Αθήνα

 

23 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

kokkalis 280324
Τα λόγια αγάπης του Πέτρου Κόκκαλη για τη Δήμητρα Ματσούκα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η “επόμενη μέρα” για ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι! Συνεδριάζουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων

Στη Βουλή θα συνεδριάσει το απόγευμα η Κ.Ο. του Ποταμιού, ενώ στο ξενοδοχείο Κάραβελ (στις 15.00) θα βρεθεί η Κ.Ο. και στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ- Κινήσεων Πολιτών).

Μετά τη χθεσινή “καταιγίδα” και το “ψυχροπολεμικό” κλίμα, που επικράτησε με ανταλλαγή “αιχμηρών” ανακοινώσεων, συνεδριάζουν σήμερα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Αναλυτικά το χρονικό της σύγκρουσης

Γεννηματά: «Η κεντροαριστερά για να προχωρήσει χρειάζεται πίστη και μπέσα…»

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά τοποθετήθηκε σήμερα δημόσια στον Real FM, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η κεντροαριστερά χρειάζεται μπέσα και πίστη στο εγχείρημα, εδώ τελειώνει αυτή η κατάσταση, προχωράμε με αυτούς που θέλουν και μπορούν. Δώσαμε χρόνο στο Ποτάμι να αποφασίσει που ανήκει, αν ανήκει στην κεντροαριστερά ή έχει άλλες επιδιώξεις και φαίνεται πως η ηγεσία του δε θέλει».

Η κα Γεννηματά επισήμανε, πως πήρε η ίδια προ καιρού την πρωτοβουλία για συνένωση των όμορων χώρων καθώς «στην κοινωνία υπάρχει δίψα και προσδοκία να ξαναγεννηθεί αυτή η παράταξη και περιμένουν έργο χειροπιαστό».

«Είναι φανερό ότι πίσω από τις καθυστερήσεις υπάρχουν σκοπιμότητες, κάπου αλλού θέλουν να πάνε. Είναι προφανές ότι κατευθύνονται να γίνουν συμπλήρωμα. Εμείς δε θέλουμε να γίνουμε συμπλήρωμα ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της ΝΔ» συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που του ζητηθεί να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας, διευκρίνισε πως: «τα δύο πρώτα κόμματα των επόμενων εκλογών πρέπει να συνεργαστούν.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πρέπει να δημιουργήσουν μια ισχυρή κυβέρνηση. Σε μια τέτοια κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ θα βάλει πλάτη… ανίσχυρες κυβερνήσεις με ένα μικρό συμπλήρωμα ως δεκανίκι έχει αποδειχθεί ότι δεν λειτουργούν».

Ποτάμι: «Η Γεννηματά κληρονόμησε το ΠΑΣΟΚ, δεν θα κληρονομήσει και το Ποτάμι- Θέλουν συνεργασία με τον… καλό ΣΥΡΙΖΑ»

Η απάντηση ήρθε από τον Γραμματέα Οργανωτικού του κόμματος Παντελή Αβραμίδη.

«Για να μην παραφρονήσουμε εντελώς! Το Ποτάμι χθες επανέλαβε δημόσια και με ξεκάθαρο τρόπο «ναι! πάμε για ένα νέο Κίνημα», αναφέρει ο ίδιος μετά τα όσα είπε η κα Γεννηματάπως»η κεντροαριστερά για να προχωρήσει χρειάζεται πίστη και μπέσα».

«Κληρονόμησε το ΠΑΣΟΚ, πίστεψε ότι μπορεί να κληρονομήσει και το Ποτάμι. Βολεύεται στην ασφάλεια των μηχανισμών της και δεν θέλει μια ανοιχτή αναμέτρηση στην κοινωνία», αναφέρει ο ίδιος και τονίζει: «Η κυρία Γεννηματά και κάποιοι σύμβουλοί της – κόντρα στη διάθεση των περισσότερων στελεχών του ΠΑΣΟΚ – προσδοκούν συνεργασίες με τον «καλό ΣΥΡΙΖΑ»».

Αναλυτικά η απάντηση του Ποταμιού στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ:

«Για να μην παραφρονήσουμε εντελώς! Το Ποτάμι χθες επανέλαβε δημόσια και με ξεκάθαρο τρόπο «ναι! πάμε για ένα νέο Κίνημα».

Όχι με στημένες κάλπες, όχι με σημαδεμένα χαρτιά αλλά με ανοιχτές διαδικασίες. Και επειδή η κυρία Γεννηματά αρέσκεται στις αναβολές, προτείναμε να ξεκινήσει η διαδικασία με κοινή συνέντευξη τύπου την εβδομάδα 19 με 24 Σεπτεμβρίου. Τι πιο σαφές; Προφανώς όμως η κυρία Γεννηματά άλλα ονειρευόταν. Κληρονόμησε το ΠΑΣΟΚ, πίστεψε ότι μπορεί να κληρονομήσει και το Ποτάμι. Βολεύεται στην ασφάλεια των μηχανισμών της και δεν θέλει μια ανοιχτή αναμέτρηση στην κοινωνία. Με πολλούς υποψηφίους, νέα πρόσωπα και πολιτική αντιπαράθεση.

Μια ανοιχτή διαδικασία σαν και αυτή που προτείνει το Ποτάμι, θα είναι το έναυσμα για να επιστρέψουν στη δράση δυνάμεις που δεν ήθελαν και δεν θέλουν τον παλαιοκομματισμό και τη μιζέρια.

Όπως φάνηκε και από την αρχική αμφίσημη συμπεριφορά της στον εκλογικό νόμο και με τις κατά καιρούς δηλώσεις της, η κυρία Γεννηματά και κάποιοι σύμβουλοί της – κόντρα στη διάθεση των περισσότερων στελεχών του ΠΑΣΟΚ – προσδοκούν συνεργασίες με τον «καλό ΣΥΡΙΖΑ». Και ενοχλήθηκαν που στην ανοιχτή επιστολή μας ήμασταν ξεκάθαροι. Το νέο Κίνημα πρέπει να κινηθεί μακριά από συντηρητικούς και λαϊκιστές. Η κυβερνητική συνεργασία με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είναι επιλογή για τους πολίτες που πιστεύουν στον προοδευτικό εκσυγχρονισμό και τις μεταρρυθμίσεις. Όμως όλα αυτά και άλλα πολλά μπορούν να συζητηθούν στην «προεκλογική περίοδο» για την εκλογή του νέου αρχηγού και να αποφασιστούν από το συνέδριο που θα συγκληθεί. Όσοι τορπιλίζουν τον διάλογο στην τελική του φάση, απογοητεύουν τον προοδευτικό κόσμο. Παρ’ όλα αυτά εμείς θα επιμείνουμε. Οι 11 προτάσεις για τη σύσταση του νέου Κινήματος παραμένουν στο τραπέζι».

Τι είχε προηγηθεί

Η «θύελλα» βέβαια ξέσπασε χθες μετά τις επιστολές! Αργά το απόγευμα καυστικό ήταν το πρώτο σχόλιο κύκλων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά “δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι φόβοι μας οτι πίσω από τις κωλυσιεργίες , τη διγλωσσία , την υπαναχώρηση υπάρχουν σκοπιμότητες. Δυστυχώς, την ώρα που ο ελληνικός λαός ψάχνει ισχυρή πρόταση , το ΠΟΤΑΜΙ δεν υποστηρίζει την λογική του αυτόνομου φορέα”.

Tην αντιπαράθεση «έκανε πιο χοντρή» αμέσως μετά το Ποτάμι

Με ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου της Σεβαστουπόλεως σημειώνει: «Από ότι φαίνεται κάποιοι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ φοβούνται τις καθαρές διαδικασίες και τη διαφάνεια. Τα στελέχη όμως του χώρου και οι πολίτες που θέλουν ένα νέο Κίνημα σε γερές βάσεις δεν θα κάνουν πίσω».

Νωρίτερα είχαν δοθεί στη δημοσιότητα οι επιστολές με τις προτάσεις των δυο κομμάτων.

Στην Δημοκρατική Συμπαράταξη εμφανίζονται επίσης ιδιαίτερα ενοχλημένοι από το «απαξιωτικό» όπως λένε ύφος της επιστολής του Ποταμιού, αλλά και από την γενικότερη στάση του Σταύρου Θεοδωράκη τις τελευταίες ημέρες.

Αναλυτικά οι  διαφωνίες των Στ. Θεοδωράκη και Φ. Γεννηματά  έτσι όπως εντοπίζονται από μια πρώτη ανάγνωση των επιστολών:

1. Ο επικεφαλής του Ποταμιού εισηγείται την άμεση αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού μόλις εκλεγεί ο νέος αρχηγός (στην επιστολή του μιλά για «διακοπή της πολιτικής τους δραστηριότητας»), εν αντιθέσει με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που προτείνει να διατηρήσουν τα κόμματα -σε ένα μεταβατικό στάδιο- την αυτονομία τους μέχρι το εγχείρημα να πάρει το δρόμο του. Ουσιαστικά, η Δημοκρατική Συμπαράταξη εντοπίζει σε αυτό το σημείο σκοπιμότητα από πλευράς του Σ. Θεοδωράκη ο οποίος «με την πρόταση αυτή θέλει να πυρπολήσει την προσπάθεια»

2. Η κα Γεννηματά, εισηγείται οι κάλπες να στηθούν εντός του Οκτωβρίου, ενώ ο κ. Θεοδωράκης θέτει τον όρο να υπάρξει τρίμηνη προεκλογική περίοδος κάτι που από την Χ. Τρικούπη θεωρείται ως μια ακόμη προσπάθεια «τρεναρίσματος».

3. Διαφωνία καταγράφεται πάντως και σε ιδεολογικό επίπεδο  καθώς ο κ. Θεοδωράκης ανοίγει το δρόμο για συγκυβέρνηση με τη ΝΔ. Πιο συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι ουδέποτε έχει υιοθετήσει την ιδέα μιας «κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης» και τονίζει ότι «δεν θεωρεί λύση για την χώρα οποιαδήποτε μορφή συγκυβέρνησης με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης:

Σας στέλνουμε γραπτώς τις προτάσεις μας για τα «επόμενα βήματα» προς τη δημιουργία του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα του Δημοκρατικού Προοδευτικού χώρου.

Επιλέγουμε το γραπτό κείμενο ώστε ουδείς κακοπροαίρετος να έχει την δυνατότητα να δυναμιτίσει την προσπάθειά μας.

Έχουμε καταβάλλει προσπάθεια να συμπεριλάβουμε και τα σημεία που διαφάνηκαν συγκλίσεις, ιδιαίτερα κατά την συνάντησή μας της περασμένης Παρασκευής, και να βρούμε λύσεις εκεί που υπήρξαν διαφορετικές οπτικές.

Κατανοείτε ότι η διαδικασία διαλόγου που ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2016, πρέπει να οδηγήσει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Δεν μπορεί να παραπεμφθεί στις καλένδες, και ουσιαστικά να εκφυλισθεί.

Αυτό προσδοκά ο ευρύτερος χώρος μας, πράξεις και όχι λόγια απαιτούν οι πολίτες που στηρίζουν το εγχείρημά μας.

Και είμαστε βέβαιοι ότι όλοι θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να μη τους απογοητεύσουμε.

Αναμένουμε κατά την νέα συνάντησή μας την Τετάρτη 7/09 (όπως από κοινού έχουμε προσδιορίσει), τις παρατηρήσεις και τις συγκεκριμένες προτάσεις σας στο σχέδιο που σας αποστείλαμε. Είναι ώρα να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες κινήσεις.

Να βρούμε την «συνισταμένη» που θα οδηγήσει στην συνάντηση των επικεφαλής των κομμάτων μας, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, όπως από κοινού είχαμε στοχεύσει.

Α) Στόχος μας είναι η δημιουργία του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα του Δημοκρατικού Προοδευτικού Μεταρρυθμιστικού χώρου.

Το νέο πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα πλειοψηφίας που θα επηρεάσει καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα μας.

Πολλαπλασιάζουμε τις δυνάμεις μας με τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας, δεν περιοριζόμαστε στην άθροιση των ποσοστών μας.

Ένας νέος πολιτικός φορέας, ιδεολογικά και πολιτικά οριοθετημένος από την συντηρητική πολιτική της Ν.Δ. και τον Εθνολαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Με την ενεργή συμμετοχή όσων ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού ριζοσπαστικού κέντρου, της ανανεωτικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας.

Β) Η χώρα έχει ανάγκη από μια Εθνική Γραμμή και ισχυρή Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης που θα την υλοποιήσει.

Δεν θα είμαστε κυβερνητικό συμπλήρωμα ούτε της Ν.Δ., ούτε του ΣΥΡΙΖΑ.

Γ) Στην πρώτη – μεταβατική φάση, συνυπάρχουμε στην μεγάλη προοδευτική συμμαχία με όρους πολιτικής αυτονομίας και σεβασμό των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του κάθε φορέα που συμμετέχει στο εγχείρημα.

Με την συμπόρευση, την κοινή δράση στην Βουλή (ενοποίηση Κοινοβουλευτικών Ομάδων) και στην Κοινωνία , δυναμώνουμε τους πολιτικούς δεσμούς, ξεπερνάμε τις επιφυλάξεις, οικοδομούμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη, ώστε να προχωρήσουμε δυναμικά στον στόχο μας: στον νέο ενιαίο πολιτικό φορέα του προοδευτικού χώρου.

Τα επόμενα βήματα

1)       Συναντήσεις των ηγεσιών των ενδιαφερόμενων δυνάμεων (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις, κ.α), για την συμφωνία ως προς τον κοινό στόχο της συγκρότησης ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης και ως προς τον οδικό χάρτη για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Παράλληλα ολοκληρώνεται η διερεύνηση της δυνατότητας της συνεργασίας και με άλλες δυνάμεις που δεν συμμετέχουν στην Επιτροπή Διαλόγου (ΚΙΔΗΣΟ κ.α.)

(Σεπτέμβριος 2016)

2)         Συγκρότηση ολιγομελούς οργάνου (επιχειρησιακού χαρακτήρα) με εκπροσώπηση όλων των φορέων που συμμετέχουν, το οποίο θα έχει την ευθύνη υλοποίησης του οδικού χάρτη και των κοινών δραστηριοτήτων που θα αποφασισθούν.

(Σεπτέμβριος 2016).

3)       Κατάθεση υποψηφιοτήτων για την εκλογή του επικεφαλής της Παράταξης.

Οι επικεφαλής των κομμάτων που θα συμμετάσχουν  και των κινήσεων που ήδη συμμετέχουν στο εγχείρημα, μπορούν αυτοδίκαια να είναι υποψήφιοι.

Η υποβολή άλλων υποψηφιοτήτων για την ηγεσία της Παράταξης προϋποθέτει συλλογή 1.000 τουλάχιστον υπογραφών, από τουλάχιστον 30 εκλογικές περιφέρειες-νομούς της χώρας. Εξ αυτών για το Λεκανοπέδιο Αττικής τίθεται ως  ανώτατο όριο το 50% του συνολικού αριθμού,  (500 υπογραφές), για την Θεσσαλονίκη ως ανώτατο όριο το 20% (200 υπογραφές), και για κάθε άλλο νομό-εκλογική περιφέρεια το 10%(100 υπογραφές).

(Οκτώβριος 2016)

4)         Συγκρότηση Εφορευτικής Επιτροπής (κοινής αποδοχής) για την οργάνωση και πραγματοποίηση των εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής της Παράταξης από την βάση, με την συμμετοχή των πολιτών και ανοιχτές-πλήρως διαφανείς διαδικασίες χωρίς αποκλεισμούς.

Η εφορευτική επιτροπή σε συνεργασία με το ολιγομελές όργανο (που θα έχει ορισθεί)θα καταλήξει σε όλες τις ενέργειες που θα διασφαλίσουν απόλυτα την διαφάνεια και την εγκυρότητα της εκλογής.

(Οκτώβριος 2016)

5)         Κοινή «συνέλευση» των θεσμικών οργάνων των φορέων και συλλογικοτήτων που συμμετέχουν στο εγχείρημα, με την συμμετοχή σημαντικών στελεχών του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, των κινημάτων των παραγωγικών φορέων, της επιστήμης και της αυτοδιοίκησης.

Η συνέλευση επικυρώνει το πόρισμα της επιτροπής ώστε να υπάρχει κοινή προγραμματική βάση.

(Οκτώβριος 2016).

6)         Διαμόρφωση Κανόνων δεοντολογίας για την αξιοπιστία, την διαφάνεια και την ισοτιμία προβολής όλων των υποψηφίων, κατά την διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα.

Προκαταβολική σαφής δέσμευση όλων των υποψήφιων για την αυτονόητη ενεργή υποστήριξη τόσο στο πρόσωπο που θα εκλεγεί, όσο και στην συνέχιση του συλλογικού εγχειρήματος και της προοπτικής του.

(Οκτώβριος 2010).

7)         Εκλογή ηγεσίας από την βάση με ανοιχτό μητρώο.

Όσοι(ες) συμμετέχουν αποτελούν την βάση του νέου φορέα (μέλη και φίλοι).

Επανάληψη της εκλογής μεταξύ των δύο επικρατέστερων εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το 50%+1 των έγκυρων ψηφοδελτίων στην πρώτη εκλογή.

Σε αυτή την περίπτωση δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι και όσες συμμετείχαν στην πρώτη ψηφοφορία.

(Α’ Δεκαπενθήμερο Δεκεμβρίου 2016).

8)         Αμέσως μετά την εκλογή ενοποιούνται οι κοινοβουλευτικές ομάδες και συγκροτείται πολιτική-οργανωτική επιτροπή, η οποία θα έχει την ευθύνη μαζί με τον(την) επικεφαλής για την πολιτική διεύθυνση της παράταξης και την πορεία προς το Συνέδριο.

Την ευθύνη συγκρότησης της Επιτροπής Συνεδρίου έχει ο (η) Επικεφαλής της Παράταξης, με την πρόβλεψη συμμετοχής όλων των «συλλογικοτήτων» που συμμετέχουν στο εγχείρημα, χωρίς λογικές πλειοψηφίας.

(Δεκέμβριος 2016).

9)         Οργάνωση Συνεδρίου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, το οποίο θα αποφασίσει για την συλλογική συγκρότηση και λειτουργία και την εκλογή κεντρικού πολιτικού οργάνου .

(Απρίλιος 2017).

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του Ποταμιού:

Το Ποτάμι στο συνέδριό του, το Φεβρουάριο, εκτίμησε ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα μεγάλη παράταξη που θα εκπροσωπεί τις δυνάμεις του πολιτικού φιλελευθερισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς.  Μια παράταξη που δεν θα είναι μόνο άθροισμα του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ αλλά θα είναι ένα νέο πολιτικό Κίνημα το οποίο θα συσπειρώσει όλους τους πολίτες που ασφυκτιούν από τις συντηρητικές και λαϊκίστικες πολιτικές. Ένα Κίνημα δυνατό, που θα καθορίζει τις εξελίξεις και θα δίνει λύσεις.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Σταύρος Θεοδωράκης πρότεινε το Μάρτιο τη δημιουργία μιας Επιτροπής Διαλόγου θέτοντας ως προϋπόθεση τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, των κινήσεων και των προσωπικοτήτων που δραστηριοποιούνται στον χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Και πράγματι παρά τις αμφιταλαντεύσεις της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – αμφιταλαντεύσεις που κράτησαν 2 εβδομάδες –  κατορθώσαμε τελικά να συγκροτήσουμε την Επιτροπή Διαλόγου όπου εκπρόσωποι από την Δράση, το Ποτάμι, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, τους Οικολόγους, το Δίκτυο μαζί με ανεξάρτητες προσωπικότητες, αναζήτησαν τις λύσεις που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.

Με τις δημόσιες παρεμβάσεις μας, όλα τα στελέχη του Ποταμιού, προσπαθήσαμε αυτούς τους έξι μήνες να πείσουμε τους προοδευτικούς πολίτες, τους νέους και τις νέες ότι μπορούν να γίνουν αυτοί οι πρωταγωνιστές της μεγάλης αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος. Ο μεγάλος δημοκρατικός χώρος δεν έχει ανάγκη ούτε από προστάτες, ούτε από ιδιοκτήτες. Και πρέπει να πάψει να είναι πεδίο πρόσφορο σε λεηλασίες είτε από τα δεξιά είτε από τα αριστερά. 

Η καταστροφή που προκαλεί στη χώρα η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μας υποχρεώνει να αφήσουμε πίσω τις διαφορές μας και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με την προϋπόθεση βέβαια ότι όλοι έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας για τα λάθη και τις παθογένειες του παρελθόντος. Σε αυτή την πορεία ανασυγκρότησης του χώρου κάποιοι πρέπει να συνταξιοδοτηθούν, κάποιοι πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω και κάποιοι άλλοι να βγουν μπροστά. Άλλωστε αυτός ο χώρος έχει αποδείξει ότι δημιουργεί στελέχη, με συγκρότηση, με ευρωπαϊκές αξίες και διάθεση προσφοράς. Στελέχη που μπορούν να εμπνεύσουν και να χειραφετήσουν την κοινωνία. Στο Ποτάμι, στο ΠΑΣΟΚ και στις άλλες φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις υπάρχουν στελέχη με αυτά τα χαρακτηριστικά.

 Μετά λοιπόν από την εξάμηνη αναζήτηση των κοινών τόπων αλλά και την ανάδειξη των διαφορών, ήρθε η ώρα των αποφάσεων. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο πολιτικό Κίνημα που θα συσπειρώσει όλες τις δυνάμεις του χώρου; Με ενότητα, ανανέωση και πολιτικό σχέδιο;

Η δική μας απάντηση είναι «μπορούμε»!

 Απαριθμούμε λοιπόν τις διαδικασίες που θεωρούμε απαραίτητο να γίνουν. Ανοιχτές διαδικασίες με πολιτική διαφάνεια και επαρκή χρόνο που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή πολιτών. «Όλα ανοιχτά» είναι η προϋπόθεση που θέτουμε για να ξεφύγουμε από τις διαρροές και τους ψιθύρους που δημιουργούν νοσηρό κλίμα και υπονομεύουν το εγχείρημα:

1.    Συγκρότηση μιας εφορευτικής συντονιστικής επιτροπής με εκπροσώπηση όλων των κομμάτων και των κινήσεων του χώρου που θέλουν να λάβουν μέρος στο εγχείρημα.

2.    Υποβολή υποψηφιοτήτων για τη θέση του επικεφαλής του νέου Κινήματος.

3.    Τρίμηνη προεκλογική περίοδος μετά το κλείσιμο των υποψηφιοτήτων ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους υποψηφίους να παρουσιάσουν το σχέδιό τους για την ανόρθωση της χώρας και τις θέσεις των πολιτικών ρευμάτων που εκφράζουν.

4.    Διοργάνωση ντιμπέιτ, ει δυνατόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας για να αντιπαρατεθούν και σε τοπικό επίπεδο οι απόψεις και οι προτάσεις των υποψηφίων.

5.    Εκλογές με ηλεκτρονικές «κάλπες» στις οποίες μπορούν να πάρουν μέρος όλοι οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και δηλώνουν ότι θέλουν να συμμετέχουν είτε ως μέλη είτε ως φίλοι στο νέο εγχείρημα.

Η ηλεκτρονική διαδικασία είναι η μόνη που διασφαλίζει πλήρως το αδιάβλητο της διαδικασίας.

6.    Αν κανείς από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει το 50% συν 1, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται σε 21 μέρες.

Στην επαναληπτική ψηφοφορία έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν και πολίτες που δεν ψήφισαν την πρώτη Κυριακή.

7.     Ο νέος αρχηγός αναλαμβάνει επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων που πήραν μέρος στην διαδικασία.

8.    Το αργότερο σε τρεις μήνες μετά την εκλογή του νέου αρχηγού συγκαλείται συνέδριο για την ψήφιση των πολιτικών θέσεων, του νέου καταστατικού και των οργάνων του νέου Κινήματος.

9.    Οι σύνεδροι εκλέγονται από τη βάση με διαδικασίες ανάλογες αυτών της εκλογής του αρχηγού και μπορούν να πάρουν μέρος όσοι πολίτες έχουν ήδη δηλωθεί ως μέλη στο νέο Κίνημα.

10. Τα κόμματα που συμμετέχουν, διακόπτουν την πολιτική τους δραστηριότητα με την εκλογή του νέου αρχηγού.

11. Ο νέος αρχηγός και τα νεοεκλεγέντα όργανα οδηγούν το Κίνημα στις εθνικές εκλογές.

Όλα τα παραπάνω μπορούν βέβαια να συζητηθούν από τους συμμετέχοντες στην κοινή προσπάθεια και να βρεθούν κοινά αποδεκτοί κανόνες, χωρίς όμως να αλλοιώσουμε τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά τους. 

 Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας προτείνουμε την εβδομάδα 19 με 24 Σεπτεμβρίου (μετά τις ομιλίες των αρχηγών στην ΔΕΘ) να διοργανωθεί κοινή συνέντευξη τύπου της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη όπου θα απαντηθούν όλα τα ερωτήματα και θα παρουσιαστούν οι πολιτικές πλατφόρμες των δύο αρχηγών. 

Και οφείλουμε εδώ μια απάντηση σε όσους εμφανίζουν ως «κοινή θέση» και «προϋπόθεση συνεργασίας» την πρόταση για «Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης». Κάτι τέτοιο δεν έχει τεθεί ποτέ προς συζήτηση στις μεταξύ μας συναντήσεις. Το Ποτάμι πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει «εθνική συνεννόηση» σε μείζονα θέματα (πχ: πρόταση προς τους δανειστές για μείωση του χρέους) αλλά δεν θεωρεί ότι η λύση στο αδιέξοδο της χώρας είναι οποιαδήποτε μορφή συγκυβέρνησης με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Η εκλογή λοιπόν του νέου αρχηγού δεν είναι μια τυπική διαδικασία κενού πολιτικού περιεχομένου, ούτε πρέπει να καταλήξει σε μια αναμέτρηση κομματικών μηχανισμών. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να ξαναμιλήσουμε στην κοινωνία, να αναδείξουμε λύσεις και προτάσεις που θα φέρουν νέο αίμα στον πολύπαθο χώρο μας. Θα αναδείξουν τις διαφορές και τις συγκλίσεις μας.

Τα προβλήματα της χώρας απαιτούν από όλους μας να ξεπεράσουμε τους δισταγμούς μας αλλά και ταυτόχρονα να μην συμβιβασθούμε με μεσοβέζικες ή παλιές λύσεις.

Πρέπει να αλλάξουμε τη χώρα, πρέπει να αλλάξουμε τη ροή των γεγονότων, πρέπει να τολμήσουμε. Πρέπει να ενωθούμε με τους πολίτες που θέλουν ελπίδα και προοπτική. 

Δημήτρης Τσιόδρας

Παντελής Αβραμίδης».

Ροή Ειδήσεων

image for post1026436

29/03/2024 | 10:22

Βίκυ Κουλιανού: «Ο ρόλος της Κατερίνας Λέχου στο «Είσαι το ταίρι μου» είχε γραφτεί για μένα»

29/03/2024 | 10:14

Δημήτρης Κόκοτας-Τι συνέβη στις πρόβες του J2US: «Άρχισε να ιδρώνει, να μουδιάζει το χέρι του και να έχει τάσεις λιποθυμίας»

29/03/2024 | 10:06

Απαντά ο Γιάννης Πλούταρχος στα σχόλια του Γρηγόρη Αρναούτογλου: «Τον έχω δει δυο φορές σε όλη μου τη ζωή»
seismos 5 600x337 1.jpg 1 2

29/03/2024 | 09:23

Σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στην Αττική

29/03/2024 | 09:05

Ευρωεκλογές 2024-ΣΥΡΙΖΑ: Ανακοινώθηκαν οι πρώτοι υποψήφιοι για την κατάρτιση του Ευρωψηφοδελτίου

29/03/2024 | 08:42

Δημήτρης Κόκοτας: Πολύ κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα – Υπέστη έμφραγμα, ανακοπή και ανατάχθηκε
screenshot 2

29/03/2024 | 08:31

Πύργος: Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου – Οι αυτόπτες μάρτυρες τραβούσαν βίντεο

29/03/2024 | 08:27

Καρδίτσα: Νεκρή βρέθηκε ηλικιωμένη στο Καταφύλλι Αργιθέας – Έρευνες της αστυνομίας για το ενδεχόμενο εγκλήματος

29/03/2024 | 08:11

Ο Στέφανος Κασσελάκης ορκίζεται σήμερα ανήμερα των γενεθλίων του
Zodiac

29/03/2024 | 08:04

Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

29/03/2024 | 07:58

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου

29/03/2024 | 07:47

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα – Ανακοινώνεται αύξηση κατώτατου μισθού
6167830

28/03/2024 | 23:01

Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα «Τέμπη» με 159 «Όχι»

28/03/2024 | 22:46

Θοδωρής Αθερίδης: Μου αρέσει πάρα πολύ το Ζάρι της Μαρίνας Σάττι, σίγουρα θα είναι μέσα στην τριάδα

28/03/2024 | 22:42

Νέο τζακ ποτ στο Τζόκερ – Δείτε ποιοι αριθμοί κληρώθηκαν
vouli 29 3
LIVE: Σε εξέλιξη για 3η ημέρα η συζήτηση στην Ολομέλεια επί της πρότασης δυσπιστίας
giorgos papandreou 280324
Γ.Παπανδρέου: Εσείς της ΝΔ υπηρετείτε τους ισχυρούς της ελίτ – Υπονομεύετε τα αυτονόητα μιας δημοκρατικής πολιτείας
pasok kinal 130723
Διαψεύδει τον Ν.Παππά το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας
voula kexagia syriza (2)
Β.Κεχαγιά: Δεσμεύεται η ΝΔ για Προανακριτική δύο συνεδριάσεων ώστε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 86;
theodoros papatheodorou 280324
Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αντιπρόεδρος στο κόμμα Δημοκράτες
1963870f3c0f876423be90df31a6e10a xl
Παραιτήθηκαν Γιάννης Μπρατάκος και Σταύρος Παπασταύρου – Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ