Αθήνα

6 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ερώτηση ΔΗΣΥ σε Κοντονή για αποφυλάκιση Φλώρου: «Δεν νοείται σοβαρή αντεγκληματική πολιτική από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ»

Ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή κατέθεσε ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ζητώντας εξηγήσεις για την πρόωρη αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου, που είχε καταδικασθεί για το σκάνδαλο της Energa.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο κείμενο της ερώτησής του τονίζει: «Σχετικά με την απόλυση υπό όρους από τη φυλακή του επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 21 χρόνια κάθειρξη για την υπόθεση της Energa - Hellas Power, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Κοντονής ανέφερε σε δήλωση του στις 25/8/2018 ότι «ζήτησε υπηρεσιακώς το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκίδας δια του οποίου αποφασίστηκε η αποφυλάκιση του καταδικασθέντος στην υπόθεση Energa προς έλεγχο, καθώς το διατακτικό του βουλεύματος δημιουργεί πολλά και εύλογα ερωτηματικά».

Υπενθυμίζουμε ότι ο Αρ. Φλώρος είχε κριθεί ένοχος για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, αλλά και ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας». Ο ίδιος εξηγεί πως «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο κ. Υπουργός γνώριζε ότι οι βασικές προϋποθέσεις που θέτει το άρθρο 110 Α του Ποινικού Κώδικα (όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4356/2015) για την απόλυση υπό όρους του κρατουμένου είναι να έχει εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο (άρα και με ευεργετικό υπολογισμό) το ένα πέμπτο της ποινής του και να έχει διαγνωσθεί από το ΕΚΕΠΑ με αναπηρία άνω του 67% για μία σειρά ασθενειών. Επομένως, ο κ. Υπουργός γνώριζε πολύ καλά ότι με τη συνδρομή των παραπάνω προϋποθέσεων η χορήγηση από το Συμβούλιο της απόλυσης υπό όρους στον Αρ. Φλώρο ήταν αυτόματη και υποχρεωτική. Αντ’ αυτού, ο κ. Υπουργός επέλεξε για άλλη μια φορά, να αφήσει αιχμές εναντίον της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της.

Το πραγματικό πρόβλημα ήταν και είναι οι διατάξεις του ν. 4356/2015 που ψήφισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όπως και τότε είχαμε τονίσει στόχο είχαν να δημιουργήσουν ευνοϊκούς όρους εξόδου από τη φυλακή για ορισμένες κατηγορίες κρατουμένων. Οι διατάξεις αυτές είναι απολύτως ελαστικές και σε ορισμένες περιπτώσεις φωτογραφικές. Πρέπει άμεσα να τροποποιηθούν όπως σε κάθε ευκαιρία έχουμε ζητήσει μετ’ επιτάσεως από τον κ. Υπουργό. Σοβαρή αντεγκληματική πολιτική που να υπαγορεύεται από τα κομματικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν νοείται!».

Ρωτά τελος: «1. Πως προτίθεται να παρέμβει για την τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου για την απόλυση υπό όρους των κρατουμένων και σε ποια κατεύθυνση;
2. Σε πόσους κρατουμένους έχει χορηγηθεί η απόλυση υπό όρους από την εφαρμογή του νόμου το 2015 και για ποιες ασθένειες;»

Send this to a friend