Αθήνα

 

19 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Έβαλε φρένο στην Παρί ο ανίκητος Βλαχοδήμος!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενεργειακή κρίση: Η στρατηγική της κυβέρνησης για εξοικονόμηση ρεύματος – Τα νέα μέτρα και οι ποινές

Την μείωση κατανάλωσης ρεύματος κατά 10% στο Δημόσιο και τον οδοφωτισμό, έχουν ως στόχο να νέα μέτρα της κυβέρνησης που ανακοινώθηκαν χθες.

Όπως επισήμαναν χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, «το ελληνικό δημόσιο οφείλει να αποτελέσει το θετικό παράδειγμα για όλη την κοινωνία. Να πρωταγωνιστήσει στις πρωτοβουλίες για την εξοικονόμηση ενέργειας και να συμβάλει σε δράσεις που θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος».

Για το σκοπό αυτό αναπτύσσονται τρεις βασικές δράσεις:

Πρώτον, άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% το επόμενο διάστημα, αλλά και μέσο – μακροπρόθεσμα μέτρα, με στόχο τη μείωση της τελικής ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας στο δημόσιο τομέα κατά 30% μέχρι το 2030.

Δεύτερον, ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας στις εγκαταστάσεις του δημοσίου μέσα από μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που, ήδη, λειτουργεί.

Και τρίτον, κίνητρα αλλά και αντικίνητρα στους φορείς του δημοσίου για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων ενεργειακής εξοικονόμησης.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο δημόσιο προβλέπονται συγκεκριμένα:

Για τα κτίρια του δημοσίου τομέα: οι δημόσιοι φορείς για το σύνολο των κτιρίων τους πρέπει να ορίσουν άμεσα ενεργειακό υπεύθυνο, κατά προτίμηση με ειδικότητα μηχανικού, σε κάθε κτίριο με σκοπό τον ενεργειακό έλεγχο και την παρακολούθηση της λειτουργίας του συνόλου των δημόσιων και δημοτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων.

Είναι μία υποχρέωση που προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία. Επιβάλλεται ακόμη συντήρηση των κλιματιστικών, των καυστήρων και των κεντρικών μονάδων στα κτίρια του δημοσίου και ρύθμιση των θερμοκρασιών λειτουργίας τους, με ορθολογική χρήση.

Να μη γίνεται άσκοπη χρήση ενέργειας στο χώρο εργασίας και να μην παραβλέπεται η απενεργοποίηση των συστημάτων ψύξης – θέρμανσης σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.

Όταν τελειώνει το ωράριο εργασίας, θα πρέπει οι εργαζόμενοι να μεριμνούν για το κλείσιμο των προσωπικών υπολογιστών, φώτων, συσκευών σε χώρους και ώρες που δεν χρησιμοποιούνται.

Ο ενεργειακός υπεύθυνος του κτιρίου μπορεί να ορίσει σε κάθε χώρο έναν υπάλληλο που θα φεύγει τελευταίος και θα ελέγχει αν όλες οι συσκευές έχουν κλείσει. Προτείνεται, επίσης, ο φυσικός αερισμός του κτιρίου κατά τη διάρκεια της νύχτας τους καλοκαιρινούς μήνες. Ανάλογης σημασίας είναι η τοποθέτηση συστημάτων σκίασης όπου απαιτείται (π.χ. στόρια, κουρτίνες), που θα περιορίσουν την υπερβολική ζέστη που προκαλεί η ακτινοβολία του ήλιου το καλοκαίρι.

Σχετικά με τον οδοφωτισμό πόλεων: προτείνεται η βελτιστοποίηση του χρονοπρογραμματισμού του οδοφωτισμού και του καλλωπιστικού και διακοσμητικού φωτισμού που μπορούν να μειώσουν την ενεργειακή κατανάλωση κατά 35 – 50%.

Σχετικά με τις εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης: στηρίζονται οι προσπάθειες για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των αντλιοστασίων. Για παράδειγμα με την τοποθέτηση inverter, δεδοµένου ότι το 1/3 περίπου των δαπανών τους οφείλεται στη λειτουργία αυτών των συστημάτων.

Σημειώνεται ότι τη επόμενη Δευτέρα, ξεκινάει και η πλατφόρμα για την έναρξη του προγράμματος «ΗΛΕΚΤΡΑ», για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος του δημόσιου τομέα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 640 εκατ. ευρώ και αποσκοπεί στην ενεργειακή αναβάθμιση 2.500.000 τ.μ κτιρίων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Για την καλύτερη εφαρμογή των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο πρόκειται να εφαρμοστούν μια σειρά από κίνητρα και αντικίνητρα:

Πρώτον, για όσο καιρό ένας φορέας δεν εφαρμόζει, τα προβλεπόμενα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, δεν θα αξιολογούνται αιτήματα για ενισχύσεις από το τακτικό και ειδικό αποθεματικό ή και για πρόσθετη χρήση ταμειακών διαθεσίμων φορέων, τόσο για κάλυψη του επιπλέον  ενεργειακού κόστους, όσο και για άλλες έκτακτες δαπάνες, μη αναγκαστικού χαρακτήρα.

Δεύτερον, για τους δήμους η εξοικονόμηση ενέργειας, κατά 10%, αποτελεί δεσμευτικό στόχο ειδικά σε ό,τι αφορά στον οδοφωτισμό. Όπου ο στόχος δεν επιτυγχάνεται, το κράτος δεν θα ενισχύσει οικονομικά τους δήμους για τους λογαριασμούς ενέργειας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπως έκανε στο πρώτο.

Τρίτον, για αξιόλογο αριθμό δημόσιων υπηρεσιών που έχουν κρίσιμες λειτουργίες προβλέπεται από φέτος ένα σύστημα μπόνους προς τους υπαλλήλους τους που επιτυγχάνουν τους στόχους. Θα προστεθεί ο στόχος εξοικονόμησης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10% στις συγκεκριμένες υπηρεσίες, για να θεωρηθεί ότι υλοποιείται πλήρως η στοχοθεσία. Αλλιώς, το μπόνους δεν θα υπάρχει. Το μπόνους λαμβάνουν οι υπάλληλοι, αλλά και οι διοικήσεις των υπηρεσιών.

Τέταρτον, όσες υπηρεσίες πετύχουν 15% στην εξοικονόμηση ενέργειας, δηλαδή 5% παραπάνω του στόχου, θα ενισχυθούν κατά 5% επιπλέον στον προϋπολογισμό τους του επόμενου έτους. Η βασική προϋπόθεση σε σχέση με αυτή τη στοχοθεσία, είναι να μην υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στις πραγματικές ενεργειακές ανάγκες του φορέα.

Ροή Ειδήσεων

07/10/2022 | 00:56

Διάσημοι Bρετανοί καταγγέλλουν την Daily Mail για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις

07/10/2022 | 00:46

Λας Βέγκας: Ένας νεκρός και πέντε τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι έξω από το καζίνο

07/10/2022 | 00:37

Τα ζώδια της Παρασκευής

07/10/2022 | 00:35

Γεώργιος Μαυρομιχάλης: Ο δολοφόνος του Καποδίστρια κήρυξε την εθνική ομόνοια πριν τη δική του εκτέλεση

07/10/2022 | 00:33

O καιρός της Παρασκευής 7 Οκτωβρίου

07/10/2022 | 00:31

Eoρτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου

07/10/2022 | 00:28

Βαρέλι δίχως πάτο για τον Ολυμπιακό η Ευρώπη!

07/10/2022 | 00:24

Έρχεται την Παρασκευή η μεγάλη δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το Thecaller.gr

07/10/2022 | 00:07

7 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Χαμόγελου

06/10/2022 | 23:56

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Ποστάρει από το γυμναστήριο και… ρίχνει το instagram

06/10/2022 | 23:44

Τρως αργά το βράδυ; Δες γιατί δεν είναι καλή συνήθεια

06/10/2022 | 23:36

Απάντηση της ΕΕ στην ενεργειακή κρίση ζήτησε από την Πράγα ο Ντράγκι

06/10/2022 | 23:31

Berlin: Αποκαλύφθηκαν οι χαρακτήρες του prequel του La Casa de Papel

06/10/2022 | 23:18

Αγρίνιο: Συμπλοκή και μηνύσεις μεταξύ μαθητών για την… προεδρία στο 15μελές

06/10/2022 | 23:10

Παναθηναϊκός: Πάλεψε κόντρα στη Ρεάλ αλλά λύγισε στο τέλος στην πρεμιέρα της Euroleague
Ανδρουλάκης στην Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου: Η κυβέρνηση πρέπει να πει γιατί με παρακολουθούσε
Πράγα: Κράτησαν… ασφαλείς αποστάσεις Μητσοτάκης – Ερντογάν στην οικογενειακή φωτογραφία
Λοβέρδος για υπόθεση Novartis: Αισθάνομαι συγκίνηση και υπερηφάνεια γιατί νίκησα
Άδωνις Γεωργιάδης σε ακροατή του ΣΚΑΪ: «Αν θέλεις να μπεις στο αεροπλάνο και να πας να ζήσεις στη Ρουμανία»
Ερντογάν από την Πράγα: «Η Ελλάδα να σταματήσει τις προκλήσεις» – Σκληρή απάντηση Μητσοτάκη
Για «δικαίωση Μητσοτάκη» κάνουν λόγο στο Μαξίμου για το πλαφόν στο φυσικό αέριο από την Ε.Ε.