Αθήνα

25 oC

ελαφρές νεφώσεις

Έμφαση στην οικονομία από Μητσοτάκη- Τι είπε για φόρους, εισφορές, ασφαλιστικό σύστημα και χρέη στις τράπεζες

Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη το μεσημέρι στη ΔΕΘ, η οποία θα κλείσει τον κύκλο των εμφανίσεων των πολιτικών αρχηγών.

Κατά τη χθεσινοβραδινή ομιλία του στο Βελλίδειο, ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε στην οικονομία και τις εξαγγελίες του για φόρους και εισφορές.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Σε ό, τι αφορά στις παρεμβάσεις για την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ κατά 30% και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ως το 2021, νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών με σημαντικές μειώσεις, ρυθμίσεις ιδιωτικών χρεών και κατάργηση των capital controls. Συγκεκριμένα, υποσχέθηκε φορολογικό συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και 10% για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, άμεση μείωση στο 13% για τον ΦΠΑ στην εστίαση και στη συνέχεια σε 11% για τον τουρισμό, μείωση του φόρου μερισμάτων και κερδών για τις επιχειρήσεις κτλ.

Για το ασφαλιστικό, είπε ότι η εισφορά θα μειωθεί από το 20% στο 15% σταδιακά και πως το 7% για το εφάπαξ και το επικουρικό θα κατευθύνεται σε ατομικό λογαριασμό όπου κάθε ασφαλισμένος θ' αποφασίζει εάν θα πηγαίνει στο Δημόσιο ή σε ιδιωτικό ασφαλιστικό φορέα. Θα υπάρχει, όμως, και μια τρίτη επιλογή: αυτή της εξ ολοκλήρου ιδιωτικής ασφάλισης, η οποία θα συνοδεύεται - όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ - από γενναία φορολογικά κίνητρα.

Μία από τις ενδιαφέρουσες αποστροφές της ομιλίας Μητσοτάκη ήταν αυτή για το ιδιωτικό χρέος. Δεσμεύτηκε, συγκεκριμένα, για ρύθμιση που αφορά στα 4/5 της συνολικής οφειλής έως 3.000 ευρώ και ενιαία ρύθμιση οφειλών έως 120 δόσεις, με 20 ευρώ ελάχιστη δόση. «Με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές όμως θα είμαστε αμείλικτοι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε συγκεκριμένα έξι εθνικούς στόχους:

  1. Μία κοινωνία που δίνει ευκαιρίες προόδου και ευημερίας σε όλους. Που κάνει πράξη το χρέος αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους.
  2. Μία οικονομία παραγωγική, ψηφιακή, καινοτόμο, που θα προσελκύει επενδύσεις σε υγιείς βάσεις.
  3. Ένα πολιτικό σύστημα λειτουργικό και ένα κράτος αποτελεσματικό, σημειώνοντας ιδιαίτερα τη συνταγματική αναθεώρηση και την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
  4. Παιδεία που προετοιμάζει το μέλλον, παρακολουθώντας την οικονομία.
  5. Μία χώρα που αντιμετωπίζει το κράτος Δικαίου καιτην ασφάλεια ως προϋποθέσεις της Δημοκρατίας.
  6. Μία χώρα που δεν θα ανήκει απλώς στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ, αλλά θα μετέχει στη διαμόρφωσή τους, συνδυάζοντας εθνικές προτεραιότητες, κοινοτικές ευθύνες και συμμαχικές αναγκαιότητες.

Παράλληλα, σημείωσε ότι πρέπει να δημιουργηθούν 700 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ κατέκρινε την πολιτική των υψηλών πλεονασμάτων. Για το Σκοπιανό, επανέλαβε τη γνωστή θέση του ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει.

«Ειπώθηκε από αυτό το βήμα πριν από μία εβδομάδα ότι το δίλημμα για την Ελλάδα είναι αν θα πάει μπροστά ή πίσω. Και είναι σωστό. Αν πιστεύετε ότι η χώρα την τελευταία τετραετία πήγε προς τα εμπρός, ότι η ζωή η δική σας και των παιδιών σας έγινε καλύτερη, τότε δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε τίποτα.  Αν όμως πιστεύετε όχι απλά ότι αξίζουμε καλύτερα από τη σημερινή παρακμή και μιζέρια, αλλά και ότι μπορούμε να πάμε επιτέλους την Ελλάδα μπροστά, να κάνουμε την πατρίδα μας μια χώρα ασφαλή, υπερήφανη, ευημερούσα, τότε πάρτε τις τύχες του τόπου στα χέρια σας», ήταν ένα από τα βασικά μηνύματα του προέδρου της ΝΔ προς τον κόσμο, με κεντρικό σύνθημα το «μπορούμε και θα τα καταφέρουμε» και ζητώντας εθνική συστράτευση.

Send this to a friend