Αθήνα

31 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη για τον κορονοϊό – Στα “κόκκινα” από νέα κρούσματα και διασωληνωμένους σε ΜΕΘ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έξαλλοι οι δικαστές με τον άλλοτε συνεργάτη του Καραμανλή και νυν υπουργό Παπαγγελόπουλο!

Τη μήνιν των δικαστών και εισαγγελέων εισέπραξε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, πρώην στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή

Τη μήνιν των δικαστών και εισαγγελέων εισέπραξε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, πρώην στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή και κοντά στο φιλικό περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα.

Η δυσαρέσκεια των δικαστών εκφράστηκε από την πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτα Στενιώτη, κατά τη σημερινή επεισοδιακή γενική συνέλευση της Ένωσης.

Αφορμή για την δυσαρέσκεια των δικαστών κατά Παπαγγελόπουλου αποτέλεσαν οι καταγγελίες του από το βήμα της Βουλής περί «δικαστικών πραξικοπημάτων». «Μίλησε δίχως στοιχεία, δίχως να κατονομάζει τους πραξικοπηματίες. Με αυτόν τον τρόπο όμως αποδομείται ο θεσμός της δικαιοσύνης» , υποστήριξε η πρόεδρος.

Στο επίκεντρο στη επίμαχης γενικής συνέλευσης μπήκαν επίσης και το θέμα της  δημοσιοποίησης του πόθεν έσχες των δικαστών, καθώς  και οι τραγικές ελλείψεις στα δικαστήρια της χώρας.

Εξάλλου, αντιπαράθεση είχαν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και νυν βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου με την πρώην πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και νυν πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, η οποία έχει πολύ καλές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

[adsense]

Ο κύριος Αθανασίου, χαρακτήρισε «εξωφρενικές» τις πρόσφατες προαγωγές των δικαστών λέγοντας: «Τέτοια προσβολή που έγινε δεν έχει γνωρίζει ποτέ το δικαστικό σώμα. Παραλείψατε 47 ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. Η Ν.Δ. δεσμεύεται ότι θα αποκαταστήσει αυτές τις αδικίες» Αναφερόμενος στις δηλώσεις Παπαγγελόπουλου, ο πρώην υπουργός, είπε: «Ως πρώην εισαγγελέας έπρεπε να ξέρει ότι δεν πρέπει να προσβάλλονται έτσι οι δικαστές…».

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, από την πλευρά της αφού δεσμεύθηκε ότι «οι δικαστές δεν θα διαψεύσουν τις προσδοκίες του ελληνικού λαού», απάντησε στον Αθανασίου, λέγοντας:

Θάνου: «Μιλήσατε για παραλείψεις… Εσείς παραλείψατε την κα Κυττέα. Δεν αντιδράσατε όταν παραλείφθηκε η κα Ασημακοπούλου από αντιπρόεδρος. Δεν αντιδράσατε όταν παρελείφθει ο κ. Κουτρουμάνος, που στη συνέχεια έγινε πρόεδρος. Μας είπε σήμερα ο κύριος Αθανασίου για αυτήν την διάταξη που μας έκοψε το μισό των αναδρομικών. Για την δισταυρία, δεν είπε ότι έγινε 5 ημέρες πριν από την διενέργεια των εκλογών… χωρίς ενημέρωση μας».

Αθανασίου: «Υπάρχει παραπληροφόρηση, όλα είναι αναληθή. Η δισταυρία ήταν αίτημα της Ένωσης».

Θάνου: «Πρἐπει να απαντήσω όταν λέγεται ότι ο πρὀεδρος του Αρείου Πάγου παραπληροφορεί».

Αθανασίου: «Η Ένωση οφείλει να κρατά ίσες αποστάσεις από τα κόμματα!».

Κατά τα άλλα, η πρόεδρος της Ένωσης Μαργαρίτα Στενιώτη μίλησε για «αδυναμία της Πολιτείας να λάβει μέτρα που θα βοηθήσουν τη Δικαιοσύνη» και τόνισε ότι «το έργο του δικαστή δεν είναι μία απλή διεκπεραίωση υποθέσεων». «Η απόδοση ευθυνών για καθυστερήσεις είναι ατεκμηρίωτη και άδικη. Η πολιτεία δεν λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για να επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος σκοπός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ψήφιση του Νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Στα δικαστήρια της Ευελπίδων, οι οργανικές θέσεις είναι 596, ωστόσο σήμερα σε αυτά υπηρετούν 428 δικαστές. Στην Εισαγγελία, οι θέσεις είναι 323 και υπηρετούν 250. Οι συνθήκες εργασίας είναι τριτοκοσμικές. Τα μέτρα ασφαλείας ελλειπή. Πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε μία χειροβομβίδα στο Πταισματοδικείο», δήλωσε η ίδια.

Ωστόσο τόνισε ότι είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι «στο υπουργείο Δικαιοσύνης εργάζονται προς την κατεύθυνση της πλήρους μηχανοργάνωσης και πως σε όλες τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές συμμετέχουν δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργούν». Η κ. Στενιώτη απάντησε ακόμα στα όσα είπε ο πρόεδρος της βουλής Ν. Βούτσης για το πόθεν έσχες των δικαστών (σ.σ. ότι πρέπει να δημοσιεύονται και κυρίως εκείνα των ανώτατων δικαστών και όχι των Πρωτοδικών).

«Δόθηκε η εντύπωση -τόνισε -ότι οι δικαστικοί λειτουργοί δεν θέλουν να υποβάλλουν πόθεν έσχες. Στη συνέχεια ο κύριος Βούτσης δήλωσε ότι η δημοσιοποίηση θα αφορά μόνο τους υψηλόβαθμους δικαστές και όχι στους Πρωτοδίκες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η διαφθορά είναι ψηλά».

Η απάντηση της Αθήνας στην Τουρκία: Ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και υπεράσπισης κυριαρχίας – Τους αρχηγούς ενημερώνει ο Μητσοτάκης
Ετοιμάζεται νέα παρέμβαση Μέρκελ στην ελληνοτουρκική ένταση; Για «δραματική κατάσταση», κάνουν λόγο διπλωματικές πηγές
Κορονοϊός: Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης- Ακυρώνεται η ΔΕΘ! Σε ποιες περιοχές θα κλείνουν τα μπαρ στις 12
Ελληνοτουρκικά: Τηλεφωνική επικοινωνία Κυριάκου Μητσοτάκη με Σακελλαροπούλου- Γεννηματά
Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη για τον κορονοϊό – Στα “κόκκινα” από νέα κρούσματα και διασωληνωμένους σε ΜΕΘ
Σε ετοιμότητα για τα «παιχνίδια» της Άγκυρας σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο η Αθήνα- Αυστηρό μήνυμα από το ΥΠΕΞ, γιατί συγκάλεσε το ΚΥΣΕΑ ο πρωθυπουργός