• Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου
  • 01:27

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ενημερώνει Πρόεδρο Δημοκρατίας και πολιτικούς αρχηγούς το Σαββατοκύριακο ο Τσίπρας για το Σκοπιανό

Εξελίξεις στο θέμα του Μακεδονικού, καθώς μια μέρα μετά τις δια ζώσης επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και τη λύση που διαφαίνεται στον ορίζοντα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει την πολιτειακή ηγεσία της χώρας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς για το Σκοπιανό το Σαββατοκύριακο.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι Τσίπρας και Ζάεφ έχουν διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης και ότι από τις πολύωρες συνομιλίες που είχαν στην Σόφια κατέληξαν στο ότι, εφόσον δεν υπάρξουν αρνητικά απρόοπτα, θα συναντηθούν εκ νέου -στην τριεθνή ορεινή λιμνιαία περιοχή των Πρεσπών αυτήν την φορά- για να δώσουν τα χέρια και να θέσουν τέλος στις 25ετείς άκαρπες διαπραγματεύσεις.

Παρότι ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να μην «προαναγγείλει» με τις χθεσινές δηλώσεις του την ... συμφωνία στον ορίζοντα, εντούτοις ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος δείχνοντας ότι είναι έτοιμος να κάνει το βήμα που ζητά η Αθήνα για το erga omnes, δηλαδή σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και συνταγματική αλλαγή που θα κατοχυρώνει την ισχύ της μέσα στον χρόνο.

Είναι ενδιαφέρον ότι και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ – στην χώρα του οποίου φιλοξενήθηκε η κρίσιμη συνάντηση των κ.κ. Τσίπρα και Ζάεφ- αποκάλυψε με τις δηλώσεις του την πρόοδο που έχει σημειωθεί και την προ των πυλών ανακοίνωση της συμφωνίας.

Send this to a friend