Αθήνα

17 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Λευτέρης Γκιωνάκης: «Έφτασα στο σημείο να πίνω τρία γραμμάρια κοκαΐνη τη μέρα – Είμαι ένα χρόνο καθαρός»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένωση Κεντρώων: Γιατί άνοιξε η πόρτα της εξόδου – Το παρασκήνιο, οι αποχωρήσεις, οι «μετεγγραφές» και η επόμενη μέρα

Το φάσμα της διάλυσης αντιμετωπίζει η κοινοβουλευτική ομάδα της Ένωσης Κεντρώων

Το φάσμα της διάλυσης αντιμετωπίζει η κοινοβουλευτική ομάδα της Ένωσης Κεντρώων, με την Τετάρτη να είναι πολύ κρίσιμη για τις εξελίξεις.

Ενώ λοιπόν όλα έδειχναν μέχρι σήμερα ότι η προσωπική αντιπαράθεση ανάμεσα στον Γιάννη Σαρίδη και τον Δημήτρη Καβαδέλλα, ύστερα από το επεισόδιο που συνέβη με πρωταγωνιστή τον δεύτερο στη ΔΕΘ, επειδή δεν του επετράπη η είσοδος χωρίς εισιτήριο, θα οδηγούσε στην ανεξαρτητοποίηση του πρώτου, την πρόθεσή του να γίνει ανεξάρτητος βουλευτής εξεδήλωσε ο Αριστείδης Φωκάς.

Ο ίδιος είπε πως πρόκειται να προχωρήσει αύριο στην ανεξαρτητοποίησή του, επικαλούμενος την έλλειψη επικοινωνίας με την ηγεσία του κόμματος.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Εάν, όμως, ανεξαρτητοποιηθούν ταυτόχρονα Σαρίδης-Φωκάς, η Ένωση Κεντρώων θα παραμείνει με τέσσερις βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της, Βασίλη Λεβέντη (Μάριος Γεωργιάδης, Αναστάσιος Μεγαλομύστακας και ο κ. Καβαδέλλας). Αυτό σημαίνει πως, με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, δεν θα θεωρείται κοινοβουλευτική ομάδα, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τα προνόμια που χάνει εντός του Κοινοβουλίου (π.χ. ο κ. Λεβέντης δεν θα μπορεί να λάβει το λόγο στις συζητήσεις των αρχηγών, δεν θα έχει η Ένωση Κεντρώων γραφεία στη Βουλή κτλ.). Εξέλιξη που δεν έχει συμβεί ποτέ ως σήμερα στα μεταπολιτευτικά χρονικά, ενώ αντιθέτως στην προηγούμενη Βουλή συνέβη το αντίθετο, με τους ανεξάρτητους βουλευτές να συμφωνούν τότε στη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τα προνόμια του Κανονισμού.

Ο κ. Λεβέντης, από την πλευρά του, κάνει λόγο για σχέδιο άλωσης της Ένωσης Κεντρώων από τους αντιπάλους της, ωστόσο δηλώνει ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να διαλυθεί. Το μεσημέρι πάντως έγινε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, η οποία ήταν θυελλώδης, καθώς από αυτήν αποχώρησαν οι δύο προς ανεξαρτητοποίηση βουλευτές. Ειδικά ο κ. Σαρίδης, από τον οποίο ζητήθηκε να παραδώσει τη βουλευτική έδρα – δηλαδή να παραιτηθεί αντί να ανεξαρτητοποιηθεί – αρνήθηκε να πράξει κάτι τέτοιο, ενώ ο κ. Φωκάς είναι γίνει γνωστός στο πανελλήνιο όταν συμμετείχε σε συγκέντρωση οπαδών του ΠΑΟΚ και φώναζε υβριστικά συνθήματα κατά της Βουλής, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί αργότερα να ζητήσει συγγνώμη για την πράξη του και να μην του επιβληθούν κυρώσεις από την Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής. Για τον κ. Φωκά λέγεται ότι έχει μιλήσει με τη ΝΔ, ωστόσο η πληροφορία αυτή δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται από την πλευρά της οδού Πειραιώς.

[inline_article order=”1″]

Για το ζήτημα εκδόθηκε και ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται πως «η Ένωση Κεντρώων δεν κινδυνεύει, ο λαός να είναι ήσυχος, σύντομα τη λύση θα τη δώσουν οι εκλογές και θα πρόκειται για μια μεγάλη νέα νίκη της Ένωσης Κεντρώων». Ωστόσο, σε αυτήν γίνεται ρητή αναφορά σε «διαφορές απόψεων» που εκφράστηκαν στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και ότι ο κ. Λεβέντης «έδωσε σε όλες τις πλευρές περιθώριο προσέγγισης και λογικής».

Σενάρια διάλυσης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ένωσης Κεντρώων είχαν ακουστεί ξανά τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν μεταπήδησε από αυτήν στον ΣΥΡΙΖΑ η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου. Στελέχη της Κουμουνδούρου εξέφρασαν τότε την εκτίμηση ότι οι βουλευτές του κ. Λεβέντη «κοιτάζουν» είτε προς την πλευρά της ΝΔ είτε προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας μάλιστα ότι κάποιοι μπορεί ν’ ακολουθήσουν το παράδειγμα της κυρίας Μεγαλοοικονόμου και να συμβάλλουν στην ενίσχυση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή. Ή, έστω, να συμπεριληφθούν στην πλειοψηφία που θα στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Πάντως, από την κοινοβουλευτική ομάδα της Ένωσης Κεντρώων που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές του 2015 έχουν μεταπηδήσει βουλευτές και στη ΝΔ (Γιώργος Κατσιαντώνης) και στο Κίνημα Αλλαγής (Γεώργιος-Δημήτριος Καρράς), εκτός δηλαδή της κυρίας Μεγαλοοικονόμου που προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσκόπηση GPO: Ποια η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ – Ποιοι είναι οι δημοφιλέστεροι υπουργοί
Η… «γαλάζια» ντρίπλα αιφνιδιασμού με την ψήφο των αποδήμων – Γιατί μιλούν για «κωλοτούμπες» του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση και ΝΔ
Γεννηματά: Αισθάνομαι ότι στο κόμμα μου με αγαπούν – Θεμιτές οι προσωπικές φιλοδοξίες
Προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Οικονομία: Κούρεμα ιδιωτικού χρέους, ρευστότητα και προστασία της πρώτης κατοικίας
O Aλέξης Τσίπρας παρουσίασε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για επανεκκίνηση της οικονομίας
Πελώνη: Μέσα στην εβδομάδα η διάθεση των self test στους εργαζομένους