Αθήνα

11 oC

αίθριος καιρός

Έκθεση ΔΝΤ: Ούτε κλαίνε, ούτε γελάνε στην κυβέρνηση - Τα «πονηρά» σημεία και τι προβλέπει το Ταμείο για συντάξεις, παροχές και αντίμετρα

Ένα καλό κι ένα κακό νέο έκρυβε η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, η οποία δόθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Ταμείου στο Μπαλί - παρουσία και του Ευκλείδη Τσακαλώτου. 

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης 

Το καλό είναι η εκτίμηση πως η Ελλάδα θα πιάσει το στόχο του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα σε βάθος χρόνου έως το 2022 και 3% το 2023. Μάλιστα, η αρχική εκτίμηση για φέτος έκανε λόγο για 2,9%, δηλαδή κάτω από το στόχο που είχε τεθεί εξαρχής. Όμως, το κακό - για την κυβέρνηση - είναι πως το Ταμείο στις εκτιμήσεις του δεν βλέπει υπερπλεόνασμα, όπως υποστηρίζουν αντιθέτως το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο, ενώ το... ακόμη χειρότερο είναι πως το ΔΝΤ δεν περιλαμβάνει στα σενάρια αυτά την αναστολή της περικοπής των συντάξεων. Τουναντίον, υπολογίζει τη συμμόρφωση με τους στόχους χωρίς υπερπλεόνασμα λαμβάνοντας υπόψη την περικοπή των συντάξεων που έχει ήδη συμφωνηθεί.

Οι εκτιμήσεις αυτές δείχνουν το αναμενόμενο: ότι, δηλαδή, το Ταμείο θα είναι σκληρός διαπραγματευτής ως προς το αίτημα της Αθήνας για τις συντάξεις. Ή, αντιστρόφως ειπείν, όχι τόσο ελαστικός όσο οι Ευρωπαίοι. Ανεξαρτήτως συντάξεων πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης, όπως αποτυπώνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, κάνουν λόγο για πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 5% για το 2022, δημιουργώντας δηλαδή δημοσιονομικό χώρο ύψους 3,5 δις ευρώ. Στην εκτίμηση αυτή στηρίζονται οι δεσμεύσεις Τσίπρα και οι λοιπές παροχές που σχεδιάζει η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των αντιμέτρων που έχουν επίσης συμφωνηθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Εντυπωσιακές, αν μη τι άλλο, είναι οι εκτιμήσεις του Ταμείου και για τη συρρίκνωση των δαπανών του Δημοσίου, ωστόσο αυτές ακολουθούν και μείωση των δημοσίων εσόδων, η οποία μαρτυρά κόπωση των φορολογουμένων. Όσο για το δημόσιο χρέος, αναμένεται να υποχωρήσει κοντά στα επίπεδα του 150% του ΑΕΠ το 2023.

Στην έκθεση συμπεριλαμβάνεται πάντως κι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, με το δείκτη να μετρά την ευημερία των χωρών που εξετάζονται, με βάση τον πλούτο και τις δανειακές υποχρεώσεις τους. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση ανάμεσα σε 69 χώρες, δεδομένου πως έχει τα περισσότερα «ανοίγματα» στο εξωτερικό και αρνητική καθαρή θέση.

Send this to a friend