Αθήνα

15 oC

αίθριος καιρός

Εντάσεις σε Σκόπια και Αθήνα για τη συμφωνία για το όνομα

-Πέμπτη η Παρασκευή η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

-Αλέξης Τσίπρας καλεί τους βουλευτές των ΑΝΕΛ να μην θέσουν σε κίνδυνο την πορεία της χώρας

-ΚΙΝΑΛ ναι μεν αλλά …

Μπορεί στα Σκόπια πρόεδρος και πρωθυπουργός να βρίσκονται σε πλήρη αντιπαράθεση και να “σφάζονται” μεταξύ τους καθώς διαφωνούν ριζικά και η χώρα να βρίσκεται σε πολιτική κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες, στην Αθήνα η αντιπαράθεση για το όνομα της γειτονικής χώρας ( Severna Macedonia ) βόρεια Μακεδονία, μπορεί να έχει περιοριστεί μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης κατά τα πρότυπα που γίνεται συνήθως αυτή η αντιπαράθεση, ωστόσο όμως ξώφαλτσα, δημιουργήθηκε κόντρα από τα όσα ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο τον οποίο κατηγόρησε ότι συμπλέει με τον κ. Τσίπρα προκαλώντας έτσι την αντίδραση του μεγάρου Μαξίμου.

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Έτσι λοιπόν το θέμα του ονόματος προκαλεί εντάσεις και στις δυο χώρες που δεν θέλουν να κάνουν πίσω στα εθνικά τους θέματα, ενώ την ίδια ώρα παμμακεδονικά σωματεία ετοιμάζουν δυναμικές εκδηλώσεις σε Αθήνα και στις Πρέσπες κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο και στο όνομα που επελέγη αλλά και στην συμφωνία την ίδια.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δια του κ. Μητσοτάκη αναδεικνύει στο έπακρο το θέμα του ονόματος και αναμένεται να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης και όχι κατά του υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά , μόλις ολοκληρωθεί η ψηφοφορία στη βουλή για τα προσπαθούμενα μέτρα που προβλέπονται στο νομοσχέδιο ή το αργότερο την Παρασκευή το πρωί. Στόχος είναι όπως αναφέρουν συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναδειχθεί η διαφορά στις θέσεις ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο. “Δεν υπάρχει στήριξη της κυβέρνησης αλά κάρτ”, αναφέρουν στην οδό Πειραιώς. Και για αυτό θέλουν να αναδείξουν την απόφαση του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού άμυνας που διαφωνεί με τη συμφωνία για τα Σκόπια που έκλεισε ο κ. Τσίπρας , αναγκάζοντας τους βουλευτές του να την καταψηφίσουν κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής που πρόκειται να καταθέσουν.

Ενδεικτικό πάντως των προθέσεων της ΝΔ ειναι τα όσα ανέφερε η κ. Μαρία Σπυράκη στο ΑΠΕ: «Η ΝΔ θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα κοινοβουλευτικά μέσα προκειμένου να αναδειχθεί ότι ο κ.Τσίπρας δεν έχει πολιτική εντολή για να υπογράψει αυτή την κακή συμφωνία για την Ελλάδα» δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, ευρωβουλευτής, Μαρία Σπυράκη, αναφερόμενη στη συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ.«Η ΝΔ έκανε σαφές εξαρχής ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησής του, ώστε να υπογράψει με τον κ.Ζάεφ στις Πρέσπες, τη συμφωνία» είπε η κ. Σπυράκη και πρόσθεσε:«Η ΝΔ ζήτησε από την κυβέρνηση να έχει εντολή της Βουλής ο κ. Τσίπρας προκειμένου να υπογράψει τη συμφωνία. Η κυβέρνηση αρνείται την ψηφοφορία.Η ΝΔ θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα κοινοβουλευτικά μέσα προκειμένου να αναδειχθεί ότι ο κ.Τσίπρας δεν έχει πολιτική εντολή για να υπογράψει αυτή την κακή συμφωνία για την Ελλάδα».

Την ίδια ώρα ο κ. Τσίπρας μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την στάση των ΑΝΕΛ . Χαρακτήρισε έντιμη την στάση του Πάνου Καμμένου, είπε ότι η συνεννόηση για την προγραμματική σύγκλιση δεν αφορούσε το Σκοπιανό και κάλεσε τους βουλευτές των ΑΝΕΛ να μην θέσουν σε κίνδυνο τη χώρα με τη στάση τους.

Στην άλλη πλευρά του λόφου της αντιπολίτευσης , δεν κρύβουν ότι έχουν προβλήματα καθώς το σκοπιανό στο ΚΙΝΑΛ έχει δημιουργήσει εσωτερικές διενέξεις δεδομένου ότι ποτάμι, ΔΗΜΑΡ και ΚΙΔΗΣΟ τάχθηκαν υπέρ της λύσης καλοβλέποντας τη συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση με τα Σκόπια. Για όλα αυτά τα ανοικτά μέτωπα η Φώφη Γεννηματά, φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει χωρίς συμβιβασμούς, οπότε και τα άλλα μέρη θα χρειαστεί να πάρουν τις αποφάσεις τους ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η συνοχή της δημοκρατικής συμπαράταξης.

Για το λόγο αυτό και αφού πρώτα έλαβαν το κείμενο της συμφωνίας απο την κυβέρνηση το οποίο μελέτησαν απο το ΚΙΝΑΛ στελέχη που διαθέτουν μεγάλη εμπειρία και γνώση περι της διπλωματικής γλώσσας όπως ο κ. Ιωακειμίδης, και οι κ.κ. Κακλίκης, Μειμάρογλου και η κ. Οντίν Λιναρδάτου απο το ποτάμι που παρακολουθεί τα διεθνή , ενημέρωσαν τα στελέχη του Π.Σ τα οποία υπο την προεδρία της κυρίας Φώφης Γεννηματά συνεδρίασαν εκ νέου προκειμένου να καθορίσουν τη “ γραμμή” που θα κρατήσουν στη συζήτηση στη βουλή και κατά επέκταση γενικότερα απο τώρα και στο εξής.

Send this to a friend