Αθήνα

19 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Κώστας Πάντος για το σποτ του συνεδρίου Γονιμότητας: «Είναι σκληρό για τις γυναίκες έλεγε όμως την ωμή αλήθεια»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρχονται… προνόμια για τους πλήρως εμβολιασμένους – Τα σχέδια της κυβέρνησης και οι απόψεις των νομικών

Το ενδεχόμενο να δοθούν κίνητρα στους πλήρως εμβολιασμένους ή όσους έχουν νοσήσει και ν’ αρθούν μόνο για εκείνους απαγορεύσεις που θα συνεχίσουν να ισχύουν για τους άλλους πολίτες εξετάζει τώρα η κυβέρνηση.

Ο στόχος είναι προφανής: Nα κινητοποιήσει ακόμη και τους πιο δύσπιστους και να ξεπεράσει κατ’ αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα που υπάρχει με συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες ή σε συγκεκριμένες περιοχές ως προς τον μαζικό εμβολιασμό και άρα το χτίσιμο του τείχους ανοσίας που θα βάλει και τυπικά τέλος στην περιπέτεια της πανδημίας.

Ήδη, άλλωστε, τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών δεν είναι άσχετα με την πορεία των εμβολιασμών. Το γεγονός δηλαδή ότι περισσότεροι από 2,3 εκατ. πολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί πλήρως είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους παρατηρείται κάμψη του αριθμού των κρουσμάτων και ιδιαίτερα σημαντική αποκλιμάκωση του αριθμού των διασωληνωμένων, δίνοντας έτσι πολύτιμες ανάσες και στο σύστημα υγείας.

Δεν αποκλείεται έτσι προς αυτή την κατεύθυνση να επισπευστεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες (π.χ. γιατροί και νοσηλευτές), παρά το γεγονός ότι ο αρχικός σχεδιασμός έκανε λόγο για το φθινόπωρο. Επίσης, στο τραπέζι βρίσκονται και σενάρια που αφορούν προνόμια και διευκολύνσεις για τους πλήρως εμβολιασμένους, όπως την είσοδο σε συγκεκριμένους κλειστούς κατά βάση χώρους (εστίαση, διασκέδαση κτλ.) ή την απόλυτη ελευθερία στα ταξίδια.

Το ίδιο θα ισχύσει και για όσους έχουν νοσήσει από κορονοϊό και κατ’ αυτόν τον τρόπο έχουν αναπτύξει ισχυρά αντισώματα, ενώ πριν από οποιαδήποτε απόφαση θ’ ακολουθήσει νέα εκστρατεία ενημέρωσης και προτροπής των συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού προκειμένου να εμβολιαστούν.

Κατά την ίδια λογική συζητείται πως οι πλήρως εμβολιασμένοι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες, ενώ οι εργαζόμενοι είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα θ’ απαλλάσσονται από το καθήκον να υποβάλλονται σε self test κάθε εβδομάδα και να δηλώνουν το αποτέλεσμα προκειμένου να γίνονται δεκτοί στον εργασιακό τους χώρο. Σημειώνεται δε ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών ή τα συγκεκριμένα προνόμια για τους πλήρως εμβολιασμένους δεν είχαν γίνει έως τώρα πράξη ήταν τα πιθανά νομικά κωλύματα που θα υπήρχαν, ωστόσο οι περισσότεροι συνταγματολόγοι και διακεκριμένοι νομικοί φαίνεται να συμφωνούν πλέον πως δεν συνιστά διάκριση το συγκεκριμένο μέτρο και άρα επιτρέπεται από το ίδιο το Σύνταγμα. Πολλοί εξ αυτών επικαλούνται και συγκεκριμένο παράδειγμα: αυτό του υποχρεωτικού εμβολιασμού των μαθητών για να γίνουν δεκτοί στο σχολείο.

Από σήμερα εξάλλου αναμένεται ν’ ανοίξει η πλατφόρμα με όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 25-29 ετών, ενώ εντός της εβδομάδας οι ειδικοί θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να παραταθεί το ωράριο κυκλοφορίας από τις 12.30’ μετά τα μεσάνυχτα κατά επιπλέον μία ώρα.

Κοτζιάς για τις φανέλες στο Εuro: «Το όνομα Βόρεια Μακεδονία είναι υποχρεωτικό για κάθε θεσμό»
Δένδιας σε Osmani: Τηρήστε τη συμφωνία των Πρεσπών- Αλλάξτε την ονομασία στο EURO 2020
Αγαθοπούλου για Συνέδριο Γονιμότητας: Τείνει να εξελιχθεί σε απόλυτο φιάσκο
Μητσοτάκης στο France 24: Θα ζήσουμε δίπλα-δίπλα με την Τουρκία – Πρέπει να βρούμε τρόπο να συζητάμε
Τρικάκια του Ρουβίκωνα έξω από το γραφείο του Γιάννη Λοβέρδου – «Πράξη κατά της Δημοκρατίας» λέει η ΝΔ
Τσίπρας: «Τέρμα η άμυνα, περνάμε στην αντεπίθεση απέναντι στο νομοσχέδιο Μητσοτάκη-Χατζηδάκη» (vid)