Αθήνα

14 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ελληνοτουρκικά, αμυντική συνεργασία, οικονομία και επενδύσεις στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη-Μακρόν

Η δεύτερη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν στο Παρίσι μέσα σε πέντε μήνες σφραγίζει τη σχέση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς η Γαλλία προβάλλει το τελευταίο διάστημα ως ο πιο ένθερμος υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Η δεύτερη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν στο Παρίσι μέσα σε πέντε μήνες σφραγίζει τη σχέση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς η Γαλλία προβάλλει το τελευταίο διάστημα ως ο πιο ένθερμος υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Όμως, η συζήτηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο δεν θα εξαντληθεί μόνο σ' αυτό το ζήτημα και τις εξελίξεις στη Λιβύη. Περιλαμβάνει την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, ενώ καλύπτει και οικονομικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς της προσέλκυσης γαλλικών επενδύσεων.

Στο επίπεδο της αμυντικής συνεργασίας ξεχωρίσει ασφαλώς η παρουσία του αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκωλ στη ΝΑ Μεσόγειο, αλλά και τα κοινά γυμνάσια Ελλάδας-Γαλλίας στο Αιγαίο και η προοπτική αγοράς γαλλικών φρεγατών από το Πολεμικό Ναυτικό. Στην οικονομία, η Αθήνα ευελπιστεί στη στήριξη του Παρισιού στο αίτημά της για μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, με τα πρώτα μηνύματα να είναι θετικά και τους Γάλλους να λένε «ναι» στο λεγόμενο smoothing mechanism - δηλαδή το αίτημα της ελληνικής πλευράς για μεταφορά των υπερπλεονασμάτων στο επόμενο έτος - αλλά και στη χρήση των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SNPs και ANFAs) για επενδυτικούς σκοπούς.

Έτσι, το μόνο ζήτημα για το οποίο δεν φαίνεται να υπάρχει συναντίληψη είναι το μέλλον των χωρών των δυτικών Βαλκανίων και η προοπτική της ένταξής τους στην ΕΕ (Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία), καθώς η Γαλλία είχε ασκήσει βέτο στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου και η διαδικασία έχει «παγώσει».

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός αναμένεται να εκφράσει την ικανοποίησή του για τη στήριξη της Γαλλίας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι η Γαλλία ήταν από τις πρώτες χώρες που είχαν καταδικάσει το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης - σύμφωνα με τις ίδιες πηγές - θα επαναβεβαιώσει τη βούληση της Αθήνας για συνέχιση και εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας σε πολιτικό, οικονομικό και αμυντικό επίπεδο.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός, μαζί με υπουργικό κλιμάκιο, θα συμμετάσχει σε επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνεται από το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Εκεί, αναμένεται να δώσουν το παρών εκπρόσωποι μεγάλων γαλλικών εταιρειών (Airbus, L’ Oreal κτλ.).

Το βράδυ, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για δείπνο εργασίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Αντικείμενο της συνάντησης είναι η διαπραγμάτευση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ (2021-2027). Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να εξασφαλιστούν κονδύλια που αφορούν την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, όπως έχει δεσμευτεί να κάνει η κυβέρνηση έως το 2027.

Send this to a friend