά είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ