Αθήνα

 

24 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

arkas 150424
Αρκάς: Συγκλονίζει το σκίτσο του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εργασιακό νομοσχέδιο: Έντονη αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα και επίθεση Γεννηματά «Δεν είστε ο Παπανδρέου» – «Είσαι μπαταχτζής»

Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βουλή, η διαδικασία συζήτησης και έγκρισης του νομοσχεδίου για τα εργασιακά λίγο πριν από τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

 

«Με το εργασιακό νομοσχέδιο αναμετρώνται οι δυνάμεις της πραγματικά προοδευτικής σκέψης με τις δυνάμεις της συντήρησης» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, σημειώνοντας παράλληλα, πως «κάθε πρόοδος προϋποθέτει τολμηρές αλλαγές και είναι γνωστό πως πάντα οι αλλαγές θα έχουν πολλούς εχθρούς».

Χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο φιλεργατικό και βαθιά αναπτυξιακό, αλλά και «χρέος προς τη νέα γενιά για καλύτερες δουλειές», ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση είπε ότι καταθέτει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα του άρθρα του νομοσχεδίου «για να αναλάβετε τις ευθύνες σας επώνυμα και φανερά» συμπληρώνοντας ωστόσο «εκτός εάν επιλέξετε τον δρόμο αποχώρησης από την αίθουσα, που μας έχετε συνηθίσει τελευταία».

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, που μίλησε πριν από τον ίδιο, «Κυρία Γεννηματά άκουσα ένα κρεσέντο μηδενισμού, με αφορισμούς, με αναμάσημα ξεπερασμένων κλισέ, όλα μαύρα στην χώρα και στο νομοσχέδιο. Είχα την εντύπωση πως άκουγα τον κ. Τσίπρα. Μεταξύ του πρωτότυπου και του αντιγράφου πάντα το πρωτότυπο θα επιλέγουν οι πολίτες. Αλλά αυτό είναι θέμα που αφορά εσάς» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Μπαίνοντας στη συνέχεια στην ουσία του νομοσχεδίου, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε πως σήμερα στο εργατικό δίκαιο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις αλλαγές που έρχονται από το αύριο «όπως η τηλεργασία, αλλά και στο σήμερα, όπως ο ρόλος των δύο γονέων στην ανατροφή των παιδιών τους». Για να αναφερθεί και στις απεργίες, λέγοντας ότι «εργαζόμενοι και μη πάντως αναστατώνονται από απεργίες, που αν και κρίνονται παράνομες, τελικώς γίνονται από λίγους σε βάρος των πολλών. Για αυτό και ο νέος νόμος έρχεται να αλλάξει την κατάσταση μετά το 1982. Βάζει κανόνες στη ζούγκλα, όσοι τον αμφισβητούν αποδεικνύονται οπαδοί της συντήρησης και της καθήλωσης, το νέο νομοσχέδιο οικοδομεί στην πατρίδα μας ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον».

«Στο παρόν νομοσχέδιο δρομολογούνται δέκα τολμηρές αλλαγές» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Τομές, που βοηθούν επιτέλους την ελληνική οικονομία και κοινωνία να συναντηθούν με τον ταχύ βηματισμό της υπόλοιπης Ευρώπης και την εποχή μας» συμπλήρωσε να αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες τομές.

«Τομή πρώτη η ψηφιακή κάρτα εργασίας που θα χτυπά ο εργαζόμενος, και παράλληλα θα χτυπά την αδήλωτη εργασίας και την εισφοροδιαφυγή. Πρόκειται για πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ και όντως εφαρμόστηκε πιλοτικά από το ΠΑΣΟΚ αλλά τώρα θα εφαρμοστεί καθολικά».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στον ΣΕΠΕ αναρωτήθηκε: «Γιατί άραγε είναι κακό η Επιθεώρηση Εργασίας να παύει να υπάγεται στον κάθε υπουργό και να γίνεται Ανεξάρτητη Αρχή; Μήπως σπάμε κάποια μαγαζάκια, για αυτό ενοχλείστε;».

«Εξίσωση των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους ως προς την αποζημίωση για λόγους απόλυσης» συνέχισε λέγοντας ότι «Πρόκειται για διάταγμα του 1920 που προέβλεπε ότι για τους πρώτους η αποζημίωση θα αφορούσε λίγα μεροκάματα ενώ για τους δεύτερους τις ετήσιες αποδοχές τους. Έπρεπε να περάσουν 101 χρόνια για να τελειώσει αυτή η αδικία. Και όλα αυτά από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση που αποδεικνύεται πιο προοδευτική από πολλές άλλες».

«Το νέο νομοσχέδιο θεσπίζει για πρώτη φορά άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές» τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη συνέχεια στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για την οικογένεια. «Μεγαλύτερη ακόμη και από το 10ήμερο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας» επισήμανε για να συμπληρώσει: «Ο νέος πατέρας θα προστατεύεται από απόλυση για 6 μήνες. Απαγορεύεται η απόλυση εγκύου ή νέας μητέρας».

Σχετικά με τις ρυθμίσεις που φέρνει το νομοσχέδιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι: «Όταν υπάρξει τηλεργασία θα συνοδεύεται από το δικαίωμα της αποσύνδεσης. Ο εργοδότης δεν θα μπορεί να απασχολεί τον εργαζόμενο μετά το πέρας του ωραρίου. Υπάρχουν και οι τεχνικές λεπτομέρειες, που θα το κάνουν πραγματικότητα. Στο εξής θα λειτουργούν Κυριακή και στην Ελλάδα όσες επιχειρήσεις λειτουργούν και στην υπόλοιπη Ευρώπη και δη στις Μεσογειακές χώρες. Η αμοιβή τους θα προσαυξάνεται κατά 75% και θα υπάρχει έξτρα ημέρα ξεκούρασης την επόμενη εβδομάδα».

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε και στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τις απεργίες: «Το δημόσιο συμφέρον είναι το συμφέρον όλων. Με το νέο πλαίσιο όταν μία απεργία απορρίπτεται από το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επιστρέφει από το παράθυρο με άλλη απόφαση δευτεροβάθμιου σωματείου. Με λίγα λόγια, η απεργία διαχωρίζεται από την παρανομία. Και ναι, σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας», συμπλήρωσε.

«Τα μπλόκα στους καταπέλτες των πλοίων μετατρέπονται σε καταπέλτη της κοινωνίας έναντι των εχθρών τους» συνέχισε στην για να συμπληρώσει: «Συμπέρασμα: συζητούμε για ένα νομοσχέδιο πραγματικά εκσυγχρονιστικό. Το νομοσχέδιο στον πυρήνα του είναι φιλεργατικό και βαθιά αναπτυξιακό».

«Οι συνδικαλιστές πρέπει να αγωνίζονται για τους ανασφαλείς και τους επισφαλείς και όχι για να είναι οι ίδιοι ασφαλείς» επεσήμανε και συνέχισε λέγοντας: «Κάποιος μπορεί να μας κατηγορήσει ότι αργήσαμε να προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. Ωστόσο, έπρεπε να μελετηθεί καλά και να εκδηλωθεί στο σωστό χρόνο. Ήταν άλλωστε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Για να θυμηθώ και μία ρήση του Τζον Κένεντυ: τη στέγη για την βροχή την φτιάχνεις όταν έχει λιακάδα».

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στα όσα ακούγονται για το νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για fake news: «Επειδή λοιπόν πολλοί μύθοι διακινήθηκαν και πολλή δημαγωγία, απαντώ με λίγα λόγια στα fake news, που ακούστηκαν: Μύθος πρώτος: καταργείται το 8ώρο. Όποιος το υποστηρίζει καταργεί την ελληνική γλώσσα και την κοινωνική και πολιτική λογική, καθώς η προστασία του αναφέρεται ρητά στο άρθρο 55 και μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνον εάν ένα κράτος φύγει από την Ευρώπη» τόνισε.

«Τα νέα προβλήματα δε λύνονται με γέρικα επιχειρήματα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός «Με το νομοσχέδιο αναμετρώνται οι δυνάμεις της πραγματικά προοδευτικής σκέψης με τις δυνάμεις της συντήρησης» τόνισε και επισήμανε ότι «Κάθε πρόοδος προϋποθέτει τολμηρές αλλαγές και είναι γνωστό πως πάντα οι αλλαγές θα έχουν πολλούς εχθρούς».

«Η αντίληψη, που διαπερνά το παρόν νομοσχέδιο βασίζεται στο τρίπτυχο, ευελιξία επιχειρηματικότητας, προστασία και κινητροδοσία εργαζομένου και εγγύηση της Πολιτείας» είπε και εξήγησε πως «η προστασία του εργαζομένου είναι βασική μας μέριμνα για αυτό και προσθέτουμε 6 ακόμη λόγους απαγόρευσης της απόλυσης».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στον συνδικαλισμό, ο πρωθυπουργός είπε ότι «εμείς θέλουμε συνδικαλισμό πυλώνα δημοκρατικό ενώ κάποιοι άλλοι φέουδο κομματικό. Στο εξής οι συνδικαλιστές θα έχουν τις απαιτούμενες διευκολύνσεις, όχι όμως ασυλία. Να συμφωνήσουμε στα βασικά, οι συνδικαλιστές υπάρχουν για τους εργαζομένους και όχι οι εργαζόμενοι για τους συνδικαλιστές» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

«Από τις αντιδράσεις ξεχωρίζω αυτές του ΣΕΒ, αλλά και την υποστήριξη της ΕΣΕΕ και των γυναικείων σωματείων» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Πρόκειται για την ισορροπία που διαπνέει το παρόν νομοσχέδιο. Είναι το νομοσχέδιο ένα χρέος προς τη νέα γενιά για καλές δουλειές» είπε και συμπλήρωσε λέγοντας πως ένα ακόμα χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου είναι και ο δυναμικός του χαρακτήρας.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στη στάση της αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Απευθύνομαι στην αντιπολίτευση. Και σήμερα επιμένετε να μην μιλάτε για τα άρθρα του νομοσχεδίου. Σας ρωτώ κ. Τσίπρα και κ. Γεννηματά. Θα ψηφίσετε την ψηφιακή κάρτα, που καταργεί την μαύρη και την υποδηλωμένη εργασία; Θα ψηφίσετε την επαγγελματική αποκατάσταση και ασφάλιση των ταχυμεταφορών; Θα ψηφίσετε την εξίσωση εργατοτεχνιτών με υπαλλήλους; Θα ψηφίσετε τους λόγους απαγόρευσης της απόλυσης; Θα πείτε ναι ή όχι στην καθιέρωση της άδειας πατρότητας; Θα αρνηθείτε την απαγόρευση απόλυσης του νέου πατέρα. Τελικά συμφωνείτε ή διαφωνείτε ότι όποιος εργάζεται από απόσταση έχει το δικαίωμα να αποσυνδέεται όταν τελειώνει το ωράριο εργασίας του; θα σας διευκολύνω. Καταθέτω αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα. Για να καταδειχθεί η υποκρισία σας, εκτός εάν επιλέξετε τον δρόμο αποχώρησης από την αίθουσα, που μας έχετε συνηθίσει τελευταία».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός έκανε μια αναφορά στον Μιχάλη Παπαγιαννάκη. «Η σκέψη του Μιχάλη Παπαγιαννάκη συναντιέται με τις περισσότερες διατάξεις του νομοσχέδιου» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απευθυνόμενος προς την μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε: «Αναρωτιέμαι που πήγε η σκέψη αυτής της φωτισμένης Αριστεράς. Σας καλώ να ψηφίσετε το νομοσχέδιο, γιατί θα αναγκαστείτε να το κάνετε, ώστε να αποκτήσει η χώρα μας ένα σύγχρονο εργασιακό πλαίσιο, απελευθερώνοντας τις δυνάμεις της παραγωγής και οπλίζοντας με νέα δύναμη τους εργαζομένους της χώρας μας».

Αλέξης Τσίπρας: Βαφτίζει αναγέννηση τον μεσαίωνα

Με δριμεία επίθεση στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα εργασιακά αλλά και για τα χρέη, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «βαφτίζει αναγέννηση τον μεσαίωνα» και ότι «συκοφαντεί όσους αντιδρούν και αντιστέκονται».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιδρώντας στην ομιλία του πρωθυπουργού, υποστήριξε ότι προσπάθησε «να αποκαθηλώσει τους μύθους» με «προκατασκευασμένα επιχειρήματα» αλλά τελικά «αποκαθήλωσε το εργατικό δίκαιο, την κοινωνική δικαιοσύνη, προσπαθώντας να εγείρει συναισθήματα κοινωνικού αυτοματισμού και να δημιουργήσει μία εικόνα διχασμού για την ελληνική κοινωνία».

Επίσης, χαιρέτισε την παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή κάνοντας λόγο για «πρόοδο για τη δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη» και κατηγορώντας τον ότι αποφεύγει να έρθει να απαντήσει στα ερωτήματα που του έχει θέσει «σαν το διάολο το λιβάνι». «Δεν έχετε επιχειρήματα; Περιφρονείτε τον διά ζώσης κοινοβουλευτικό διάλογο; Ή μήπως φοβάστε τον δικαστικό επιμελητή για τα χρέη του κόμματός σας;», διερωτήθηκε, ενώ ανεβάζοντας τους τόνους, υπογράμμισε ότι «δεν είναι εύκολο να κρύψεις ισχυρές αλήθειες, είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού».

«Και είναι μάταιος κόπος να προσπαθείτε να φιμώσετε όσους λένε αλήθειες» τόνισε, διερωτώμενος πώς μπορεί να κρυφτεί ότι μας κυβερνά «ένα κόμμα χρεοκοπημένο και οικονομικά αλλά και ηθικά», «ένα κόμμα, ο μεγαλύτερος στρατηγικός κακοπληρωτής και μάλιστα σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος».

Γεννηματά σε Μητσοτάκη: Θέμα χρόνου να επικρατήσουμε ξανά

Οι νέες ρυθμίσεις στα εργασιακά είναι μια πολύ καλά μελετημένη παρέμβαση, αδίστακτη και στοχευμένη, κατήγγειλε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οι διατάξεις αυτές, είπε η κ. Γεννηματά, απαιτούν από τον εργαζόμενο να σκύψει το κεφάλι, να δεχθεί τα πάντα και να υποταχθεί. «Απέναντι σε αυτή την πολιτική, κάθε πολίτης που αισθάνεται προοδευτικός, δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος και σιωπηλός. Κανείς δεν δικαιούται να σιωπήσει ή να κρυφτεί, μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις», είπε.

Η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη αφαιρείται η συλλογική σύμβαση, ως προϋπόθεση για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. «Ο εργαζόμενος μένει μόνος του να διαπραγματευτεί με τον εργοδότη. Στην πράξη δεν θα υπάρχει πια 8ωρο, πάμε για 10ωρα και υπερωρίες που δεν θα πληρώνονται», είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σημειώνοντας ότι αυτή η διάταξη «είναι μια πρόκληση» που βρίσκει αντίθετο ακόμη και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής που επισημαίνει ότι δεν υπάρχει ισότιμη διαπραγμάτευση μεταξύ του μεμονωμένου εργαζόμενου και του εργοδότη.

-διευκολύνονται οι απολύσεις, ακόμα και αυτές που κρίνονται παράνομες από το δικαστήριο. «Το μήνυμα είναι στον εργαζόμενο ότι εάν δεν είσαι αρεστός στον εργοδότη, θα φύγεις. Τελείωσε. Δεν υπάρχει άλλη προοπτική. Ακόμη και αν δικαιωθείς από τα δικαστήρια, δεν θα επαναπροσληφθείς. Θα δώσει κάτι παραπάνω ο παράνομος εργοδότης και θα κλείσει, με αυτό τον τρόπο, την παρανομία του».

-η απεργία παρεμποδίζεται και η προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών καταργείται. «Αυτός είναι ο πραγματικός σας στόχος και όχι η ισορροπία ανάμεσα στο δικαίωμα στην απεργία και στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου», είπε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι υπονομεύεται ο νόμος 1264 του ΠΑΣΟΚ που είναι ακόμα και σήμερα ο πιο φιλελεύθερος στην Ευρώπη. Ένας νόμος ιστορικός, όπως τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, γιατί ήταν αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, ήταν αποτέλεσμα συμμαχιών, αποτέλεσμα εθνικής λαϊκής ενότητας, ώστε να πάει μπροστά η πατρίδα.

-οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, το ΣΕΠΕ αποδυναμώνονται πλήρως. «Η κυβέρνηση λέει στον εργαζόμενο ότι δεν θα σε στηρίξει ο συνδικαλιστής, γιατί θα τον απολύσω και αυτόν. Δεν έχει προστασία. Δεν θα πληρωθείς. Θα διαπραγματευτείς μόνος σου. Θα δουλεύεις 10ωρα, δεν θα παίρνει ρεπό, θα σου τα δίνει όποτε θέλει ο εργοδότης. Δεν θα προσλαμβάνεσαι, εάν δικαιωθείς στα δικαστήρια και επιπλέον, μην περιμένει και τίποτα από το κράτος. η ευθύνη φεύγει από εμάς και η Επιθεώρηση Εργασίας γίνεται μια ανεξάρτητη αρχή».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει βάλει τη συντηρητική της σφραγίδα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, επισήμανε εκ προοιμίου τη σύγχυση και ανησυχία που έχει προκληθεί στην κοινωνία, μετά τις εξελίξεις με το εμβόλιο Astra Zeneca και τις ανακοινώσεις της επιστημονικής επιτροπής. «Η κυβέρνησή σας κύριε Μητσοτάκη, οφείλει να δώσει απαντήσεις. Δεν είναι Πόντιος Πιλάτος. Πρέπει σήμερα να εξηγήσετε, από αυτό το βήμα, στον ελληνικό λαό, γιατί και με ποια κριτήρια χορηγήθηκε το Astra Zeneca στις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και ποια είναι τα νέα επιστημονικά δεδομένα, με τα οποία η επιτροπή άλλαξε την εισήγησή της. Η ευθύνη είναι πάρα πολύ μεγάλη», είπε η κ. Γεννηματά και κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν η απόφαση για τη χορήγηση του Astra Zeneca, είχε σχέση με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων το τελευταίο διάστημα που φαινόταν ότι ήταν επιτακτική ανάγκη για την κυβέρνηση. «Στο εμβολιασμό απαιτείται σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και την πολιτεία. Αυτή την εμπιστοσύνη την υπονομεύετε εσείς. Μην αναζητείτε αλλού υπεύθυνους. Έχετε μεγάλη ευθύνη γι αυτό που συμβαίνει σήμερα», σημείωσε η κ. Γεννηματά.

Επίθεση στον Μητσοτάκη

Προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό έκανε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά στη δευτερολογία της, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «ξαναβρίσκουμε τη σχέση μας με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και είναι θέμα χρόνου να επικρατήσουμε ξανά. Γι’ αυτό είναι τόσο έντονη η ανησυχία σας κύριε Μητσοτάκη».

«Τα “παπαγαλάκια” σας κύριε πρωθυπουργέ, προσπαθούν να αλλοιώσουν τις προτάσεις και τις θέσεις του ΚΙΝΑΛ. Δώστε μας απαντήσεις: συνδέονται ή όχι οι αποφάσεις σας με την επιλογή σας να ανοίξουν οι οικονομικές δραστηριότητες γιατί απέτυχε το μεγαλύτερο σε διάρκεια lockdown που έχει επιβληθεί σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης;» αναρωτήθηκε.

Σχετικά με το νομοσχέδιο υποστήριξε πως ο εργαζόμενος δεν θα έχει το δικαίωμα επιλογής για το εάν θα απασχοληθεί 8 ή 10 ώρες εάν του το ζητήσει ο εργοδότης. Όσον αφορά την ψηφιακή κάρτα, αναρωτήθηκε «τι κάνατε όταν ήρθε για ψήφιση επί ΠΑΣΟΚ το 2011; Είπατε όχι, τόσο εσείς κύριε Μητσοτάκη, όσο και εσείς κύριε Χατζηδάκη;».

«Είναι επίσης πολύ σημαντικό το θέμα ότι αφαιρείται την Επιθεώρηση Εργασίας από το αρμόδιο υπουργείο. Τους μηχανισμούς ελέγχου θα πρέπει να τους κρατάει το κράτος, αυτό σημαίνει επιτελικό κράτος. Όσον αφορά τις γονικές άδειες, δίνονται από το 1984 σε αυτό τον τόπο, επί ΠΑΣΟΚ. Και η αύξηση της γονικής παροχής για τους πατεράδες που μας λέτε ως επίτευγμά σας, είναι Κοινοτική Οδηγία, δεν είναι δικό σας επίτευγμα. Είναι υποχρέωση της χώρας μας και αυτή ακριβώς την Οδηγία θα στηρίξει και το κόμμα μας το απόγευμα στην ψηφοφορία».

Τέλος, στράφηκε και εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τον οποίο κατηγόρησε πως «βάζει πλάτη» στη Νέα Δημοκρατία κάθε φορά που αυτή «βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο». Όπως είπε, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι τυχαίο ότι προσανατολίζει τη συζήτηση στη Βουλή ρίχνοντας στο τραπέζι και άλλα θέματα κάθε φορά που η κυβέρνηση αισθάνεται στριμωγμένη.

Κουτσούμπας: Το έκτρωμά σας θα μείνει στα χαρτιά, ούτε μια στιγμή δεν θα νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων

«Ό,τι και αν κάνετε, ακόμα και αν οι βουλευτές σας ψηφίσουν τελικά αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο, ακόμα και αν αυτό το σκουπίδι γίνει νόμος του αντιδραστικού κράτους σας και των μηχανισμών του, ξέρετε καλά πως ούτε για μια στιγμή δεν πρόκειται να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων. Εκεί έχει οριστικά καταδικαστεί», υπογράμμισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο.

«Το φώναξαν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι στις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, που αψήφισαν τρομοκρατία, εκβιασμούς, αλλά και τις τρικλοποδιές που προσπάθησαν να τους βάλουν οι εργατοπατέρες -για να χρησιμοποιήσω τις δικές σας εκφράσεις, τις εκφράσεις του κόμματος της ΝΔ επίσης του ΚΙΝΑΛ, δηλαδή του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, βεβαίως- βεβαίως… » πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε «τον τελευταίο λόγο, όμως, τον έχουν οι εργαζόμενοι, οι εργάτες, οι εργάτριες που ξέρουν καλά τι θα πει εκμετάλλευση, τη ζουν καθημερινά στο πετσί τους».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι με το νομοσχέδιο αυτό ο Κ. Χατζηδάκης ξεπερνά σε αντεργατικότητα και σκοταδισμό τους προκατόχους του, Γ. Βρούτση και Ε. Αχτσιόγλου, γιατί πατώντας στο έδαφος που έστρωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις «παρεμβαίνει κατευθείαν στην καρδιά των εργασιακών δικαιωμάτων, που είναι ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας».

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση φοβάται τους εργαζόμενους και τον συλλογικό αγώνα τους και «δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη γι’ αυτό, από αυτό το νομοσχέδιο. Γιατί πέρα από το “ξεχείλωμα” του εργάσιμου χρόνου, επιχειρείτε να στήσετε στο απόσπασμα και τη συνδικαλιστική δράση και το απεργιακό δικαίωμα, επεκτείνοντας βέβαια παλιότερους νόμους, ιδιαίτερα τελευταία του ΣΥΡΙΖΑ».

«Αυτό που ονομάζετε εκσυγχρονισμό αφορά μόνο την ολιγαρχία του πλούτου, το μεγάλο κεφάλαιο και το πώς στις σημερινές συνθήκες, αυξάνοντας την εκμετάλλευση των εργαζομένων, θα κατοχυρώσει και θα αυξήσει παραπέρα τα κέρδη του», τόνισε, επισημαίνοντας πως «η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα προϋποθέτει ένταση της εκμετάλλευσης, τσάκισμα εργασιακών δικαιωμάτων». «Οι νέες αντεργατικές αλλαγές είναι τα νέα προαπαιτούμενα και για την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι «κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που κινείται γύρω από τη “διευθέτηση του χρόνου εργασίας” δεν μπορεί να είναι προς όφελος των εργαζομένων, είναι από χέρι αντεργατική. Γιατί η διευθέτηση είναι ουσιαστικά η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου, η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου ανάπαυσης. Εδώ ακριβώς, στη διευθέτηση του ημερήσιου χρόνου εργασίας βρίσκεται ο μηχανισμός εκμετάλλευσης των εργαζομένων, η οποία απογειώνεται με αυτό το νομοσχέδιο».

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε ότι «η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας είναι εδώ και δεκαετίες στην καρδιά των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημειώνοντας ότι αποτέλεσε κατεύθυνση όλων των κυβερνήσεων. «Είμαστε περήφανοι γιατί εμείς σαν κόμμα δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις στην ανάπτυξη των αγώνων, οι οποίοι έβαλαν εμπόδια, καθυστέρησαν, αντεργατικές ανατροπές, αυτές δηλαδή που φέρνετε σήμερα», πρόσθεσε.

Είπε ότι η κυβέρνηση «αφαιρεί τον ελάχιστο αυτό όρο, της ύπαρξης συλλογικών συμβάσεων, καθιερώνει τη 10ωρη δουλειά, η οποία θα επιβάλλεται από τους εργοδότες, πλέον με ατομικές συμβάσεις εργασίας», τονίζοντας ότι αυτό είναι η πλήρης κατάργηση του οκταώρου.

Τόνισε πως η κυβέρνηση ταυτόχρονα αυξάνει τον αριθμό των νόμιμων υπερωριών από τις 120 -που ισχύει σήμερα- στις 150 ώρες και ορίζει ως ημερήσιο όριο νόμιμης υπερωρίας τις 3 ώρες, οι οποίες αν αθροιστούν στο οκτάωρο και στη μία ώρα υπερεργασίας φτάνουν τις 12 ώρες δουλειάς την ημέρα.

«Αυτή η αύξηση των ωρών θα έρχεται στους εργοδότες ακόμα πολύ πιο φθηνά, στους οποίους, εδώ που τα λέμε, “κλείνετε το μάτι”, σαν να τους λέτε: Κάντε απολύσεις, διώξτε εργαζόμενους και κρατήστε με απλήρωτη δουλειά λιγότερους, όσες ώρες θέλετε, αφού η υπερωρία θα είναι τζάμπα για να βγάλετε και άλλα κέρδη που θέλετε», επεσήμανε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «δεν θα μπορούσε να νομοθετήσει τις ανατροπές του αιώνα, χωρίς να πάρει μέτρα για να περιορίσει τη συνδικαλιστική δράση, να δώσει ένα ακόμα χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας».

«Ας είναι καλά ο ΣΥΡΙΖΑ που έκανε τη μισή δουλειά για να έρθετε εσείς τώρα να ολοκληρώσετε», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιχειρεί να εξομοιώσει τη συνδικαλιστική δράση με εγκληματική ενέργεια και θέλει να μετατρέψει την απεργία σε συμβολική πράξη. Σημείωσε πως αυτό που ενοχλεί στην απεργία δεν είναι μόνο οι διαδηλώσεις, αλλά γιατί «απεργία είναι η μηχανή που σβήνει, το ρολό που κατεβαίνει στο μεγαλοκατάστημα, η πύλη που κλείνει στο εργοστάσιο, το καράβι που μένει δεμένο στο λιμάνι. Αυτό πονάει εσάς και αυτό πονάει και αυτούς που εκπροσωπείτε», τόνισε και πρόσθεσε πως η απεργία είναι όπλο στα χέρια των εργαζομένων για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση «προετοιμάζει την επόμενη μέρα, με απεργούς να σέρνονται στα δικαστήρια, με την εργοδοτική και κρατική βία να σμπαραλιάζει κάθε έννοια συνδικαλιστικών ελευθεριών».

«Το αντεργατικό νομοσχέδιο που σήμερα ετοιμάζεστε να ψηφίσετε, είναι ένα νομοσχέδιο μας είπε ο υπουργός Εργασίας “της σύγχρονης εποχής”! Αν ήταν έτσι, τότε γιατί οι όροι δουλειάς γυρνούν έναν αιώνα πίσω, μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε σκλάβους τον 21ο αιώνα;

Με αύξηση αντί για μείωση του χρόνου εργασίας, με δουλειά από “ήλιο σε ήλιο”, με συνδικαλιστικές διώξεις και απεργοσπασία;

Στη σύγχρονη εποχή της τεράστιας ανάπτυξης της τεχνολογίας και της επιστήμης, σύγχρονο είναι να μειώνεται ο χρόνος εργασίας, σύγχρονο είναι το 7ωρο, 5θήμερο, 35ωρο.

Σύγχρονο είναι να εξασφαλίζεται δουλειά για όλους με ικανοποιητικούς όρους αμοιβής και δικαιώματα και όχι να γυρνάμε σε συνθήκες δουλειάς του Μεσαίωνα.

Γι’ αυτό το έκτρωμά σας θα μείνει στα χαρτιά όπως και τόσοι άλλοι άδικοι νόμοι πριν απ’ αυτό», κατέληξε στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Βαρουφάκης: «Θα σας πολεμήσουμε σε κάθε γωνιά της χώρας»

Ολομέτωπη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση ώστε να ακυρωθεί στην πράξη η εφαρμογή του εργασιακού νόμου εξήγγειλε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, διακηρύσσοντας ουσιαστικά μια στάση πολιτικής ανυπακοής που αποτελεί και τον ιδεολογικό πυρήνα του κόμματός του. Κλείνοντας την ομιλία του στη Βουλή ο κ. Βαρουφάκης απευθυνόμενος στον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη είπε: «θα σας πολεμήσουμε σε κάθε γωνιά τη χώρας, θα σας σταματήσουμε σε κάθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους. Σήμερα κηρύσσετε έναν τέτοιον πόλεμο. Σήμερα σηκώνουμε το γάντι».

Αναπτύσσοντας τις θέσεις του κόμματός του για το νομοσχέδιο ο κ. Βαρουφάκης επιτέθηκε με οξύτητα στον κ. Χατζηδάκη τονίζοντας ότι «υιοθετώντας την ατομική διαπραγμάτευση ο εργασιακός σας νόμος αυτοαναιρείται κ. Χατζηδάκη, ή μάλλον αυτό-προσδιορίζεται ως αντεργατικός νόμος – κάτι που βέβαια όχι μόνο το ξέρετε αλλά που είναι κι ο σκοπός σας». Η χειρότερη σκλαβιά, πρόσθεσε, είναι εκείνη στην οποία ο εργαζόμενος συναινεί επειδή δεν έχει επιλογή. Σημείωσε στην συνέχεια, ότι αντί για εξισορρόπηση εργασίας – προσωπικής και οικογενειακής ζωής, η ατομική διαπραγμάτευση, θα φέρει την ουσιαστική κατάργηση της προσωπικής και οικογενειακής ζωής, η οποία θα προσαρμόζεται στις βουλές του εργοδότη.

Ως προς το θέμα της ευελιξίας, ο κ. Βαρουφάκης παρατήρησε: «προσέξτε: Το ζήτημα δεν είναι αν θα πρέπει να υπάρχει ευελιξία. Αν θα μπορούν οι εργαζόμενοι, εφόσον το επιθυμούν, να εργάζονται λιγότερες ώρες ή να αυξομειώνουν τις ώρες τους από βδομάδα σε βδομάδα. Το ζήτημα είναι πως η πολιτεία εξασφαλίζει ότι όντως το θέλουν κι όχι ότι τους επιβάλουν να το θέλουν με την λογική του Νονού οι εργοδότες. Και πως εξασφαλίζεται κάτι τέτοιο; Πολύ απλά: Μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων – έχοντας δίπλα τους κατά την διαπραγμάτευση τον συνδικαλιστικό τους εκπρόσωπο. Και μην τολμήσετε να κρυφτείτε πίσω από την κριτική στον συνδικαλισμό επειδή κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με το να καταργηθεί ο συνήγορος υπεράσπισης από τα δικαστήρια επειδή κάποιοι δικηγόροι αποδείχθηκαν επίορκοι ή ανεπαρκείς».

Με άλλα λόγια, κε Υπουργέ, είπε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25, «ο νόμος σας δεν έχει στόχο οι εργαζόμενοι να βάλουν πλάτη στις επιχειρήσεις που αλλιώς θα κλείσουν. Όχι κε Χατζηδάκη. Ο νόμος σας στόχο έχει να αυξήσει κι άλλο τα ποσοστά κέρδους των αρπακτικών ολιγοπωλίων που ήδη εκμεταλλεύονται εργαζόμενους και καταναλωτές σε ρυθμούς που μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες συναντά κανείς».

Πολιτική ρήξης

 

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Βαρουφάκης περιέγραψε την στάση του κόμματός του το επόμενο διάστημα . Ξεκίνησε με επίθεση στον κ. Χατζηδάκη λέγοντας ότι «έχετε πετύχει σε πολλές εντεταλμένες υπηρεσίες ρευστοποίησης εκ μέρους της ολιγαρχίας» και πρόσθεσε:

«Όσο για εμάς, για το ΜέΡΑ25, η προστασία των εργαζόμενων, η πραγματική ανάπτυξη, η κοινή πράσινη ευημερία έχουν ένα προαπαιτούμενο. Την ρήξη.

– Ρήξη με την Λιτότητα που φέρνει το μη βιώσιμο δημόσιο χρέος

– Ρήξη με την χρεοκοπία οικογενειών και μικρομεσαίων μέσα από τους πλειστηριασμούς που είναι προϋπόθεση για τις αρπακτές των αρπακτικών του ΗΡΑΚΛΗ

– Ρήξη με τον Πτωχευτικό Νόμο που ολοκληρώνει το έργο του Ηρακλή

– Ρήξη με τον επιτυχημένη προσπάθεια να στραφούν ιδιωτικοί εναντίον δημόσιων υπαλλήλων & προλετάριοι εναντίον πρεκαριάτου

– Ρήξη με την ολιγαρχική ασυδοσία εναντίον ανθρώπων και περιβάλλοντος την οποία θα χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης – το νέο μεγάλο ταμείο μεγάλων σκανδάλων – το ταμείο που θα λειτουργεί κι ως πράσινο πλυντήριο παμβρώμικων πρακτικών που ακυρώνουν την Πράσινη Βιομηχανική Επανάσταση

– Και, ναι, ρήξη με τον εργατοπατερισμό που το ΜέΡΑ25 θέλουμε να βοηθήσουμε να αντικατασταθεί από το συνδικαλιστικό πρότυπο της ΒΙΟΜΕ: έναν παραγωγικό συνδικαλισμό όπου οι εργαζόμενοι παίρνουν στα χέρια τους την παραγωγική διαδικασία».

Απαντώντας στη θέση της κυβέρνησης για τον σεβασμό των αποφάσεων των δικαστηρίων, ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Μιλάτε για σεβασμό των αποφάσεων των δικαστηρίων που κρίνουν παράνομες τις απεργίες. Μιλάτε για αστική ευθύνη συνδικαλιστών που δεν συμμορφώνονται με αυτές τις απαγορεύσεις. Ακούστε κε Χατζηδάκη: Αυτά να τα ξεχάσετε. Αν οι δικαστικές απαγορεύσεις των απεργιών γίνονταν δεκτές από τους λαούς, δεν θα είχε κερδηθεί ποτέ το 8ωρο που πάτε να καταργήσετε σήμερα. Θα ήμασταν στον 19ο αιώνα ακόμα.

Μιλάτε για ηλεκτρονικό μητρώο συνδικάτων και υποχρεωτικές ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για κήρυξη απεργίας. Το ΜέΡΑ25 είμαστε, ψυχή τε και σώματι, ταγμένοι στην μετωπική σύγκρουση με όποιους από εσάς τολμήσετε να ακολουθήσετε την δικαστική οδό προς τον φασισμό – με απαγορεύσεις απεργιών και στοχοποίηση συνδικαλιστών».

Και κατέληξε λέγοντας: «Αν εσείς επιλέγετε να γίνεται ψηφιακός Γκοτζαμάνης, εμείς επιλέγουμε να σας κυνηγήσουμε στην άκρη της Γης».

 

 

Πηγή:ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

Ροή Ειδήσεων

xania 160424

16/04/2024 | 13:45

Χανιά: Άγριος ξυλοδαρμός μεταξύ ανήλικων μαθητριών – Κορίτσια ξεμαλλιάζονται στη μέση του δρόμου

16/04/2024 | 13:38

Δανάη Μιχαλάκη: «Πάντα ήθελα να γίνω μητέρα, φυσικά και ο Γιώργος αλλάζει πάνες, μπορεί να κάνει τα πάντα»

16/04/2024 | 13:22

Χάρης Δούκας και Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός ανοίγουν τα χαρτιά τους για τη Διπλή Ανάπλαση
pasalimani 160424

16/04/2024 | 13:07

Πειραιάς: Σοκαριστική μαρτυρία για τον αστυνομικό που έχασε τη ζωή του – «Πήδηξε στο φορτηγό για να σωθεί και τον πλάκωσαν τα μπάζα»

16/04/2024 | 12:59

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της – Δείτε εικόνες

16/04/2024 | 12:50

Γιάννης Χατζηγεωργίου: «Δεν ήμουν καλά, έκανα μαύρες σκέψεις, να βάλω τέλος στη ζωή μου»

16/04/2024 | 12:41

Έσβησε η φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στο δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος

16/04/2024 | 12:37

2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής: Πάνω από 50 συναυλίες σε εκκλησίες, μουσεία, αρχαιολογικούς και συναυλιακούς χώρους

16/04/2024 | 12:31

Ιβάν Σβιτάιλο: «Ξεκίνησα να μαθαίνω ελληνικά βλέποντας Λάμψη μαζί με τη μάνα μου»
olympia 160424

16/04/2024 | 12:21

Ξεκίνησε στην Αρχαία Ολυμπία η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

16/04/2024 | 12:15

Σ.Φάμελλος: Οι ελληνικές θάλασσες και οι ωκεανοί έχουν ανάγκη από έργα και όχι λόγια, όπως συνηθίζει ο κ.Μητσοτάκης

16/04/2024 | 12:04

Ο Μεντιλίμπαρ παίρνει στη ρεβάνς με τη Φενερμπαχτσέ τον 19χρονο Κουτσίδη
fotia 1 2048x1365

16/04/2024 | 11:52

Φωτιά σε δασική έκταση στο δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος – Σηκώθηκαν και εναέρια μέσα

16/04/2024 | 11:44

Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Αρακάς λεμονάτος

16/04/2024 | 11:29

Συντάξεις Μαΐου 2024: Πότε ξεκινά η καταβολή τους ανά ταμείο
pavlos marinakis 011223
Π.Μαρινάκης: Η Ελλάδα παραμένει μία σταθεροποιητική δύναμη στην ευρύτερη περιοχή
kke sima 291123
Το ΚΚΕ αποχαιρέτησε με βαθιά θλίψη και σεβασμό τον σπουδαίο ηθοποιό Γιάννη Φέρτη
mitsotakis3 150424
Μητσοτάκης: Στεκόμαστε δίπλα στο Ισραήλ, αλλά την ίδια στιγμή προτρέπουμε όλες τις πλευρές να δείξουν την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση
mitsotakis 150424
Ευρωψηφοδέλτιο Νέας Δημοκρατίας: Το απόγευμα τα αποκαλυπτήρια
screenshot 17
Ευρωεκλογές 2024: Οι 35 υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Όλα τα ονόματα
kasselakis syriza 100424 (8)
Κασσελάκης: Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στα 63.000 μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν