Αθήνα

23 oC

αραιές νεφώσεις

Εκλογές τον Οκτώβριο; - Η ανάδειξη των ευρωεκλογών σε «δημοψήφισμα» για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Η στρατηγική Τσίπρα-Μητσοτάκη

Η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη να μετατρέψουν τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα δείχνει πως μάλλον και οι δύο έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα πως οι (εθνικές) κάλπες θα στηθούν το φθινόπωρο.

Η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη να μετατρέψουν τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα δείχνει πως μάλλον και οι δύο έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα πως οι (εθνικές) κάλπες θα στηθούν το φθινόπωρο.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν βέβαια από τον πρωθυπουργό έως τις αρχές Απριλίου, καθώς τυχόν προσφυγή στις κάλπες το Μάιο σημαίνει πως η Βουλή θα πρέπει να διαλυθεί πριν από το Πάσχα και τότε να προκηρυχθούν οι εκλογές. Μάλιστα, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση, η κυβέρνηση θα πρέπει έως εκείνη τη στιγμή να έχει περάσει τα νομοσχέδια για τα οποία βρίσκεται σε συζητήσεις με τους θεσμούς, προκειμένου να κλείσει τις βασικές νομοθετικές της εκκρεμότητες: ήτοι, το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις.

Το κλίμα, ωστόσο, που κυριαρχεί τις τελευταίες εβδομάδες στο Μαξίμου είναι αυτό της εξάντλησης της τετραετίας, ενώ αφενός η επίθεση που πραγματοποίησε ο κ. Τσίπρας στους δημοσκόπους, αμφισβητώντας τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, σε συνδυασμό, αφετέρου, με την ανακήρυξη των ευρωεκλογών σε μάχη αντίστοιχη με αυτή των εθνικών εκλογών, είναι προφανές πως έχουν στόχο τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ κι ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θ' αποτελέσει «οδηγό» για τις εθνικές κάλπες του φθινοπώρου.

Πρακτικά, αυτό που επιδιώκει ο πρωθυπουργός είναι ν' αποφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ μια βαριά ήττα στις ευρωκάλπες, η οποία θα μπορούσε να δώσει στη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη το επιχείρημα ότι έχουν χάσει πλέον ως κυβέρνηση τη νομιμοποίησή τους. Ακόμη και σ' ένα τέτοιο σενάριο, πάντως, δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι οι εκλογές θα γίνουν στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου - καθώς μεσολαβεί η θερινή περίοδος - και τίποτε δεν εμποδίσει τον κ. Τσίπρα ν' ανακοινώσει «πρόωρα» την ημερομηνία των εκλογών, ακόμη και μετά τις ευρωεκλογές, εγκαινιάζοντας έτσι μια μακρά προεκλογική περίοδο σχεδόν τεσσάρων μηνών. Το επιχείρημα, άλλωστε, σ' αυτή την περίπτωση είναι πως ήδη βρισκόμαστε σε μία μακρά προεκλογική περίοδο, συνεπώς ελάχιστα θα είναι πρακτικά αυτά που θ' αλλάξουν.

Στην οδό Πειραιώς τώρα, δηλώνουν έτοιμοι ακόμη κι αν οι κάλπες στηθούν το Μάιο - άλλωστε, αυτό που ζητούν ακόμη και σήμερα από τον πρωθυπουργό είναι να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, εκτιμώντας πως όσο περισσότερο παραμένει η κυβέρνηση αυτή στην εξουσία τόσο μεγαλύτερο το κακό που προκαλεί στη χώρα. Η ρητορική Μητσοτάκη, ωστόσο, το τελευταίο διάστημα κι η ανάδειξη των ευρωεκλογών, κατά κύριο λόγο, και των αυτοδιοικητικών εκλογών, κατά δεύτερο λόγο, σε «μητέρα των μαχών» καταδεικνύει πως στη ΝΔ πιστεύουν μάλλον πως οι εθνικές κάλπες θα στηθούν το φθινόπωρο.

Αντίθετα, δηλαδή, από τον ΣΥΡΙΖΑ, γι' αυτό στη ΝΔ θέλουν πάση θυσία να πετύχουν μια μεγάλη νίκη στις διπλές εκλογές του Μαΐου, προκειμένου να δημιουργήσει ένα ρεύμα νίκης υπέρ της ΝΔ εν όψει των βουλευτικών εκλογών. Την Παρασκευή, ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας από τη Θράκη, ζήτησε να μην είναι χαλαρή η ψήφος στις ευρωεκλογές ούτε να επικρατήσει η τάση της αποχής από την εκλογική διαδικασία, ενώ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές βάζει πολύ ψηλά τον πήχη, επιδιώκοντας να κερδίσει η ΝΔ τουλάχιστον 10 περιφέρειες ή ακόμη και να πετύχει το απόλυτο (13/13) και να επικρατήσει αντίστοιχα τουλάχιστον σε Αθήνα (Κώστας Μπακογιάννης) και Θεσσαλονίκη (Νίκος Ταχιάος).

Send this to a friend