Αθήνα

8 oC

αραιές νεφώσεις

Επιχείρηση για την κοινή κάθοδο με τους σοσιαλδημοκράτες στις ευρωεκλογές- Ποιο πρόσωπο πρότεινε ο Tσίπρας για επικεφαλής του προοδευτικού μετώπου

Στους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τους Σοσιαλδημοκράτες της Ευρώπης, στηρίζοντας την επιχείρηση αναζήτησης του προσώπου που θα μπορούσε να τεθεί επικεφαλής ενός ευρύτερου προοδευτικού μετώπου στις προσεχείς ευρωεκλογές, φαίνεται ότι επενδύει ο Αλέξης Τσίπρας την στιγμή που η Αθήνα διεκδικεί το “πράσινο φως” για την μη περικοπή των συντάξεων από κορυφαίους παίκτες του Eurogroup, όπως ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς.

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Μέσα στο ίδιο 24ωρο και κατά τις χθεσινές συναντήσεις τους, ο πρωθυπουργός και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσπάθησαν να πείσουν την οικογένεια των ευρωσοσιαλδημοκρατών για την ανάγκη ακύρωσης του ψηφισμένου μέτρου- ενώ ο πρωθυπουργός συμμετείχε στην ευρύτερη συζήτηση της Προσυνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος με βασικό θέμα την προετοιμασία των προοδευτικών δυνάμεων εν όψει των ευρωεκλογών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES, στην οποία συμμετέχει ως γνωστόν ως παρατηρητής ανέπτυξε το σχέδιο για την συμμαχία των σοσιαλδημοκρατών, της αριστεράς και των Οικολόγων για την κάθοδο στις ευρωεκλογές και καταλήγοντας τόνισε μεταξύ άλλων:

“Προτεραιότητα έχει το πολιτικό πρόγραμμα - και όχι το πρόσωπο - η επιλογή του οποίου, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να μπορεί να εκφράσει το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης”.

Νωρίτερα ωστόσο ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, την πορεία του οποίου παρακολουθούν προσεκτικά τα τελευταία χρόνια οι Ευρωπαίοι, ανέλυσε την κατά την άποψή τους κατάσταση που επικρατεί σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο αυτήν την στιγμή στην Ευρώπη και έκανε λόγο για την ανάγκη προώθησης περισσότερων κοινωνικών πολιτικών εναντίον της λιτότητας και της ανεργίας. Όπως υπογραμμίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε απευθυνόμενος στου ευρωσοσιαλδημοκράτες ότι:

“Το βασικό μας μέτωπο πρέπει να είναι απέναντι στον ακροδεξιό λαϊκισμό, στον εθνικισμό και το ρατσισμό που απειλεί την ίδια την Ευρώπη”. Και συμπλήρωσε με αναφορές- έμμεσες πλην σαφέστατες αιχμές κατά της Νέας Δημοκρατίας και συγγενικών κομμάτων στην Ευρώπη ότι: “Ωστόσο πρόβλημα δεν είναι μόνο η άνοδος της Ακροδεξιάς αλλά και η ενσωμάτωση βασικών στοιχείων της Ακροδεξιάς ατζέντας, ιδιαίτερα για το μεταναστευτικό και την ασφάλεια, στην πολιτική ατζέντα παραδοσιακών συντηρητικών δυνάμεων. Το βλέπουμε σε πολλές χώρες, στην Ελλάδα ιδιαίτερα αυτή η ενσωμάτωση είναι πλήρης”.

Η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ήταν ξεκάθαρη- έμπειρα στελέχη δε προβλέπουν ότι οι κυκλωτικές κινήσεις του προς τους σοσιαλιστές, θα συνεχιστούν και εντός της Ελλάδας με πιέσεις και προς το Κίνημα Αλλαγής να επανεξετάσει την στάση του.

“Χρειαζόμαστε διπλό μέτωπο ενάντια στην Ακροδεξιά,  το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, αλλά και το νεοφιλελευθερισμό και τη λιτότητα που τους τροφοδοτεί. Και για το λόγο αυτό, πρέπει να συγκροτήσουμε την ευρύτερη δυνατή, προοδευτική συμμαχία στην Ευρώπη, ανάμεσα στην Αριστερά, τη σοσιαλδημοκρατία, την οικολογία. Γιαυτό, αυτή το φορά, για τις προοδευτικές δυνάμεις αλλά και για το ΕΣΚ θα πρέπει να είναι πλήρως διακριτό, στο πρόγραμμα, αλλά και στις επιλογές στην πράξη, η διαφοροποίηση από την ευρωπαϊκή δεξιά”, διευκρίνισε με νόημα ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος βέβαια και στους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες οι οποίοι αποτελούν βασικό πυλώνα του μεγάλου συνασπισμού με το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ στην χώρα τους. Αντιθέτως βέβαια σε δύο μεσογειακές χώρες, στην Ισπανία και την Πορτογαλία, οι πρωθυπουργοί οι κ.κ. Πέδρο Σάντσεθ και Αντόνιο Κόστα προέρχονται από την οικογένεια των ευρωσοσιαλδημοκρατών αλλά έχουν γέφυρες συνεννόησης και συνεργασίας αντίστοιχα με την Αριστερά.

Ο κ. Τσακαλώτος εν τω μεταξύ χθες επισκέφτηκε τη γερμανική πρωτεύουσα για να συμμετάσχει σε συνάντηση του δικτύου ομολόγων του από χώρες της ΕΕ, προσκεκλημένων από τους ευρωπαίους σοσιαλιστές (PES Ecofin Ministerial Network) . Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τον γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς, αλλά και τον επίσης παρόντα Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί για την γενική πορεία της χώρας μετά την έξοδό της από τα μνημόνια, τους διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και έθεσε θέμα συντάξεων αναφέροντας ότι από του χρόνου και τα επόμενα χρόνια υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, πέραν του στόχου του 3,5%, που θα μπορούσε να δικαιολογήσει λήψη μέτρων για να ανακουφιστούν από το 2019 οι συνταξιούχοι με την αναστολή ή και κατάργηση του μέτρου μείωσης των συντάξεων. Έδωσε έμφαση δηλαδή στο ότι με βάση τον δημοσιονομικό χώρο που έχει διαμορφωθεί για τα επόμενα έτη θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα περιθώρια πχ για να μην κοπούν περαιτέρω οι συντάξεις, χωρίς να κινδυνεύσει η δημοσιονομική αξιοπιστία της χώρας.

Send this to a friend