Αθήνα

12 oC

ασθενείς βροχοπτώσεις

Έμφαση στις μεταρρυθμίσεις δίνουν Μητσοτάκης-Ρέγκλινγκ – Τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες στο Μαξίμου

Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις. Σ’ αυτό συμφώνησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Κλάους Ρέγκλινγκ κατά τη συνάντησή τους στο Μαξίμου, η οποία κράτησε περίπου μία ώρα και έγινε σε πολύ θετικό κλίμα, όπως βεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές.

Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις. Σ’ αυτό συμφώνησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Κλάους Ρέγκλινγκ κατά τη συνάντησή τους στο Μαξίμου, η οποία κράτησε περίπου μία ώρα και έγινε σε πολύ θετικό κλίμα, όπως βεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές.

Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, επέμεινε στην ανάδειξη της σημασίας των μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας ως κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης. Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τους δημοσιονομικούς στόχους, εκφράζοντας μάλιστα την πεποίθηση ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε υψηλότερη ανάπτυξη και πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο.

Ουσιαστικά, δηλαδή, ο κ. Μητσοτάκης παρέμεινε σταθερός στη θέση που είχε εκφράσει προεκλογικά: πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά συζήτηση για τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Πρώτα, δηλαδή, αποκατάσταση της αξιοπιστίας και μετά διαπραγμάτευση, ούτως ώστε να μην διαταραχθούν με το «καλημέρα» οι σχέσεις Αθήνας-Βρυξελλών. Τούτο, βέβαια, ουδόλως σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στις δεσμεύσεις της για τη μείωση των φορολογικών βαρών, αφού το φορολογικό νομοσχέδιο παραμένει βασική της προτεραιότητα και θα παρουσιαστεί στους θεσμούς έως τα τέλη της εβδομάδας.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, από την πλευρά του κ. Ρέγκλινγκ τόνισε πως ο ESM είναι μακροπρόθεσμος εταίρος της Ελλάδας και είναι πρόθυμος να βοηθήσει την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και τη διατηρήσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Νωρίτερα, ο επικεφαλής του ESM είχε επισημάνει στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist πως η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει τους δημοσιονομικούς της στόχους και πως η εξίσωση για τη μείωση των φόρων μπορεί να βγει μέσα από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης - φωτογραφίζοντας έτσι το ενδεχόμενο μείωσης του αφορολόγητου, με την ελληνική πλευρά να αρνείται το ενδεχόμενο για το 2020, όπως είχε συνομολογήσει αρχικά με τους εταίρους η προηγούμενη κυβέρνηση.

Send this to a friend