Αθήνα

 

7 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

2
Κακοκαιρία: Σε ποιους δρόμους υπάρχουν προβλήματα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έντονο παρασκήνιο και μεγάλο «παζάρι» για το ελληνικό χρέος! Ρυθμιστικός παράγοντας το ΔΝΤ

Έχει γίνει σαφές από όλες τις πλευρές, πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα δίχως ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων

Έχει γίνει σαφές από όλες τις πλευρές, πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα δίχως ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και χωρίς ελάφρυνση του χρέους.

«Το ΔΝΤ είναι ανοικτό να συζητήσει τη συμμετοχή του στο νέο Πρόγραμμα για την Ελλάδα, εφόσον ληφθούν υπόψη οι όροι του, όπως η ανάγκη της αναδιάρθρωσης του χρέους», δηλώνει ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις «κόβοντας» την κουβέντα σε όσους θεωρούν ότι θα μπορούσαν να φέρουν την Κριστιν Λαγκάρντ προ τετελεσμένων.

Η ίδια η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ έχει θέσει επανειλημμένα τους όρους της και προς τις Βρυξέλλες και προς το Βερολίνο, κάνοντας λόγο για ισχυρές μεταρρυθμίσεις και βιώσιμο χρέος. Το τελευταίο διάστημα η επικοινωνία του Ταμείου με την Αθήνα έχει αποκατασταθεί πλήρως και η συνεργασία των τεχνικών κλιμακίων με τους αρμόδιους υπουργούς και τεχνοκράτες της κυβέρνησης είναι καλή. Όπως εξηγεί όμως ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ και δεξί χέρι της κας Λαγκάρντ:  «Το Ταμείο είναι πλήρως δεσμευμένο στις συζητήσεις πολιτικής στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Συζητήσαμε με την κυβέρνηση θέματα σχετικά με την εφαρμογή των πολιτικών. Η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων είναι φιλόδοξη».

Όπως κάνουν όμως και οι τεχνοκράτες του EuroWorking, έτσι και οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ στέλνουν το «μπαλάκι» στην Αθήνα.  «Η επανέναρξη και η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα εξαρτηθεί από τις κυβερνητικές πολιτικές και την εφαρμογή τους», τονίζει ο κ.Ράις.

Ο «σκληρός» κύριος Σόιμπλε

Σε σκληρή γραμμή ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε  πιέζει την Ελλάδα να συμμορφωθεί πλήρως με τους όρους του προγράμματος διάσωσης,  τονίζοντας μέσω του εκπροσώπου του Μάρτιν Γιέγκερ, ότι η Αθήνα εξακολουθεί να έχει πολλή δουλειά να κάνει προκειμένου να καλύψει ορισμένα κενά, ώστε να λάβει την επόμενη δόση.  «Βεβαίως η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει το μνημόνιο», σημειώνει ο κ. Γιέγκερ, προσθέτοντας ότι «η τρόικα εξετάζει αυτή τη στιγμή κατά πόσο η ελληνική πλευρά έχει εκπληρώσει τους όρους που είναι απαραίτητο για να καταβληθούν τα επόμενα 2 δισ. ευρώ. Εξακολουθούν να υπάρχουν υπολογίσιμα κενά που πρέπει να κλείσουν».

Η θέση της Γερμανίας είναι ξεκάθαρη: «Η ελληνική κυβέρνηση έκανε τον Ιούλιο μια σαφή συμφωνία με τους εταίρους της. Αυτή η συμφωνία περιλαμβάνει ήδη πολλή ευελιξία – ήμασταν πολύ γενναιόδωροι με την Ελλάδα. Και δεν υπάρχει τώρα απολύτως κανένας λόγος να παρεκκλίνουμε από αυτό. Το καλοκαίρι συζητήσαμε για το αν θα έπρεπε οι Έλληνες να κάνουν ακόμη περισσότερα. Τότε είπαμε, όχι, αφήνουμε τώρα έτσι το Μνημόνιο και δεν θα ζητηθεί από την Ελλάδα τίποτα πέρα από αυτό. Αυτό σημαίνει όμως και από την άλλη πλευρά ότι οι Έλληνες αυτονοήτως πρέπει τώρα να εκπληρώσουν το Μνημόνιο. Δεν μπορούμε εδώ να κάνουμε εκπτώσεις», παρατηρεί ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

[adsense]

Σκληρή είναι και η γραμμή Σόιμπλε στο ενδεχόμενο χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για χώρες που επιβαρύνονται περισσότερο λόγω του προσφυγικού. «Δεν θεωρούμε απαραίτητο να αλλάξουμε το Σύμφωνο», δηλώνει ο Σόιμπλε. Σύμφωνα με τη γερμανική πλευρά, άλλωστε, «το Σύμφωνο περιέχει ήδη σήμερα δυνατότητες να προσεγγίσουμε τα πράγματα κατά περίπτωση με μεγαλύτερη ευελιξία». Όπως αναφέρεται, υπάρχει για κάθε κράτος – μέλος της Ευρωζώνης μια διαδικασία προϋπολογισμού, όπου η κάθε χώρα συζητά πολύ στενά με την Επιτροπή τα θέματά της και την κατάστασή της. «Σε αυτές τις συζητήσεις παίζουν ρόλο και περισσότερα στοιχεία», παρατηρεί η γερμανική πλευρά. «Και βεβαίως μπορούν κατά περίπτωση να ληφθούν υπόψη και επιβαρύνσεις λόγω της προσφυγικής κρίσης».

Spiegel: «Οι Ευρωπαίοι δελεάζουν το ΔΝΤ με διαφορετικό υπολογισμό του ελληνικού χρέους»

Την ίδια στιγμή, σε δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, με τίτλο «Οι Ευρωπαίοι δελεάζουν το ΔΝΤ» αναφέρει, πως οι Ευρωπαίοι προκειμένου να διασφαλίσουν τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης κάνουν σκέψεις για διαφορετικό υπολογισμό της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

«Αποφασιστικής σημασίας θα είναι στο μέλλον η λεγόμενη μικτή ανάγκη χρηματοδότησης της Ελλάδας, δηλαδή η σχέση μεταξύ της καταβολής των τόκων και της αποπληρωμής χρέους και της οικονομικής ισχύος της χώρας. Επειδή οι δανειακοί όροι για ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι πολύ συμφέροντες, το αποτέλεσμα είναι έτσι πιο θετικό – και μια άφεση χρέους μη απαραίτητη», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό και υπενθυμίζει ότι εδώ και πολύ καιρό, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει συνδέσει την περαιτέρω συμμετοχή με την ελάφρυνση μέρους του ελληνικού χρέους.

«Ένα τέτοιο “κούρεμα” χρέους όμως απορρίπτεται από την πλειοψηφία των Ευρωπαίων. Το γοητευτικό στοιχείο αυτής της ιδέας είναι ότι το ΔΝΤ, σε έγγραφό του, έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι αυτή μέθοδος υπολογισμού θα μπορούσε να έχει νόημα στην περίπτωση της Ελλάδας», συμπληρώνει το περιοδικό.

Ροή Ειδήσεων

27/01/2023 | 00:55

Χρήστος Σταϊκούρας: «Καλοδεχούμενη η συζήτηση, όχι για να συγκρουστούμε αλλά για να συγκριθούμε»

27/01/2023 | 00:50

Γιώργος Χρυσοστόμου: Έπινα κάθε μέρα και γινόμουν εύφλεκτος

27/01/2023 | 00:41

Ε. Αχτσιόγλου: «Όσα είπε ο κ. Βορίδης εκθέτουν ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση»
5790229

27/01/2023 | 00:27

Σαρωτικός στο δεύτερο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός ισοπέδωσε στο ΟΑΚΑ τη Ζάλγκιρις

27/01/2023 | 00:22

Ξαφνιάζει ο Στρατής Χατζησταματίου: «Δεν έχει νόημα να συνεχίσει ο Σασμός για τρίτη χρονιά επειδή έχει επιτυχία»

27/01/2023 | 00:18

27 Iανουαρίου: Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος

27/01/2023 | 00:14

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή

27/01/2023 | 00:09

Τα ζώδια της Παρασκευής 27 Ιανουαρίου

27/01/2023 | 00:05

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ: Ο αιώνιος μύθος της κλασικής μουσικής
kairos kakokairia

27/01/2023 | 00:01

Συνεχίζεται η κακοκαιρία: Πώς θα κινηθεί την Παρασκευή, ποιες περιοχές θα έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα

26/01/2023 | 23:53

Θεσσαλονίκη: Νέα ληστεία σε ψιλικατζίδικο – Απείλησαν με μαχαίρι τον υπάλληλο

26/01/2023 | 23:42

Περιστέρι: Και πάλι υποψήφιος με τον δήμαρχο Παχατουρίδη ο Γιώργος Τσαλίκης
tilefoniki apati

26/01/2023 | 23:28

Πάτρα: Νέα απάτη σε βάρος ηλικιωμένης – Πως την έπεισαν να βάλει 20.000 ευρώ σε κάδο

26/01/2023 | 23:22

Στα χέρια της ΕΛΑΣ οι διαρρήκτες που είχαν ρημάξει τον Ωρωπό

26/01/2023 | 23:04

ΕΕ: Επιστολή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το μεταναστευτικό εν όψει της Συνόδου Κορυφής
8
Δημοσκόπηση MRB: 30,2% συγκεντρώνει η ΝΔ, 24,3% ο ΣΥΡΙΖΑ και 10,5% το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Πρόταση δυσπιστίας: Μυρίζει μπαρούτι η Βουλή – Η στρατηγική της κυβέρνησης
Πιερρακάκης σε Ραγκούση: Αστείο να λέγεται ότι το κράτος στέλνει μολυσμένα SMS στους πολίτες
Ο Ραγκούσης ζητά εξηγήσεις από Πιερρακάκη: Κινητό πολίτη μολύνθηκε με Predator μέσω sms για εμβόλιο
230126113257
Πρόταση δυσπιστίας- Πιερρακάκης σε ΣΥΡΙΖΑ: Προσοχή, γιατί η λάσπη στον ανεμιστήρα μπορεί να γυρίσει σε αυτούς που την εκτοξεύουν – Live η συζήτηση
Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής για Χρήστο Ράμμο: Κανένας δεν εμφανίζεται στη Βουλή αυτόκλητος