Αθήνα

28 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ο κορονοϊός είναι εδώ: Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, στο τραπέζι η λήψη μέτρων μετά την αύξηση των κρουσμάτων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτικό μανιφέστο και μαθήματα αντιπολίτευσης από Γερουλάνο για μείζον θέμα ηθικής τάξης στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας

Όλοι αναγνωρίζουν ότι η παρουσία του Παύλου Γερουλάνου έχει συμβάλλει στην επικράτηση πρωτόγνωρου πολιτικού πολιτισμού στα δημοτικά πράγματα της Αθήνας.

Δείτε επίσης

Βασίλης Σπανούλης: «Αν έμενα στο ΝΒΑ θα ήταν άλλη η ζωή μου, σίγουρα, πάντως, δεν θα γνώριζα τη γυναίκα μου»
Γεννηματά για Novartis: Είναι ολοφάνερο ότι στήθηκε μια σκευωρία εις βάρος πολιτικών προσώπων

Η προχθεσινή του μάλιστα τοποθέτηση κατά τη συζήτηση του πρώτου θέματος της ημερήσιας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου, υπενθύμισε πώς υπηρετείται ο πολιτικός πολιτισμός και η δημιουργική αντιπολίτευση με καθαρές θέσεις και κουβέντες, χωρίς κραυγές και χωρίς καμία υποχώρηση σε θέματα αξιών.

Αφορμή αποτέλεσε η συζήτηση για το ωράριο των φαρμακαποθηκών στο Δήμο της Αθήνας και σχετική απόφαση της δημοτικής αρχής.

Παρακολουθήστε την εδώ από το 2.32.19 μέχρι 2.38:

«Προφανώς πίσω από αυτή την απόφαση δεν υπάρχει ιδεολογικό πρόσημο», υπογράμμισε ο Παύλος Γερουλάνος. «Είτε είσαι νεοφιλελεύθερος είτε κομμουνιστής πρέπει να κοιτάζεις αυτή την απόφαση και να ξύνεις το κεφάλι σου. Διότι ούτε τον ανταγωνισμό υπηρετεί, ούτε τον οικονομικό σχεδιασμό.

Ούτε διασφαλίζει τον εργοδότη, ούτε προστατεύει τον εργαζόμενο. Δεν υπηρετεί, επί της ουσίας, ούτε τις φαρμακαποθήκες (αν το έκανε θα έφερναν το αίτημα από τον συλλογικό τους φορέα και όχι μια εταιρία), ούτε τα φαρμακεία (τουλάχιστον όχι όλα), ούτε τον πελάτη του φαρμακείου (που δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει χωρίς φάρμακα με το σημερινό σύστημα), ούτε βέβαια τον εργαζόμενο (που για άλλη μια φορά δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει).

Υπηρετεί ευκαιριακά κάποιες φαρμακαποθήκες απέναντι σε άλλες, κάποια συγκεκριμένα φαρμακεία που παίρνουν εκπτώσεις από τις συγκεκριμένες αποθήκες απέναντι σε άλλα που δεν παίρνουν, ίσως και κάποιους αντιδημάρχους που δέχονται να ασκήσουν μια εξουσία που μόνο στο μέσα φάσμα του πελατειακού καπιταλισμού μπορεί να εξηγηθεί. Αν δεν είναι αυτό αθέμιτος ανταγωνισμός δεν ξέρω τι είναι».

Το θέμα προκάλεσε συνολικότερη παρέμβαση του επικεφαλής του ΑΘΗΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ υπέρ της αυτοδιοίκησης, με τον Παύλο Γερουλάνο, απευθυνόμενος στον αρμόδιο αντιδήμαρχο και στη δημοτική αρχή να σημειώνει εμφατικά:

«Προφανώς δεν συνειδητοποιείτε πως εργαλειοποιείστε από το κεντρικό κράτος για να κάνετε την βρώμικη δουλειά του. Κάθε έμπειρος πολιτικός θα έλεγε στο κράτος: “ή δώσε μου όλη την ευθύνη για το φάρμακο ώστε να σχεδιάσω σωστά την παροχή τους ή δώσε την στην Περιφέρεια ως μέτρο αναπτυξιακό ή πάρε την όλη εσύ και κάνε την δουλειά σου ώστε να κριθείς από την αποτελεσματικότητά σου.”

…Δεν είναι δική σας δουλειά και δεν έχετε κανένα λόγο να κάνετε τον “Μπάρμπα Θωμά” του κεντρικού πολιτικού συστήματος», κατέληξε.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Παύλου Γερουλάνου, όπως την ανάρτησε στο facebook, είχε ως εξής:

«Όσοι υπηρετούμε την τοπική αυτοδιοίκηση γνωρίζουμε καλά πόσο ανάλγητα μπορεί να συμπεριφερθεί το κεντρικό πολιτικό σύστημα. Γνωρίζουμε πως δίνει αρμοδιότητες στους ΟΤΑ, χωρίς να δίνει εξουσίες.

Πως αντί να μας δώσει την επιλογή να υπηρετήσουμε τον πολίτη καλύτερα, μας περνάει την ευθύνη να κάνουμε αυτά που έκανε κάποτε το ίδιο, ακόμα και όταν, κατά γενική ομολογία, τα έκανε λάθος.

Γνωρίζουμε πως μας μεταφέρει αρμοδιότητες χωρίς τους αναγκαίους πόρους που χρειάζονται για να υπηρετήσουμε σωστά τον πολίτη, και πως μας περιορίζει από το να βρούμε δικούς μας πόρους.

Γνωρίζουμε πόσο συχνά το κεντρικό πολιτικό σύστημα μεταφέρει ευθύνες στους ΟΤΑ, όχι με σκοπό να υπηρετήσει τον πολίτη, αλλά για να αποποιηθεί τις δικές του ευθύνες απέναντί του.

Και γνωρίζουμε καλά πως πάντα ελέγχει τις διαδικασίες με περίσσια γραφειοκρατία για να υπηρετήσει τις δικές του, συχνά μικροκομματικές, προτεραιότητες.

Η εφαρμογή της ερμαφρόδιτης Απλής Αναλογικής και η επιβολή του δημάρχου πάνω στο Δημοτικό Συμβούλιο μέσα από τις Επιτροπές είναι ενδεικτικό κυβερνήσεων των οποίων η σωστή λειτουργία των ΟΤΑ είναι δεύτερη ή τρίτη προτεραιότητα.

Πρώτη είναι να τους ελέγχει και να τους χρησιμοποιεί για δικό της όφελος. Προφανώς δεν λέω τίποτα καινούργιο σε τούτο το κοινό. Μπορεί αρκετοί από εσάς να έχετε κάνει τα στραβά μάτια σε αυτή την πραγματικότητα αλλά όλοι ξέρετε ότι έχω δίκιο. Γι αυτό δεν έχω αμφιβολία.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι αν συνειδητοποιείτε πόσο αρρωστημένο είναι το μυαλό που δημιούργησε τις συνθήκες για να χρειαστεί να συζητήσουμε εδώ το πρώτο θέμα στην Ημερήσια Διάταξη.

Ποιο αρρωστημένο μυαλό αποφάσισε ότι τα τοπικά φαρμακεία είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας αλλά οι αποθήκες διακίνησης των προϊόντων τους που κινούνται ελεύθερα σε όλη την Αττική είναι τοπικού ενδιαφέροντος και αρμοδιότητα του Δήμου;

Ποιο αρρωστημένο μυαλό αποφάσισε ότι σε αυτή την περίπτωση μόνο, ο Δήμος μπορεί να αποφανθεί για εργασιακά δικαιώματα, όταν δεν μπορεί να επιβάλει κανόνες ούτε στις δικές του συμβάσεις χωρίς την άδεια του υπουργείου.

Και ποιο αρρωστημένο μυαλό αποφάσισε ότι αυτό το δικαίωμα μπορεί να ζητηθεί από μια εταιρία μόνη της και όχι από τον συλλογικό φορέα του κλάδου;

Προφανώς πίσω από αυτή την απόφαση δεν υπάρχει ιδεολογικό πρόσημο. Είτε είσαι νεοφιλελεύθερος είτε κομμουνιστής πρέπει να κοιτάζεις αυτή την απόφαση και να ξύνεις το κεφάλι σου. Διότι ούτε τον ανταγωνισμό υπηρετεί, ούτε τον οικονομικό σχεδιασμό.

Ούτε διασφαλίζει τον εργοδότη, ούτε προστατεύει τον εργαζόμενο. Δεν υπηρετεί, επί της ουσίας, ούτε τις φαρμακαποθήκες (αν το έκανε θα έφερναν το αίτημα από τον συλλογικό τους φορέα και όχι μια εταιρία), ούτε τα φαρμακεία (τουλάχιστον όχι όλα), ούτε τον πελάτη του φαρμακείου (που δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει χωρίς φάρμακα με το σημερινό σύστημα), ούτε βέβαια τον εργαζόμενο (που για άλλη μια φορά δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει).

Υπηρετεί ευκαιριακά κάποιες φαρμακαποθήκες απέναντι σε άλλες, κάποια συγκεκριμένα φαρμακεία που παίρνουν εκπτώσεις από τις συγκεκριμένες αποθήκες απέναντι σε άλλα που δεν παίρνουν, ίσως και κάποιους αντιδημάρχους που δέχονται να ασκήσουν μια εξουσία που μόνο στο μέσα φάσμα του πελατειακού καπιταλισμού μπορεί να εξηγηθεί.

Αν δεν είναι αυτό αθέμιτος ανταγωνισμός δεν ξέρω τι είναι.

Και δεν είναι αθέμιτος μόνο στο επίπεδο της εταιρίας αλλά και στο επίπεδο του Δήμου. Δηλαδή δημιουργεί τις συνθήκες να χάσει το Περιστέρι μια αποθήκη επειδή δεν της έδωσε άδεια και της έδωσε η Αθήνα. Σε περιφέρειες όπως η Αττική ή η Κεντρική Μακεδονία αυτό είναι εντελώς αντίθετο στην δυνατότητα μας να συντονίζουμε την δράση μας ώστε να μην λειτουργούν ο ένας δήμος απέναντι στον άλλον.

Βεβαίως υπηρετεί και το κεντρικό πολιτικό σύστημα σε ένα θέμα που ο υπουργός δεν έχει τα κότσια να πάρει μια σκληρή πολιτική απόφαση. Και αυτό διότι έτσι όπως το έχει στήσει το κράτος είναι σχεδιασμένο να καταστρέψει την μικρομεσαία επιχείρηση και να καταστρατηγήσει εργασιακά δικαιώματα αλλά το κάνει χωρίς να φαίνεται ως υπεύθυνο αυτής της εξέλιξης. Κρύβεται πίσω από έναν αντιδήμαρχο για να ξεχειλώσει δικαιώματα εργαζομένων και να οδηγήσει μικρότερες εταιρίες σε εξαγορά ή συγχώνευση χωρίς να εμφανίζεται πουθενά ο «δράστης του εγκλήματος». Ακόμα και για τα Ελληνικά δεδομένα του κεντρικού πολιτικού συστήματος αυτό είναι παράδειγμα πολιτικής ατολμίας και αναλγησίας.

Το ερώτημα είναι γιατί να το κάνει ο αντιδήμαρχος;

Κ. Κορομάντζο πώς δεχθήκατε να υπογράψετε αυτή την απόφαση;

Προφανώς δεν συνειδητοποιείτε πως εργαλειοποιείστε από το κεντρικό κράτος για να κάνετε την βρώμικη δουλειά του. Κάθε έμπειρος πολιτικός θα έλεγε στο κράτος: «ή δώσε μου όλη την ευθύνη για το φάρμακο ώστε να σχεδιάσω σωστά την παροχή τους ή δώσε την στην Περιφέρεια ως μέτρο αναπτυξιακό ή πάρε την όλη εσύ και κάνε την δουλειά σου ώστε να κριθείς από την αποτελεσματικότητά σου.»

Και σε κάθε περίπτωση, αν κάτι τέτοιο ερχόταν στο γραφείο μου, θα έφερνα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο διότι είναι βαθύτατα πολιτικό (όχι διεκπεραιωτικό) και για να μην κατηγορηθώ ότι κάνω το χατίρι μιας εταιρίας.

Για έναν πολιτικό της δικής σας εμπειρίας, κάποιος που δεν σας ξέρει, θα υποθέσει ή ότι μεθύσατε από την εξουσία που σας έδωσαν ή ότι είχατε κάποιο λόγο να υπηρετήσετε τα συμφέροντα της εταιρίας του κ. Μαρινόπουλου.

Κ. Κορομάντζο, επειδή θέλω με κάθε τρόπο να πιστέψω ότι η ηθική σας δεν σηκώνει αμφισβήτηση το μόνο που μπορώ να συμπεράνω είναι ότι δεν καταλάβατε το λάθος που κάνατε όταν αναλάβατε την ευθύνη και σας ζητώ να αποσύρεται την απόφασή σας. Δεν είναι δική σας δουλειά και δεν έχετε κανένα λόγο να κάνετε τον “Μπάρμπα Θωμά” του κεντρικού πολιτικού συστήματος.»

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Κορονοϊός – Ε.Ε.: Η λίστα με τις 14 «ασφαλείς» χώρες, των οποίων οι πολίτες μπορούν να ταξιδεύουν στην Ευρώπη

Καμίνης TheCaller: Το ρολόι της πολιτικής ζωής έχει σταματήσει στην εποχή του Γρυλλάκη και του Μαυρίκη

«Φόνισσα του Κορωπίου»: Ομόφωνα ένοχη αποφάσισε το δικαστήριο!

Παύλος Γερουλάνος: Ο Μεγάλος Περίπατος είναι όραμα της δεκαετίας του ’80 – Άλλο η ιδέα και άλλο η εφαρμογή
Δένδιας για Αγία Σοφία: Πρόκληση για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά η απόφαση να γίνει τζαμί
Ο ένας χρόνος, το μοντέλο διακυβέρνησης και οι στόχοι Μητσοτάκη
Ο κορονοϊός είναι εδώ: Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, στο τραπέζι η λήψη μέτρων μετά την αύξηση των κρουσμάτων
Σε βέρτιγκο το ΚΙΝΑΛ: Το τελεσίγραφο Γεννηματά, η απάντηση Παπανδρέου και η επόμενη μέρα
Χρήστος Πρωτόπαπας κατά Παπαδρέου – Καστανίδη: «Προσέφεραν κακή υπηρεσία στην παράταξη»