Αθήνα

29 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ένας νέος πολιτικός κύκλος μετά το σημερινό τετ-α-τετ Τσίπρα-Καμμένου- Η αντίστροφη μέτρηση προς τις εκλογές

Ένα νέο “καυτό” πολιτικό κύκλο άγνωστης διάρκειας σηματοδοτεί το σημερινό ραντεβού Τσίπρα-Καμμένου, ακόμη κι αν δεν αποσαφηνιστεί πλήρως το τοπίο των σχέσεων των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Ένα νέο “καυτό” πολιτικό κύκλο άγνωστης διάρκειας σηματοδοτεί το σημερινό ραντεβού Τσίπρα-Καμμένου, ακόμη κι αν δεν αποσαφηνιστεί πλήρως το τοπίο των σχέσεων των δύο κυβερνητικών εταίρων.

ΓΡΑΦΕΙ Η Φώφη Γιωτάκη

Στο ραντεβού που θα γίνει, εκτός απροόπτου, νωρίς το απόγευμα αναμένεται έτσι κι αλλιώς να εκδηλώσει προθέσεις και να αποκαλύψει μέρος του σχεδίου του τόσο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας όσο και ο υπουργός Άμυνας και αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Οι επί τέσσερα χρόνια κυβερνητικοί εταίροι λίγο πριν την φετινή τους επέτειο -στις 25 Γενάρη κλείνει τετραετία η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ- λέγεται ότι συναντώνται για το οριστικό ξεκαθάρισμα, παρότι κάποιες πληροφορίες επιμένουν ότι δεν αποκλείεται να επικρατήσει στο τέλος μια μεσοβέζικη λύση που θα επιτρέψει κυρίως στους Ανεξάρτητους Έλληνες να κερδίσουν χρόνο και να τον αξιοποιήσουν για την πολιτική τους διάσωση στην πορεία προς τις εκλογές.

Τα μηνύματα έχουν ανταλλαγεί και μένουν στην πραγματικότητα ελάχιστες “γωνίες” που δεν έχουν φωτίσει με τις δημόσιες διαβουλεύσεις τα τελευταία 24ωρα. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας φαίνεται αποφασισμένος να ζητήσει από τον κυβερνητικό του εταίρο να κάνει πράξη τα συμφωνηθέντα και να μην ρίξει την κυβέρνηση, λίγο πριν την κατάθεση της συμφωνίας των Πρεσπών προς κύρωση στην ελληνική βουλή. Από την άλλη πλευρά ο κ. Καμμένος θα επικαλεστεί το χρονοδιάγραμμα του Μάρτη και την αλλαγή που έφερε την επίσπευση των εξελίξεων. Η αποχώρηση της Άνγκελας Μέρκελ από την Αθήνα θα σημάνει λοιπόν το οριστικό ξεκαθάρισμα, που δεν αποκλείεται πάντως να οδηγήσει σε ψήφο εμπιστοσύνης ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Την συνέχεια περιέγραψε με πολύ απλά λόγια ο ίδιος ο πρωθυπουργός υποστηρίζοντας πρώτον την εκτίμησή του ότι ο κ. Καμμένος δεν θα ρίξει την κυβέρνηση και δεν θα διευκολύνει τα σχέδια του Κ. Μητσοτάκη, δεύτερον ότι αν συμβεί το αντίθετο θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, τρίτον ότι θα “βρει” τους 151 βουλευτές και τέταρτον ότι αν δεν συγκεντρώσει 151 τότε θα προσφύγει εν ευθέτω χρόνω στις κάλπες.

Όπως φανερώνει η εξέλιξη των έντονων διεργασιών μετά και την συνέντευξη στο Open του Αλέξη Τσίπρα, ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων επιμένει στην “κόκκινη γραμμή” του τηλεοπτικού σποτ, επιχειρεί να “κλειδώσει” τη συνέχεια του αριθμού βουλευτών που θα τους επιτρέψει την λειτουργία της κοινοβουλευτικής ομάδας (όχι κάτω από 5 βουλευτές) καθώς και να αποσπάσει το “ναι” για την αποχώρηση από την κυβέρνηση μαζί του και των άλλων κυβερνητικών στελεχών που προέρχονται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στους ΑΝΕΛ είναι η μεσημεριανή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας- ειδικά αν παραστούν και δεν απουσιάζουν όπως την προηγούμενη φορά που αναβλήθηκε, βουλευτές που θέλουν να ψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών, όπως η υπουργός Έλενα Κουντουρά.

Εάν αρχίσει να καθαρογράφεται το κατά πολλούς διαφαινόμενο διαζύγιο τότε πρέπει να θεωρηθεί βέβαιον ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα δημοσιοποιήσει τα βήματα που θα ακολουθήσει- ο κ. Καμμένος έχει εν τω μεταξύ προαναγγείλει συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Star.

“Τίποτα δεν έχει κλείσει, αν δεν κλείσουν όλα μαζί”, έλεγε χαρακτηριστικά χθες έμπειρο πολιτικό στέλεχος εκτιμώντας ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα του τετ-α-τετ αν δεν βγουν από την αίθουσα οι κ.κ Τσίπρας και Καμμένος. Το ίδιο στέλεχος όμως έκανε λόγο για ραγδαίες εξελίξεις με τον έναν ή τον άλλο τρόπο...

Send this to a friend