Αθήνα

11 oC

αυξημένες νεφώσεις

Έτοιμο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο - Τι θα περιλαμβάνει

Σε δημόσια διαβούλευση θα τεθεί σήμερα – εκτός απροόπτου – το φορολογικό νομοσχέδιο, με το οποίο κλείνει ο κύκλος των παρεμβάσεων για τις οποίες είχε δεσμευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Σε δημόσια διαβούλευση θα τεθεί σήμερα – εκτός απροόπτου – το φορολογικό νομοσχέδιο, με το οποίο κλείνει ο κύκλος των παρεμβάσεων για τις οποίες είχε δεσμευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Οι βασικοί άξονες του φορολογικού νομοσχεδίου προβλέπουν:

-  Ελαφρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσω των χαμηλότερων συντελεστών (9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και φόρο 24% αντί 28% για τις επιχειρήσεις, καθώς και φόρο μερισμάτων στο 5% από 10%).

-  Παροχή κινήτρων για ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

-  Κίνητρα για την προσέλκυση άμεσων ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων.

-  Μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας σε σημαντικούς κλάδους με συνεισφορά στο ΑΕΠ.

-  Φορολογικά μέτρα με στόχο την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης.

-  Ενίσχυση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και των παροχών στους εργαζομένους σε είδος.

Ειδικά για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, ενώ σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις για το υψηλό ποσοστό των συναλλαγών που θα πρέπει να γίνονται με κάρτα ή ηλεκτρονικό τρόπο, αποφασίστηκε χθες σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό ότι το μέτρο του 30% θα αφορά μόνον τα πραγματικά και όχι τα τεκμαρτά εισοδήματα των φορολογουμένων.

Την ίδια στιγμή, σημειώνεται ότι η Ελλάδα δανείστηκε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες με αρνητικό επιτόκιο και συγκεκριμένα στην έκδοση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας και συνολικών προσφορών ύψους 488 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο -0,08%, δηλαδή χαμηλότερα από το -0,02% της δημοπρασίας στις 9 Οκτωβρίου, ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 3,22 φορές έναντι 2,71 την προηγούμενη φορά.

Η εξέλιξη χαρακτηρίζεται έτσι ως θετική για την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως και η Standard and Poor’s ανακοίνωσε ταυτόχρονα την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ κατά μία βαθμίδα, επιβραβεύοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς το σχέδιο της κυβέρνησης για τη σωτηρία της επιχείρησης. Είναι δε χαρακτηριστικό πως στην έκθεσή της αναφέρει ότι η καταγραφή προόδου στη διαδικασία μετασχηματισμού της ΔΕΗ θα είναι κριτήριο για πιθανή περαιτέρω αναβάθμιση στο μέλλον.

Send this to a friend