Αθήνα

30 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Κορονοϊός: Ανοιχτό το να υπάρξει lockdown στη νυχτερινή διασκέδαση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έτσι απαντάει η Αθήνα στην Άγκυρα – Στις Βρυξέλλες ο Δένδιας ως «προπομπός» του Μητσοτάκη για τη Σύνοδο Κορυφής

Να απαντήσει με τον κατάλληλο τρόπο στις τουρκικές προκλήσεις έχει στόχο η κυβέρνηση, με την πρώτη κίνηση να γίνεται σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκεί, ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να θέσει στους ομολόγους του το ζήτημα του συμφώνου Τουρκίας-Λιβύης, το οποίο η ελληνική πλευρά θεωρεί άκυρο λόγω της ασυμβατότητάς του με το Διεθνές Δίκαιο και ότι δεν παράγει νομικά αποτελέσματα.

Στόχος είναι μια καθαρή δήλωση για την τουρκική παραβατική συμπεριφορά και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις από την πλευρά της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι ήδη τόσο οι Βρυξέλλες όσο και οι ΗΠΑ, η Ρωσία και το Ισραήλ έχουν τεθεί κατά του συμφώνου Τουρκίας-Λιβύης. Το ζήτημα θα τεθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ενώ θ’ αποσταλεί επιστολή στον ΟΗΕ, με την οποία η κυβέρνηση θα διακηρύττει κι επισήμως τη μη αναγνώριση της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης.

Εντός της εβδομάδας, εξάλλου, την Αθήνα θα επισκεφθεί ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης, ο οποίος ανήκει στη σφαίρα επιρροής του Στρατηγού Χάφταρ που αντιμάχεται την κυβέρνηση της χώρας. Θα πρέπει, μάλιστα, να σημειωθεί πως το Κοινοβούλιο της Λιβύης απέρριψε τη συμφωνία με την Τουρκία, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δήλωσε ότι προχωράει στην εφαρμογή της.

Αύριο, τέλος, θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, στο οποίο ο κ. Δένδιας θα ενημερώσει τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων. Ζητούμενο για όλες τις πλευρές κι ειδικότερα για την κυβέρνηση είναι η μέγιστη δυνατή συναίνεση, παρά τις αντιρρήσεις και την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και της αντιπολίτευσης γενικότερα κατά της πολιτικής της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ωστόσο επ’ ουδενί η κυβέρνηση θέλει να δώσει αίσθηση επείγοντος στις κινήσεις της.

Σημειώνεται δε ότι στο περιθώριο του σημερινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, ο κ. Δένδιας θα παραθέσει πρόγευμα εργασίας προς τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ με προσκεκλημένους τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ και τον ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας. Αντικείμενο της συνάντησης είναι η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων και οι εξελίξεις μετά το γαλλικό μπλόκο στην ενταξιακή τους πορεία, για την οποία η Ελλάδα αναλαμβάνει πλέον ενεργό ρόλο και πρωτοβουλίες όπως αυτή του ΥΠΕΞ.

Κορονοϊός- Χαρδαλιάς: Η απάντηση για το ενδεχόμενο επαναφοράς του SMS στο 13033
Ανασχηματισμός: Ο Μητσοτάκης πήρε τις αποφάσεις του! Χωρίς αλλαγές σε υπουργικά πόστα, ρόλος-κλειδί για τον Σκυλακάκη
Μητσοτάκης για την τραγωδία στη Βηρυτό: «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί»
Economist: Μητσοτάκης και Ερντογάν θα συναντηθούν το φθινόπωρο κατόπιν διαμεσολάβησης της Μέρκελ
Κορονοϊός: Διάγγελμα Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα
Ανασχηματισμός: Στις 12:00 ανακοινώνονται οι «διορθωτικές κινήσεις»